A Google bejelentette mobiltelefon terveit

Címkék

Az Android és Andy Rubin stimmel. A többi nem annyira.

Ahogy azt előzetesen jósolták, a Google ma bejelentette a mobiltelefon piaccal kapcsolatos terveit. A bejelentés lényege az, hogy vezető technológiai és vezetéknélküli kommunikációban érdekelt cégek partnerségre lépve bejelentették az első igazán nyílt, széleskörű, mobileszközökre szánt platform, az Android fejlesztését. Az első Google szoftverre épülő mobiltelefonok 2008 második felére várhatók.

A készülékeket különböző mobiltelefongyártók - pl. HTC, LG, Motorola és Samsung - fogják majd készíteni. A készülékeket az USA-ban a T-Mobile és Sprint fogja forgalmazni, de elérhetők lesznek Kínában, Japánban, Németországban (T-Mobile), Olaszországban és Spanyolországban is. A 34 tagból álló, Open Handset Alliance névre hallgató csoportnak számos neves tagja van. Például a Broadcom, az Intel, a Qualcomm, a Texas Instruments, a SiRF Technology Holdings, a Marvell Technology Group, az Nvidia és a Synaptics mellett az EBay, a Nuance Communications, a NMS Communications és a Wind River Systems szintén a csoport tagjai.

A cél az, hogy a fejlesztett mobiltelefon szoftvert hasonlóvá tegyék az egyéb gyártók - Apple, Microsoft, Nokia, Palm, Research in Motion - szoftvereihez. A különbség az, hogy a Google szoftvere ingyenesen lesz elérhető egy nyílt forrású licenc alatt. Ebből kifolyólag a mobilgyártók szabadon felhasználhatják és saját igényeikhez mérten testreszabhatják.

Jelen helyzet szerint a Google nem fog saját név alatt brand-elt készülékeket kiadni.

"Mi nem építünk GPhone-t, mi lehetővé tesszük 1 000 ember számára, hogy megépítsék a GPhone-t" - mondta Andy Rubin, a Google mobil platformokért felelős igazgatója, aki a fejlesztést vezeti majd.

Bővebben itt. A Google hivatalos bejelentése itt. Az Open Handset Alliance honlapja itt.

Hozzászólások

Ezzel egy Linux alapú mobil platfom-al lettünk gazdagabbak, amiből már így is annyi van, mint csillag az égen.
Csak pár a teljesség igénye nélkül: maemo, poky, gpe phone, openmoko, alp, qtopia.
Majd meglátjuk ez miben tud többet nyújtani a többinél. November 12-én érkezik az első early kiadás.
Bezzeg, ha egy gyártó Windows alapú eszközt szeretne csinálni, akkor nem ilyen nehéz kitalálnia, hogy kihez forduljon.

off: trey: sorry, hogy 2x is beküldtem :)

Az apró, ámde rendkívül fontos különbségnek látom, hogy míg az általad felsorolt platformokat egyik nagy hardvergyártó sem "csípte fel" mostanáig, addig ezt a Motorola, LG, Samsung, HTC már most. Továbbá, ha jól veszem ki a Google ember szavaiból, akkor 1 000 munkáskéz áll neki a témának valószínűleg teljes munkaidőben. Itt nem közösségi, hanem komoly céges erőfeszítésről van szó.

Hogy mi lesz belőle az majd elválik.

"The Android platform will be made available under one of the most progressive, developer-friendly open-source licenses" <- ez vajon mi lehet? :)

--
trey @ gépház

Ezt nagyon nehezen dobta ki a Google :)))

"Persze tudom, hogy a Google cucca a legjobb (ehhez kétség sem fér)."

Szerintem te beteg ember vagy. Ki beszélt itt arról, hogy jobb lesz? A tényeket vetem össze. 4 nagy mobilgyártó már most jelezte, hogy gyártani fogja. Olyan csicska cég állt mögé terjesztésben, mint a T-Mobile. 34 tagot tömörítő szövetség áll mögötte olyan nevekkel, amiket fent olvashatsz. tetejében ott a Google mint supervisor. Ezzel szemben mit mutattál? Semmit.

Ettől még az egész nagy bukta is lehet. Nincs kizárva. Ha fogadnom kellene erre fogadnék.

--
trey @ gépház

Az irány nagy mobilteló gyártóknál a Linux fele évek óta ki van jelölve.
Túl sok lehetőség volt, hogy milyen legyen dolog. Most google megmondta és követik. (Nokiának szerintem már a színfalak mögött kész közeli mobilteló Linux-a lehet, kérdeses mit lép, Motorola szintén zenész úgylátszik gphonet -fog tolni)

Ez a bejelntés kvázi ekvivalens azzal, hogy megszületett az egységes mobiltelo platform irány, ha a Nokia is támogatja akkor már tuti.

mondjuk nem mintha nekem fájna, hogy ennyi van :)
igazából jól esik, hogy az ember választhat, ugyanakkor valamilyen módon jó lenne, ha ez a rengeteg platform mondjuk legalább arhitektúrákon belül binkompatibilis lenne és nem kéne java szarokat használni. persze tudom, hogy ez szép álom, meg a nokia tablettek sem kompatibilisek rilízről rilízre.
szóval akkor lennék a legboldogabb, ha nem jelentene hátrányt valakinek az, ha most megvesz egy openmoko-t, mert ugyan úgy tudná rajta futtatni később az androidra írt progikat és vicaverza.
tudom... bilibe lóg a kezem...

AFAIK Greenphone csak amolyan tech demo volt meg fejlesztői platform, amíg beindul a 3rd party gyártás.

"Trolltech always marketed the Greenphone as a developer platform only. The only reason it existed is that there weren't really any other phones out there that people could develop with easily, so Trolltech made their own to give developers something to get a head start on.

Now that other phones exist, there is no point in making a phone just for that purpose. Any phone that can run QTopia will do just fine and be cheaper (like Neo1973)." pl.

Olvastam annó ezeket a dolgokat én is. Magyarázkodásnak tűnik. Továbbra sem látom a Qtopia piacát. Ahhoz képest, hogy GreenPhone-t már ~ egy évvel ezelőtt fogtam a kezemben, van már olyan készülék, amiben Qtopia van és kereskedelmi forgalomban kapható? Egy év a mobilpiacon kib. nagy idő. Arra építeni, hogy a FIC Neo1973 is tudja futtani az elég sovány.

--
trey @ gépház

Hát, lehet, hogy annyi van, mint csillag az égen, de az egyszerű felhasználó kezébe mikor fog eljutni ezek közül bármelyik a mobiljára? Minden cég csinálgatja a saját sw-jét, amit otthoni körülmények között elég nehézkes lecserélni. Feltéve, ha adott készülékhez van linux alapú fw.

A felsoroltak közül csak openmokot és qtopiat ismerem, de ezek közül az egyiket kb. 1 platform támogatja, a másik meg csak olyan vason fut, amin a win mobile is fut. Persze lehet, hogy tévedek. :)

Kíváncsian várom, hogy Mo-n mikor jelennek meg az első, google által fejlesztett rendszerrel szerelt telefonok, és főként mennyiért.

Ezek szerint ARM arch bebetonozva lesz mobil iparba.
Java lesz a hordozhato kod, ami igy kompatibilis a regi cuccokkal. (Ez nemileg gyengite az elozo allitasom, nem csak ARM -nek van HW tamogatasa JAVA -hoz, AVR32 is szoba johetne..)

Lusta vagyok végigolvasni az egészet, így csak azt kérdezném: és telefonálni lehet majd vele?

Na én is kekeckedem egy kicsit: BroadCom és Marvell hogy férnek meg egymás mellett?

En komolyan gondolkodok valami nyilt telefon vasarlasan (openmoko jott eddig a kepbe). Hogy miert?

Van egy kis programocskam, amit ha agyonoptimalizalok is kell neki legalabb 8-9MB tarhely. (Most tomorites nelkul 50MB-ot hasznal, ezen lehetne okositani). Ezt szeretnem telefonra atirni.

Vettem egy telefont (LG KG320), ami
- jol nezett ki
- eleg nagy tarhelye volt (126MB-os USB pendrive-kent latszik)

Ami problemak akadtak vele:
- javaban lehetne ra programot irni (vegulis nem gond, ha kell hat atirom. A programom pythonban van irva)
- a java programok alairasat meg kell hamisitani (j2me leirofajlja. mar nem emlekszem hogyan hivjak), mintha az LG irta volna, kulonben a program nem indul el
- csak windowsos programmal lehet ra programot telepiteni (hiaba latszik usb pen drivekent nem lehet atmasolni ra a progit es a telefonbol telepiteni).
A telefont usb modemkent hasznalva.
(tehat usb pen drive-kent es bluetooth-on keresztul nem lehet programot telepiteni).
Lenduljunk tovabb, hogy windows-only a program telepitese (nagyban megneheziti a fejlesztest, mivel alapvetoen linuxot hasznalok),
viszont ez a csodalatos LG program (amivel java programot lehetne telepiteni) windows alatt is rendszeresen timeoutol. Neha sikerul beolvasni a telefon fajlrendszeret, de meg nem sikerult ra programot ramasolni, mindig timeoutol.
- majdnem 0 info van, hogyan lehet alkalmazast fejleszteni a telefonra. (milyen SDK-t ajanlanak, etc, etc)
- (amennyire tudom) javabol nem latszik csak a telefon programoknak fenntartott memoriaja (kb. 3MB), es nem tudom elerni a multimedias tarhelyet (126MB).
Szoval a programom lenyegi reszet ra se tudnam tenni.
(mondjuk ez mekkora marhasag mar, hogy a telefonban
van 120MB memoria, es ugyanakkor csak kb. 80 sms, 80mms, 30 naptari bejegyzes, es olyan megjegyzesek
irhatoak amik 80 karakter hosszuak. Mi a halalert van
a telefon memoriaja igy szegmentalva?)

Szoval en erre a telefonra nem tudok fejleszteni (pl. nincs olyan nem-fizetos forum ahol tanacsot kerhetnek). 3 nap google-zas, probalkozas es szivas utan adtam fel.

En szerintem a legjobb megoldas, hogyha veszek egy olyan telefont, amire:
- konnyu fejleszteni (akar pythonban is)
- nem limitalt a tarhelye
- nem kell hozza kulon program, hogy a programot attoltsem
- nem windows-only
- VAN fejlesztoi forum, ahol tanacsot kerhetek, ha elakadok, es nem fizetos
- van dokumentacio (ingyenes)

Szerintem nekem a legkonnyebb (es igy a leggyorsabb) megoldas, hogyha veszek egy openmokot.

De kivarok addig, amig
- lehet normalisan telefonalni vele
- nem fejlesztoi kiadas van belole
- van fenykepezo rajta (bar lehet, hogy ezt nem varom meg. PEdig a fenykepezo musthave. Foleg lapokat fotozok, meg helyszinfotozok a mostanimmal)
(- amig elterjed es van felhasznalobazisa)
(- olcsobb lesz)

Ti mit tennetek a helyemben?

ps: szerintem a linux alapu mobilokra se lehet konnyebben fejleszteni. Cafoljatok meg!

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Pl Nokia E50 vagy N73 (mind2ben symbian s60 van), esetleg E65. Nekem jelenleg egy E50 van, ott figyel rajta Python for S60, egesz jo doksival es nagy adag peldaprogival (igaz en win alol telepitettem fel, nemtom lehet-e linux alol). A 'hol' es a 'mennyi' kerdesre nem irnek valaszt, elvileg mind3 szolgaltatonal van listaban Symbian alapu telo. Raadasul az E51 is most jott ki, azis Symbian alapu.

Beneztem;-\ Azt hittem az S60 egy konkret keszulektipus.

De mostmar latom, hogy ez a nokia smartphone-ja, azaz a felsokategorias mobilja, nem olcso:-(

Barcsak tudtam volna, amikor vettem az lg-met. Tuti, hogy nokia-t vettem volna, es akkor most nem hezitalnek itt. (igazsag szerint a francnak van kedve 3. szamot venni:-\ A listaara ezeknek a smartphone-oknak meg olyan 80eFt-tol. Az openmoko 400EUR lesz, szoval azt hiszem varok egy fel evet vele...).

Kosz szepen a hozzaszolasodat.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Python programbol latod a teljes fajlrendszert?

Azt vajon jol gondolom, hogy a j2ME-s programok nem latjak a telefon teljes fajlrendszeret,
es csak a sajat kis homokozojukban szorakozhatnak?
(magyaran a multimedias tarhelyre is lehet adatot irni/olvasni?).

Az iPhone-tol idegenkedek, nem tudom, hogy van-e hozza
- konnyen elerheto szabad doksik
- fejlesztoi forumok, ahol lehet tanacsot kerni (igazabol az egesz windowsos/mobilos
fejlesztesekkel az a bajom, hogy amikor az ember segitseget akar kerni, akkor vagy fizetos forumok
vannak, vagy olyanok ahol rogton a legalitas az elso kerdes;)

Viszont ez lenne a 3. mobilom, es mivel mind a 3 lehetoseg (iphone, openmoko, nokia S60-as smartphone-ok) nagyjabol egy arkategoria (80-140),
igy inkabb varok meg fel evet, es higgadtabb fejjel dontok, amikor mar nagyobb a ralatasom.
(openmoko tetszik a legjobban (fejlesztoi szempontbol), de hat a fenykepezo ...)

Orulok ennek a cikknek, legalabb mostmar vannak alternativaim.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

amikor legutoljára foglalkoztam j2me-vel, tervben volt egy olyan extension bizonyos j2me-s készülékekhez, ami hozzáférést ad a filerendszer nagy részéhez is. akkoriban a j2me alkalmazás csak a saját állományait tudta birizgálni. elképzelhető hogy most is így van.
--
http://jcrpg.blogspot.com
http://erdekeshirek.dyndns.org/e107/news.php

Én motorola A1200-at vettem, (45-ért), és bár nehéz hozzájutni kis hazánban, egyáltalán nem lehetetlen. (vagy ebay)
full linuxos a csoda.
Amiért imádom!
- USB mass storage funkció, így frankón látod pendrive-ként a memóriakártyát.
- MicroSD bővíthetőség (max 2GB)
- 2MP kamera, ami ráadásul nem is csinál rossz képet.
- rádió,mp3 lejátszás
- ***va jól néz ki
- eszméletlen stabil. (amióta megvan (lassan 1 éve) még sosme indult újra,fagyott le)
- gyors
- natív linuxos progi kevés van hozzá, és azt is roppant körülményes telepíteni. DE. JAVA-s progik hegyekben állnak, és alapból telepítheted akár a káryáa is.
- Alapból csak GPRS kapcsolatot tud, de épp tegnap este hackoltam fel EDGE-re (mert a vas tudja). Szívás, hogy a vodának nincsen edge szolgáltatása :) (számhodozáson agyalok éppen a trémobilhoz)
- NAGGGGGYON logikus, szép, és profi menürendszer, élmény pötyögni vele.
- névjegykártya szkenner (olykor hasznos)
- a bluetooth-al még mindent fel tudtam ismertetni, nem volt gondom semmivel.
- Emberi készenléti, és folyamatos üzemidő.

Lehet baromi körülményes mplayert rátenni (van hozzá), de 2,5 colos képernyőn nem nézek shrek-et. alap PIN funkciókat maxra tudja. EDGE elég is lenne nethez, van rádió, mp3 lejátszás, bluetooth, stabil, és gyors. Mi kell még?
Életem telefonja, az első olyan vas, ami ha kipurcan, ugyanilyent vennék :)

Olyannyira imádom, hogy inkább trémobilhoz viszem a számot, mint vegyek egy 3G-s telót a szokásos mainstream (immáron szutyoknak tartott) kategóriából, hogy legyen rajta gyprsabb netem. EDGE nekem elég, és ha a voda nem tudja, nem ezt a csodát dobom ki, hanem inkább leváltom a szolgáltatót.

Jah, és telefonálni is tudok vele :)))))))))))
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

teljesen hasonlo projekt, mint az opensocial. ugyanugy opensource, es ugyanugy mar az indulaskor oriasi az iparagi tamogatottsaga.
a google mindket projektben pontosan azt a szerepet osztotta magara, mint amit Linus csinalt a Linux inditasakor.
gyanitom hogy lesz meg a googlenak nehany ilyen projektje.

--
Live free, or I f'ing kill you.

egy kérdés mivel nem érdekeltek az ilyen telefonok, ez az Android symbian telfonra való? vagy valami másra?