Olajhűtés 2

Fórumok

Korábban felvetettem a számítógépek ásványolajjal való hűtésének a lehetőségét. előnyei,
hatékonyabb hűtés, amely lehetővé teszi a computer összes részegységének az overclockolását. azaz cpu, ram, vga. bár ma már nem akkora divat az overclock egy egy HD videoanyag megvágásánál még jól jöhet.
másik előnye a zajtalan működés. ez egyre általánosabb követelmény.

két cikk a témában,
itt és itt.

Hozzászólások

Vagany:)
A winchester nem mukodne olajban?
Vagy csak nem akarta ossze olajozni?

OFF:
vigyázat most tél jön, ezért tegyunk bele Castrol 0w-40 Sport olajat :) mert megérdemli

Amugy a táp ventillatora nem kap infarktust attol, hogy keveri az olajat?

Az olaj szereti a levegobol megkotni nedvesseg tartalmat, onnantol kezdve nem egeszseges, ha ilyen van az elektornika korul. Ahelyett, hogy zart rendszert csinaltak volna, meg rendesen bugyborekoltatjak is bele az airt... gratula.
A zart rendszert meg csak nem art valami kulon hutovel huteni, mert nyari napokon nem bizti, hogy eleg, amit a plexi hazon keresztul le tud adni a kornyezetbe.

Csak egy autoban ott a hutofolyadek is, ahogy irtad, es az kering a hutoben, a motor uzemi homerseklete 80-90C korul van, ami egy pc-nek kicsit sok lenne, a kornyezeti ho menet kozben plane meg inkabb kisebb, mint egy nyari szobaban, raadasul a feluletek nagyobbak es a fem hoatadasi tenyezoje kicsit mas, mint egy plexi sik doboze.
Es eleve nem az olaj hut, az csak elvezeti a hot, de annak is le kell adnia valahogy a kornyezetenek. Maganak a mennyisegnek viszonylag kis koze van a dologhoz.

a hutofolyadek nem mindig kering, mivel nincs rá mindig szükség, ha igy lenne, akkor az auto mindig magasabb fordulaton menne, mivel hideg a motor ha jol tudom :) autoszerelok majd megirjak :)
csak elvisz 1 csöpp PéCé-t hutés nélkül az olaj :) pláne a 0W-40-es :)
illetve a gond inkabb az, hogy ez műszerolaj és nem motorolaj :) jol latom?

Na ne, mitől állna le? Hadd pontosítsak, csak a motorblokkba kering és nem a hűtőn át. Ráadásul a fordulathoz annyi köze van, hogy kicsivel több nafta kell a hideg motorhoz de a fordulatot nem befolyásolja. Csak az optimális működéshez és a hosszú élettartamhoz kell meleg motor és hideg levegő a jó égéshez.

És van olyan motorblokk aminek a hűtéséről, kizárólag csak az olaj gondoskodik, esetleg a levegő.

----- www.blackpanther.hu -----

Azok egyébként azért olajhűtésesek, mert egy vízhűtőrendszer nem férne már el, felesleges is lenne, meg nehéz is lenne.
Ezért úgy van megcsinálja, hogy a motorolaj végzi a hűtést is, szigorúan véve mondhatjuk ezeket léghűtésesnek is.
Egyébként minden autóban a motorolaj hűtési szerepet is játszik

A típus, és azokba nem Isuzu, hanem saját GM Opel diesel motor ment. az a motor egy agyonbonyolított mérnöki katasztrófa. jól látszott rajta az amcsi autóipar várható hanyatlása, az európai jelenlét ellenére:) a turbóját 400C fokos működésre tervezték, de tervezési hibák miatt állandóan túlmelegedett. erre jött az utólagos patkolás GM módra, így került bele az olajhűtés. az olajhűtő a vízhűtő elé került eléggé szorosan. tisztára, mint egy overclockolt rendszer:) egyébként tudtommal általában csak versenyautókba szokás olajhűtést szerelni.
a B típusra rájöttek Opeléknél, hogy nem értenek a dízel motorokhoz, így inkább vettek egy normálisat a BMWtől. ezekkel csak az a baj, hogy alig fért bele a motorházba, az autószerelők rémálma. de azzal legalább nincsenek tervezőasztalról eredő szívások. nálam a General Motors autói fekete listán vannak.

az olaj nem köti meg a nedvességet.
gondolj csak bele, ha olajat öntesz a vízre, annak a felszínén marad, nem keveredik vele. tengereken is ezért a featureért okoz annyi gondot a tankerekből kiömlött olaj.
transzformátorok hűtéséhez is olajat használnak, kicsit nagyobb feszültségek vannak ott, mint egy PCben. ha megkötné a nedvességet a trafóolaj, szép kis villámok cikáznának a trafóházakban:)
a zárt rendszer nem rossz ötlet viszont.

tegyük hozzá, hogy a nevébe benne is van mire való, hogy egy trafót (jó közelítésben egy vasdarab) bele tegyünk...

Én csak azt nem értem, hogy pontosan miért kell nektek ennyire hűteni az otthoni pc-t... :) Szerintem nem életveszélyesen hangosak már az otthoni PC-k, jó hűtőborda, jó hővezető paszta, minnél nagyobb és lassabban járatható venti és kész. Nekem ennyi elég, senki nem piszkálok, nagyon klassz cuccok az ilyen egyedileg berhelt dolgok, de valójában nem hiszem, hogy szükséges otthonra... Ha persze valakinek ez a hobbija és szeret különleges dolgokat barkácsolni hát rajta.

Az enyém hangos, de az is marad... :) Csak jöttem behányni a topicba a transzformátorolajos dolgot, mert kezdtem hisztis lenni a sok olvasott konyhai szakembertől akinek az olaj-> étolaj...
Egyébként csak éjszaka van hangos gép, nappal a környezet elnyomja az ilyesmit...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Fejlődőképes hiperláma, és okleveles érdekfeszítő

Szia. Az olaj nem annyira jo. Nekem van 2 gepem is ami folyadek hutesu. Eredetileg vizet kellett bele tenni meg valami korroziogatlot, de egyszer kifolyt es tonkrement a videokartyam. Azota tiszta fagyallot hasznalok, mert az korroziogatlo es olcso.

Hazilag nem eri meg csinalni ilyesmit, lehet venni boltban. Kb. 20 ezer forintba kerul egy ilyen kit amiben benne van a szivatttyu, kulonfele hocserelok LGA775 meg athlon procira, meg mindenfele videokarira fol lehet tenni, vilagitos LCD kijelzoje van, meri a hofokot stb. Hazilag ezt ilyen jol nem tudnad kihozni otszor ennyibol se.

Viszont tobbet lehet hogy nem veszek ilyet, mert hetente nezni kell benne a folyadekszintet es utantoltogetni, plusz veszelyes is ha kifolyik. Persze az is igaz hogy sokkal hatekonyabb, normal terheles mellett nekem a Core2 Duo proci altalaban nem megy 35 celsius fole (!!!). Ott erdemes lenne hasznalni ahol van tulhajthato procid, es tenyleg a nyers szamitasi teljesitmenyt akarod novelni. Szerverbe viszont nem.

Vajon működnek még ma is azok a gépek?

Azert ezt kerestem, mert erre irtak, hogy mukodik. Nem avasodik meg mint a szerves olajok (voltak, akik bolti napraforgó/repceolajjal probaltak meg. mukodott. egy darabig:)) De a muszerolajnak se szabadna. Nomeg szep tiszta. Kozbe eszembejutott, hogy akvariumot mar odaadtam baratnom axolotljahoz, most egy darabig ugy is targytalan. De muszerolaj ha mukodne is, huszonezrekert kapni csak ekkora mennyiseget. De ha tudsz olcsobban szerezni, ne tartsd magadban (az olajat:))

Hogy kicsit egyértelműbben használjuk a kifejezéseket: ásványolaj az, amit kőolajból főzőcskézéssel (lepárlással, finomítással) állítanak elő. A legolcsóbb motorolajok ilyenek. Ezek az olajok szerves olajok is, ami avasodik, az a növényi olaj (szintén szerves). Szervetlen olaj a szilikonolaj, amiben a szenet szilícium helyettesíti a molekulában (és mivel nem szénvegyület, nem szerves). Motorolajnak használnak még szintetikus olajokat, ahol kicsit jobban kézben tartható, mi minden úszkál a trutyiban, és ezek tudtommal szintén szerves olajok. Kenésre (meg hűtésre) az avasodás (oxidáció) és a pH miatt növényi olajakat nem nagyon szeretünk használni. Az olaj fajhője jóval nagyobb, mint a vízé, tehát jobban elszállítja a meleget, jól szigetel (trafókban nagy előnye, hogy az összeolajozott tekercsnek nő az átütési szilárdsága, míg a vizesé ugye nem annyira), viszont drága, büdös, és nem igazán környezetbarát. Valamint olajálló gumicsövek, tömítések, stb. kell hozzá, úgyhogy a vízhűtős cuccot csak körültekintően szabad olajjal feltölteni, mert a műanyag alkatrészek jó részét egyszerűen "megeszi" az olaj.

Kösz a pontosítást. Igy belegondolva, nem tudom, mennyire tenne jót a szervetlen olaj a lónak :)
A cikkben linkelt forrás szerint: "odorless, tasteless, crystal clear, technical grade white mineral oil" tényleg ásványolaj. Megjegyzik még azt, hogy kicsi a viszkozitása. A tesztakvárium nem szivárgott egy év után sem. Milyen bázisú ragasztót nem old az ásványolaj? És a trafókban használt olaj?

A szikikongumit szerintem nem támadja meg, de a számítógépben használt kábelek szigetelését lehet, hogy igen.
Nekem még a szerelhetőséggel is lennének aggályaim. Mi van, ha alaplapot vagy memóriát kell cserélni? Nem szívesen szerlném olajosan benzinnel lemosni sem igazán lehet jó ötlet, mert ki tudja mit old fel.

A szerelhetőségről érdemes lemondani, ha mindenféle hűtés nélkül, zajtalanul megy évekig.
A tesztben nem lett semmi baja a kábelezésnek, de néhány matrica, meg a tetején használt tömítőfilc ragasztását megette. Volt amit meg nem. Mindegy, ha valaki egyszer megcsinálja, akár én, blogoljon róla :)

Azért vannak kételyeim: a amerevlemezek oljaban megpusztulnak, mert nem légmentesen vannak zárva.

--
The Net is indeed vast and infinite...
http://gablog.eu

a merevlemez nincs is benne az olajban, legalábbis az általam linkelt leírásokban. külső házban van az egyik, a másik pedig az akvárium tetején a dvd meghajtóval együtt. mostanra elterjedt sata mellett még egyszerűbb és kényelmesebb megoldani a külső winchesterek használatát.

A nagy viszkozitás miatt lehetnek gondok (esetleg erősebb táp?). Ezen kívül én ásványolaj helyett inkább szilikonolajjal próbálnám (kisebb a viszkozitás hőmérsékletfüggése, bár ilyen alacsony hőmérsékleten lehet, hogy tökmindegy). Végül az olajnak kicsi a hőkapacitása a vízhez képest, emiatt elképzelhető, hogy nem lesz hatékony a hűtés. De egy próbát megéthet.

--
Debian lenny

annyira nem vészes az olaj sem. bár a táblázatban csak gázolaj szerepel, irányadó értéknek használható. turbo motoroknál is néha használnak olajhűtést a 400+°C turbo hűtésére. egyszerűbb, mint nagy nyomású vizet használni a célra. egyébként ehhez már brutális víznyomás kellene, hogy folyékony halmazállapoton maradjon a víz:) pakson 123bar nyomás van a reaktorban, így 297°C mellett is folyékony marad.
a víz, mint hűtőközeg, jó elektromos vezetőképessége miatt computer közvetlen hűtésére teljesen esélytelen. imho a klasszikus csöves vízhűtést sem tartom pont ezért szerencsés módszernek. ha az egyszer szivárogni kezd valahol, jó eséllyel végleg hazavágja a computert.

Egy ismerősöm haverja (szóval ennyit a hitelességről) folyékony nitrogénnel akarta hűteni a gépet - úgy, hogy beletette. Az eltérő hőtágulással nem számolt s gallyra ment az egész. Hozzáteszem, fizikus volt.

Az ötlet nem volt rossz, kíméletesebb körülmények között működhet is. Olaj helyett inkább ezzel babrálnék. Hátránya, hogy amit hűtésre használsz (jég/szárazjég/nitrogén), azt pótolni kell, de egy jó hőszigetelővel megoltható.

400 fokot a kisebb hőkapacitás ellenére olajjal hatékonyabban lehet hűteni mint vízzel, mert az a víz kritikus hőmérséklete felett van. Látom, előrelátó vagy. Ha az overclocking miatt 400 fok fölé szaladna a hőmérséklet, akkor se szálljon el a hűtőrendszered. ;)

D.

--
Debian lenny

Szerintem ez olyan FUN kategóriás téma :) Ha nagyon hangos a gép rakjátok másik szobába... ha csak nagyon akarjátok hűteni akkor kétlem, hogy a folyadék hűtés indokolt... úgy értem itt a melóba nem egy komolyabb szerver van és egyiken se van folyadék hűtés :) Lég kondi van ugyan a helyiségbe ez kétségtelen... de valójában miért is kell ez ? Úgy értem ha már notiba is van dual core és elketyeg szépen, és kitudja hűteni magát rendesen (persze ha tiszta a "légút" :D ) ... na mind1 király meg minden, de én sose... :)

Hello, el olvastam mielőtt írtam... te elolvastad az én postomat mielőtt válaszoltál ? Nem mondtam, hogy nem működik... Én csak azt mondom, ha egy noti dual core elketyeg... megnézem rajta a HD filmet akármi, egy kis ventivel és egy jó heat pipe hűtőrendszerrel... akkor SZERINTEM felesleges olajba áztatni a gépet :)
További szép napot.

Üdv!

Valaki azt írta még 2008-ban hogy a hideg autóban nem kering a hűtőfolyadék. Ez mekkora marhaság..., mert miért ne keringene?
Ami a trükk, az a termosztát. A termosztát elzárja az utat a hőcserélő (vízhűtő, ellenáramú hőcserélő, kinek hogy tetszik) felé, és a víz csak a blokkban kering, gyorsabban melegszik a motor üzemi hőmérsékletre. Ha nem keringene nagyon gyorsan felmelegedne és nincs az a hőcserélő ami visszahűtené. Lásd amikor felforr a víz nem szabad lekapcsolni a motort, mert a blokk és a víz hőtehetettlensége miatt igen hamar gőzzé válna a víz és klasszul kinyírná a hengerfejet, vagy az egyéb tömítéseket.

Na, hosszú lett :/

Üdv:
bz

Ui.: Szimpla olajhűtés nem sok van, talán 1-2 bányászati gépnél, mindíg levegő-olaj hűtést alkalmaznak.

Ha mar folyadek hutes,akkor inkabb wasser. Jobb a hovezetese es hutesnel ez az elsö szempont. A folyadek hutesnek egy hibaja van amiert nem elterjedt modszer, az ara.