GTK tutorial - magyar fordítás

Címkék

A elkezdtem a GTK tutorial fordítását - egyszerűbb felület-elemeket használó programok a már lefordított rész alapján elkészíthetők. A fordítás elérhető: PDF, ZIP

Hozzászólások

Szia...!

Nagyon jó az ötlet, és a fordításod. Régebben én is írtam valamit (elérheted itt), de aztán elhalt a dolog... bízom benne, hogy Te tovább jutsz (mondjuk már többre jutottál), mindenesetre örömmel veszem a folytatást, és szívesen segítek, ha szükséges.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

Szia. Én meg most tanulom a gtk-t. Akarok jó pár dolgot írni benne, és mivel úgy is free-nek gondoltam (vagy gpl csak szertném tudni, ha valaki csinál belőle valami jót egy cd/dvb-katalógizálót szertnék írni gtk alá). Amiket megírok odaadnám neked, hogy csatold a doksik mellé. Elérhetsz az emberk#kukac#tvnetwork#pötty#hu-címen ha érdekel az ajánlatom.

ja tehát az lgpl-es-ből soha nem lehet zártat csinálni, csak használható a zárt projektben. Akkor értem, hogy a lame hogyan került bele egy win-es aduograbberbe. Vagy 5-éve volt egy ilyen programom. 0.9x-es lame van beleintegrálva. Tényleg és ebből a lame fejelsztők is profitálnak? Mert ez a szoftver kereskedelmi volt.

Gratulálok az eddigiekhez, és drukkolok, hogy legyen elegendő időd és kitartásod a maradékhoz. :)

Ez nagyon jó, csak így tovább.

--
Nem győzhetsz. Nem érhetsz el döntetlent. Még csak ki sem szállhatsz a játékból.

Minden elismerésem a kitartó munkáért. Sokszor belekezdtem én is öncélúan eféle fordításokba, és a kezdeti lelkesedésem mindig elfogyott. Késöbb meg már az idő csappant meg, amit erre fordítani tudtam.
Nagyon szurkolok, hogy meg legyen az erőd a befejezéshez, mert hatalmas hiánycikk a magyar nyelvű leírás ilyen témában.
Pedig szép dolog a c-gtk+ páros. És milyen jó lenne egy python-pygtk leirás is. És egy mono/gtk-sharp is...

Hajrá!
Olvasgatom 1 kicsit.

A weboldalak külleme is nagyon szép!

Sohase mondd a barátnődnek azt, hogy "a Google a te legjobb barátod".
------------The New Mecca------------

Gérard Swinnen könyve mennyivel jobb, mint Rashi Gupta-é?

Sohase mondd a barátnődnek azt, hogy "a Google a te legjobb barátod".
------------The New Mecca------------

Köszi

Nekem az tetszik hogy a megjegyzéseket is lefordítottad a forráskódban.
Kitartást és eredményt egy nagy kalappal.

üdv Joco

Nagyon élvezem. Korrekt eddig qt-t tanultam, de mivel nem igazán kedvelem a c++-t ez jobban fekszik nekem. Ha ennyi is maradna az egész (bár kétlem mert igényesen megcsináltad) általában az ilyen emberek nem hagynak félbe munkát, szóval a kezdő lépésekhez ez is elég. De csak így tovább én szorgos tanulód leszek :)

Ezt azert egy kicsit furcsallom: volt szerencsem Qt-s es GTK-s programokat is irnom, es gondolkodas nelkul az elobbit valasztanam egy uj projektnel. A GTK tul alacsony szintu (probalj meg egy alfacsatornas gdkpixbuf image-et az atlatszosag figyelembevetelevel kirajzolni tetszoleges hatterre), tulsagosan szettagolt (egy atlagos gtk-s programban egyszerre hasznalsz glibet, gdk-t, gtk-t, pangot,...), a C (vagyis pontosabban az allando cast-olgatasok) miatt jopar dolog futasidoben derul ki, aminek mar forditaskor illene (pl. olyan banalis dolgok, hogy rossz parametert adtal at egy gtk_container_add()-nak), egyszoval maceras, nem produktiv. Nem is beszelve a cucc hianyossagairol: peldaul ha beagyazott resource-okat szeretnel, akkor azt kepek eseten meg megteheted a gdk-pixbuf-csource-szal (egyeb esetben magadra maradtal), de az beledoglik az RLE-be, RAW formatumban meg esetleg 300k-nyi png-bol lesz +2 mega a binarisodban (es +7 a forrasban). Ennel meg az xpm-me konvertalas es header-kent beinclude-olas is jobb, az csak +1 mega :)

No es persze a ket eszkozkeszlet dokumentaltsaga kozott is van kulonbseg (kezdve azzal, hogy a hivatalos gtk-s doksiban doglott linkek vannak, mert valami jotet lelek atmozgatta a gdk-s dokumentaciot mashova) - de ezen a teren azert ugy tunik van remeny, koszonet a tutorial forditasaert! :)

De termeszetesen kinek a pap, kinek a papne.

Igen, es nezted mar? :) A dokumentacio meg fantasztikusabb, es jar hozza termeszetesen a glibmm, gdkmm, pangomm, cairomm, es hogy ne unatkozzunk, a sigc++. Raadasul ISV-kent arra aztan vegkepp nem szamithatsz, hogy gtkmm is lesz az eszkozon, ahova szallitasz (nem resze ui. az LSB specifikacionak, meg opcionalis csomagkent sem). De ha eltekintunk a specifikacioktol, es vesszuk a rideg valosagot: nem resze pl. a maemo.org-os (nokia tablet pc) SDK-nak, sem az openmokonak.

Meg egy kalap dolog nem az. De ha a programodnak függősége, akkor fel kell tenniük, ennyi. Lehet hogy csúnya lesz amit mondok, de nehogy már az ügyfél döntse el, milyen technikákat alkalmazok. Persze, valamennyire alkalmazkodni kell az ügyfél rendszeréhez, de van egy bizonyos határvonal, amit át lehet lépni, csak épp semmi értelme nincs a dolognak.

Nos, talan mas teruleten dolgozunk, de igen: sokszor az ugyfel, es meginkabb a kornyezet donti el, hogy milyen technikakat alkalmazunk. A fent emlitett peldanal maradva: szivesen fejlesztenek Qt4-ben Nokiara, de egy 1 megas program es hozza 7 mega Qt-s fuggoseg nem nez ki tul szexin egy embedded eszkozon :-) Desktopon persze megcsinalhatod (standalone alkalmazas eseten), hogy hozzaveszed a fuggoseglistadhoz almaid eszkoztarat, de ha LSB szerint nincs is ilyen fuggoseg, akkor csinalhatsz installert minden disztribhez kulon.

De azt hiszem kicsit messzire kerultunk az alapfelvetestol.

Nekem csak annyi hogy kevés a gépem memóriája pattogósabbnak tűni a rendszer mint kde-vel. Valamint én nem is vagyok programozó, és fizikus vagyok. Azt néztem, hogy C-t tanultam, ott sem mindent csak ami a matekmegoldásokhoz kell (most tanulok olyanokat, hogy hogy kell soros portot kezelni meg ilyenek). Szóval én inkább a számomra kénylemet néztem. Egy két kép megelenítése néháhány gombbal, hogy számol álj ment ... és kész nekem nem kell több. Így nem kell c++t tanulnom. Nem tetszik ez az objektumorientáltságos vacak, számomra csak a memóriát zabálja, mit örökítget nekem, majd kiírom egy file-ba ami kell. Amit én számoltatok az néha 8-10Gb, többnyire úgy is nagy txt-lesz belőle.Abból meg "film" (txt-ebből jelenítek meg koordinátákat....).

Őőőő... khmm... azért ha adhatok egy tanácsot, ilyen zip-et ne nagyon csinálj, mert csak bosszuság van vele.
Tipp:


$ cd $HOME/Doksik/gtktutor
$ zip -r ../gtktutor.zip .

Nyelvi fix:
7. oldal, 3.2, a kép előtti bekezdés:


A következő három képeken olvassuk össze a gombokon lévő beállításokat, ...

Király.
De Dev-cpp IDE (integrált fejlesztői környezet)és nem fordító. (Bár a csomag tartlamaz MingW gcc -t)
"Windows alatti fejlesztéshez el ̋ ször a DevCpp szabadon használható (és remek) C fordítót telepítsük a"

dio! Hol lehetne visszajelzést/üzenetet hagyni Neked...?

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."