WebKit hírek

Két érdekes hírről olvashattunk a napokban a WebKit böngésző motorral kapcsolatban.

Az egyik az volt, hogy az Apple végülis kiadta a Safari böngészőjének (amely a WebKit-re épül) Microsoft Windows platformra portolt változatát - amelyről már tavaly pletykálkodtak. Letölthető innen valamint megnézhető a demója itt.

A másik hírt Alp Toker közölte, aki jelenleg a Collabora alkalmazottja. Arról számol be, hogy végleg készülőben van a WebKit Gtk+ portja és munkájuk egyenesen a WebKit SVN-n ágban történik, így végre elfelejthetjük az összes fork és fejlesztői ágakat, melyek ilyen irányban történtek.

A Kazehakase böngésző nemrég már támogatja a WebKit/Gtk+ a Mozilla motorjával párhozamosan, a GNOME-os Epiphany-ban sincs semmi akadálya annak, hogy támogassák a WebKit-et. Jelenleg egyenlőre a mobile GNOME platformra konzentrálnak, ahol az Opera böngésző az alap.

Nokia N800 kép:

Cairo/SVG via KSVG2:

Hozzászólások

jó lenne egy elterjedt, szabad böngésző, ami képes nevéhez méltóan az SVG-t átméretezni

hát nem is tudom... de amiket felsoroltak mint fícsör, azok már más böngészőben számomta megtalálhatóak. az meg, hogy azt mondja 2x olyan gyors, mint a másik? ezt azért demonstrálni kéne, nem elmondani... addig ez csak marketing. használni nem igen fogom, de örülök, hogy egy újabb konkurens miatt kell jobban felkötni a gatyát a többieknek. meglátjuk mi lesz belőle.

Van egy bazinagy elonye a tobbihez kepest. Eddig csak ket normalis mobil bongeszo volt: opera, es a NetFront. Mozillat (Firefoxot) megprobaltak raerolteti kulonfele WinCE gepekre, de egy kozrohely lett belole, mert azt a boszmeseget nem lehet rendesen ilyen kis gepen futtatni. Viszont mivel WebKit OSS, meretre relative kicsi, es iPhone-on is ez lesz a default bongeszo, igy imadkozhat az OSS kozosseg, hogy vegre talan lesz normalis nyilt forrasu bongeszoje ezekre a kis gepekre is. Remelem azert minden Pistiket nem eresztenek a kozelebe, kulonben ujfent ijb lesz.

---
pontscho / fresh!mindworkz

ha működik és jó, akkor jó konkurrens lesz. az a piacot felpezsdíti. vagyis teheti... de remélem nem csak hype lesz, hanem teljesítmény. azért a wince alatt "nem épp penge" konkurrens böngésző még nem győz meg. (tudom, összeesküvés elmélet, de vajon nem szándékos?)

egyszóval hajrá! kell a konkurens. aztán mindenki használja ami neki bejön.

Jah erre... Az a baj gepemen ( FSC PL720 // 520Mhz, 128ram ), a beepitett Pocket IE nyomaba nem tud erni se a netfront se az opera... Netfront kornyekezi sebessegben, de opera boszmelassu. Szal ha lesz PIE-nek alternativaja az jo lesz... Minimo sajnos meg alternativanak se mondhato. Instabil, lassu, es qrvasok memoriat eszik. PIE PocketPlussal tobb ablakos, tobb letoltos, jol hasznalhato brozer

---
Apple iMac 20"
áéíóöőúüű

kazehakase... hat abban ne bizzatok, hogy abbol normalis bongeszo lesz valamikor.
a webkit-et meg csak a mesekben tamogatja :)

--
The Internet has evolved from smart people in front of dumb terminals to dumb people in front of smart terminals.

:( a screnshot tetszett ami az oldalon talátam (pl : drag link to download terület, mindig látható search box...) Amúgy én epiphany-t preferálom, de gecko-val lassúcska. persze 1000x jobb minf firefox. meg 1-2 extension hiányzik (pl nem muris minden usernél egyeként belehaxxolni az egyedi stíluslapot, hogy legyen flashblock, már itthon 5 júzerre sem... gondolom ezért sem ez a gnome-os disztrók alapértelmezett böngészője, még ha a gnome ezt is nevezi az ő hivatalos böngészőjüknek.)
Szóval: nem keserednék el ha lenne webkit "backend" epibe... és működne is (legalább valamennyire)
---
Reactor error - core dumped!