Nexenta Core Platform RC2

Megjelent a Nexenta Core Platform (NexentaCP) második kiadásra jelölt verziója. A Nexenta egy teljesértékű, OpenSolaris kernelre és runtime-ra épülő, GNU-alapú operációs rendszer, amelynek a szlogenje: "Power of OpenSolaris with usability of Linux". A Debian csomagkezelőjét és az Ubuntu csomagjait használja. A kiadás főbb jellemzői:

  • OpenSolaris build 80+ (non-debug)
  • Project integration: NWS, AVS, COMSTAR, in-kernel CIFS client
  • apt-clone: ZFS-integrated safe upgrade via remote APT repository. Support for in-place (live) and safe upgrades
  • Installer: multiple improvements
  • Nexenta Zones: multiple improvements. Integrated automatic Zone upgrades
  • Started using conventional Debian development cycle
  • New web site, moved to http://www.nexenta.org

A bejelentés itt.

Hozzászólások

Igazabol nem ismerem annyira (read: semennyire) az opensolaris kerneleket, ezert kerdezem, hogy mi az elonye egy standard linux kernellel szemben. Marmint a ZFS-en kivul ugye :-)

Attól függ, mire akarja használni az ember.
Ha pl. több alkalmazás, adatbázis stb. lakik egy szerveren együtt, akkor kellemes lehet az SRM (Solaris Resource Manager) a processzoridő szétosztására az alkalmazások között.
Ugyanígy pl. a Sun Clsuter is kernel támogatottsággal működik.
A zónázási megoldása is nagyon egyszerűvé teszi az életet jó pár esetben.
Emellett igen jól mérhető és tuningolható benne rengeteg paraméter.

A Nexenta nekem azért is tetszik nagyon, mert benne van minden, ami a Solarisból nagyon jó (kernel + a rá épülő egyedi megoldások). Amit pedig a Solarisban a legtöbben kritizáltak, azt lecserélték Debian (Ubuntu) alapokra. (Pl. csomagkezelés és alkalmazások.)

azért megnézném a sun clustert mit szól a nexentához :)

Én inkább várok ezekkel a csomagkezelős dolgokkal amíg a murdock féle dolgok elkészülnek, ha kényelmetlenebb is használni a pkg toolokat, az apt messze nem teljes körű alternatíva, a kompatilitásról nem is beszélve, ezt murdock azok alapján amiket ír, úgy tűnik megértette, és van is elképzelése.

"azért megnézném a sun clustert mit szól a nexentához :)"

Kb ennyit: "Hö??WTF?" :)

"Én inkább várok ezekkel a csomagkezelős dolgokkal ..."

Ez volt az első próbálkozás. Elég sok dologra rá is világított (pl. volt egy kis jogi vitájuk a Debian közösséggel is.), és valószínű, hogy Murdock is tanulmányozta az esetüket.

A Nexenta jó példája annak, hogy harmadik fél is profitálhat az OpenSolarisból (lásd NexentaStor), és komolyabb fejlesztések alapja is lehet.

szerk:
"ha kényelmetlenebb is használni a pkg toolokat, az apt messze nem teljes körű alternatíva..."

Szerintem a legnagyobb baj nem magával a toolokkal van, hanem azzal, hogy nincs olyan szintű egységes csomag-repo nyílt forráskódú programokból, mint pl. a Debian-nál.
Ok, van Blastwave, de az közel sem olyan mint pl. 1-2 linux distroé. (inkább csak "addon", ami elég élesen elválik a Solaristól...)

csomag-repo lesz, ha lesz csomagkezelő.

persze itt mélyen bele lehetne menni, bizonyos esetekben a dolgok kizárják egymást, pl. nehéz egyszerre visszafelé kompatibilisnak, támogatottnak lenni, és olyan frissnek, mint a nem-LTS ubuntu. egy RHEL-nél meg sokszor az sfw-ben is jobban frissített dolgok vannak.

a toolok azért fontosak, mert azok nélkül nehéz bármiféle fejlődést elképzelni, a debian rendszer viszont nem jó, mert nem tudja azt, amire itt szükség van. zóna integráció, patch management, mert ugye javítás != frissítés. Érdekes, hogy a nexentások bizonyos dolgokat megoldottak saját hatáskörben (?), mint pl a zfs snapshotok használata biztonságos frissítéshez, de akkor sem hiszem, hogy nagy jövőjük lenne, ha ezt az utat járják.

a debian kitalálója, ian murdock jelenleg a Sun Chief OS Architect-je, ő mondja meg, mi legyen, és nagyon úgy tűnik, hogy megfelelő megoldást sikerült kidolgoznia

"a debian rendszer viszont nem jó, mert nem tudja azt, amire itt szükség van. zóna integráció, patch management, mert ugye javítás != frissítés."

Ez igaz.
"..akkor sem hiszem, hogy nagy jövőjük lenne, ha ezt az utat járják"

Éppen csak belenéztem a Nexentába. Nem futott elég régóta a projekt, hogy komolyabban megérte volna vele foglalkozni.
Azóta meg Ian leigazolt a Sun-hoz, ez meg elég sokat változtatott a felálláson.

Nincs valami linked, amin elolvasható Ian ténykedésének az eddigi eredménye? Kicsit lemaradtam ezen a téren. :)

A Nexenta fejlesztése a csigánál is lassabb. Pár éve próbáltam az alfa6-ot, olyan volt kb., mint egy prewarty Ubuntu. Évnél hosszabban álltak az alfa7-en.

A CP (Core Platform) nem szerver és nem desktop, csak egy közös alap szerver és desktop fejlesztésére. Vagyis, ha nem tudunk haladni a cél felé, akkor hozzuk közelebb a célt.

És tessék, itt a ZFS.

--
CCC3

A Nexenta Systems-nek van egy Nexenta-ra épülő kereskedelmi megoldása, amit NexentaStor-nak hívnak.
Gyakorlatilag a ZFS köré gyúrtak egy menürendszert egy rakat plussz feature-el, és csináltak belőle egy komplett NAS megoldást.
Lehetőségek: iSCSI, CIFS, NFS, ftp, rsync támogatás, snapshotok, stb...

Ebből és pl. X4500-as szerver(ekk)el (48T raw disk) nagyon jó és olcsó NAS megoldások építhetők.

Igaz, még az eleján van a fejlesztés, de már letölthető VMware image-ban. 1-2 hónapja teszteltem, és igaz, hogy még jó pár funkció nincs teljesen kész, de nagyon igéretes.

a zfs interfészével ilyet bármelyik php huszár nagyon rövid idő alatt összerak. na nem azért mert annyira jobban tudnak, hanem mert a zfs toolokkal egészen más kategória egy ilyet megcsinálni, mint korábban, ahol ez elég komoly de mégis bizonytalan rendszerszintű scriptelést (gyk. reszelést) igényelt.

én akkor már freebsd-vel csinálnám egyébként, sokkal stabilabb a make release rendszer. a zfs freebsd-n biztos van annyira stabil, mint a nexenta úgy általában :), de legalábbis gyorsabban fejlesztik

A múltkor kicsit belemásztam a NexentaStor belsejébe. Nem csak egy ZFS köré hegesztett GUI.
Belenyomtak egy rakat más nyílt forráskódó cuccot, és ezeket integrálják. Valami indexelő motort is találtam benne, ami azt sejteti, hogy lesz olyan funkciója, hogy tartalom alapján is kereshető lesz.
Php nincs , de van egy rakat python és perl script. :)

Lehet, hogy lufi az egész, majd kiderül. :) Az irány az érdekes, ami elindult ezzel az egész dologgal.

engem ott akasztott ki, hogy a gui-ja tele van mindenhonnan lopott (kölcsönvett, megvásárolt), gagyi javascript és egyéb elemekkel, amik Pistike Első Webalkalmazásában (TM) sem mutatnak jól, nem hogy egy kereskedelmi termékben.

csak annyit mondok hogy nem akkora durranás az egész, akkor se ha jól csinálják, meg nincs is már akkora igény ezekre, a zfs-en kívül más oprendszerek alatt is fejlődtek ezek a dolgok, a storage/nas hardverek meg a segged is kinyalják. ha iylet el akarnak adni, akkor kicsit mélyebben kellene áskálódniuk, pl. alátenni egy sun clustert-t, ha gui-ról össze tudok kattintani pl. egy HA NFS/CIFS megoldást, amit a Sun Cluster tud, az már valami, na de az egy kicsit több munka, meg akkor már illene tudnia QFS/Lustre/valamit is. Sose lenne kész.

"gui-ja tele van mindenhonnan lopott (kölcsönvett, megvásárolt), gagyi javascript és egyéb elemekkel, amik Pistike Első Webalkalmazásában (TM) sem mutatnak jól"

:) Ha használható, nem zavar.
Egyébként belül is hasonló a helyzet, nem csak kívül. Az is tele van innen-onnan összeszedett dolgokkal.

"ha iylet el akarnak adni, akkor kicsit mélyebben kellene áskálódniuk"
...
"a storage/nas hardverek meg a segged is kinyalják."

Itt inkább az ár a kérdés. Ha a célra megfelel, és harmadannyiba kerül, mint bármi más, akkor eladható.
Nem tudom mennyiért adják majd, ha $1000 alatt/körül, akkor ok. Ennyi pénzért egy Thumperrel együtt még egész olcsó és használható megoldásod van.
E felett kicsit irreális lenne.

Ebből a dologból még lehet bármi. A Sun Cluster is csak egy scripthalmaz volt a kezdet kezdetén. :)
(Ha nem tévedek kernel támogatás csak a 3.x verziótol van. A 2.2 -t néha elég élmény volt életben tartani...)

A Nexenta World User Group mind a 7 tagja családias hangulatban ünnepelte az eseményt. :)

--
Sokan nincsenek tudatában annak, / hogy egyszer mindenki meghal. / Akik ráébrednek erre, / azonnal abbahagyják az ellenségeskedést.

Trey: szlogneje Mr. Slog-nak lehet, a Solarisnak szlogenje van. Tudom, @@@@@@@@