KDE 4.0

Címkék

A KDE közöség izgatottan jelentette be a K Desktop Enviroment negyedik nagy kiadását, a KDE 4.0-t. A bejelentés elolvasható itt. Különböző disztribúciókhoz elkészített, előre lefordított csomagok elérhetők innen. Vizuális bemutató itt.

Hozzászólások

sokkal szebb lett mint a régi kde-k!:)

hmm, mindig is nagy gnome van voltam, de azt hiszem lassan ideje lesz felaldozni ezt... aki valoban desktopnak hasznalja a gepet annak talan ez lesz a legjobb a jelenlego elerheto alternativak kozul. Majdnem mint egy vista (ami szerintem nem lenne rossz desktopra, leszamitva a tipikus windowsos dolgokat), csak ezen futnak a unix/linux alkalmazasok is. Nehany javito verzio es azt hiszem atterek, hacsak nem robban be a gnome a 3.0-val, amire persze semmi esely. Pedig en megadtam volna az eselyt nekik is...

Szerintem nem fog nagy változás hozni a gnome/kde felhasználók között. Mindig lesznek olyanok akik az egyiket vagy a másikat, vagy valami harmadi környezetet fogja szeretni. Szerintem ez így is van jól. Ha mindenkinek ugyan az tetszene akkor az olyan lenne, mint ha egy terméket csak egy cég gyártana. Így legalább lopják egymásról az ötleteket és ez így jó. Ezt nevezzük fejlődésnek.

Gábor

Jó az új Dolphin csak sok tekinteben még számomra eléggé bugos. Pl mikor NTFS vinyómról pakoltam át pár nagyobb állományt, kihalt hibával. Tovább másolta de a többi ablak becsukódott és bejött a bug report. Mindegy hát megesik. Igaz ez KDE3.5.8-ban volt. Majd meglesem a 4.0-ásat is. Csak inkább egy 4.0.3-kéne.

Szépnek szép, és nagy KDE fan is vagyok, de azt hiszem, még várok egy két javítóverziót, mielőtt áttértnék, mert ezen még nagyon látszik, hogy sürgette őket ahatáridő. Olyan hibák vannak benne, amik kb 1 hét plusszmunkával megszabadítanák a felhasználókat 10-20 idegesítő kis hibától. Aki komolyan át szeretne térni, várjon legalább 1 hibajavító kiadást, mielőtt kipróbálná, mert működésében helyenként még kiábrándító. (viszont nagyon jó úton halad egy tökéletes desktop felé szerintem) Sebesség szempontjából már-már megelőzi a gnome-ot, és ez azért mindenképp bízató.

Nagy Péter
www.konquer.org

Én mindenkinek csak azt tudom tanácsolni, hogy várjon még vele, amíg kijön a 4.1.x. Addig el lehet szórakozni vele, hibákat keresni, tesztelni stb...
Sok apró kis hiba van még benne.
"KDE 4.0.0 is our "will eat your children" release of KDE4, not the next release of KDE 3.5. The fact that many already use it daily for their desktop (including myself) shows that it really won't eat your children, but it is part of that early stage in the release system of KDE4. It's the "0.0" release."

Újabb mérföldkő, újabb remekmű. Azért várok egy javítókiadásra mire áttérek Kubuntu-val. Attól független hogy van pár idegesítő bug, hiba, szerintem ez egy remekmű a többi KDE szinvonalát hozza. Még feljebb helyezi a lécet :)

egyeb: Remélem KDE tovább és tovább fog haladni még jóideig. Ez az egyetlen desktop ami képes volt alapból kilőni a hangot USB 5.1-esre. Gnome és XFCE gondban volt. Főleg Gnome. Már csak az lenne jó hogy pl SLED is KDE alapfelületü legyen. Mert sajna pl suliban még mindig Gnome van.

Jól néz ki, modern, nekem tetszik.

Kétségtelen, hogy remekmű, mert olyan évek óta zavaró problémákat orvosol, amely mindenkinek megkönnyíti az életét. Értem ezalatt a normális egységes hangrendszertől (amely remekül kezeli az USB-s hangeszközöket is) kezdve a központosított hálózatkezelésen keresztül a widgetek támogatásán át az XGL használatáig számos újítás van, amely kétségtelenül nagyon hasznos.

- Csakhogy a Desktop effektek bekapcsolt állapotában kb 5 perc használat után összeomlik nálam, míg ugyanezt KDE 3.5.8-alatt probléma nélkül tudom használni ugyanezen gépen.
- Az asztalon lévő ikonjaim minden bejelentkezéskor megduplázódnak (mindegyiket létrehozza mégegy példányban bejelentkezéskor, ezt a 4.0 rc2++ verzió óta csinálja így, nem tudom, mit ronthattak el, szerintem valami apró bug lehet, de elég idegesítő.)
- Az aMSN valamiért nem ismeri fel a dokkolót, és a tálcaikonja mindíg egy külön ablakban lebeg. (Gnome és KDE 3.5.8 alatt nincs vele probléma).
- A krunner-t nem lehet átméretezni (vagy legalábbis nem jöttem rá, hogy hogyan), és így egy 2 és fél elemű listában kell görgetnem, ami elég zavaró.
- És a panelon lévő ikonok sorrendjét sem sikerült eddig még megváltoztatnom, de ez lehet, hogy csak az én ügyetlenségem.
- A konqueror google keresője nem működik (azt írja: "nem támogatott protokol: gnome")

..és sajnos még folytathanám a listát az elmúlt másfél óra tapasztalataiból.

Mindenesetre én ezt még tartottam volna egy pár hétig RC-nek. Viszont mint mondtam, szerintem is ígéretes, és a kde 4.0.3-at már valószínűleg bátran ajánlom majd mindenkinek.

ui.:
Ha valaki tud megoldást bármelyik itt leírt problémámra, örülnék, ha segítene. Előre is köszi!

Nagy Péter
www.konquer.org

Igen, én is ebben reménykedek. Ezért merem mondani, hogy a kde 4.0.3-at már ajánlom bárkinek, mert szerintem addigra javítják. (és abban reménykedek, hogy ez 2-3 héten belül kiadásra is kerül)

update:
Rossz vícc: http://bugs.kde.org/ Mert most nagyon kellene... :( Írtam volna mindjárt ötöt is.

Nagy Péter
www.konquer.org

Bővül a buglista:

- Ha dupla kattintást állítok be a megnyitáshoz, akkor az asztalon lévő ikonok nem reagálnak.

Ideiglenes problémamegoldás:

A második belépéskor, amikor először duplázódik meg a desktopunk tartalma, jobb klikk az asztalon, az asztal beállítása menüpont, és a Show icons elől kivesszük a pipát. Innetől nem duplázódik meg belépésenként az ikonkupac, de nem is követi a tényleges asztal tartalmát. Átmeneti megoldásnak megteszi.

Nagy Péter
www.konquer.org

Hogy is irta Replaced? Teletubbies? :) Nekem amugy tetszik, de egyelore maradok icewm-nel. :)

Főleg a fejlesztőknek, a tesztelőknek, a fordítóknak gratulálok.
Okulhatunk az OSX példájából, az se volt annyira jó amikor először megjelent.
Sok munka van ebben.

Nem úgy volt, hogy kitalálnak vmit a gtk2-qt4 legalább hasonló kinézetére? Firefox, OpenOffice iszonyatosan csúnya így + tényleg elég sok apró bug maradt benne. Ennek ellenére tetszik, asszem ez marad ha nem találok valami nagyon-nagy hibát benne (illetve a hibára megoldást :P).

Amúgy KDE feljelsztők is írják a blogjukba, hogy a KDE 4.0.0-ás verzió nem ugyanaz, mint amit a KDE4 alatt kell érteni.
Ez csak az új KDE első mérföldköve, innentől fog felgyorsulni a fejlődés. Ugyanis most az új alapkövek már le vannak fektetve, és erre alapozva már gyorsan lehet látványos fejlődést elérni, illetve a sebesség optimalizáció is most fog csak következni.

http://www.kdedevelopers.org/node/3174

Nagy Péter
www.konquer.org

nem az én világom ez a KDE...
nekem nem tetszik.
a vindóz ciszta jut eszembe a fekete taskbarról.

(természetesen ettől még másnak tecchet)

Ez csak egy tech preview...de igeretes.

én sem, viszont megint különösen pikáns értelmet kap a stable szó annak tükrében, hogy talán most kezdik majd valamiko' belelapátolni az évekkel ezelőtt beígért vistakiller featurákat, alkalmazásokat, meg kitalálni, hogy akkor hol kelljen beállítgani mindenféle csuda dolgokat

Nem volt stabilnak jelolve:

for everyone starts to spread their opinion about KDE 4.0, let me spread some reminders:

* KDE 4.0 is not KDE4 but only the first (4.0.0 even non-bugfix) release in a years-long KDE 4 series to come.
* KDE 4.0 is known to have missing parts or temporary implementations (eg. printing, PIM, Plasma).
* Most changes happened under the surface and cannot be discovered in a "30 minutes usage" review anyway.
* User interfaces being unchanged in 4.0 compared to 3.5 may be still changed/improved during KDE 4 life time.
* KDE 4.0 will not be the fastest KDE 4 release - like for KDE 2 most speed optimizations will happen later during KDE 4.
* Most applications (many are not even fully ported yet) will take only advantage of new features which the new Qt/KDE libraries offer later.
* Don't measure portability success (eg. MS Windows) by current availability of application releases, they will come.
* KDE 4.0 is only expected to be used by early adopters, not every KDE 3.5 user (and IMHO KDE 4.0 shouldn't be pushed onto other user types like planned for Kubuntu ShipIt (which by the way is said to have only 6 months support for its packages)).
* KDE 4.1 development will not require the same amount of time as the big technology jump of KDE 4.0: expect KDE 4.1 later this year.

Last, again: KDE 4.0 is not KDE 4.

http://hup.hu/node/49327#comment-486597

igen, lehet hülye indokokat, magyarázatokat kitalálni, hogy kiadhassunk valamit idő előtt (ami közel sincs olyan állapotban), mert megígértük, és konferenciázni, dumcsizni akarunk róla, ahelyett, hogy inkább eltolnánk a kiadási határidőt

erre szokták sokan ezt a kifejezést használni:

"shut up and hack"

amugy ha programot fejlesztek vagy fejlesztenek, akkor már a fejlesztő döntse el, milyen számozást akar használni. A 2^n akkor annyit, ha meg 1000000^x akkor annyi és kész...
egy program nem a verziószámtól lesz olyan, amilyen...

linux v2.6.22.14 + madwifi v0.9.3.3-mal itt
debian gnu/linux @ linux-2.6.22.15-pancs1

-a kde nem egy "egyszerű program"
-a kde-re írt programokat is portolni kell, ehhez kell egy ilyen kiadás is, ezen fejlesztőkre is gondolni kell
-erre az alapra már lehet építkezni, mind a kde-re írt alkalmazások, mind a kde fejlesztés, mind a tesztelés szempontjából
-a hibáknak ki kell jönnie,egy béta,rc, stb.. -t kevesebben is tesztelik, mint egy ilyen kiadást
-ennek a verziónak már van esélye, hogy bekerüljön a disztrókba, mint egy béta,rc, stb... kde verziónak sokkal kevesebb az esélye
-nem csak egy qt3->qt4 portolást jelent a kde4, hanem újratervezést, újraírást is.
-ha az alap,core rész stabil, akkor már el lehet kezdeni a teljesítményhangolást, egyéb finomításokat is, erről is szól ez a kiadás.
-a másik véglet: az E17, ahol még mindig cvs verziónál tartanak. Hogyan is áll a disztróknál, meg úgy általában? Lesznek valaha EWL,ETK alkalmazások, amit nem az Enlightenment fejlesztői írnak?

kéne valami dekoráció ennek az amúgy nagyon jó "start menü"-nek

Olyan érzésem van, hogy nem áll össze az egész. A munkába bekapcsolódott designerek egy-egy elemet megcsinálnak szépre, ami önmagában tényleg korrekt, de az összhatás valahogy nem az igazi.

A felület tervezési folyamatában sejtem a hibát, kimarad egy lépés, ahol kritikus szemű embereknek kellene összeválogatni azokat az elemeket amik "nagy totálban" passzolnak egymáshoz.

Aki már használja: Memóriaügyben mi a helyzet? Többet avagy kevesebbet fogyasz mint az előző KDE vagy a Gnome? Nekem főleg a memóriaéhsége volt az, ami felettébb zavart, egy kevés memóriával rendelkező gép ex-tulajdonosaként.

Memóriafelhasználást lehet optimalizálni különböző beállításokkal ,finomhangolásokkal. pl. Knoppix alig eszik ramot, mégis KDE. Szóval lehetséges kis mem zabálásra fogni. Úgytudom kevesebbet eszik. Legalábbis openSUSE-s live -on amit kipróbáltam, kevesebbet evett. De még várhatsz mire kijön egy olyan amiben úgy személyre szabhatod hogy még kevesebbet egyen. Szép , jó..csak még kezdetleges.

Azt ertem, hogy testre szabhato, engem az erdekelt, hogy alaphangon van-e difi e teren, Ha virtualis gepekkel hulyeskedik az ember, baromira nem mindegy, mennyi ramot kell szamolni a host oprendszer szamara, es ebbe beletartozik a GUI is. Keves ram eseteben ez kulonosen igy van.

De koszonom, ez jo hir, hogy akkor kevesebbet eszik.

Kubuntu LIVE CD-t
http://cdimage.ubuntu.com/kubuntu/releases/gutsy/kde4/
indítottam el a 900 Mhz-es 192MB gépemen, használhatatlan volt... (Konqueror indítását 3 percig bírtam várni)
..............................
"Herman Miller bútort követelünk a föld összes görbe hátú kompjúter zombijának"

Nekem tetszik.... Bár éles használatra még nem lehet használni nem csak a hibák miatt, hanem a már megszokott funkciók hiánya miatt. De biztos javítják majd.
Lehet, hogy délután csinálok róla pár képet, esetleg egy videót, ha van rá ígény, és még nincs elég a neten... :)
--
Discover It - Have a lot of fun!

With System Settings, a new control center interface has been introduced. The KSysGuard system monitor makes it easy to monitor and control system resources and activity.

:(((((

A francert nem volt jo nekik a kcontrol? Tul hasznalhato volt?
Szerk.: még nem próbáltam ki a 4.0-t de ha ez ugyan az mint 3.5.8 alatt akkor nagyon el leszek keseredve.
_________________
*̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡͡|̲̲̲͡͡͡ ̲▫̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡ ̡ ̴̡ı̴̡̡ *̡͌l̡*

widgetek, "startmenü" vista, gui osx.....miért nem tudnak soha semmi eredetit összerakni....

-----------------------------------------
Desktop: Ubuntu Gutsy 7.10
Server: Debian Etch

Én erre azt szoktam mondani, hogy azért ne rakja az oké és a mégse gombot fordított sorrenbe az ablak balfelső sarkába függőlegesen, hogy ne hasonlítson a windwoshoz.

_________________
*̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡͡|̲̲̲͡͡͡ ̲▫̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡ ̡ ̴̡ı̴̡̡ *̡͌l̡*

Nekem tetszik az, hogy nincs telepakolva használhatatlan alkalmazásokkal. A korábbi KDE-ben sok a felesleges holmi. Bár gondolom, hogy majd idővel a többit is beleteszik, pedig jobb lenne, ha az újonnan beletett libeket gyúrnák tovább. De az irányvonal jó.

Az új Kickoff menü szerintem nagyon gyenge, és elég idegesítően működik. És sokszor kifagy az egész. Az új téma az nem rossz, de az egyes alkalmazások között nincs egységes kinézet és működés. Szerintem jelenleg nem alkalmas komoly munkára, majd talán egy év múlva. Ehhez képest korai ezt stabilnak nevezni.

openSuSe 10.3 x64 alatt nem használható jól , ha eredetileg a beépített 3.5.xx KDE volt az alapértelmezett ablakkezelő, teljesen szétesik a tálca és a "task bar", nem jelenik meg a hangerő szabályző, és a "kcontrol" parancs kiadására a 3.5.xx vezérlőpultja indul el, most ennyi 20 percel a telepítése után.

A hatalmas (átméretezhetetlen, áthelyezhetetlen) tálca csak engem zavar? (vagy csak én vagyok béna, hogy fél óra keresés után sem találom hogy lehet felére venni a méretét?)

Reggel van, így csak két linket mellékelek:

http://randomguy3.wordpress.com/2008/01/12/plasma-bugs/

Kiemelve: "No panel configuration (apart from adding & removing applets). It’s coming."

Mit lehet tenni, ha nem megy valami, vagy nem tetszik valami:

http://randomguy3.wordpress.com/2008/01/12/400-a-bright-new-start/

"Just remember this when you complain about problems with the desktop: if you don’t file bugs, they won’t get fixed!"

A bejelentett hibák száma egyébként szépen nő a megjelenés napjától kezdve. Ezt is várták a fejlesztők. Több felhasználó több bug report.

Valaki nem ismeri véletlenül a magyar változat készítőit? Nem tudom őket elérni sem a levelezési listán, sem a csapatkoordinátor e-mail címén keresztül. A KDE.hu már nem az ő oldaluk.