az elokeszitessel semmi gond; burgundira meg receptem is van :)
a gond az, hogy a tobbiek porkoltet akarnak..
csinaltatok mar csigaporkoltet? vagy Burgundit? utobbi esetben jol jonne valami meggyozo duma a porkolt ellen, mert az szimpatikusabb.
a leghitelesebbnek tuno recept bekuldoje (kiprobalas utan) jutalomban reszesul: o kapja meg eloszor a sutes-fozes kepeit ;)D
a csigakat osszeszedtuk tegnap (1h alatt ~4,7kg), arra mar nincs gond, epp eheznek ;)
- -GreG- blogja
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
- 5071 megtekintés
Hozzászólások
hmmm... Franciatanárom anno azt mondta, hogy a franciák úgy csinálják a csigát, hogy beleteszik őket valami nagy cuccba és elkezdik főzni, majd az egész család elmegy otthonról, mert annyira büdös :) Persze lehet, hogy csak kamuzott, nincs személyes tapasztalatom :) Egyébként sok sikert!
---------------
"I do not know with what weapons World War III will be fought, but World War IV will be fought with sticks and stones." - A. Einstein
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
fene tudja... :)
eddig nem budosek, pedig mar egy nagy "cuccban" vannak (taligaban szunyoghaloval lefedve) <== eheztetes ~2-3 napig.
szombaton vagy vasarnap kezdjuk az elokeszitest, eddig nem budosek :))
tk. az elokeszites vesz el sok idot;
ahogy en tudom: 1 ora aztatas sos vizben, majd viz leontese/csereje, majd ismetles meg ketszer (itt mar eltelt 3 ora), ezutan tiszta vizben aztatni fel orat, majd, miutan megszabaditottuk oket a haztol, es a zsigerektol, lassu tuzon fozni (kozben kevergetni) 3 oran keresztul;
aztan az elozoleg elkeszitett fuszervajbol ket mokkaskanalnyit az elozoleg (szodas vizzel alaposan) kimosott hazba teszunk, visszahelyezzuk az izmokat, a tetejet fuszervajjal fedjuk le.
a csigahazakat a toltelekkel egyutt sutobe helyezzuk 5 percre, majd talaljuk.
:)
fontieket emlekezetbol irtam, csak sajat felelosegre probaljatok ki; ha valami ehetot alkotunk, azt ugyis megirom :))
---
"... nem zsaru vagyok, hanem a rendorfonok."
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A csigakat ha jol tudom meg kell etetni vmi fuvel, hogy "kiuruljenek", csak azutan erdemes megfozni oket.
-------------------------------------
|^^^^^^^^^^^^^^^| ||
|...BEER TRUCK..........| ||'|";, ___.
|_..._..._______===|=||_|__|......, ] -
"(@)'(@)"""**|(@)(@)*** **''(@)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
en ugy tudom, eheztetni kell oket 2-3 napig, hogy "kiuruljenek".. :)
viszont hizlalni is szoktak oket: tejen.
adott tartoedenybe tejet ontenek, raknak bele nehany kovet, amire a csigak kimasznak. ha mar sok az urulek, leontik a tejet, frisset ontenek alajuk. ezt 2-3 hetig ismetlik. addigra (allitolag) meghiznak a csigak, s eztkovetoen kezdodik az a kalvaria, amit fontebb irtam...
nem tartom kizartnak, hogy a csiganak is mas ize van 2 het tej fogyasztas utan..
ja, a lenyeg majdnem kimaradt:
csigaszedes :)
---
"... nem zsaru vagyok, hanem a rendorfonok."
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Zsir, hogy szoknek mar el :F
Amugy egy ksi érdekesség:
Éti csiga csak törvényben meghatározott keretek között és időpontban gyűjthető, az aktuális rendelet a http://net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc.cgi?docid=a0600019.kvv címen található meg, ami többek között kimondja, hogy pl.:
... A védett és a fokozottan védett növény- és állatfajokról, a fokozottan védett barlangok köréről, valamint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növény- és állatfajok közzétételéről szóló 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet alapján védetté nyilvánított éti csiga (Helix pomatia) gyűjtési és felvásárlási időszaka minden év április 1-jétől június 15-ig (a továbbiakban: idény) tart.
... Védett természeti területen, illetve nemzetközi természetvédelmi egyezmény hatálya alá tartozó területen éti csiga gyűjtése nem engedélyezhető.
... Gyűjtési, illetőleg hasznosítási engedély kizárólag 30 mm vagy annál nagyobb házátmérőjű éti csigára adható.)
Valamint:
"... annyi, hogy amikor
összeszeded, utána pár napig "pihenteted" őket, hogy kijöjjön belőlük a bennük lévő salak. (Asszem ez a gilisztára is igaz.)"
forrás: Magyar túlélő portál
-------------------------------------
|^^^^^^^^^^^^^^^| ||
|...BEER TRUCK..........| ||'|";, ___.
|_..._..._______===|=||_|__|......, ] -
"(@)'(@)"""**|(@)(@)*** **''(@)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
"április 1-jétől június 15-ig"
Nem lehet, hogy még ennek is utánanéztek? Minden esetre beperelni nem fogják őket. :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Csigapörkölt (Kerekes József receptje)
Méhészkedés közben a Túr menti akácerdőben igen sok éti csigát láttunk. Hallottuk, hogy valamikor Kende báró is megette, nem halt meg tőle, hát elhatároztuk - mi is megpróbáljuk. Máskülönben ezen a vidéken senki nem eszi ma. Gondosan hozzáfogtunk. Megvettük a fűszereket, elibe étvágygerjesztőnek szilvapálinkát, utána bort.
Az összegyűjtött csigákat forró vízbe, a bográcsba dobáltuk, hogy bújjanak ki házukból. Farkukat levágtuk, eldobtuk, a megmaradt részeket feldaraboltuk deszkán. Langyos vízben alaposan átmostuk. Aztán a bográcsban finomra vágott hagymát fonnyasztottunk zsírban. Levettük, és néhány csipetnyi piros paprikával, borssal megszórtuk. Beleraktuk a csigadarabokat.
A parázson előmelegített vízzel felöntöttük, hogy ellepje. Visszatettük a szolgafára. Lassú tűzön főztük, kavargattuk. Nem volt rossz illata. A pálinka már-már elfogyott, éhségünk farkasétvággyá nőtt, csak bátorságunk nem, az alább hagyott, mert egyikőnk sem akarta elsőnek megkóstolni. Szóval igaz, ami igaz, nem volt gusztusunk hozzá. Már a víz is lefőtt róla, istenibb illat terjengett a levegőben, levétel előtt álltunk. Sót is csak találomra tettünk bele. Ekkor támadt a mentőötletünk: hallottuk, hogy az erdőn túl juhnyáj latangol. Hívjuk ide a juhászt, hátha megkóstolja, mondtuk. Jött is az egy intésre. Fiatal kölyök volt, nem ismertük. Már a bogrács a gyepen volt; mondtuk, hogy egyen, nagyon finom, van még belőle. Szegény, semmi gyanút nem fogott, hát hozzálátott. Majd kérdi, hogy mi ez. Finom gomba, válaszoltunk. Ette tovább. De már a bográcsba kacsingatott, talán azért, hogy van-e még. Kitört belőlünk a nagy röhögés. "Ó, semmi - mondtuk -, csak azt kacagjuk, hogy nekünk mindjárt nem marad." Hozzáfogtunk mi is, de csak kenyérre kenve. Bizisten, finom volt. Az utolsó csepp is elfogyott.
Hozzávalók 3-4 személyre: 20-25 éti csiga, 2 csapott evőkanálnyi zsír, 2-3 csipetnyi piros paprika és bors, 2 fej hagyma, só.
Forrás: hotdog.hu
Hát nem tudom, milyen lehet, de ez legalább korrekt leírás. Az is valami. :) Állítólag finom. :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Voila :->
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
ZILAHY ÁGNES: VALÓDI MAGYAR SZAKÁCSKÖNYV
http://mek.oszk.hu/00100/00135/html/index.htm
Hát csigapörkölt az nincs benne, de érdemes belőle szemezgetni ;)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
képeket megnézném. Kaját kihagynám :))
nekem már az sok(k) amikor a békacomb előre pácolva a hűtőpultban van úgy mint nálunk a pulyka.
legközelebb macskát is egyetek. Franciák azt is szeretik ;)
na jó bulizást a hétvégére
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Macskát? komoly? és én eddig olyat nem ettem? (jó, tudom, hogy nem tudhatom...)
Békacomb csak ugyanaz a aktegória, mint a csiga - jóllakni nem lehet vele. De az legalább csirkehússzerű:)
_________________________________________
Valódi paraszt vagyok. Csak előre tudok lépni, nem azt ütöm le, aki velem szembenáll, és ha nincs tovább, megváltozom.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
legközelebb macskát is egyetek. Franciák azt is szeretik ;)
Azt nem az olaszok szeretik? Én úgy tudom.. :)
---
In a world without frontiers, who needs Gates and Windows?
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
én csak azt tudom, hogy Svájcban a francia cigányok macskát esznek.
de nekem már az is furcsa volt amikor a barátom anyukája meghívott vendégségbe és lovat etetett velem. No és csak utána derült ki hogy ló volt. Nekik természetes volt hisz sokszor esznek lovat.Nagyon finom volt... csak utána a tudat volt kellemetlen.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Milyen érdekes egy világ: Svájcban a francia cigányok macskát esznek, a román cigányok Bécsben hattyúkat ettek 90-ben és még fel sem tettük a kérdést, hogy: "Nicolas Sarkozy, pourquoi ton père a fui la Hongrie?" ;-)
A Dél-ameriakaiaknak meg az a furcsa, hogy mi disznót eszünk, nekünk meg az, hogy ők patkányt! Egyébként a lovat kolbász formában etted?
--
Macintosh for Productivity - Linux for Development - Palm for Mobility - Windows for Solitaire
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
pörköltként volt elkészítve.
De egyébként igazad van helmet, itt volt aztán a másik barátunk (spanyol származású) és a férjem kocsonyát főzött. Kínálgatta, hogy húú mennyire finom (én sem tudnám megenni :)
és végül is abban állapodtunk meg, hogy amikor mi megyünk hozzájuk és srác anyukája isteni finom béka combot tud készíteni, el fogják fogadni hogy nem kérünk belőle, de a férjem is tolerálja, hogy nem bírna ő meg kocsonyát enni még nha nagyon-nagyn finom is :))
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
az tényleg finom:)
Budapest, Márvány utca, Mongolian Barbecue - no itt adnak lovat.. meg muflont is:D jó hely, amolyan svédasztalos-átalánydíjas 'edd-magad étterem
de a mcskát szívesen megkóstolnám - csak a húgom meg ne tudja:D
_________________________________________
Valódi paraszt vagyok. Csak előre tudok lépni, nem azt ütöm le, aki velem szembenáll, és ha nincs tovább, megváltozom.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
- Józsi bácsi, maga három óra alatt hogyhogy nem gyűjtött egy csigát se?
- Hát, valahányszor lehajoltam, huss, elszaladt...
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
éticsigákat nem lisztesdobozban kell "etetni"?
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni