Linux kompatibilis fejlesztői alaplap és processzor 60 dollárért

Címkék

Az Everex nemrég előállt a Walmart-on egy 198 dolláros (~ 34 500 Ft) "Everex Green gPC TC2502" nevű filléres Linux PC-vel. A PC-ben egy alacsony energiaigényű VIA processzor ketyeg. A gép egy, a Google alkalmazások széles skáláját felvonultató, gOS névre hallgató, Ubuntu Linux-alapú operációs rendszert futtat. A fejlesztők most ennek a gépnek a "beléhez" juthatnak hozzá potom 60 dolláros áron (~ 10 500 forint).

A gOS az ismert Google (Web 2.0) alkalmazások mellett, Mozilla, Skype és OpenOffice.org programokat kínál. Az operációs rendszer Ubuntu 7.10-re és Enlightenment E17 desktop felületre épül.

A ClubIT most egy "gOS Develop Kit with VIA pc-1 Processor Platform VIA C7-D 1.5GHz CPU + VIA CN700 Chipset Motherboard Retail PC2500E" csomagban kínálja a gép belső részét 59.99 dollárért egy spciális promó keretein belül.

Adatok


    * Processor -- Via C7-D 1.5GHz
    * Chipset -- Via CN700 + VT8237R plus
    * Memory -- 2 x DDRII slots, for up to 2GB
    * Storage:
          o 2 x PATA interfaces (up to ATA133)
          o 2 x SATA interfaces (up to SATA150)
          o Floppy drive interface
    * Networking -- 10/100 Base-T Ethernet based on Via VT6103L PHY
    * Video -- Via UniChrome Pro IGP (VIA CN700)
    * Audio:
          o
          o Based on Realtek ALC655 (supports 6 channels)
          o Connectors -- audio line out/in, mic jack
    * Other I/O:
          o VGA out
          o 4 x USB 2.0 ports
          o 2 x PS2 ports
          o Parallel printer port
          o Serial port
          o IR interface
      Expansion:
          o PCI slots
          o CNR slot
    * Power:
          o 20-pin ATX power connector
          o +12V 4-pin power connector
          o Supports ACPI S1/S4/S5 mode power management
    * Dimensions -- 7.5 x 9.0 inches (190 x 228 mm

A hardverről és a szoftverről bővebben itt és itt.

Hozzászólások

miert van az az erzesem hogy mire en itt ezt abszurdisztanban megkapnam, tobbe kerulne mint az USA-ban a "dobozos" valtozat?

ha jól tudom vám nincs (asszem az eu is vámmentesen enged be info eszközöket) ... áfa van az usában is, szállítás, tök mindegy hogy a golyó melyik felére viszed ... és az utolsó ... hááááttt ... bár szerintem még egy két dolgot mellé lehetne tenni ... lehet most is hasonlót kapni, de akkor összegért? ... hát, kevés helyen tudom elképzelni hogy muszály lenne 40e ért ilyemsmit beszerezni ...
10e ... 15-20e-et még szerintem megér, főleg otthoni szervernek ahol a fogyasztás tényleg számít :)

Hat az AFA-t a vamon fizeted meg, s az meg torvenyben van szepen definialva, h mire mennyi.
Sajnos USAbol EUba a muszaki cikkek pl vamkotelesek bizonyos ertek felett.

Es a kedves vamos urak akik szepen legomboltak rolam a vamot, elmondtak h usaban bizony az nem afa
ezert kell szepen itt pengetni. En csak az o meglatasukat tolmacsolom:)

Szal ha rendelsz egy konyvet az valoban meglehet h nem vamkoteles, de a egy alaplappal kapcs dobodott fel itt a kerdes, ezert a muszaki cikk inkabb relevans ebben szalban. szerintem.

Az mas, a vamon a magyar AFA-t fizeted meg, fuggetlenul attol hogy mar kulfoldon megfizetted-e a kulfoldi AFA-t, oket az nem erdekli. (Hogy mit mondanak neked az egy harmadik kerdes.)

Nem konyvre gondoltam, hanem arra hogy ha egyik USA allambol egy masik USA allamba rendelsz valamit akkor az tud AFA mentes lenni. Megegyszer, ennek semmi koze a magyar vamhoz, azt kifizeted, akarhogy is vetted kint.

jól olvasom hogy csak KETTŐ wattot fogyaszt? Nem csak a proci az a kettő watt?
Mennyit fogyaszthat vajon az egész?

Az ilyen dolgokkal mindig elhuzzák elöttünk a mézesmadzagot, és utánna rájövünk, hogy nálunk ennyiért nem lehet megkapni a cuccot. :(
Pedig én vettem volna, 1-2-t :)

Na és mennyire gyors ez a cucc?
Valami benchmark-ot nem talált róla valaki?

en mindenesetre futok egy kort a club-it-val, talan meg lehet veluk dumalni .hu shippinget :P

DDR2-533 helyett raktak volna bele DDR1-400 at.

Mondjuk mert a DDR2-nek sokkal nagyobb a latency-je, a plusz burst-sebesseget (amit linearis olvasaskor elerne) meg ugysem tudod kihasznalni egy ilyen architekturan... Tehat boven lassabb egy DDR2-533-as memoria egy ilyen rendszerben, mint az "elavult" DDR1 gyorsabb valtozatai.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Ha az olcsosagra mesz, akkor ma mar DDR2 kell, mert ma mar tobbet gyartanak belole, ergo olcsobb. Ez van. Nem ez az egyetlen pelda. Eleg sok SoC meg ilyesmi van, amin ugyan DDR2 controller van, hogy olcson lehessen hozza memoriat illeszteni, de a busza jo ha 100-200MB/sec-cel hajtja. (Pedig milyen szepen mutatnak a gigabajtok a DDR2 specifikacioban, ugye...)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Kár, hogy az unichrome támogatása közel áll a csapnivalóhoz :(

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c)

Pont ezt akartam kérdezni. Nekem mondjuk lenne alkalmam szerezni. De tuti nem maradna rajta gOS. A legfőbb aggályom az Unichrome. Van valakinek jó (open driver, nem bugzik, video lejátszás megy) tapasztalata vele?

Üdv,
Dw.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Néhány éve követtem a dolgot, akkor volt egy VIA-s laptop a kezemben, annyi szopás volt az unichrome-mal, hogy hihetetlen. Mivel a VIA felemásan intézi az opensource ügyleteit, ezért néha van támogatás, néha nincs... van az unichrome meg az openchrome projekt is ami ehhez fejleszt drivert. Talán 3dben az openchrome jobb. De én kerülném a dolgot. Epiat is többek közt ezért nem vettem. Meg pl azért mert a via processzorok se a sebességükről híresek. Hiába fogyaszt tized annyit ha 10szer annyi idő alatt oldja meg ugyanazt.

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c)

Sajnos ilyen chip van a notimban, van vele 1-2 gond, pl az OpenGl úgy ahogy van nem megy, vannak utasítások amiket nem támogat (pl 0x47 ne kérdezzétek mi ez, ezzel száll el 1-2 dolog mielőtt merevre fagy, pl Google Desktop, és még 1-2 dolog amik opengl USE flaggel voltak forgatva). Az Openchrome oldalon vallják hogy működésre lehet bírni. Ezzel a driverrel bizonyos chipeknél (még?) nincs implementálva a TV-out.
A videolejátszással nincs semmi gond, mondjuk nem xvmc-vel használom (azt nem sikerült működésre bírni) hanem xv kimenettel. Amit még hozzátennék, nem vagyok benne biztos hogy ez a driver hibája, de hibernálás után az xf kimenet egy sötétkék felületet produkál, X restart után ismét jó.

howto itt
Openchrome driver oldala

Remélem segítettem, ha kell még tipp vmiben, nyisson valaki egy topicot.

nem reg talaltam en is ra a neten. szerverepiteshez idealis lenne a cucc.
csak lebeszeltek, mondvan, hogy ha (meg)hibas(odik), akkor macera lecserelni, visszakuldeni. erre megis mit lehet valaszolni?

Pffu, dejo is lenne egy 10esert egy ilyen stuff :) milyen jo kis router lenne belole az egy honap mulva bekotendo 20/20as netemhez :) Ha lesz vmi fejlemeny a magyarorszagi forgalmazasrol vagy vmi alternativ beszerzesi moccerol, kerlek tajkoztassatok majd !!

Ha letölteném a szoftverét akkor ez az én gépemen biztos nem kiscica lenne hanem egy ragadozó vadállat. :) Kár hogy angol...