Szabadalmi per indult a Red Hat és a Novell ellen

Címkék

Úgy fest, hogy a jövőben egyre több szoftverszabadalmi igénnyel kell szembenéznie a Linux disztribútoroknak. Steve Ballmer a múlt hét végén ismét arról beszélt egy londoni konferencián, hogy a Linux Microsoft szabadalmakat tartalmaz. Éppen ezért a Red Hat-ot használó embereknek kötelességük, hogy tiszteletben tartsák a Microsoft szellemi tulajdonjogait és azok használatért fizessenek. A Red Hat erre úgy reagált, hogy a májusi "Microsoft-tól származó FUD állítások után" adott válasza az irányadó most is. A Canonical és az Ubuntu mögött álló Mark Shuttleworth egyetért a Red Hat-tal.

A Ballmer-féle állítások után úgy tűnik, hogy másnak is kedve támadt bepróbálkozni. A Groklaw egyik cikke szerint az IP Innovation LLC szabadalomsértési pert indított a Red Hat és a Novell ellen Texas-ban október 9-én. A perirat itt.

Hozzászólások

A szóban forgó patent troll company két egykori MS-főmuftit is alkalmaz. Ezen csámcsog leginkább a külföldi sajtó.
Mondjuk szerintem inkább maga a patent nevetséges: User Interface With Multiple Workspaces for Sharing Display System Objects.
It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

http://www.google.com/patents?id=3tUkAAAAEBAJ&dq=5,072,412

egy 87-ben benyujtott es 91-ben megkapott szabadalom. ha ervenyes, akkor az osszes linux/unix/bsd/mac oprendszer bunos, ami akarmilyen verzioju X-et hasznal.

idiotizmus ez a szoftver szabadalom, meg szerencse, hogy az EU-ban nincs.
az EU-ban kell liuxos ceget bejegyezni, nem az USA-ban:)

egy elemzes:
http://www.groklaw.net/article.php?story=20071011205044141

--
Live free, or I f'ing kill you.

Ez megint azért vicces, mert csak olyat lehet levédetni, amit tényleg a levédő talált ki először.
Nyilván ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy megkapja a szabadalmat, aztán ha ezt valaki megtámadja, és bizonyítani tudja, hogy ő előbb használta mint a szabadalom, akkor a szabadalom megszűnik.

Namost ax X '84-es, az X11 pedig '87. Szerintem necces.
Mondjuk az eredeti benyújtó a Xerox, tehát még igaz is lehet...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

Azért megint egy fasza kis submarine patent esete forog fenn. Ha 91-ben kapták meg, akkor alig több, mint 3 év van hátra a végleges lejártáig, éééérdekes, hogy eddig nem jutott eszükbe bárkinek is szólni róla, hogy nekik ilyenük van... Valahogy a GIF-fel kapcsolatos LZW szabadalomra emlékeztet nagyon.

---
Sok gyerekkel ellentétben én sose akartam tűzoltó lenni. Lettem helyette informatikus. Nem találjátok ki, hogy mit csinálok nap mint nap...

http://www.clemson.edu/research/ottsite/ottStart_IntelectPatents.htm

Patent Duration
Utility patents expire 20 years from the date of filing with the U. S. Patent & Trademark Office, if maintenance fees are paid. Plant and design patents do not require maintenance fees. Design patents expire 14 years from grant. A patent cannot be renewed. After a patent expires, anyone may use the invention without the inventor's permission.

Szoval 14 ev. Ha jol tudom 1995-ben csokkent 17 evrol 14-re. Tehat ha valoban 1991 volt a benyujtas eve akkor 1991+17 = 2008, azaz jovore jar le. Addig pedig gyakorlatilag kizart hogy jogeros itelet szulessen, akkor meg mar minek. Ballmer nagyte$o rauszitja bodrit a Redhat Jozsira demonstrative. "Ugyenemmegmondtam hogy szabadalmakat set a linugz, ugyeugye?" Undorito, kicsinyes, szanalmas. De ezt mar ugye megszokhattuk ettol a mocsokgyartol. (Ja es egesz veletlenoul 3 komoly poziciot is ex-M$ alkalmazott tolt be a cegnel ( A groklaw jart utana. )

Az egeszben az a legundoritobb hogy a nagyte$o nem meri szemtol szembe bevallani ezt a lepest, hanem kutyulimutyulit uszitja elobb az SCO most ez a faxomtudjamianeve ceg, mert pontosan tudja mi tortenne ha elinditana egy patent haborut. A Gladiator egyik jelenete jut eszembe, amikor az akkor meg hadvezer foszereplo szajat hagya el az "unleash hell" szokapcsolat. Az OIN-nek es egyeb FOSS-frendly technologiai cegnek is boven vannak patentjei, amit valoszinuleg nem hagynanak kihasznalatlanul egy ilyen szituacioban. Ezert keresett az M$ egy olyan ceget ami biztos nem serti senki mas szabadalmat (patent abuse-on kivul ugyanis massal nem foglalkozik) es azt uszitja ra a redhat/novell duora.

Gyomorforgato, komolyan hanynom kell ettol az egesztol.

Úgy látszik, MS fél, hogy a megbízott cég elveszíti a pert és akkor ennek nagy visszhangja lenne a sajtóban. Ezért kerestek egy olyan patentet, ami biztosan lejár az ítélet előtt. Így a megbízott cég lehet, hogy elveszíti a pert, de senki nem fogja bizonyítani, hogy a Red Hat nem sért MS szabadalmat. Így a sajtó csak annyit fog látni az egészből, hogy MS bátran perel, tehát biztos a dolgában, azaz Red Hat tutira szabadalmat sért. Okos és egyben aljas marketingfogás...

Azt hiszem, a per kimenetele mintaértékű lesz.

a novell-es dealnek nem az volt az egyik sarokkove, hogy nem perlik egymast?

és mikor perelik akkor be az nvidia kártáyk win-es driverét? és még hány ilyen megvalósítás létezik, ami tud többképernyőt??

Ez a site nagyon ott van:

"Your site is brilliant! The bullshit generator made me feel right at home!"

"Using the Bullshit Generator, we were able to replace our entire marketing staff. Thanks!"

Es a No.1:

"The Web Bullshit Generator is phenomenal...my resume never looked so good!"

ASK Me No Questions, I'll Tell You No Lies

ez most csak szerintem irto nevetseges? nem veszik magukat eszre ezeke a hulye amcsi. Kimegyek, levedem a magyar ABC betuit, es majd jol beperlek mindenkit a vilagon aki annak barbelyik halmazat hasznalja.

mint ha valami olyasmit olvastam volna /.-on hogy kb meg fel evig valid a patent. raadasul ha jol tudom az USA patentjog olyan, hogy elobb meg kell probalnia royalty-ban megegyeznie a cegnek a szabadalomsertovel, csak az utan mehet birosagra az ugy. szoval ennek is nagyobb lesz a fustje mint a langja, nem hinnem hogy barmilyen anyagi hasznot is remelt volna a felperes azon a csekken tul ami egy "na most kellene perelni" uzenettel egyutt egy redmondi szekhelyu undormanytol johetett. "Ballmer illustrated" jellege van az egesznek.

1991; United States Patent No. 5,533,183, (the “’183 Patent”) entitled “User Interface With
Multiple Workspaces for Sharing Display System Objects” which issued on July 2, 1996; and
United States Patent No. 5,394,521, (the “’521 Patent”) entitled “User Interface With Multiple
Workspaces for Sharing Display System Objects” which issued on February 28, 1995. The ‘412
Patent, ‘183 Patent and ‘521 Patent are attached hereto as Exhibits A, B, and C, respectively.

Jajj...

Ezt is a Mirosoft "találta fel"? Mindezt 1991-ben? Befonom a hajam...