érdekes válaszok a kormanyszovivo.hu portállal kapcsolatos kérdésekre

Fórumok

érdekes válaszokat adott a kormányzat illetékese, a kormanyszovivo.hu portállal kapcsolatos kérdésekre.

részletek itt.

már én is várom, hogy a parlamentből elbújjanak a Monty Python csoport tagjai, akik eddig ott rejtőzködve irányították az országot az elmúlt években. majd a vasfüggöny előtt meghajoljanak eddigi leggigászibb színdarabjuk végén :)

Hozzászólások

Nekem nem normális tanúsítvány az, aminek a CA-ját nem fogadja el a 3 mainstream böngésző közül legalább egy...
for trolls: még a netlock kft (és még egy másiké) is elfogadott ff-ben. Nehéz lett volna velük csináltatni...

NEHOGY KOMPATIBILISEK LEGYÜNK!!!

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

"Nekem nem normális tanúsítvány az, aminek a CA-ját nem fogadja el a 3 mainstream böngésző közül legalább egy"

Megnyugtatlak az 1 mainstream böngészőből 1 elfogadja az az IE.

A Microsec egy teljesen NORMÁLIS hitelesítés szolgáltató 3 másik hazai szolgáltatóval egyetemben. Megfelel a törvényi feltételeknek, letette a több száz millás biztosítékot, átmentent a megkívánt auditon, és bejegyezte az NHH is mint törvényesen működő hitelesítés szolgáltatót! Nem attól normális egy CA hogy a seggébeharapó-leégő-róka felismeri -e vagy sem, hanem attól hogy meg van a törvényi háttér a CA tanusítványt kibocsájtania a szolgáltatónak.

Idehaza 4db legális tanúsítvány kibocsájtó van, és egyik root CA-jat sem tartalmazzák a SOHO böngészők. Megjegyzem a kutya sem foglalkozik vele, mert egyrészt az elektronikus tanúsítványoknak a szerver tanústványok területe csak jelentékeny fontosságú területei, és messze sokkal fontosabbak a minősített tanúsítványok, elektronikus aláírások, időbélyegek, code sign tanusítványok stb.

Nem a tanusítvány kiadók feladata lobbizni a böngészőgyártóknál azért hogy alapból bekerüljenek a tanúsítványaik, hanem a böngésző gyártónak kéne "alapos" munkát végeznie és naprakészen tartani a böngészőket. Ha ez nem biztosított akkor a felhasználónak kell naprakészen megtennie.

Az MS böngésző ismeri a Microsec, a Netlock, a Telekom és a MÁV Informatika tanúsítványokat is, míg a soho böngészők nem. Tessék, lehet összeesküvés elméletet gyártani, vagy el lehet fogadni hogy az MS-nél van dedikált felelős ember, aki összeszedi a világban létező root CA-kat.

"még a netlock kft (és még egy másiké) is elfogadott ff-ben"
A Netlock drágább mint a Microsec; a Netlock nem ad wild card SSL tanusítványt. Jogi biztonság szempontjából nem számit, hogy mely CA-t ismeri fel az ff!

Megeshet, hogy teljesen normális, meg az NHH mondott rá valamit, ettől még a noname kategória nekem, illetve annak a pármillió embernek, aki nem ie-t használ.
A soho böngészők biztosan nem, de a netlock es a mavinformatika pl benne van az ff-ben.

Szerintem pont hogy a CA-k érdeke, hogy bekerüljenek a böngészőkbe trustedként, az meg hogy a micro$oft fizet egy embert, aki belapátolja az összes neten fellelhető CA-t az ie-be, az nem érdekel.

Netlock drágább? és?
A netlock nem ad wildcard certet? ez pozitív. Én se adnék xy kft-nek wildcart certet egy domainre, jóhogynem adjon *.hu-ra wildcard certet...

Ja, jogi biztonság? Magyarországon?!

Ennyire bízol a micro$oft trusted CA kiválasztási politikájában?

Szerk: ha már 200 milliót kiadtak erre, belefért volna egy ötezer forinttal drágább cert is. Vagy: újabb oldal kerül az IE-only topicba, mert meg se nézték ff/opera alól a 200 milliós weboldalt.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Ja, és majd összes, az adott szektorból való ismerősöm engem fog baszogatni, hogy "miért írja ezt ki?!".

Okoskodást, fellengzőzést tartsd meg magadnak, vagy közvetlen rokonságodnak.

Szerk: hogy értsd is: a 200 millióból jön nekem is eseti díj, hogy a certjüket telepítem a böngészőkbe?
--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Akkor hekkeld meg a ff-et, csinálj belőle egy telepítőcsomagot aztán lehet publikálni az ismerősöknek.

Miért jönne neked eseti díj ebből!? Több jogalapod lenne az FF alapítványtól kérni, de hát ott mindenki ingyen dolgozik...
Végső esetben legvalószínűbb hogy az ismerőseidtől kell esetidíjat kérned az FF-je supportjáért, mert a cert-el minden rendben van, nem is FF bugról van szó...

Látom nem sok sanszot adsz magadnak, hogy ne keverdj saját magaddal is ellentmondásba :)

Vannak emberek akikbe genetikailag van belekódolva a hülyeség, és vesztükre foggal körömmel ragaszkodnak is hozzá. Na ők az igazán nagy FLAME gyárosok. :D

Ezt régebben írtad:
"Szerintem pont hogy a CA-k érdeke, hogy bekerüljenek a böngészőkbe trustedként, az meg hogy a micro$oft fizet egy embert, aki belapátolja az összes neten fellelhető CA-t az ie-be, az nem érdekel."

Szerintem az M$ azért fizeti az emberét, hogy ne a netről lapátolja be az összes CA-t, hanem a hivatalos helyekről pl. NHH. És ki is vegye ha megszűnik a tanusító. :)

Egy külső szemlélő számára a JóskaPista Bt. kb. ugyanennyire minősül hitelesnek.
(Azt sem tartom kizártnak, hogy "sohobrózerekben" nem véletlenül (!) nincs benne a CA.)

Talán el kellene végre egyszer azon gondolkozni, hogy valamit _normálisan_ csináljanak meg ebben a kib. országban és ne magyarázatokat kelljen hallgatni, hogy ez ezért, ez, meg azért és valójában te vagy a hülye, mert nem követed a kormányzati workaround vonalat.

kötöjelkötöjel
//:wladek's world

"Azt sem tartom kizártnak, hogy "sohobrózerekben" nem véletlenül (!) nincs benne a CA."

Én is azt gondolom, hogy jó érv a support eladásához. Az a fejlesztő/karbantartó aki ingyé szabadidőben dolgozik az FF projecten, morálisan felelőssé tehető azért hogy nem szedi össze a világ összes tanusítójának az összes tanusítványát? Nem telefonál naponta 1000 helyre, nem faxol, nem ír levelet!? Annyit tesz meg hogy beszerzi a legnépszerűbb 5-10-50 tanusítványt...

Az FF esetében egyértelműen a supportos és/vagy a felhasználó feladata a certeket telepíteni. Ez van, az ingyenes szoftverek ennyire fapadosak. Nincs is ezzel semmi baj, mert Pistike Bt.-je jó pénzt kaszálhat azért, hogy kimegy a Jánosbácsi Bt. irodájába, és telepíti a certeket a böngészőkbe.

Az NHH nem "mondott rá valamit" hanem a vonatkozó jogszabolyok értelmben nyilvántartásba vette (Hint: 2001. évi XXXV. törvény).

A "kinek az érdeke, hogy..." messzire vezetne, egyébként mindkét oldalnak. Kérdés: felhívtad-e a Microsec-et, hogy problémád van, és jó lenne, ha felvennék a Firefox fejlesztőivel a kapcsolatot a böngésző "trusted" tanusítványtárába való bekerüléssel kapcsolatban? (Opsza: Debijjányhos csomagolt akárhogy nevezett browser "trusted" CA-iban megbízhatunk? Csak mert a csomagoló-kókányoló úgy gondolja, hogy igen (hint: nem kell ez a nem inicializált bufferből vett érték ide...) v.ö: ennyire bízol a * trusted CA kiválasztási politikájában?)

A *.foo.hu témában részben egyetértünk: ha, ismétlem, HA a tanusítvány célja kizárólag a titkosítás, akkor akár használható is lehet, de a kiszolgáló azonosítására de facto alkalmatlan. (Azért a wildcart cert fix részére vonatkozóan bizonyítanod kell, hogy tiéd az adott domain...)

Nekem pl. a CaCert sem tetszik: elmondjam, hogy hány domain-re tudtam volna CaCert-es tanusítványt kiadni, minden komolyabb csekkolás nélkül?

"Az ingyenes online cégadatlekérés nehézségei kapcsán reflektorfénybe került: ma az állam által gyűjtött és digitalizált cégadatokat csak a Microsec Kft.-n keresztül lehet lekérni. A mintegy évtizede kizárólagos jogokkal bíró magáncég igen jó nyereséggel működik. Versenytársai (vagy "irigyei") olcsóbb és jobb szolgáltatást ígérnének, ám a minisztérium egyelőre nem versenyeztet és nem nyilatkozik."
Nepszabadsag, 2007.09.03.

--
Debian lenny, 2.6.23

ez nem 1 kis pisti jatekszervere. miert olyan meglepo hogy supportot vesznek a mysql hez? miert olyan meglepo hogy 18 gep szolagalja ki? 18 gep nem sok. hallotall mar redundanciarol es terheles elosztasrol?

off: hallottal mar helyesirasrol?
on: gyanitom hogy a tobbseg azt vonja ketsegbe, hogy a feladathoz kepest tulzott a "redundancia". hozza(nem)ertesemet nem feszegetve azokra az emberekre alapoznek, akik hasonloan "missziokritikus" rendszereket epitettek mar lenyegesen kevesebbert, feltehetoen hasonlo szolgaltatsokkal, mint amivel a topicban emlitett oldal rendelkezik.

Ez a beszéd! Mindegy mit tesznek a szánkba, lenyeljük, mi? Tök mindegy minden, csak ne különbözzünk a nyáj többi tagjától! Ööööö... Idő uraiban volt egy olyan bolygó, ahol csupa ugyanolyan angyal kinézetű lény örült annak, hogy egyformák teljesen?
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Ostobaság odáig utazni! Mindenki vigyen haza egy macskakövet és dobálja otthon. Egy a lényeg: Egyszerre!
BTW ha lenne tartás ebben a népben és nem ilyenekből állna, mint te, akkor nem kéne ide dobálás. Elhangzott már korábban is, hogy az a bizonyos kritikus tömeg. IMHO a néma tömeg is célt ér. Csak sokan legyenek benne.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

áá ez egyáltalán nem meglepő errefelé. igazából azt nem értem, miért nem vettek még 64 64 mainframet szabolcsba és BAZ megyébe, kihelyezett szervertermekbe, backup rendszernek? a mainframe gépekben sok vas és színesfém található, így velük segíteni lehetne az ottani roma családok sanyarú helyzetén is. ráadásul a redundancia növelése mellett, segíthetnénk a megélhetési renitenciát is. :)

thuglife irja:

"hallotall mar redundanciarol es terheles elosztasrol?"

Persze hiszen a 10milliós lakosság 90%-a folyamatosan a kornányszovivo.hu oldalt böngészi a nap 24 órájában kivéve thuglife-t aki napi 25 órát.Szóval nagy lesz a terhelés.

"ennyibe került és kész"

TV-ben mondta egy szakértő hogy hasonloó portált 500e Ft-bol meg lehetett volna csinálni szóval korrupció rulez,thuglife te meg akkor beszélj a saját nevedben ha a te pénzedről van szó nem a máséról.
Itt 200millio,az állami számvevőszék szerint az új autopálya völgyhidja 49 MILLIÁRD,amit meg se kellett volna építeni.Korrupcio szintjén a dél-ameriakai országok békájának a segge alatt vagyunk

Péter

'zzeg, pont mire kiegeszitettem a postot jottel te. :)

... méghozzá egy olyan gépen, ahol futás közben elérhető a bios, és baszkurálható?

Ilyen reszletekre mar nem emlekszem, de koze volt a varazslatnak a BIOS-hoz.

---

Valamint nehany aprosag:
- teljesen JOGOS, h nem a piripocsi luq altal uzemeltetett tukorrol osszevadaszott MySQL-t hasznalnak, hanem supportot vasarolnak hozza. Ez teljesen normalis dolog am.
- 18 szerver (nem az a dzsunka fostalicska, amit sokszor latok mindenfele hostingban) sokba kerul. Nem szazezrekbe merik, hanem milliokba.
- Masreszt egy ilyen tipusu oldalaknal szokas redundansan tervezni a rendszert, sot kicsit tul meretezni. Mert ugye egy olyan oldalrol van szo, ami az orszagot reprezentalja (az mas kerdes, hogy ennek nem nagyon tesz eleget.) Nem csak a vasat, hanem a net kapcsolatot is.

Es igen, a 200 millio sok, de nem a szoftver/hardver komponensek vittek el ennek az osszegnek a nagyreszet imho. Inkabb azokat tessek baszogatni akiknek ebbol csurrant cseppent ugy mellekesen. Ez itt nem technikai kerdes elso sorban, hanem politikai. Uborka szezon van, es kellett valami, amivel az ellenzek fesztivalozhat, ugyanis nem ket honapja fizettek ki erte ennyi penzt, hanem par evvel ezelott.

---
pontscho / fresh!mindworkz

>> az orszagot reprezentalja
fogalmazzunk úgy, hogy szomorú-groteszk korhű lenyomat

>> Ez itt nem technikai kerdes elso sorban
ezért is ámulok mindig, hogy miért jönnek elő mindig ezek a nagykupac háttértárak meg csuda kompjúterek, amikor senki nem vitatja, hogy a jó vasnak ára van

>> amivel az ellenzek fesztivalozhat
tekintve, hogy ennek a kormánynak a társadalom az ellenzéke, ez (is) egy meglehetősen szent fesztiválozás

fogalmazzunk úgy, hogy szomorú-groteszk korhű lenyomat

Igy is lehet fogalmazni, nem is mondtam mast.

ezért is ámulok mindig, hogy miért jönnek elő mindig ezek a nagykupac háttértárak meg csuda kompjúterek, amikor senki nem vitatja, hogy a jó vasnak ára van

Mert a sok r>=1 linux mahinator ugy gondolja, hogy egy sata vinyoval es egy athlon xp-bel minden szerverfeladatot el lehet latni, eleg ha letolti hozza az eppen aktualis ubuntut.

tekintve, hogy ennek a kormánynak a társadalom az ellenzéke, ez (is) egy meglehetősen szent fesztiválozás

Ezzel addig a pillanatig nincs is semmi gond, amig valoban ellenzekrol van szo es nem egy hatalom manias szararc gyujtemenyrol. Ezt a fesztivalt meg nem a tarsadalom kezdte, hanem egy szuk politikai reteg, amelyik ugy gondolja, hogy ez a hatalom oket illeti. Ha a tarsadalom tette volna, akkor nem tart egy evig amig nyilvanossagra kerul es nem egy politikai part jelenti be ennyi varakozas utan nagy derrel es durral csak azert, hogy fentartsa a nyomast a kormany fele a fentebb emlitett okbol.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Az első napi megjelenési formaája után írtam levelet a MEH-nek, hogy lesznek szívesek kirugatni az alkotó észkombájnokat. Most már valami átlagos kinézete van a kezdeti hányásos után.

A regisztrálás persze egy érdekes történet.

A biztonsági tanusítvány nem megbízható, mert nem ellenőrizte egy elismert hatóság.
Nagy trehányság'

A házirendjében viszont ez áll:
Nem kritikus
1.3.6.1.4.1.21528.2.1.1.11:
CPS (Certification Practice Statement) mutató:
http://www.e-szigno.hu/ESZSZ/
Felhasználói megjegyzés:
Fokozott biztonságú tanúsítvány, regisztrációkor a személyes megjelenés kötelező. A tanúsítványhoz tartozó magánkulcsot AUTOMATA kezeli.

Viszont láttam már távmunkás weblap-szerkesztést, ha nem volt bedugva a gépbe induláskor a usb-s kulcs, akkor senki semmit, és a kiszolgáló biztonsági tanusítványa usb-kulcs nélkül szintén megbízhatatlan volt.

Hogy mi mennyi:
Én egy ilyen cuccot három telephelyen (még csak nem is ugyanabban a városban) hoznék létre heartbeat vagy enbd (1 tűzfal, 2 mysql szerver, 3 kiszolgáló, légkondi, csakugyan szünetmentes tápellátás) bérelt vonali összeköttetés, mennyi legyen a rendszer gazdák havi fizetése ? (mind a három helyen).
Egy rendszergazda megbízhatatlan - három már nehezen tud összebeszélni, tehát majd egymást is ellenőrzik, mert azt kell tudniuk, hogy van egy negyedik is.

Nyissunk vetélkedőt a 200 millió indokolt elköltésére!
Annak inkább volna értelme, mint ennek a fikafolyamnak.

Az e-szigno a kormányzati terület de facto CA-ja, az, hogy a böngésződ nem ismer, az az I.J. esete, be lehet importálni, rájuk lehet telefonálni, hogy diktálják be a hash-t, etc.
A tanusítvánhoz tartozó magánkulcsot nem ember, hanem automatizált rendszer kezeli, ugyanis a tanusítvány kibocsátása hardveres eszközön történik.

Három telephelyes mókához volt szerencsém, köszönöm -- na ott tényleg nem tudtál semelyik telephely szerverszobáiban elhajítani úgy egy szekercét, vagy buzogányt, hogy a szolgáltatásban kiesés történjen. Sőt, azt is túlélte kisebb-nagyobb anyázásokkal a szolgáltatás, amikor az egyik telephelyen el...ták az UPS-t, és az egyik fázison 230V helyett a 400V jelent meg...

"A biztonsági tanusítvány nem megbízható, mert nem ellenőrizte egy elismert hatóság."

Tevedes, a microsec irta ala. Az mar masik tortenet, hogy a microsec certje a bongeszodben epp nincs benne, de ha normalis a CA, akkor lehetoseget biztosit arra, hogy megfeleloen biztonsagosan megszerezd toluk a certificate-juket (pl. ugy, hogy letoltod, aztan bediktaltatod veluk telefonba az sha1 fingerprintet).

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

Egységsugarú júzerek(kivéve, ha pistike típusú a szomszéd) és paranoid többségsugarú linugzállatok hisznek a böngésző figyelmeztetésének. Meg ugye nem csak úgy vesznek be ca-t egy böngésző trusted listájába...

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

"Egységsugarú júzerek(kivéve, ha pistike típusú a szomszéd) és paranoid többségsugarú linugzállatok hisznek a böngésző figyelmeztetésének."

Aki meg nem, az igy jart.

"Meg ugye nem csak úgy vesznek be ca-t egy böngésző trusted listájába..."

Hanem csak hogy?

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

"Es igen, a 200 millio sok, de nem a szoftver/hardver komponensek vittek el ennek az osszegnek a nagyreszet imho. "
Szamomra az a felfoghatatlan, hogy egy 200 millios projekt outputja egy olyan frontend, amin a bejelentes napjan 3000db h3 tag, admin.kormanyszovivo.hu-ra felrelinkelt, connection refused kepek, meg "Spokesmans" van. Ezek utan miert kellene elhinni a 18 szervert, meg a jovo hetet is?

Főoldalon csilivili flash banner (Fókuszban címmel) csak nálam nem megy? Hiába kattintok vadul, meg se hess...
--
Coding for fun. ;)

Valaki el tudná árulni nekem, hogy minek az a 100%-os rendelkezésre állás egy ilyen honlaphoz?
Gyanítom, hogy nem szakad le az ég, ha hetente egyszer hajnali 3 és négy között karbantartás miatt nem elérhető az igen tisztelt újságírók számára a portál.

Ami pedig a portálmotor bonyolultságáról szóló ömlengéseket illeti tényleg röhögnöm kell.
Mintha olyan hatalmas feladat lenne mondatonként felcímkézni egy multimédiás anyagot.

Hát, nem tudod, hogy a legújabb fluxuskondenzátorra alapozták a szövegfelismerő hardveres részét? Van benne egy redundás disszonancia szűrő is, persze 3 lépcsőre mátrixolva, hogy az esetleges puffertúlcsordulásokat automatikusan átirányíthassa a HVRS (Hungarian Voice Recognizing System) számára.
A felismert szavakat egy marha gyors szétosztórendszer szortírozza relevancia szerint, éspedig figyeli a beszélő szem és szemöldök mozgását, valamint hangtónus spektrográf dönti el végső soron a szó helyét a három dimenziós adatbázisban. :D :D :D
--
Coding for fun. ;)

Tényleg, a Wga-t kifelejtettem... :D De most, hogy mondod, mintha egy Wga (az a digitális kijelzős) szűri ki a kormányszóvivők dublőreit, amelyeket az ellenzék csempész be, hogy lejárassák a kormányt. Szóval összességében megérte a 200 millát a "rencer".
--
Coding for fun. ;)

Ha egyszer nem éri el egy kritikus helyzetben száz újságíró, többet a büdös életben nem onnan fognak tájékozódni, akkor meg biztos, hogy kidobott pénz volt. És itt várhatóan az van, hogy egy éles helyzetben ráugrik x ezer ember és folyamatosan videót néz. Nyilván máskor meg szinte senki.

A 200 millióba egy Adobe Flash-el megszerelt videólejátszó fért bele, de ez haggyán, ezt írták:

"A rendszer egyáltalán nem túlméretezett, ugyanis – ha csak a napi mintegy fél-egy órás kormányszóvivői tájékoztatókat számolom – hatalmas mennyiségű adat keletkezik, illetve hatalmas mennyiségű adatot kell kezelni, amit a szerverek tárolnak"

Nahh, lehet én vagyok a hülye de én a videógallériában csak kettó (2) videót találtam. Kérdem én, erre kell a másfél terra kapacitás?

Erre a célra a jótékonyságba adott p3-mas gépem is kitűnően szerepelne, és nem kerül egy ilyen ma 10-15 ezerbe.

Aki ezt kitalálta, hogy ennyit kell az adófizetők pénzőből ilyen hülyeségre áldozni, annak üdvözlöm az annyát.

ez azert nagyon nem ugyanaz, latszik hogy meg nem mentel kozelebe komoly rendszernek.

143gs fc diszk durvan 200k. szamolj. es ehez kell storage, mondjuk dedundans legyen akkor raid5/raid10 [ha videokat streamelgetnek], esetleg 2 teljes doboz es multipath io, ha teljesen redundansak akarunk lenni

És az az egy (na jó, két darab, tükörben) 1T-s sata vinyó úgy nagyjából hány művelet/s teljesítményű? Megsúgom, híg feka ahoz képet, amit mondjuk 72 vagy esetleg(!) 143G-s., 4Gb-es FC-diszkekből a legbénább storage-os mérnök összerak. A SAN-ban két dolog nagyon jó: sok, nagyon sok tárkapacitás, ami ráadásul marha gyors, gyakorlatilag valamennyi ráaggatott eszköz szempontjából ugyanolyan, vagy akár gyorsabb is, mint egy DAS.

Nem az I/O sebességre írta. Hanem az adatmennyiség elképesztő voltára. Másfél terráról van szó. Nevetséges, hogy ettől el kéne bárkinek is hasalni, hogy hűdenagy.
Erre elaszni 200 milliót lopás. Vegyük figyelembe, hogy nem failure tolerant rendszerről van szó. Még csak nem is feltétlenül HA-röl. Egy redundáns storage tök elég és egy laza pécé.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Egy pécé, a bele rakható diszkekkel a büdös életben nem fogja azt tudni (sem kapacitás, sem bővíthetőség, sem rendelkezésre állás, sem folyamatos teljesítmény setén), amit egy erre tervezett storage tud. Az, hogy fault tolerant-e a rendszer, vagy sem, azt honnan szűrted le? Én speciel ilyen, multipath-os, dupla FC-switches, duál vezérlős, kliensenként tervezett raid-szintet biztosító storage-megoldással indítottam volna a műszaki tartalom vonatkozó részét -- abból ugyanis lehet faragni, ha kell -- írtam már pár ajánlathoz műszaki tartalmat...

Szerver esetén a "laza pécé" fosch. Szervernek nem ajánl ki az ember olyan vasat, amiben nincs dupla táp, redundáns, röptében cserélhető diszk, ventillátor, illetve amiben a belső (OS-nek fenntartott) storage nem hardveres raid, bbwc-vel. Ez semmiképp sem laza pécé kategória...

Teny..de mi a feszkes fenenek ekkora kapacitas?.. Szolgaltatni ket videofelvetelt a nepnek? Megeri.. Nem vagom ezt az egeszet. Lenne egy lezart ftp, minden ujsagiro iroda kapna hozzaferest es kesz.. Vagy osszesitve kapnak anyagot.. bar nekem felfordul mar a gyomrom az "ujsagoktol".. fele politikai hir/veszekedes/maszlag, a tobbi meg nonszensz zagyvasag.. erdekes, neten a hirportalokon van erdekes hir.. Na mindegy. :)

Példának okáért a rendszer nem csak felvett, tagelt vieókat fog tárolni és elérhetővé tenni, hanem pl. online, kétirányú videokonferencia-rendszer is kialakításra kerül rajta az újságírók számára (ennek a használatára vonatkozó oktatás is benne leledzik a supportköltségben).

De könyörgöm, az iwiw mögött kevesebb gép van, pedig az aztán kiszolgál (igaz, szarul) párszázezer népet...

videokonferencia rendszer? újságírókkal? minek?
ja, akkor az NIIFI mi a ráknak épített ki ilyen rendszert? hogy egy vele párhhuzamos is létezzen? Ha az újságnak kell a hír, ruházzon be, ne az állam tolja alá az infrastruktúrát. Vagy tényleg itt ragadt a kommunizmus?

Nem elég az ftp?

Vagy PDF embedded videoval nem jó? :)

Rémálombazmeg, megyek Londonba...

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

"Ha az újságnak kell a hír, ruházzon be, ne az állam tolja alá az infrastruktúrát."
Igy van. Egyebkent az mti-t pont erre talaltak ki, beruhazni sem kell, csak az elvileg kormanyfuggetlen szervezet.

"Vagy tényleg itt ragadt a kommunizmus?"
Haaat, mivel nem volt rendszervaltas, nem kell csoadlkozni rajta.

--
Debian lenny, 2.6.23

én nem vitatom, hogy itt mi mennyibe került, és mennyire komoly cucc van mögötte, mennyire lett túlméretezve, és főleg, hogy erre miért nem az újságírók dobták össze a lóvét, ha már csak ők használhatják :), de az viszont tényleg kérdéses, hogy ez-e a legfontosabb dolog ebben az országban...

A gond ott van szerintem, hogy magyarázkodniuk kell. Utólag. Miért nem lehet előre bejelenteni, hogy ilyen meg ilyen paraméterekkel erre meg erre a feladatra létrehozunk és megpályáztatunk egy ilyen projektet, amely ennyibe fog előreláthatólag kerülni?
Miért?
Azért mert akkor el kell számolni minden fillérrel, így pedig jól lenyúlhatják a pénzt, majd utólag, ha kiderül, magyarázkodnak.
Sajnos ez a kormány mindenben így jár el. Milliárdok folynak ki magánkezekbe, amelyekről még csak tudomást sem szerez a jónép. Ez éppen kiderült, megmagyarázzák. Le van mindenki tudva.

Alig várom már, hogy az legyen amit mi akarunk - az a szép új világ, és akkor csak azok fognak hozzászólni akik szerint végre nekünk is van ívelt völgyhídunk mint a franciáknak és milyen olcsón megússzuk a napi videózást a 4 év alatti 4-szer 4.3 milliárdhoz képest.
A többiek meg nem fognak beírni, mert az adóvédelmihatóság (AVH) majd intézkedik.

Minden ilyen beruházásnál eszembe jut, hogy már a nemzeti gödröt is elvállaltam volna feleannyiért.

egyébként tök vicces hogy az epehányás az IT népesség zömében attól indul be, hogy:

- megvették rendesen az adatbázis szoftvert, szupportálva.(ahogy kell)
- megvették alá - hogy mást is odatolhatnak később azt persze már elnyomja az epe keserű íze - a fasza vasat (ahogy kell)
- megvették hozzá a munkaerőt - ahogy kell (a zöm tudjuk jól nem ilyen helyen dolgozik)

A fenti dolgokat egyébként a jelenlegi pályáztatási/közbeszerzési rendszer miatt ki sem lehet kerülni nekik. És ez egy jó nagy valag pénz a sokból.

Az más kérdés, hogy ahol mégis bepróbálkoztak, (content, design , engine) ott fényesen kilóg a lóláb, de hát ennél még Tocsik is többet vitt haza.

Aztán ha Mari néni kenyere igen hamar ugyanannyiba kerül, mint korábban, akkor esetleg majd bevezeted negatív áfát. Mellesleg az áfacsökkentés egy részét szépen zsebre vágná a kereskedelem, nesze neked Mari néni. Az áfacsökkentés inkább támogatja a jómódúakat, akik fogyasztanak is, Mari néni meg jól ki lesz segítve pár 10 forinttal. Mindez persze nem azt jelenti, hogy Mari nénin ne kellene kisegíteni.
Mindenki összehord itt mindent, miközben az egyik ismert hír- és pletykaportál felállításába több pénzt nyomtak, mint ebbe.

Nem cáfolni akartalak, csak érdeklődtem. Viszont amíg nem mondasz konkrétumot, addig csak ködösítesz. Továbbra is tartom, hogy lehet, hogy technológiaialag indokolt az ár, de amíg számos nálunk gazdagabb ország nélkülözni tudja az ilyen kormányszóvivői rendszert, addig talán mi is megelégedhetnénk kisebb arcú, ámde eddig bevált tájékoztatókkal, ahová az újságíró ad abszurdum elmegy. És a kétszázmillióból vehetnénk lélegeztetőgépeket monnyuk.
Csaba

A demagógiáról eltér a véleményünk :-)

Szerintem pl. ez az:

Mindenki összehord itt mindent, miközben az egyik ismert hír- és pletykaportál felállításába több pénzt nyomtak, mint ebbe.

Főleg amíg nem feded föl, hogy melyik pletykaportálról beszélsz.

Egyébként kíváncsi vagyok, melyik nyugat-európai országnak van hasonló kormányszóvivői portálja 200 millió értékben, 18 szerverrel, online videó közvetítéssel. Tényleg érdekelne. Te tudod?

Csaba

Szerintem kb 500 éve mindig mást csinálunk mint mások. Amikor a lengyelek lázadtak a Habsburgok ellen, mi életünket és vérünket ajánlottuk föl. Amikor a nemzetiségeink (akkor még határon belül) haverkodtak velük, akkor mi felkelést rendeztünk ellenük. Amikor a román nemzeti bank pénzelte az erdélyi földek felvásárlását, akkor a magyar nemzeti bank éppen kicsinálta a magyar földtulajdonosokat, hogy el kelljen adniuk a földet. Amikor a kisantant körülöttünk fegyverkezett, akkor mi nem akartunk egyetlen katonát sem látni. Amikor körülöttünk mindenki félt a szovjetrendszertől, akkor mi vörös felkelést rendeztünk. Amikor Csau a harmincezres magyarországi román kisebbség sanyargatásáról harsogott, akkor Kádár ignorálta a másfélmilliós erdélyi magyar klubbot. Amikor a szlovákok levitték az élőmunka terheit, akkor mi felemeltük a legmagasabbra Európában. Amikor az EU a vasutat támogatja egy csomó pénzzel, akkor nálunk vonalakat zárnak be. Amikor a politikai inga Európában balra leng, akkor nálunk jobbra és fordítva is így van.
Néha sikerül úgy csinálni, ahogy a többiek, akkor kis ideig azt hinné az ember, hogy végre... Osztán megint elkúródik a dolog.
Nálunk így megy ez.
(Remélem, eléggé elvonatkoztattam az eredeti témától :-) Tudom, amit most írtam, az az igazi demagógia. Még a saját mércém szerint is.)
Csaba

Én nem állítottam, hogy van univerzális megoldás, de azért lássuk be, hogy a mindent megcsinálok amit az éppen követendő irányvonal diktál, illetve a mindenki hülye, csak én vagyok helikopter szélsőségek között lehetne pát fokozat, amivel talán érdemes lenne megpróbálkozni. Bár máshol már írtam, én már föladtam a reményt.

(A harmadik erőről meg szimplán az a véleményem, hogy MSZP színesben. Már láttunk három vagy négy ilyen próbálkozást a rendszerváltás óta, és valahogy valamennyi ugyanott kötött ki. Szavazatok a szociknak, aztán párt a süllyesztőben. Tegyék meg tétjeiket, most is ez leszen. Uff, én szólottam, a nagy manitutól tudom :-))
Csaba

Az állítólagos háttér állítolag a háttérbe van. Nade ahhoz ki fér hozza? Na persze, hogy nem mindenki. Én probaltam regisztralni, de szépen visszaobtak, hogy az bezony csak ujsagiroknak van. Nade ki az ujsagiro? Tehát egy szuk kornek csinaltak valamit, amit aztán lehet ugyse fogjak hasznalni, mindenki pénzéből, kurva drágán
________________________
Blog

[OFF]
Bocs ha off a dolog, de az augusztus 20-ai tüzijáték (csak Budapesten) több 200M-ba szokott kerülni.
Azt furcsálom hogy az miért nem zavar senkit, pedig az még értelmetlenebb mint a kormanyszovivo.hu, és semmi értéket nem teremt?
Cirkusz és kenyér kell a népnek?
[/OFF]
Véleményem szerint nem az oldal, és a hozzá tartozó infrastruktúra ára, sokkalinkább egy ilyen szintű rendszer szükségessége az ami vitatható.

SuSe 10.3 Semmi cicó.