Virtual os vs. jail

Fórumok

Lenne egy szerver, ami alapvetően http-t szolgálna ki apache-php-mysql felállásban. Viszont kellene belőle 3. Egy éles, egy developer és egy testing. Pár felhasználó lenne, aki belépne rájuk és 3 külön ip-vel rendelkeznének. Azt nem kellene tudniuk a felhasználóknak, hogy ez egy gép. Mi lenne a legjobb? 3 jail vagy 3 virtuális gép?

Hozzászólások

Hát az attól függ, milyen OS-t raksz rá.
FreeBSD estetén Jail.
NetBSD, Linux esetén "virtual OS".
Jegyzem meg, a host rendszernek tutira kell egy fix IP, így ha csak 3 IP-d van, az egyik virtuális gépedhez NAT-olni kell a portokat.

Milyen virtualizációt akarsz.... OS level, Paravirt, Full Virtualizáció???

http://en.wikipedia.org/wiki/Virtualization

Személy szerint arra amit te akarsz én az az OpenVZ-t javaslom Linux alatt. FreeBSD alatt tényleg a Jail a megoldás. Minkét esetben OS level virtualizációról beszélünk. Ennek elvileg kisebb az overhead-je mint a para/full virtualizációnak.

Ha jót akarsz magadnak, akkor jail-t ne használj.

Egyrészt a legtöbb implementáció bugos, és jó eséllyel kijátszható, vagy legalábbis nem úgy fog működni, ahogy hiszed. Egyszer egy teljes napom pl. azzal ment el, hogy debuggoljam a php-t, ami segfault-ot adott egy egyszerű IMAP kapcsolódási kísérletre (horde+imp). Végül kiderült, hogy a jail-elt apache volt a ludas, és kellett a chrootba-ba a /etc/passwd-be - ami minden máshoz üresen is jó volt - egy www-data sor. Kínszenvedés összeszedni a legminimumabbat egy chrootba (főleg többe, főleg úgy, hogy közben a "host OS-ben" az apt update mindegyikben is frissítsen). Aztán előbb-utóbb úgyis jön valaki olyannal, ami nem fog sehogyse menni jailben (pl. locale, tomcat), és akkor lesz majd igazi élmény virtualizálni az egész infrastruktúrát a többi komponens megváltoztatása nélkül (pl. symlinkek a "host OS"-ből a jail saját rootjába).

A chroot/jail megoldások alapvetően flawedek, persze extra biztonsági opciónak megfontolható. A virtualizációval sem lesz több munkád, és azzal legfeljebb még tanul is az ember ezzel meg inkább csak szenvedni lehet.

--
The Net is indeed vast and infinite...
http://gablog.eu

érdemes meglesni a linux-vservert :>

Core2Duo T7100, 2.5G, Ubuntu 8.04, 2.6.24

Nem akarok uj temat nyitni, ontopic...

Van FBSD-hez egyszeru, step-by-step howto jailhez?
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.