Nem lehet letiltani az FTP elérést iptables

Fórumok

Adott a következő probléma, debian squid stb.. tűzfal minden.
Az internetezést szabályozni tudom, sávszél, tiltani stb, de ha valaki Total Commanderrel egy FTP kapcsolatot csinál, előszőr is megkapja a max sávszélt, még akkor is ha a net tiltva van a gépéről. Hogy lehet ezt megakadályozni, vagy a sávszélt korlátozni? A portot nem tilthatom, mert müxik nálunk egy FTP szerver is...

Hozzászólások

Üdv!

Szerintem megoldható, ha OUTPUT-on tiltod a 21-est, kivéve a ti FTP-tek IP-je. Ugassatok le ha hülye vagyok, vagy félreolvastam valamit, de szerintem ennyi.

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

"de ha valaki Total Commanderrel egy FTP kapcsolatot csinál, előszőr is megkapja a max sávszélt, még akkor is ha a net tiltva van a gépéről."

hogyan csinál kapcsolatot ha a "net tiltva van a gépéről" ? ;-)

kezdetben próbálj egy ilyet:

iptables -A FORWARD -p tcp -s belsohalo.ip.net.szama/24 --destination-port 21 -j DROP

persze itt azért több lehetőség is lehet ftp-zni ez csak egyfajta korlátozás...

Vagy használhatsz forgalomszabályozást is, hogy ne egye meg a teljes sávszálességet az ftp. Ez is segíthet.

De letilthatod, csak (pl) elobb legyen egy olyan szabaly ami megengedi a sajat ftp szerveretket hasznalatat.

De, ha a topogoligaroil tobbet mondasz talan konkreteabb megoldast is tudunk mondani.

Van egy router gép, fel van húzva az eth0-ra 3 db fix ip cím, net, mail, ftp. Aztán ezek át vannak irányítva egy-egy belső gépre. Ftp-re mailra. De a munkaállomásokon nem szeretném endegni az FTP-t mert a köcsög kollégák fizetős filmeket húznak le és ftp-n keresztül. Közben pedig egy csomó anyagnak kéne jönnie a az ftp-nkre. A szépszóból meg nem értenek. Előszőr azt gondoltam korlátozom a sávszélt, de a drasztiukusabb érdekelne, hogy tiltsam.... persze a sajátunkat nem lőjem ki.
pl 192.168.100.13-as gépről szeretném tiltani a kifelé FTP-zést. Vagy az összesről és inkább engedélyezném ahonnan lehet.

Pont forditva nem? ELobb inserteled a tiltast, utana az egy gepre az engedelyezest, mivel az engedelyezes elott mar matchelni fog a packet ergo nem fog menni az engedelyezett geprol.