A 7"-os Vye UMPC szemrevételezése kutyafuttában

Címkék

A héten a kezeim közé került néhány órára a Vye S18-as Ultra Mobile PC-je. Ez az a nálunk is kapható gép, amely a korábban nálam járt Asus Eee PC-hez mérhető méretben, de attól eltér néhány lényeges ponton. Például abban, hogy az adatok tárolására nem SSD-t, hanem merevlemezt használ, hogy nem fix, hanem össze-vissza hajtogatható kijelzője van és abban, hogy nem Intel processzorra és chipset-re épül, hanem AMD Geode-ra. Ezen kívül érdekessége, hogy érintőképernyővel, pöcökegérrel és touchpaddal is rendelkezik. Mivel a készülék összesen 3 órát volt nálam, csak egy gyorstesztre (de tényleg) volt időm. Csak azoknak érdemes elolvasniuk ezt az írást, akik kíváncsiak egy burleszkfilmhez hasonlító,

while true; do beteszem a CD-t; boot-olok; bejelentkezek; leírom amit látok; reboot; kiveszem a CD-t; sleep 2; done;

"tesztelésre". Akik nem akarják ezzel tölteni az idejüket egy ilyen napfényes szombat délutánon, azok sem maradnak le semmiről, hiszen a terv az, hogy hamarosan 5 darab Vye-t szerzünk be és akkor lesz idő egy komolyabb tesztelésben való elmélyedésre. Szóval csak nagyon unatkozóknak...

(én szóltam...)

Nos, mit is lehet tudni a gépről?

Vye S18 gyorsteszt

A stuff AMD Geode LX 800 @ 0.9W processzorra épül. A processzor 500MHz-en ketyeg.
A nálam járt gépben 512 MB-nyi memória található, amiből az összeset nem tudjuk sajnos birtokba venni, de erről később.
Az adatainkat egy 80GB-os, 5400-on pörgő merevlemezen tárolhatjuk.
A kijelző 7"-os, WVGA Non-Glare (nem csillogó), amely 800x400 pixel felbontásra képes. A kijelző meghajtásáról AMD Geode LX800 grafikus chip gondoskodik, amely 8MB-256MB memóriával gazdálkodhat (áhhá, eshet le egyeseknek a dolog).
Természetesen a gép rendelkezik azokkal szokásos kiegészítőkkel, amelyek nélkül egy korszerű gép ma már eladhatatlan lenne.

Vye S18 gyorsteszt

Úgysmint, beépített sztereó hangszórók a képernyő alatt bal és jobb oldalon. Természetesen hangchip, elöl sztereó kimenet és mikrofon bemenet. 3-in-1 kártyaolvasó (Memory Stick / SD card / MMC), a gép elején státusz LED-ek.

Vye S18 gyorsteszt

A készülék jobb oldalán CF slot, monitor kimenet, lopásgátló ("Kensington-lock") és USB aljzat található.

Vye S18 gyorsteszt

A fedelét lecsukva, megnézve hátulról, sok mindent nem látunk... Itt hiába keresünk bármit is. Az akkun kívül.

Vye S18 gyorsteszt

A bal oldalon található a tápegység aljzata, egy lehajtható gumifedél alatt a 10/100-as Ethernet csatlakozó aljzat, az 56K-s modem csatlakozója (erre mérget nem veszek), egy újabb USB nyílás, hangerőszabályzó és egy elég rosszul megoldott és nehezen kezelhető ki- és bekapcsoló pöcök.

Vye S18 gyorsteszt

Pofájára fordítva sok érdekességet nem találunk. Az látszik, hogy a készülék aljára nem sokat időt vesztegetett a dizájner mester, mert elég khm. egyszerűre sikerült. A színben elütő dekni élőben sokkal rosszabb.

Vye S18 gyorsteszt

Most, hogy körbejártuk, nézzük felülről. QUERTY billentyűzet, apró (szerintem) rosszul használható touchpad. Az Asus Eee PC touchpad-ját dícsértem, hogy milyen jó, itt ezt nem tudom megismételni. Majdnem a használhatatlan kategória. A billentyűzet a készülék méretéhez képest arányosan kicsi és teljesen jól használható. A billentyűk leütésre jó érzésűek, nem a vásári gagyi jut eszébe az embernek róla elsőre.

Vye S18 gyorsteszt

A képernyő kifordítható, sőt teljesen kifordított állapotban ráhajtható a billentyűzetre, így a gép használója egy tablet PC-hez hasonló valamihez juthat. A képernyőről ejtsünk még néhány szót... Szerintem iszonyúan rossz. Valószínűleg a touch képességek miatt kapott speciális non-glare bevonat miatt (a zsír ne csillogjon alapon) a képernyő szinte olvashatatlan. A 14"-os CRT monitor korszakból a 4-5-6 éves darabok jutnak róla eszembe, amelyek az elhasználódás nyomán defókuszossá váltak. Az kell mondjam, hogy homályos. Vagy én vagyok vak. A kijelzőbe integrált érintőképernyő funkciók viszont teljesen korrekten működtek.

Vye S18 gyorsteszt

A beviteli eszközöknél maradva... A képernyő bal oldalába egy, az IBM gépekről ismert "pöcökegér"-szerűséget építettek a leleményes tervezők. Az egér a készülék tablet PC üzemmódjában lehet hasznos. Hüvelykujjal irányítható. Az érzékenysége elég gagyi, amin a szoftveres beállításra tett kísérlet sem tudott érdemben javítani. Vagy csak mi voltunk bénák.

Vye S18 gyorsteszt

A kijelző jobb oldalán találhatók a görgetést megvalósító "Scroll" gombok és a bal oldalon levő "pöcökegér" bal és jobb gombjai.

A gépben levő, kívülről annyira nem látható dolgok: WiFi, Bluetooth. A gépet Li-Ion akkuról hajthatjuk hálózati áramforrás hiányában. A dokumentációja szerint 4.5 óra akkuidőt várhatunk. Tesztelni nem teszteltem, de figyelembe véve, hogy merevlemez van benne, gondolom ez csutkón lekapcsolt perifériák (WiFi, Bluetooth) és 0 terhelés alatt értendő. Ha nem, akkor viszont nem rossz!

A gép 990 gramm tömegű, 218x163x25 mm (szélesség, magasság, mélység) paraméterekkel rendelkezik. A gép általában operációs rendszer nélkül érkezik a végfelhasználóhoz. A készülékre különösebb probléma nélkül lehet Windows XP-t telepíteni a hozzá adott driver-eknek köszönhetően. Általában 12 hónap garanciával forgalmazzák.

A hardver után lássuk, hogy mit várhatunk tőle szabad szoftver téren. Az idő rövidsége miatt csak openSUSE 10.3-mal, Ubuntu 7.10-zel, Ubuntu 8.04 alpha3-mal és XUbuntu 7.10-zel próbáltam életet lehelni a gépbe.

Telepítések elvégzésére a 3 óra rendelkezésre álló idő nem lett volna elegendő, ezért maradt a LiveCD-s vizsgálódás.

Vye S18 gyorsteszt

Az Ubuntu 7.10 telepítője elindult a gépen, de megállt egy ponton, ahonnan tovább nem nagyon akaródzott mennie.

Ezután egy openSUSE-t indítottam "Rescue" módban. Ez elindult, így néhány adatot ki tudtam bányászni a gépből:

CPU infó:

processor : 0
vendor_id : AuthenticAMD
cpu family : 5
model : 10
model name : Geode(TM) Integrated Processor by AMD PCS
stepping : 2
cpu MHz : 498.085
cache size : 128 KB
fdiv_bug : no
hlt_bug : no
f00f_bug : no
coma_bug : no
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 1
wp : yes
flags : fpu de pse tsc msr cx8 sep pge cmov clflush mmx mmxext 3dnowext 3dnow up
bogomips : 997.64
clflush size : 32

lspci:

00:01.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] CS5536 [Geode companion] Host Bridge (rev 31)
00:01.1 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] Geode LX Video
00:01.2 Entertainment encryption device: Advanced Micro Devices [AMD] Geode LX AES Security Block
00:0c.0 CardBus bridge: Texas Instruments PCIxx12 Cardbus Controller
00:0c.2 Mass storage controller: Texas Instruments 5-in-1 Multimedia Card Reader (SD/MMC/MS/MS PRO/xD)
00:0c.3 Generic system peripheral [Class 0805]: Texas Instruments PCIxx12 SDA Standard Compliant SD Host Controller
00:0d.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
00:0f.0 ISA bridge: Advanced Micro Devices [AMD] CS5536 [Geode companion] ISA (rev 03)
00:0f.2 IDE interface: Advanced Micro Devices [AMD] CS5536 [Geode companion] IDE (rev 01)
00:0f.3 Multimedia audio controller: Advanced Micro Devices [AMD] CS5536 [Geode companion] Audio (rev 01)
00:0f.4 USB Controller: Advanced Micro Devices [AMD] CS5536 [Geode companion] OHC (rev 02)
00:0f.5 USB Controller: Advanced Micro Devices [AMD] CS5536 [Geode companion] EHC (rev 02)

Mivel a LiveCD-k grafikus üzemmódot használnak, elkezdtem gyanakodni arra, hogy az "Advanced Micro Devices [AMD] Geode LX Video" lehet a ludas abban, hogy kevés sikerrel indulnak el a grafikus felületek.

Belenéztem a BIOS-ba:

Vye S18 gyorsteszt

Sok látnivaló nincs benne...

Vye S18 gyorsteszt

De annyi mindenképpen, hogy be tudjuk állítani a videó memóriát. Ez alapértelmezetten 8MB volt. Adtam neki egy kicsit többet, de ezt - gondolom én - a rendszermemória rovására tudom csak megtenni. Azaz, ha adok a videónak memóriát, azt az 512MB RAM-ból veszem el.

A beállítás után a Hardy Live üzemmódban már elindult, de a felbontást valami igen vad értékre állította. Annyira, hogy minden kilógott az képernyőről. Kb. idáig jutottam a teszteléssel, innentől kezdve már arra jutottam, hogy az out-of-the-box működést - legalábbis ami a videót illeti - jó eséllyel elfelejthetem. A továbbjutáshoz a rendszert telepíteni kell és kézzel kell megpróbálni valami értelmes képet kicsikarni belőle.

A vélemény:

A teljes vélemény kialakításához több időre lett volna szükség, de azért egy-két dolog már most kiderült. Az Asus Eee PC-n elindítva egy Ubuntu-t azonnal használható volt szinte minden (a WiFi-t kivéve azt hiszem, hogy minden működött). Az Intel alkotórészeknek köszönhetően a videó azonnal használatra kész volt, a Compiz desktop azonnal működött (jaja, kis tuning után pörgött a kocka). Ehhez képest a Vye a nyálában forgott, már ami a vizuális megjelenítést illeti.
Az Asus Eee PC kijelzője tiszta, éles, képet ad, a Vye nekem homályos. Az Asus touchpad-ja szépen használható, a Vye-é kicsi a normális használathoz. Szerintem az Asus szebb. Persze, hogy mi szép, az erősen szubjektív.
Ami a Vye mellett szól, az a merevlemez. Akinek kicsi gép kell nagy tárterülettel, annak a Vye esetleg jobb választás lehet. A Vye érintőképenyője nekem a felesleges kategória. Szintén ide esik nekem a bűvöskockát idéző, tekerem-forgatom kijelző. Nyilván hasznos lehet bizonyos szituációkban, de nekem nem hordoz semmi értéket. A Vye az Asus-hoz hasonlóan masszív, nem nyeklik, nem nyikorog. A kijelző is masszívan illesztett. Az összeszerelést illetően azonban lehet kifogása a precíz embereknek, mert a kijelző hajtogatása közben bele-beleér a géptestbe, ami előbb-utóbb csúnya karcokat fog eredményezni. A kijelző alapállapotba visszahajtva mintha egy kicsit ferde lenne. Persze ezek apróságok, de valakinek fontos lehet.
Ha a gyártó által megadott paraméterek igazak, akkor a Vye 4.5 órás akkuideje nem rossz.

A mai korszerű Linux disztrók nem működtek olyan szépen élből a gépen, mint ahogy azt az Asus Eee PC-n tették, de a gép Windows XP Home alatt látszólag kifogástalanul működik. Sajnos mélyebb tesztre Windows alatt sem volt lehetőség. Még. A gépet azonban nem írtuk le teljesen, hiszen hamarosan érkezik belőle több darab, így lesz lehetőség alaposabban tesztelni Linux és egyéb nyílt forrású OS-ek alatt is. Ugyan az "Advanced Micro Devices [AMD] Geode LX Video" sok jóval így elsőre nem kecsegtet (driver vajon van hozzá? vagy marad a VESA?), de próba cseresznye.

Ami erősen a gép ellen szól, az a borsosnak látszó ára. A piacon 150-190K helyi pénz árban pörög, függően attól, hogy operációs rendszerrel (jellemzően XP Home) vagy anélkül érkezik.

Amint lesz újabb infó a gépről, beszámolok róla. Egyelőre azonban azt mondom, hogy aki 7"-os UMPC-t akar Linux-szal, az inkább az Asus Eee PC-t válassza. Szebb, azonnal működik és kis szerencsével fele ennyiért hozzájuthat.

További képek itt.

Hozzászólások

Nade Trey, ha ennyire "egypontnullás" a gép akkor miért szerezel még 5-öt belőle? :)

Ha esetleg valakinek xp home serial kell, rögtön le is másolhatja a képről...

Első sorokat olvasván elkapott az előítélet. AMD az jó nem lehet. Elolvastam a cikket. Most már meg is bizonyosodtam róla :P Maradok EEE pcnél. A tárhelyről meg lehet gondoskodni EEE pc esetében is (lsd.: EEE PC tuning howto)

szerk.: Ehhh most hogy ellett "tüntetve" a serial..hogy lesz igy XP home origim :( :D

Az egyetlen PC itthon egy AMD 2500+... ;) Szandekosan, mert Intelt nem turok meg. Annyira nem, hogy az Amigaba valo 1988-as Commodore A2286 PC kartyan kicsereltem a 8Mhz-s Intel 286-ot 16Mhz-s AMD 286-ra... :) Ezenkivul az osszes PowerPC-s gepemben (5+) ATi videokartya van (Rage-ek, Radeonok), es problema nelkul megy mind. Dehat ha te mondod hogy szar, akkor szar, ki vagyok en, hogy vitatkozzam, ugye... :))

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

AsusPCt szabvanyos Intel videoval szereltek, a linuxok joreg ota ismerik, valszeg azert ment a kocka.
Ebben valamit tokuj chip van (csoda hogy az lspci felismerte). majd ha lesz rendes driver hozza, ezen is menni fog.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Itt azért meglátszik, hogy az Intel bizony nagyon jól fejleszti a Linuxos Drivereket, mert pl az ASUS esetében bármilyen linux disztró felismeri egyből a videókártyát, és mindjárt 3D támogatást is ad rá. És ez azért nagy ütőkártya az olyan rendszerek esetében, ahol egy 25 000 Ft-s gép Win nélkül, és még 25 000 a Win licensz. Itt még az átlag user is érzi, hogy nem ér az kétszer anynit csak azért, mert windows van rajta.
Idővel ebből akár még az nVidia is profitálhat, mert a zárt forrású drivere nagyon jól működik. Már csak egy jó nyílt forrású legalább a 2D gyorsítást támogató driver kellene hozzá, és akkor már LiveCD-ről is jobban menne.

Nagy Péter
www.konquer.org

"Itt azért meglátszik, hogy az Intel bizony nagyon jól fejleszti a Linuxos Drivereket"

Egészen addig, amíg nem akarsz két monitort rákötni, mert akkor szépen kifagy mindenéle "signal 11" és hasonlókkal...

---
/dev/sda1 has gone 49710 days without being checked, check forced.

Az en szubjektiv velemenyem: CSUNYAAAA.
Koszonom. :-)

Köszi a leírást.

Még egy negatívum: az enter melletti gombokat kicsit átszervezték. A ] jel mintha pár sorral lejjebb lenne.

A kijelző minősége a fotókon is jól látszik. Egy normális kijelző nem ilyen szürke színnel rendelkezik.

Ami a videót illeti: mindig azt szoktam mondani, hogy a nyílt forrású drivernek kell legalább egy év. Főleg, ha még nincs specifikációjuk erről az új chipről. Remélem az AMD nem idióta, és adnak specifikációt majd ehhez a Geode-s chiphez.

Az AMD developer oldalról mindent le lehet tölteni ehhez a processzorhoz (is). Regisztrálni szükséges.
Annak idején (nem a legújabb a processzor) én is letöltöttem, de aztán mégis másik típust választottam. Csak maga a processzor több mint 3W-ot fogyaszt (az a bizonyos 0.9W az active idle alatt érvényes :), ez egy kicsit sok volt.

Már milyen grafikus csipre teccik gondolni?
Az LX800 egy (majdnem) mindent bele csip, amelyik tartalmazza a CPU-t, a DDR memóriavezérlőt, a 2D grafikus processzort, a megjelenítő vezérlőt (CRT/TFT), és még néhány dolgot.
Azért csak majdnem mindent bele, mert a perifériákhoz (USB, hang, IDE, stb.) szükség van még egy másik csipre is (CS5536).
Ezek azért elég jól vannak dokumentálva, és valószínűleg a kernelben benne is vannak, ha valamelyik disztro elindult rajta.

Még valami:
Az LX 800 által a CRT-n a max. megjeleníthető méret 1920x1440@85Hz, TFT-n pedig 1600x1400@60Hz 32bpp mellett.
A kütyükbe szerelt LCD-k csak néhány felbontást tudnak megjeleníteni jó esetben, kevésbé jó esetben csak egyet. És egyáltalán nem biztos, hogy a CD-n lévő disztró eltalálja mi is a jó felbontás. M$ esetén egyszerű, ha van hozzá driver.
Az meg, hogy a live CD megakadt, nem jelent semmit. Találkoztam már én is nemegy olyan CD-vel ami sima PC-n simán elindult, a laptopomon meg nem.

"Azt olvastam régen, hogy lesz majd olyan cpu, amiben lesz egy belső gpu is, de azt nem tudtam, hogy már van ilyen..."

Amiről olvastál az még nincs. :)
Azt "normális" procinak szánják 3d gyorsítással stb, ez meg egy embedded cucc.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

SZVSZ nem rossz, de ....

- a hdd-t cf-re is ki lehet cserelni ha tobb akksiido kell

- a kepernyo sucks mar a kepek alapjan is. Ne legyen homalyos, es erjen ki a keret szeleig, a kezeloszerveket rakjak a noti aljara es tokeletes ebook reader, prezentacios gep.

- ha max. 3 honap mulva a stable kernelben nincs benne minden cucc stabil es fullos drivere, akkor ultra sucks

Szoval van benne fantazia, de az araert tul sok kompromisszum.

Azert kivancsi lennek ennek a CPU-nak a teljesitmenyere is... par eve volt kezemben nehany Geode procis alaplap, hat azok eleg siralmas teljesitmenyt nyujtottak, a 266mhz-s felelt meg kb egy 486dx40-nek :(
Nem veletlen fogyaszt csak 3-5 W-ot egy ilyen proci, kisporoltak belole a lenyeget...

A'rpi

Az ára tényleg meglehetősen magas, Eee pc-vel jobban jár az ember, hacsak nem akar több tárhelyet.
Bár az Eee tuningolók jó munkát végeznek =)
Remélhetőleg jobban sikerül majd szemügyre venni később, no meg életet lehelni a grafikus felületbe :)

Miutan mar kapott jobbrol-balrol az amd geode, esetleg valaki tudna ajanlani valami nagyon kis energiaigenyu alternativat amin az itthoni fajl/printer/backup szerver, ssh atjaro, miegymas 24/7 szolgaltatas elfutna?
Kitetelek:
- ~80Gb diszkkel egyutt se egyen tobbet mint 10W
- beszerezheto legyen
- hogyha (standard) atx-nel kisebb formatumu, az jobb

Az eddigi legsanszosabb jelolt a Koolu (koolu.com), de ez is geode-vel megy ...
A gyors netbongeszes utan egyedul a geode es a Via nehany csipjenek van ilyen alacsony energiafogyasztasa (a vianak azert szisztematikusan magassabb).
Ojropaban elegge nehez ilyen cumot szerezni, de ez a koolu meg szallitasi koltseggel is elegge potommnak tunik ...

Szoval ... ?

Koszonet,
k.

Egy kombosabb routert vegyel, nem lesz gyors, de mukodni fog mind a print/file/backup server funckio (DD-Wrt firmware), utobbi kettohoz egy USBre kotheto HDD rack is kelleni fog. Teljesen zajmentes, keveset fogyaszt, viszont lassu! (foleg a filemasolas)

A dd-wrt honlapjan van egy lista a kompatibilis hardverekrol, onnan lehet valasztani.

Ha ennel nagyobb teljesitmeny kell, az vagy tobbet fog fogyasztani vagy pedig nagysagrendileg dragabb lesz..