Elfogadható-e erkölcsileg a webes hirdetések kliens-oldali blokkolása?

Címkék

Igen.
0% (0 szavazat)
Nem.
0% (0 szavazat)
Összes szavazat: 0

Hozzászólások

Vagy miből nem tudnak bevételt csinálni :)
A problémát ott látom, hogy egy oldalon annyi és olyan reklám van, ami megfog egy nagyon erős gépet is 1,5GB memóriával.

Minden francos dolog flash-es, még a menüpontok is.

Abban a korban, mikor egy asztali gép képes atomrobbantás szimulációjának futtatására, egy csökött weblap 100%-ban leterheli a gépet.....
Ez a röhej.

P.

--------------------------
eGroupWare, gentoo, gLiveCD és egyéb csacskaságok

Az a baj ezzel, hogy mindenkinek a munkája, megélhetése pénzbe kerül. Ha a Flash-es reklámokkal tudja a website tulajdonosa kitermelni ezt, akkor azzal fogja. Persze ezt is lehet ügyesen csinálni, meg bénán, de Te is eldöntheted, hogy életben akarod-e tartani a kedvenc portálodat azzal, hogy kint hagyod a reklámait és uram bocsá' még kattintasz is egy-kettőre, ami érdekesebb. Ha ez nem tetszik, akkor meg tessék elfogadni, hogy fizetősek lesznek a tartalomszolgáltatással foglalkozó helyek, ami megint nem túl szerencsés.

#!/usr/bin/duhonges

Az hát röhely, már amikor birom CPU val. amikor meg nem akkor persze én is blokkolom amit tudok. Amugy portáltulajdonosoknak mondom, hogy eddig a legtöbbet az oldal szövegétől leválasztott, a témába vágó SZÖVEGES reklámokra kattintottam másmilyenre elvből sem (kicsi képes még játszik).
És nem egy oldalt hagytam ott a Flash Bloat miatt... Arrol nem is beszélve hogy valaki magyaráza már el nekem, hogy miért nem tudják ezek az emberek kicsire tervezni a reklámot. Mert ha bekapcsolva itthagyom a gépemet, bizonyos weboldalak fél nap alatt bepuszilnak fél giga ramot.

ja és könyörgöm, bárki is találta ki a a flashes, játékos, nyertéles, csaktemostitthúúú reklámot, az lendületből borotválja le a fejét és huzzon szerzetesnek.

Pedig a technologia rendben lenne, csak hátulgombolos, hejjdegebacottkreativisvagyokén emberkék kezében az egész átalakul valami olyasmivé, mint ami a spam az e-mailnek.

na kidühöngtem magam. :D

__________
"It's nice to be important, but it's more important to be nice"

Már öregjeink is megmondták:

Jó bornak nem kell cégér.

Perelés helyett inkább a szolgáltatás/termék/kínálat minőségén kellene javítani, nem? Javítsatok ki bátran, ha rosszul látnám.

- waiter -

ja csak ez nem teljesen jó hasonlat, mert a bor ingyen van a cégér viszont nem a borról szól.

ettől függetlenül a web színvonalán valóban lehetne javítani, de hát az már más ügy.

nyilván szükséges reklámokat használni, de ami sok az sok... meg nem is értem: ha valaki felidegesít a reklámmal akkor az hatékony marketing volt?? aligha.

-----------------------------
P3, Ubuntu

Nem, dehogy:)
Egyébként sokan vannak úgy vele hogy a szolíd reklámokat nem írtják le, csak a villogo flashes szarokat.
phoronix.com továbbra is a kedvencem... Tudod... reklám cím reklám tartalom reklám tartalom reklám lapozás reklám reklám tartalom reklám tartalom reklám reklám tartalom reklám lapozás:)

__________________________________________________________________
A tudatlanság: erő.

"Már öregjeink is megmondták:
Jó bornak nem kell cégér.
Perelés helyett inkább a szolgáltatás/termék/kínálat minőségén kellene javítani, nem? Javítsatok ki bátran, ha rosszul látnám."

Rosszul látod. Ha több tízezer bortermelő van, honnan fogja bárki is tudni, hogy bort termelsz?
Gyárthatsz/szolgáltathatsz/kínálhatsz bármit piszokjó áron/minőségben ha a kutya sem tudja, hogy létezik.

A hirdetésnek nem az a lényege, hogy ráerőltessen a népre egy terméket, hanem a tájékoztatás: minnél többen, minnél gyorsabban megtudják, hogy te mit adsz, új terméked van, akciós valami, stb...

De ezt lehet ugy is, hogy motivaljon a reklam, felkeltse a kivancsisagom (lehet ilyeneket latni, csak nem ez a jellemzo). Es ugy is, hogy ingyen berletet mellekelnek hozza a fuleszetre es az idegosztalyra. Az aki az utobbit preferalja (akar TV/radio/mail spam/online reklam), az ne csodalkozzon ha lepnek ellene. Igy jar ha a szemelyes terembe betolakodik.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Ugyan már egyszer ezt elmondtam, de az újak kedvéért:

Ha a szavazást át kell szerkeszteni (mert mondjuk typo van benne, vagy kimarad belőle valami - mint jelent esetben az "erkölcsileg" szó -, akkor a Drupal ezen verziójában újra kell szavazni. A korábbi szavazatok megmaradnak. Hogy ez bug vagy feature? A választ valószínűleg a Drupal fejlesztőktől kaphatsz.

--
trey @ gépház

egyeb:
nem tudom eldonteni egyertelmuen

--
Bow down and admit defeat. | Old, weak and obsolete.

Bakker nem félreszavaztam? :)))) SZóval nem-1 igen+1

Azt hittem, hogy a szavazás a böngészők szerveroldali blokkolására vonatkozik. Na mindegy, alaposabban kéne olvasni...

Szerintem a kérdést így is feltehetjük: erkölcsileg elfogadható-e a TV csatornák között ide-oda kapcsolgatni, amikor bevágják a 4. reklámblokkot az esti filmbe. Vagy: illik-e kimenni a konyhába egy kis nasiért két jóféle intimbetét között. Még inkább: tartogassuk-e a pisit amikor Berlinben szikrázó a napsütés? Szerintem.

A heineken reklámok azok amik szerintem a minőségi kategória, amiért megéri pénzt kiadni(mármint a reklám elkészítéséért), nemcsak az átlag szar. Ja és nem egy ismerős gyereke a reklám szövegét dúdolja meg azokért őrjöng. Ha lenne gyerekem és az enyém is ezt tenné akkor dobnám ki a tévét a kukába, szarnék rá...

"There is an old saying that if a million monkeys typed on a million keyboards for a million years, eventually all the works of Shakespeare would be produced. Now, thanks to Usenet, we know this is not
true."

Igazából nem baj. Csak ha 13-14 éves gyerek egy rohadt 2 versszakos verset nem tud megtanulni, viszont 30 reklámot tud fejből az .........................

"There is an old saying that if a million monkeys typed on a million keyboards for a million years, eventually all the works of Shakespeare would be produced. Now, thanks to Usenet, we know this is not true."

A kötsögök ezért tartják nagyjából szinkronban a reklámblokkjaikat :-/ Ennél már csak az furcsább, amikor egy régebbi számot játszik egy rádió, elkezdek kapcsolgatni, és két másik is azt játssza. Ennek mekkora az esélye, ha "véletlen"...?

Üdv,
BaZso

Aki lynx-et használ, az erkölcstelen (?) :)
(Nem blokkolom, csak nem töltöm le.)

Mégis milyen alapon beszél bármelyik reklámozó erkölcsről? Mikor már egy gyerek megszületésénél nyomulnak a köcsög cégek az "ajándékcsomagokkal", csak hogy az ő sz@rjukat vegye meg az ember. Pofátlanul betolakszanak az életünkbe (spam, óriásplakát, negyedórás TV reklám blokkok, postaláda teletömve reklámújsággal, hogy a levelek se férnek bele, autóreklám, stb.), és akkor jön egy ilyen péniszarcú és meg van sértve?!?!?

Majd belefejlesztik az AdBlock-ba, hogy töltse le a reklámokat, de ne jelenítse meg.

Szerintem bunkóság minden reklámot tiltani, bár az agresszív reklámok blokkolását helyesnek tartom. Naponta rengeteg Linuxos oldalt, programot nézek, amelyeknek az alkotója a reklámjövedelemből tartja fenn az oldalt. Sokszor igen érdekes hirdetéseket is találok, amelyekre kattintok is.

A mi oldalainkon is mennek a Google hirdetések, ami tényleg nagyon jó dolog, a reklámozó és az oldal szempontjából is. A Google elég jól összehozza, hogy csak az oda passzoló és szolid hirdetések jelenjenek meg. Tehát olyan reklámok vannak amelyek érdekelhetik is az olvasót, nem intim betét, pelenka és banki reklámok. Tudom, nehéz elképzelni :)

A kde-look.org-ot pl. minden nap megnézem, soha nem volt problémám a reklámokkal, amíg egy nagyon agresszív csengőhang reklámozó cég nem kezdett el hirdetni. Természetesen magyar cég volt, sok tab-ban böngészek egyszerre és mindegyikben valami őrült zene harsogott kórusban. Írtam a lapnak, később már csak akkor kezdett üvölteni a nyamvadt reklám, ha fölötte húztam el az egeret, szóval kb mindig, mert olyan helyen volt. 2 nap múlva azon kaptam magam, hogy akármelyik oldalon járok mindig kikerülöm a kurzorral az ott nem is létező harsogó banner helyét. Erre már tényleg léptem és feltettem a remove this permanently Firefox extensiont.

A bunkóság talán kicsit túlzó kifejezés, nem? Egyszerűen nem érdekel a reklám, és nem akarom, hogy lassítsa a gépet/Internet-kapcsolatot, és ennyi.
Inkább rendes keresőoldalakat kellene biztosítani, külön adatbázisokat mindenféle szakterület/szolgáltatás részére, hogy amikor valamire szükség van, legyen hol keresni és megtalálni.

Miért lenne bunkóság? Előre tudom, mikor akarok vásárolni valamit. Amikor meg nem akarok venni semmit, akkor miért pazaroljam a sávszélességemet arra, hogy engem egy dekát sem érdeklő cuccokról "tájékozódjak"?

Szvsz a hírdetők a hülyék, ha letöltésért fizetnek, és nem a rákattintások száma szerint. Akkor legalább látnák, hogy egy kulturált, célzott szöveges hirdetésre rákattintok, egy idegesítő flesses hírdetést pedig kitiltok.

(Ez kb. ugyanolyan, minthogy olyat elvből nem veszek, aminek a tevében énekel a hírdetése, mert attól aztán igazán hánynom kell, amikor pl. ugrándozó eprek éneklik, hogy jogobéla.)

"Elfogadható-e erkölcsileg a webes hirdetések kliens-oldali blokkolása?"
Elfogadható-e erkölcsileg ha becsukom a szememet?

Gyanítom, hogy majd én fogom eldönteni, milyen reklámra vagyok kíváncsi.
Ha emiatt kirekesztenek valamiből, arra egyébként sem voltam kíváncsi - elvből sem - , ugyebár...

__

Nem létező fájl vagy könyvtár while trying to determine device size

Nagyon nem zavarna, csak attól kapok rohamot, amikor egy oldalon belül minden lap megnyitásakor
egy flash alapú ablak jön fel, amin az a k@&*a X csak másodpercek elteltével jelenik meg, hogy bezárhasd végre. Na, az ilyen szemétség az oldal üzemeltetőjétől.
--
Karesz
http://kareszka.extra.hu

Rendkivul, egyszeru, ha nem akarsz fizetni azert,hogy nezgess a neten akkor el kell fogadni, hogy vannak reklamok. Ket lehetoseg van vagy nezed a reklamot, vagy fizetsz. :-D

Mivel semmi nincs ingyen. Meg a bor se....

Engem az se zavarna, hogy HUP tele lenne raklammal, popuppal es bannerrel. Ha csere nem kellene elo szedni a VISA-m :-D.

<#
<<<#######>>>
\ /
||
MACi

Rendkivul, egyszeru, ha nem akarsz fizetni azert,hogy nezgess a neten akkor el kell fogadni, hogy vannak reklamok. Ket lehetoseg van vagy nezed a reklamot, vagy fizetsz. :-D

Ő keveri...
A reklámból a lap él vagy nem él meg, de az ő megfogalmazásában elég félrevezető az, hogy "Rendkivul, egyszeru, ha nem akarsz fizetni azert,hogy nezgess a neten akkor el kell fogadni, hogy vannak reklamok" ugyanis azért fizetünk, nem is keveset! Az, hogy ebből az oldal üzemeltetője nem lát semmit és ő is kell, hogy éljen valamiből a mi pénztárcánknak az állapotán nem változtat!
A reagálásom a megfogalmázás pontatlanságára vonatkozott!
üdv: pomm

Arról van szó, hogy az internet kapcsolatért fizetsz, de a tartalomért amit az adott szidott áhított weboldal nyújt nem fizetsz csak közvetlenül, azzal, hogy megjelenik a tartalom között a reklám is. El sem kell olvasnod, de ha rá is kattintasz gondolom az többet hoz az oldal konyhájára.
Viszont vannak előfizetéses oldalak is. Pl. az MTI, ahol a tartalom olyan részletességgel, hogy abból akár híreket is lehessen csinálni már fizetős.
Tehát ingyen sör/tartalom nincs! Vagy fizetsz pénzzel vagy reklámok eltűrésével.
Erre mondta palmaci amit mondot.

A HUP sincs ingyen. Itt több oldalú finanszírozási modell működik.
- Ha akarsz fizethetsz
- Van szponzor is (HP vas adomány és régebben talán most is a netkapcsolat is adományként volt)
- Volt már vasgyűjtés is azaz vascsrére pénzgyűjtés.
- stb. ??? pl: Az ingyen munkának is van értéke, be is lehetne árazni de minek.

Ezt trey jobban össze tudja foglalni, de nincs ingyen az biztos!

De számára ingyen van.
Akkor az érvelésed olyan, hogy ha kimegyek az utcára csak úgy baszk népdalokat énekelni és elfogadom az 50 forintost, amit a lábam elé dobtak, akkor én ingyen énekeltem vagy sem. (Főleg a többi embernek, akik még csak nem is látták az ötvenesem)

Már ne haragudj de az hogy az isp-nek fizetek azzal megszerezem a a jogot, hogy internetezzek. Ha vkinek nem tetszik, hogy blokkolják a reklámjait, az tegye fizetőssé a lapját és kész! Vettem autót, fizetem a költségeit, megtankolom és furikázhatok. Az hogy felmegyek-e az autópályára vagy sem az én dolgom. Az, hogy az autópályáért fizetni kell rendben van, de gáz lenne ha nem mehetnék a főúton. Aki pénzt akar az tegye fizetőssé vagy tűrje el, hogy blokkolják. Kár ezt túlragozni.
Fizetsz a tv-ért és még reklámot is nézetnek veled, de elkapcsolni elkapcsolhatod. Illetve nézhetsz hbo-t, ott nincs reklám, extra léért.
No összeségében, azt blokkol mindenki amit akar, akinek ez nem tetszik az tegye fizetőssé a lapját aztán vagy működik vagy nem.
Ne haragudjatok, de ez vihar a biliben.
Ha egy non-profit portál a megélhetéséért reklámoz az egy dolog, de itt nem egy non-profit cég kezdte el az egész hülyeséget, hanem az index...no innentől röhejes. Tipiku szerzőijogvédős sirámok...
Persze ez csak az én véleményem...
üdv: pomm

Az, hogy az autópályáért fizetni kell rendben van, de gáz lenne ha nem mehetnék a főúton.
Kapaszkodj meg: a benzinbe be van építve az útadó, és önkormányzati szinten is szednek kötelező gépjárműadót (régen súlyadónak hívták).

Egyébként meg a főutak egy része fizetős lett a 12t-nál nehezebb járművek számára.

Hmm... lehet, hogy az lenne a jó, ha négyszeresére emelkedne a netelőfizetés díja, aminek egy részét szétosztanák a tartalomszolgáltatók körében, látogatottségi alapon? :)

Tisztában vagyok azzal, hogy mi van a benzibe belekalkulálva..Tudok a 12T-ról, ha vki jobban leéli fizessen többet, ez igaz a netre is, már most is...
Nem kell a négyszeresére emelni, így is nálunk qrva drága. Kaszálnak belőle elegen és nem igazán zavar, hogy vkinek az az érzése, hogy nem jut elég közel a húsos fazékhoz!
Mégegyszer, ha vki reklámoz ( jogában áll! ) én blokkolom ( jogomban áll! ), ha neki ez nem tetszik, akkor kiabálhat ezért ( jogában áll! ) engem meg nem érdekel ( jogomban áll! ), tegye fizetössé ( jogában áll! ) én meg eldöntöm, hogy megér-e nekem annyit ( jogomban áll )
Ez vihar a biliben!
Ő reklámoz és kap érte lét. A klikkelgetősnél meg mindegy, hogy blokkolt vagy nem blokkolt, úgysem klikkelek rá. Valószínűleg nem csak én. De a komoly reklámokért nem klikkelés után kapsz lét.
üdv: pomm

ha vki jobban leéli fizessen többet, ez igaz a netre is, már most is...

Mondanal par ISPt, aki a hosting termeben elhelyezett gep utan forgalmi dijat ker? Magyarorszagon ofkoz. Mert hogy ez nalunk kvara nem "divat", ellenben szinte minden mas orszaggal. Amit amugy nem is ertek (marmint, hogy nalunk miert nincs).

Bra, neked errol nincs infod?

Hmm.. én is ismerem nagyjából a hosting piaci viszonyokat, viszont nem nagyon láttam olyat, aki forgalmi díjat kérne.
Viszont kiváncsivá tettél, és nekiálltam direkt ilyet keresni.
Kb. 10 perc alatt 8-10 szolgáltatót végignézve 1-et találtam is, aki havi 300GB forgalmi max.-al kínálja a hostingot. Ez meg nem tűnik olyan nagy korlátnak (az nem derült ki, hogy ez milyen irányú forgalomra vonatkozik), ráadásul az ezen felüli forgalomra nem is találtam náluk árakat...

Igazából szerintem nem is a google-féle reklámokkal van a baj. Szvsz az senkit sem zavar, vagy legalábbis nagyon keveset. Vanna azomban olyan reklámok itt-ott, amik kib@sszák az ember szemét/fülét. Még jó, hogy le fogom tiltani.
Hagy' döntsem már el én, hogy mit nézek meg, és milyen böngészővel. Kattintani úgysem fogok egy reklámra sem.

Hozzátenném, hogy én csak, és kizárólag a villógó, epilepsziát okozó flash hirdetéseket blokkolom, mást nem!
--
Bárki aki aritmetikai módszerekkel akar előállítani egy véletlen számot, az a bűn állapotában leledzik.

+1
Engem nem zavarnak a hirdetesek, de van olyan oldal, amit nap mint nap nezek es van rajta 4 villogo reklam csik. Egy ido utan mar nagyon iritalt es muszaly volt blokkolnom, mert mar a fejem fajt tole :S
A flashek pedig minden oldalon alapbol blokkolva vannak nalam. Ha meg akarom nezni, csak ra kell klikkelni. Ennek fokepp eroforras takarekossagi okai vannak nalam...

DEDEDE basszameg felrenyomtam :D

synapse

Évek óta nem látok reklámot a böngészőmben... Így nem zavarnak ;)

Miért, vannak reklámok a weben?

Szerintem elfogadható. Például az egyik hazai bank oldalán (akinek fizetek a szolgáltatásaiért), annyira meg van dobálva reklámmal az, hogy a 2GHz processzoromon elfogy a processzor idő. Azért az energiáért ki fog fizetni? Jó hogy nem már még fizessek is, hogy reklámokat nézegethessek.

(Jah és a böngésző blokkolását meg megszívja a cég - emlékeim szerint a firefoxot be lehet állítani, hogy IE-nek mutatkozzon be :)

Ezt már rég megoldottam, hogy ne legyenek hülye reklámjaim. Nem telepítettem fel a flash-playert (ami nem flash az meg jöjjön max lelövöm). Tudom, hogy van egy csomó olyan oldal ami csak flash-en keresztül mehgy (bár többnyire ezek "eszelősen fontos" oldalak, néha a joutobe-hez kell nekem flash). Na arra ott a firefox, mert abba beleraktam alapból meg a konqerort használom, és nics baj a reklámokkal. Arra gondolom senki nem akar küötelezni hogy márpediglen muszáj flash-t telepítenem. Egyébként hozzáteszem egy kapal szemét az egész, mert olyan puffertulcsordulások vannak benn (kifaggattam egy debugerrel XXGDB), azon felül hogy egy hülye script-nyelv még a memóriát is hibásan kezeli. Rossz programmal meg minden gépet meg lehet fogni.

Szerintem semmi erkölcsi dolog nincs abban, hogy én tiltom-e a reklámokat. Ha akarom megnézem, ha akarom nem. Ez ugyanaz a dolog, mint a tv-ben vagy a rádióban elhangzó reklám. Ha úgy gondolom végignézem, ha úgy gondolom akkor elkapcsolom, vagy kimegyek pissantani. Szép lenne, ha erkölcsi dolgot csinálnánk az intimbetét reklámból, ne adj isten kötelező lenne végignézni, mert egyébként kevés a bevétele a tv társaságnak, vagy egy internetes portálnak. Tehát, azt csinálok a reklámokkal amit akarok. És azért letiltani egy böngészőt valamelyik oldal megtekintéséről, mert van hozzá egy olyan kiegészítő, amivel tiltani tudom a reklámok megjelenítését, felháborító. Semmit nem tudunk tenni, de felháborító.

Elfogadható-e hogy átkapcsolok másik TV adóra a filmek közé beszúrt reklám alatt?

A blokkolás is szabad vélemény-nyilvánítás, akárcsak a népszavazásokon a hibás szavazat szándékos kreálása. (Ezt pár helyen "nem kívánok szavazni" rubrikával oldják meg.)

Trey, HUP-ért paypal donate! Tegyél ki linket. ;)

Bannyeg ha nem vagyok rá kíváncsi akkor persze hogy blokkolom :) Ilyen egyszerű. Szerintem a usernek vagy a közönségnek totál full saját joga eldönteni hogy érdekli e a cucc, vagy nem :) És ezzel szerintem nem vagyok egyedül :)

--

Ha a lépcsőházi postaládámba dobnak be kéretlen reklámokat és elolvasás nélkül kidobom (mindennapos gyakorlat) az sem erkölcstelen. Sőt! Aki bedobálja (közvetve) inkább elmarasztalandó.

Saját gépemen úgy tiltok ki reklámokat, ahogy nekem tetszik.

Ha a reklámot hordozó oldal normális keretek között tartaná a reklámait (nem villog, sikoltozó, mászkáló stb.), talán nem tiltom le. Van rá sok példa.