Urban legend: vinyo kicserelese

Nah, erositsetek meg, hogy ilyen letezik, vagy cafoljatok, mert hallottam ezt is, azt is. Jelen pillanatban az utobbira saccolnek.

Lehet-e olyat csinalni, hogy pl. mobil rack-ben vinyot hasznalom (mountolva van), majdk-umountolom, kikapcsolom a rack-en az aramot, majd visszakapcsolom, es ujra mountolom? Szal lehet ilyen mobilrack vinyo cseret csinalni, mikozben fut a rendszer?
Mert most pl. ugy allt fel a rendszer, hogy a mobilrackben nem volt aram alatt a vinyo. Bekapcsoltam, kicsit karattyolt, de se dmseg-ben nem jelenik meg, se mountolni nem tudom:

lair:~# mount -t vfat /dev/hdd /mnt/rakk
mount: special device /dev/hdd does not exist

Namost akkor wtf?

Hozzászólások

azt onnek nem ajanlom :D

de sda-s cuccokat lehet

--
The Internet has evolved from smart people in front of dumb terminals to dumb people in front of smart terminals.

"mount -t vfat /dev/hdd /mnt/rakk" ?

mount -t vfat /dev/hdd1 /mnt/rakk

De ettől még nem fog működni szerintem a dolog. :)

Hi!

Tudtommal nagyon ellenjavallt ez a dolog. Win ala letezik olyan progi, amivel meg tudod csinalni ezt, de a hw nem szereti. Amugy ha peldaul csak SCSI-d van, es az IDE modulban van, akkor megteheted, hogy kiveszed a modult, kikapcsolod a winyod, masik winyo be, aram be, modul be, es elvileg felismeri, csak nem javasolt.

By(t)e
TBS::Antiemes

win alatt sem kell hozza semmilyen progi (legalabbis a win98 eseteben), a control panelen kikapcsolod a masodik ide vezerlot (az elson log a rendszervinyo), kicsereled a vinyot, visszakapcsolod, orulsz. Lehet, hogy nem minden hardweren mukodik, de parszor csinaltam es nem volt baj. (mondjuk nem tom a disk cache-t ilyenkor rendesen kiirja-e... :) )

Linux alatt ugyanez, csak ott ramdisk/scsi-rol futott a rendszer es ide modulok ki/be...

Csinaltam olyant hogy egy gepben lemountoltam a cd irot ... menet kozben kivettem ... majd 2 nap mulva visszaraktam es visszamountoltam. Mukodott. Meg cd-t is tudtam irni vele. Persze ugyanaz a cd iro volt. Probaltam mas tipussal ... hatalmas crash lett a vegeredmeny :). Amugy az ilyen eseteket akar window$ alatt is a kovetkezokeppen oldom meg. Hibernate a gepnek, kiveszem a device-t majd inditom a gepet (hasznos volt amikor egy nagyobb mennyisegu kivalogatott adatot masoltam egy hdd rol a masikra, kozbe szukseg volt a dvd irora, adtam egy pause-t a masolasnak majd a fenti megoldas es visszaterve folytattam a masolast)
--
The worst or stupidest ideas are always the most popular.

Ha jol tudom, sima IDE nem szereti, nincs ra felkeszitve. SATA es SCSI elvileg tudja az ilyet.

>Nah, erositsetek meg, hogy ilyen letezik, vagy cafoljatok, mert hallottam ezt >is, azt is. Jelen pillanatban az utobbira saccolnek.
...
>Szal lehet ilyen mobilrack vinyo cseret csinalni, mikozben fut a rendszer?

Én például tegnap behunyt szemmel átrohantam egy forgalmas kereszrteződésen és sikerült! Szóval mindenkinek ajánlom...

A hot-swap előszöris hardver és csak utána szoftver kérdés. A másodikat kézzel jól megcsináltad.

Létezik hot-swap ide cucc, mondjuk én még nem láttam kézben...

Az ide-nel valami olyasmit hallottam a macskam anyjanak tulajanak zoldesgesehez jaro fazon fodraszatol, hogy az ide mukodese olyan, hogy csak init kozben gyujti be a rajta levo eszkozok informacioit. SCSI-nal meg ugye reinit meg ilyesmi nevu parancsok vannak... de legjobb hotswap cuccot venni esakkor nem zuhan meg az ember rendszere urban legendek tesztelese alatt.

ua cdiro visszarakasa meg ugye mukodhet, mert ua adatokkal rendelkezik a visszarakott, mint a kivett eszkoz.

vagy inkabb hasznalj kulso usb-s vinyo racket :D

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

persze hogy lehet, így működik az usb/fw-s external hdd csatolás

Na lássuk csak!

  • IDE (ATA): eredetileg nincs felkészítve hot swap-re, de ha lekapcsolod az IDE vezérlőt, akkor valószínűleg nagyimpedanciás állapotban lesz a kimenet és ki tudod rajta cserélni a cuccot. Ezt linux alatt pl. a kernel modul kiszedésével meg is lehet csinálni. A gond ezzel az, hogy egy ide csatornán több eszközöd is lehet, másrészt lehet, hogy csak az egész ide vezérlőt tudod egyben lekapcsolni, a két csatornáját külön nem. Tehát rohadt kényelmetlen
  • SATA: alapból tűmogatja a hot swap-et. A gond ott van vele, hogy Linux-os driverek nem kezelték a device hot swap-et (amikor csa egy eszközt akarsz leválasztani, felcsatolni). Tudtommal a 2.6.18-as kerneltől kezdve támogatott. Én szerveren csináltam azt, hogy az alaplapi SATA vezérlőtől eltérő chipkészlettel SATA vezérlőkártyát betettem egyik PCI foglalatba és írtam két scriptet: az egyik betöltötte a kártyához szükséges kernel modult és felcsatolta a mobil rack-et, a másik lecsatolta a mobil rack-et és kiszedte a kernel modulját. Innen kezdve lehetett menet közben cserélni a mobil rack-et.
  • SCSI: opciónálisan tudja a hot swap-et (olyan vezérlőkártya és hdd kell, ami támogatja). Egyszer próbáltam Linux alatt, de nem akart működni a device hot swap.
  • SAS (Serialy Attached SCSI): Ez valójában SCSI parancsokkal bővített SATA jelátvitel, visszafelé kompatibilis is a sata eszközökkel. Ennek megfelelően alapból hot swap képes az egész.

Tokeletes, pont egy ilyen valaszra volt szuksegem!
Koszonom szepen, akkor ez egy "lerombolt mitosz". Tobbet sose csinalok ilyet :) (szerencsemre eddig meg shoa semmi baj nem szarmazott belole).

-------------------------------------

|^^^^^^^^^^^^^^^| ||
|...BEER TRUCK..........| ||'|";, ___.
|_..._..._______===|=||_|__|......, ] -
"(@)'(@)"""**|(@)(@)*** **''(@)

Nem lerombolt mítosz. Ahogy páran írták is, bizonyos esetekben lehetséges, és gyakorlatilag semmi veszélye nincs ha oda figyelsz rá.
Az tény, hogy alapból általában ugyanazt a vinyót lehet csak kivenni-betenni, de pl. az IDE RAID-es alaplapoknál lehet másikat is pl. rmmod után. (Anno nekem működött.)

man olvasgatasa utan (csak gyorsan atfutottam):
szal ha egyszeruen kiadom rootkent a hdparm parancsot, akkor ujra lekerdezi az osszes merevlemezt? Tehat:

1: umount 1-es mobilrack
2: 2-es mobilrack mas vinyoval berak, bekapcsol
3: hdparm
4: mount 2-es vinyo

?

Illetve ha boot alatt nem volt benn a vinyo, akkor hdparm, majd mount?

-------------------------------------

|^^^^^^^^^^^^^^^| ||
|...BEER TRUCK..........| ||'|";, ___.
|_..._..._______===|=||_|__|......, ] -
"(@)'(@)"""**|(@)(@)*** **''(@)

https://www.linuxquestions.org/questions/showthread.php?t=370344
http://www.wlug.org.nz/IDENotes

Szerintem érdemes kikapcsolni a vinyót hdparm -al, meg unregistrálni mielőtt kiveszed.

The hdparm source distribution includes a 'contrib' directory with some user-donated scripts
for hot-swapping on the UltraBay of a ThinkPad 600E. Use at your own risk. itt

Sok száz ne tedd felaszólítás van, de szerintem a mítosz igaz :)

Fiatalok ne dobjuk már el az agyunkat.
A (z igazi) hot-swap, előszöris hardver kérdése, ahogyan azt páran már mondtuk.

Zoli78: Nagyimpedancia vagy nem, tök mindegy ha valaki forgalmaz a buszon (a lehúzás-rádugás időtartamát vesd össze a jelváltozási sebességgel). Ja ha lekapcsolod a vezérlőt, annak működő rendszerben nem nagy a realitása.

Toma: a "bizonyos esetekben lehetséges", szükséges de nem elégséges feltétele a "lehetséges"-nek.
"Bizonyos esetekben" lehetséges egy memóriamodult is kihúzni a működő gépből, mindazonáltal ez "erősen ellenjavallt":)

A hot-swap keretek többek között azt is biztosítják, hogy a rádugott eszköz helyes sorrendben kapja meg a tápokat, helyesen inicializálódjon, a vezérlő erről értesüljön...

De ha le akarod rángatni, felőlem... (előtte azért ments :)

Ezért hot-swap. Az USB vezérlő is ezért lett sztár, mert működésileg támogatta a hot-swapot.

SATA/SCSI winyók kérdésére egy picit rátérve: Én minden winyócsere előtt lekapcsolom a gépet, bármilyen gépről bármilyen nem-USB-s wniyóról is legyen szó. Első a(z adat)biztonság

Senki nem mondta, hogy ez "igazi" hot-swap. :)
A bizonyos esetekben arra vonatkozott, hogy páran ismerik a wines vezérlö leállítást /sőt van rá win alatt fizetős hot-swap szoftver is/, illetve linuxon egyrészt a raid vezérlős modulleállítást pl.
Egyrészt amikor a vezérlő leállítás megtörténik, a win is kiír minden adatot, csakúgy mint a linux umountnál, másrészt jöhet még egy hdparm -y vagy ilyesmi is + a racket elől lekapcsolja, és akkor 99,9999999%, h nem lesz semmi gond.
Én mint írtam sokat csináltam ilyet raides lappal, valamint az USB-s ide külső egységek is veszélyben vannak akkor.

PATA-nál felejtsd el. Leválasztás még csak-csak működhet (anno mutatta valaki, 2000-n, leállni leállt), IDE vezérlőtől függően akár még észlelheti, hogy rádugtál valamit, de hogy az OS hogy fogja szeretni, az már más kérdés (XP-m pl felismerte, hogy ott figyel egy vinyó, de inicializálni már nem tudta).

SATA-val már nagyobb esély van a próbálkozásra (egyszer próbaképp kipróbáltam, kommersz PCI-s Sil3112-s vezérlőm van, azzal ment), de ott is inkább csak ugyanazzal a vinyóval érdemes játszadozni.

SCSI/SAS -t meg már fentebb írták.

Igazából ez még messze van a valódi hot-swaptól, szóval nem túlzottan ajánlott. Inkább USB/Firewire-n.

___
"What to say? Windows _IS_ opensource, you just have to know how to read assembler."

Háát én is tapasztaltam már ilyen "házi hot-swap" dolgot.
Pl. épp már sokórás tömörítés kellős közepénél volt a gépem és épp akkor vettem meg a cd írómat és csak ide kábel és tápfesz és az XP kiírta, hogy felismerte és már működött is. ugyen ez a dvd íróval nem működött.

Az egyik haver menet közben vágott egy p2 gépbe egy pci-os hangkártyát és azt is felismerte a xp, ... el se akartam hinni.

nah de mind1, az USB rack megoldás az tuti jó, de mostanság lehet olyan alaplapot is kapni ami ESATA kivezetése van és gondolom a menet közbeni dugdosásra tették kintre, ...

hm.. nem szeretnék semm hülyeséget írni, ezért inkább kérdésbe burkolom:)
Az USB szabvény szerint asszem nem full-duplex kommunikál, tehát az oda-vissza irányú szimultán adatfolyam eléggé megvadítja.

Saját tapasztalat:
- külső USB-s rack, notebook.
- Notebook-ról 700 MByte-os file másolás indít -> azt írja, hogy még 5-6 perc
- Külső lemezről 700 Mbyte-os file másolás indít -> összevissza irogatja a számlálókat, és 10-12 perc helyett jóval többet vesz igénybe)

Megfigyelés otthoni kipróbálása javallott, balesetveszély szinte kizárva. :)

hw fuggo a dolog, sw oldalrol kb lehet.
a p3-as alaplapommal (440xbx chipset) meg mukodott a dolog,
de kellett hozza egy ioreset.c vagy ilyesmi nevu par soros .c
progi ami ravette a kernelt hogy detektalja ujra a buszon az
eszkozoket meg persze olvassa ujra a particios tablat.
alaplapcsere utan (intel 850) meg mar merevre fagyott a gep a rack kihuzastol...

scsi altalaban kibirja, de valoszinu ez is vezerlo fuggo.
sata-t meg elev eugy terveztek hogy hotswap legyen, annal szerintem nincs gond. (szerverekben csereltem is menet kozben kabel lehuz-visszadug alapon sata vinyot raid alatt menet kozben)

A'rpi

Nekem kb. 96-97-ben volt ilyen mobil rack a desktop gépemben, aminek kulccsal lehetett kapcsolni az áramot (meg a rögzítést).

Volt az akkori kernelhez két modul, valami ide_reg ide_unreg féle név rémlik.

Kiválóan működött, tehát umount /dev/hdb1, modprobe ide_unreg (azt hiszem default paraméterek voltak beállítva), kulcs off, fiók ki, másik fiók be, kulcs, modprobe ide_reg, mount /dev/hdb1

Aztán lett valami új kernel verzió, talán 2.1-et kezdtem használni, vagy nem tudom, de aztán egyszercsak ezek a modulok nem működtek tovább.

Aztán most már jó sok éve nincs is desktop gépem.

Szóval a válasz: a dolog működhet, de nem tudom, hogy a mostani kernelekhez találsz-e majd megfelelő programokat, illetve vajon a mostani kernelek egyáltalán támogatják-e ezt.

G

Hazi hot-swap idere: koliban regen (~8eve) irt a srac cd-t. A sajat rendszere scsi-n volt, a delikvens meg ide-s vinyot vitt. Ide modul ki, vinyo ra, modul vissza.."uzemszeruen" :-)...
Persze nem csinalnam utana.