2 portos PCI SATA vezérlő

Az itthoni gépemben úgy néz ki megdöglött az egyik szoftveres RAID1-be kötött vinyó. Mivel a másikban is van már vagy 20000 óra, szeretném lecserélni mindkettőt, de ha lehet SATA csatolójúra. A gép egy régebbi modell, nincs rajta SATA vezérlő, és PCI kártyát tudok csak belerakni.
Milyen bővítőkártyát javasoltok linux (2.6) alá? Én az Adaptec 1210SA-ra gondoltam. Menni fog ez, vagy van ennél jobb választás ebben az árkategóriában? Fog erről bootolni a rendszer?

Hozzászólások

Én ilyesmit szoktam:

RAID bus controller: Silicon Image, Inc. (formerly CMD Technology Inc) SiI 3114 [SATALink/SATARaid] Serial ATA Controller (rev 02)

Olcsó és jó. Meg kb mindenhol kapni.

Nekem ilyen van az Abit AN7-es alaplapomon (integrált)... RAID-ben soha nem használtam, de működik, azon lévő 500-as vinyón van a rendszerem. :)

A 3114 gondolom ennek egy továbbfejlesztett változata lehet, én megnézném annak is az árát...

Linux jól kezeli, gondom nem volt vele (leszámítva, hogy SATA-s DVD-író Windows alatt hibázott rajt, Linux alól nem teszteltem még, HDD-vel nem volt gond)...
Teljesítményhez nincs összehasonlítási alapom.

Szerk.: DVD író USB-és SATA adapterrel tökéletesen működött, így talán Windows driver probléma vagy egyéb gond lehet, Linux alatt még rászánom magam a tesztre, gyakorlatilag emiatt nem is használom azóta a meghajtót.
Érdekesség, hogy CD-vel semmi gondja (sem írási, sem olvasási) nem volt az alaplapi vezérlővel sem, szintén Windows alatt.

Számolj azzal, hogy az összes 32 bittes PCI foglalt osztozik 133 Mbyte/s -en.


pci bus 0x0000 cardnum 0x09 function 0x00: vendor 0x1095 device 0x3512
 Silicon Image, Inc. SiI 3512 [SATALink/SATARaid] Serial ATA Controller

Átflasheltem non-raid biosra.
Ha mindkét portját használom, a zfs nyifog, hogy checksumosak az adatok, olyan 20 cksum/2 hó gyakorisággal.
Nem vészes (persze ennek se kéne lennie :)), így nem igazán mentem utána, hogy a terhelést nem bírja, vagy mi a baja. Lehet azóta van újabb bios is hozzá.
Via alaplap, p4D820 cpu.
Az alaplapi 2 sata hibátlanul megy, így a 3-way mirrornak mostmár csak egy lába van ezen a kártyán.
Így oké.
<-------
You can't grep on dead trees.