Könyvajánló: Edwin Black - Az IBM és a holokauszt

Ahogy a könyv hátoldalán olvasható: "Figyelmeztetem az olvasót, ez a könyv nem lesz kellemes olvasmány..."
Hát, ez az állítás igenis megállja a helyét. Maga a könyv érdekes dolgokra mutat rá, a téma is (legalábbis számomra) érdekes, viszont ahogy néha nyers adatokat sorol fel, az kicsit unalmassá teszi egyes részeit. Összeségében azonban olvasható könyv, ahhoz képest, hogy az ipse mennyi időt fektetett a megírásába, a dokumentumok felkutatására, stb.

A téma tehát adott, sok ember érdeklődését valószinűleg felkelti. Hogyan voltak képesek a németek 70 évvel ezelőtt olyan precízen és módszeresen beazonosítani, majd összegyűjteni tímilliós nagyságrendben embereket szerte Európából, aztán kiválogatni őket munkaképességük szerint? Manapság ez valószínüleg könnyedén menne. De azt se felejtsük el, hogy eközben a "szortírozó munka" közben hadban álltak más nemzetekkel. Hát, mindnyájan láttunk már képeket meg filmeket arról, amikor orvosok megvizsgálják az embereket, és aztán vagy jobbra, vagy balra küldik őket. Namost, így a könyv után rájöttem, hogy ez azért mégsem lehetett ilyen egyszerű. Azokat az embereket azonosítani kellett, a többszázmilliós európai lakosságból begyűjteni, aztán megszervezni a szállításukat, elosztani a táborok között, stb. Vajon mehetett-e ez valamiféle informatikai rendszer nélkül? Na, erre ad választ a könyv.
A könyv egyébként terjedelem hiányában nem megy bele a minket talán legjobban érdeklő technikai részletekbe, aki viszont szeretne wikipedián, utánaolvasgathat.
Két bekezdést - amelyek nekem tetszettek - emelnék ki a könyvből, amely nem is az író stílusát, vagy a tényfeltárás mibenlétét jellemzni, inkább az IBM hozzáállását a háborúhoz, az üzlethez:

"Az információ korszaka az emberi tisztesség alkonyán vette kezdetét" [84.o.]
"A történelem fintora volt, hogy a második világháborúban az elfogott ellenséges üzeneteket mindkét szembenálló oldalon IBM-gépekkel fejtették meg." [259.o.]

Magyarul:
Edwin Black: Az IBM és a Holokauszt
Anthenaeum 2000
ISBN 963 9261 58 0
2542 Ft a Bookline-on

Angolul:
Edwin Black: IBM and the Holocaust
Time Warner Paperbacks
ISBN-13 978-0751531992
$70.72 az Amazonon

PS.: Egyébként mint az kiderül, az IBM abból gazdagodott meg, hogy gépeit nem adta el, csak bérbe volt hajlandó adni, még német leányvállalata a náciknak is. A sok jogdíjt pedig begyűjtötte (így vitte ki Németországból a profitot). Aztán rá 40 évvel meg a PC-nél nem védett le semmit, mindenki úgy másolta, ahogy akarta. Érdekes...

Hozzászólások

PS2.: Kétfajta érzés kísért végig engem a könyv olvasása közben. Egyrészt csodálom azt a gépezetet, a szervezettséget és egyetértést, amiben akkor azok az emberek dolgoztak, tényleg bámulatos. Másrészt viszont undorodtam attól a céltól, amiért dolgozott mindenki, és a gondolattól, hogy mások szervezett halomragyilkolása köti össze az embereket. Mert igenis összekötötte. Egy halálra éhes ember nem tudta volna véghezvinni. Még egy testület sem. Ehhez több millióan kellettek. Elszomorító. Nembeszélve T. J. Watsonról (ti. az IBM akkori vezére): több éven át ellavírozgatott a szabad USA és Hitler ellentéte között, mindeközben halálra kereste magát.

Kitűnő üzletember egyébként.

> Thinkpadem van. Akkor most náci vagyok? :)

Nem. Csak gondolj bele: Manapsag a terrorista a googleearthon megnezi, mit szeretne robbantani. Ha azt egy Dell gepen teszi, nem fogja senki a Dellt bezaratni, feldaraboltatni, stb. Csak egy eszkoz.

Egyebkent az uzlet az uzlet. Amelyik ceg epitette a krematoriumokat hitlernek, a 70-es evekig tovabbra is hamvasztoinfrastrukturat allitott elo. Ez van.

> Kicsit unalmas már h a csapból is holokauszt folyik. Nem érzed úgy...?

Egyreszt nem erzem ugy, hogy a csapbol is ez folyik, masreszt nem unalmas. Koszonom kerdesed.

Az lehet hogy te igy tennel, de nezd meg mi folyik a vilagban: a Hirosimara dobott atombombat x meterrel a fold folott robbantottak fel, ugyebar ugy nagyobbat szol. Na ezt sem nehany tudos szamolgatta meg tesztelgette eveken keresztul.

Ha egy embert akarsz megolni, fegyvert veszel, nem kerdes...

Szerintem az akkori német droidok nem úgy fogták fel a dolgot, hogy jaj de jó, ma halálba küldök x embert. Egyrészt beléjük volt nevelve, ők úgy gondolták helyes az amit tesznek. Nem az embert látták azokban a szerencsétlenekben akiket a halálba küldtek, vagy egy alsóbbrendű valamit, vagy csak feladatnak tekintették a dolgot, amit minnél jobban meg szerettek volna oldani. Ezért is működött így, ilyen jól. (Ennyi potenciális tömeggyilkost nehéz lett volna összehalászni) A döntéshozok felelősek. Ám ők csak íróasztal mögül hozták meg az agybeteg döntéseiket. Nem tudtak róla sok millióan. Nehezen lehetett volna legyúrni a sok millió hívő német torkán, hogy ennyi embert módszeresen megöltek. Ugye erre mondják azt, ha akkoriban lett volna internet, nincs holocaust. ÉS hogy a csapból is ez folyna? Lehet. De erre azért van szükség, hogy amikor a sok ideggyenge, kiherélt agyú hullarabló neonáci kimegy az utcára, akkor mindenki tudja, hogy ők milyen értékrendet képviselnek. És igaz ez a másik oldalra is. Nekem az egésszel az a bajom, hogy a zsidókra van kiélezve dolog. És a sok orosz hadifogoly? Jah, h nekik nincs pénzük rá, hogy sajnáltassák magukat, akkor őket már meg se kell említeni. Érdekes.

----
Bárcsak...

Igazad van, de en inkabb olyasmikre gondoltam, amik horvatorszagban tortentek. Levagtak a szerencsetlen fulet, orrat, majd kozepkori modszerekkel karoba huztak, hatrakotott kezzel felakasztottak.
Vagy felakasztottak nehanyat, a tobbit megkertek, ontsek le olajjal a felakasztottakat, gyujtsak meg, es enekeljek a "csendes ejt". Azert ehhez az kellett, hogy meggyozodesesek legyenek azok az emberek, legyenek nemetek, horvatok, romanok.

> És a sok orosz hadifogoly? Jah, h nekik nincs pénzük rá, hogy sajnáltassák magukat, akkor őket már meg se kell említeni.
Ha lenne penzuk, akkor sem sajnaltatnak magukat. De szvsz a holokauszt-tulelok sem.

Nincs az orosz hadifoglyoknak pénzük rá? Te lehet lemaradtál valamiről, de itt több mint 40 évig nemnagyon ugattak a holokausztról, ellenben pl. elég sok ismeretlen szovjet hős sírjánál illett tiszteletét tenni az embernek, még ha az anyját orosz katonák ölték is meg, miután megerőszakolták az ország felszabadítása közben. A sok szegény orosz hadifogolyért cserébe voltak málenki robotolni nem kevesen, és fizette a mi hazánk is a háborús jóvátételt rogyásig. Lehet hogy a te családod ebből kimaradt, de azért ettől ez még épp úgy létezik, bár biztos lesz aki majd ezt is tagadja, mint a holokausztot...
[szerk] Nah, jól felhúztam magam, elnézést, ha valakit megbántottam volna! [/szerk]

Igen ez így van, csak ez már másik téma szerintem. Én arra szerettem volna rávilágítani, hogy ott meghaltak politikai foglyok, homokosok, jehova tanui, hadifogylok és cigányok. És ha azt mondja valaki Holocaust, egyből a zsidók jutnak az eszébe. Mintha kisajátítanák maguknak. És mint mondtam nekem ez annyira nem tetszik. Orosz hadifogoly is ember volt. Mint az magyar lány is akit megerőszakoltak megöltek. Az egésznek nem kellett volna megtörténnie. De akkor ne csak egy momentumot emeljünk ki az egészből, és csak a zsidókra figyeljünk. Hanem a többi emberre is. Ennyi.

----
Bárcsak...

Szép hogy felhívod erre a figyelmet, de a holokauszt alatt (ezt egyébként soá-nak mondják a hozzáértők) elsősorban az európai zsidók kiirtására történt kísérletet értik; nyilvánvaló, hogy sok más tömeges gyilkosság (cigányok lemészárlása, azaz a porrajmos, stb.) és jogsértés (nemi erőszak, hadifoglyok megölése stb.) is történt - mindezekre átfogóan szerintem nem alkalmazható a holokauszt kifejezés.

"A történelem fintora volt, hogy a második világháborúban az elfogott ellenséges üzeneteket mindkét szembenálló oldalon IBM-gépekkel fejtették meg." [259.o.]

Ez azért így nem igaz, legalábbis én nem ezt olvastam a Kódkönyvben... Turing se ment le a sarki boltba IBM gépekért a kódfejtéshez :)

---------------
"I do not know with what weapons World War III will be fought, but World War IV will be fought with sticks and stones." - A. Einstein

a történetről már évekkel ezelőtt olvastam. Sőt, azt hiszem, a Corporation c. könyvben vagy a filmben is van róla szó. Ezexerint már magyarul is megjelent erről valami.
Írok az ismerősömnek, aki régebben feszegette a témát.