Panasonic DMR-ES15

...avagy egy újabb T*sco-s sikersztori

Nemrég fájó szívvel búcsúztam el a több, mint 10 éves, 2 fejes Panasonic VHS felvevőmtől. Eddig nem volt szívem kidobni, de mivel elromlott, nem volt értelme porfogónak tartogatni. A szerepét, hogy az ember hébe-hóba felvegyen a TV-ről egy-egy műsort (például elb.szott időpontokban (éjjel 3-kor) adott sporteseményt), már nem tudta betölteni, és a technika is elhaladt mellette már. Évekkel ezelőtt vásároltam (a T*sco-ban) egy Philips DVD játékost. Azt szépen betöltötte (betölti) a "lejátszó" szerepet, de a "felvevő" funkció hiányzott. Abban az időben még horror ára volt a DVD recorder-eknek, így azokat elkerültem.
Az utóbbi időben azonban az asztali DVD recorder-ek ára annyira leesett (főleg a sima íróké a merevlemezes társaik megjelenése óta), hogy eldöntöttem, hogy veszek egyet. Nálam a gagyi nemigen jóhet szóba, ezért a Chili, Panda, és társait mellőztem. A Panasonic/Technics vonal régóta bevált nekem (a Technics HiFi-m még 10+ év után is működik, mintha új lenne), szóval azt gondoltam, hogy ebben kell keresnem. Ki is néztem egy modellt a !merevlemezesek közül. A Panasonic DMR-ES15-t a S*turnban 49 900 pénzért adták még a múlt héten is. Mellette voltak más "márkájú" ("ShangLi" és hasonszőrű társai) felvevők 29 900-ért is, de sem kinézetben, sem konstrukcióban nem voltak bizalomgerjesztőek. Gondoltam, hogy a héten veszek náluk egy Panasonic-et.

Azonban tegnap kinn voltunk a Hyper (haha) T*sco-ban, és a műszaki osztály mellett elhaladva látom ám, hogy a S*turnban kinézett Diga 25%-kal olcsóbb (~37 000 pénz), mert kifutó termék náluk. Hmm, ezt nem szabad kihagyni. Az utolsó darabot sikerült elhoznom.

Beüzemeltem, kiválóan működik. Van vagy 100 darab DVD+RW lemezem (egyébként a lemezek széles skáláját kezeli), azt hiszem, hogy elleszek vele. Hogy miért nem merevlemezes? Azért, mert én nem gyűjtöm a filmeket. Felveszem (pl. F1), majd törlöm. Nem igazán láttam értelmét.

Azt hiszem, hogy lesz mivel játszanom ma. :)

Hozzászólások

Hogy miért nem merevlemezes? Azért, mert én nem gyűjtöm a filmeket
bocs, de ez nempont ugy van, hogy aki sokszor vesz fel rovid idore musort az vesz HDD-set, aki meg hosszu tarolasra akar, az DVDR(W)-et vesz?

na persze, ha heti 3 musort akarsz felvenni, akkor a 100 DVDR kitart egy darabig :-)

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Nemtom, én úgy értettem, hogy a gépen nem akarom tárolni a filmeket. Igazából nem láttam semmi olyen funkciót, amire szükségem lenne, és amiatt feltétlenül kellett volna a HDD-s verzió. Lehet, hogy majd sok év múlva kellene, de akkor majd veszek egy hdd-st, Negyed annyiért, mint amennyibe most kerülnek.

--
trey @ gépház

A hdd-s például szerintem akkor jön jól, ha mondjuk két-három hétre elmész nyaralni, ugyanis DVDRW-re imho max. 1-6 órát tudsz felvenni minőségtől függően. Míg a hdd-snél ugyanez többszöröse. A hdd-s másik nagy előnye, amit például a nagybátyámé tud: egyszerre vesz fel és játszik le. Tehát miközben nézel valamit az eszközről, addig fel is tud venni. A szimpla DVD-snél ehhez ugye kell(ene) egy külön dvd játékos.

Egyébként én még mindig a 6 fejes VHS-el nyomom. :-) Megvárom, amíg a (80-100 gigás) hdd-s felvevők ára lemegy oda, ahol most a lemezese ára van. (25-30k)

Más: a hírekben láttam, hogy már kapható olyan merevlemezes felvevő is, amelyben 1 terabájt a tárhely. Hogy azon mennyi Győzike meg a Mónika sóóó fér el... :-D

"1-6 órát tudsz felvenni minőségtől függően."

Ez 8-at tud :)

"Míg a hdd-snél ugyanez többszöröse."

Igen, de annál ott a HDD kifingás esélye, ami notebook HDD-k esetén (az van szerintem benne) nem kicsi. Kicsit félek tőle. Masszív használat mellett. Meg árban sem ez a kategória.

"A hdd-s másik nagy előnye, amit például a nagybátyámé tud: egyszerre vesz fel és játszik le. Tehát miközben nézel valamit az eszközről, addig fel is tud venni. A szimpla DVD-snél ehhez ugye kell(ene) egy külön dvd játékos."

Állítólag a Panasonic Diga-k (mint ez is) ezt évek óta tudják. Igaz, csak DVD-RAM lemezzel. Kollégám vett egy Diga-t úgy 3-4 éve, és esküszik, hogy az már tudta ezt a feature-t. Mármint azt, hogy felvetted, visszatekered, és közben veszi fel. Gondolom olyankor valami RAM-ba dolgozik.

"Megvárom, amíg a (80-100 gigás) hdd-s felvevők ára lemegy oda, ahol most a lemezese ára van. (25-30k)"

T*sco-ba 50K-ért (49 900) van most 80GB-os Thomson. Gondolkodtam rajta, de inkább emellett döntöttem.

"Más: a hírekben láttam, hogy már kapható olyan merevlemezes felvevő is, amelyben 1 terabájt a tárhely. Hogy azon mennyi Győzike meg a Mónika sóóó fér el... :-D"

Hahah.

--
trey @ gépház

"Ez 8-at tud :)"

Az már erősen hangyafoci-gyanús, ha egyrétegű. 4G-s lemezre nem érdemes 4 óránál többet felvenni.

"Igen, de annál ott a HDD kifingás esélye, ami notebook HDD-k esetén (az van szerintem benne) nem kicsi. Kicsit félek tőle. Masszív használat mellett. Meg árban sem ez a kategória."

Nálam ez a para azóta megvan, amióta a 120-as Samsungom elszállt ok nélkül 9 hónap után. Persze 3 év gari volt rá. Az újnál újraindult a gari. :-) Lekopogom, azóta nem szállt el winyóm, de azért a fontos adatok Raid1-en vannak, gyakori mentés mellett.

"Állítólag a Panasonic Diga-k (mint ez is) ezt évek óta tudják. Igaz, csak DVD-RAM lemezzel. Kollégám vett egy Diga-t úgy 3-4 éve, és esküszik, hogy az már tudta ezt a feature-t. Mármint azt, hogy felvetted, visszatekered, és közben veszi fel. Gondolom olyankor valami RAM-ba dolgozik."

Hihetetlennek tűnik, de érdekelnének a részletek, ha sikerülne kideríteni.

"T*sco-ba 50K-ért (49 900) van most 80GB-os Thomson. Gondolkodtam rajta, de inkább emellett döntöttem."

50K még sok. Annyiból össze lehet tákolni egy MythTV-s P3-t is tetszőleges felállásban Linuxszal ébresztős és wake-on-lan-os BIOS-szal. :-) Nem, én tartom magam a 30k-hoz... meg aztán amíg megy a VHS, addig nem nagyon van okom cserélni. Arról nem is beszélve, hogy TV-t egy héten talán ha 5-7 órát nézek. Akkor már inkább valami normális könyv, meg esetleg hozzá valami lágy instrumentális zene.

""Más: a hírekben láttam, hogy már kapható olyan merevlemezes felvevő is, amelyben 1 terabájt a tárhely. Hogy azon mennyi Győzike meg a Mónika sóóó fér el... :-D""

"Hahah."

Simán. Szerinted az emberek nagyrésze a National Geographicról vagy a Spektrumról fog felvenni rá cuccot? :-) Egyébként imho már a 80 giga is sokmindenre elég lenne, ha lenne benne hardveres vagy szoftveres h264, xvid vagy theora enkóder.

"Az már erősen hangyafoci-gyanús, ha egyrétegű. 4G-s lemezre nem érdemes 4 óránál többet felvenni."

Valószínűleg az életben nem fogom azt az opciót használni. :)

"Nálam ez a para azóta megvan, amióta a 120-as Samsungom elszállt"

Ugye-ugye. Aztán kérdés, hogy ha megdöglik a HDD, akkor bele tudsz-e pattintani bármilyent, vagy mehet az egész cejg a kukába :)

"Hihetetlennek tűnik, de érdekelnének a részletek, ha sikerülne kideríteni."

Én sem hittem amikor mondta a kolléga, de ő használja. Továbbá benne van a manualban:

Playing while you are recording

RAM

Playing from the beginning of the title you are recording – Chasing playback

Press [q] (PLAY) during recording.
• There is no sound output while searching forward or backward.
To stop play
Press [g].
To stop recording
2 seconds after play stops
Press [g].
To stop scheduled recording
1 Press [g] to stop playing.
2 After 2 seconds, press [g].
3 Press [w,q] to select “Stop recording” and press [ENTER].

Playing a title previously recorded while recording – Simultaneous rec and play

Press [DIRECT NAVIGATOR] during
recording.
2 Press [e,r,w,q] to select a title and
press [ENTER].
• There is no sound output while searching forward or
backward.
To stop play
Press [g].
To stop recording
1 Press [g] to stop playing.
2 Press [DIRECT NAVIGATOR] to exit screen.
3 Press [g].
To stop scheduled recording
1 Press [g] to stop playing.
2 Press [DIRECT NAVIGATOR] to exit screen.
3 Press [g].
4 Press [w,q] to select “Stop recording” and press [ENTER].

Ha érdekel bővebben, kiteszem a PDF-et Izé, nem is kell kitennem. Itt eléred. :)

--
trey @ gépház

Mennyit használatot bírhat egy DVD-RAM lemez? Tudom elvileg 100000x írható, de ez eléggé marketinges. Sima TDK DVD+RW már döglött nálam a 3-ik újraíráskor, Verbatimek tovább bírják.
Az is érdekes lenne, hogy ha esetleg mégis érdemes megtartani egy műsort vagy részletét át lehet-e vinni egy sima DVD-RAM-ot kezelő meghajtóba és vinyóra másolni, vagy vmi spéci formátumban ír, ami csak a felvevőben olvasható?