A japán kormány tervezi az OSS-re váltást

Címkék

A LinuxWorld egyik cikke szerint a japán kormány 1 250 milliárd yen-t (azaz megközelítőleg 1 900 milliárd forintot) szán IT beruházásokra a következő évben, és kijelentette, hogy nagymértékben kívánja csökkenteni a Microsofttól való függőségét, elsősorban a szerver operációs rendszerek területén. A cikk írója szerint érdekes kérdés lehet, hogy mit választanak: multicégek kereskdelmi szoftvercsomagjait, Ubuntu, Debian, CentOS típusú disztribúciók egyikét, vagy pedig egy teljesen új, a japán piacra tervezett szoftvert. A kapcsolódó cikk itt olvasható.

Hozzászólások

Nem nagyon hiszem, hogy megmerik tenni. Amcsik belefosnak a Kínával való javuló viszonyukba illetve kicsit rájuk rettentenek, hogy pár évig nem fognak arra küldeni anyahajókat. plusz infó, hogy a japcsi gazdaság azért is növekedhetett ennyire mert az amcsik látták el a védelmüket így nem nagyon volt katonai kiadásuk...
Node néhányszor már odarettyintettek az nagy júeszének...

Nem kötekedni akarok, de nem pont ez volt az oka a japán fejlődésnek...
Sokkal inkább annak tudható be, hogy jó gazdaságpolitikát követtek, és az állami vállalatok bevételeit fejlesztésre költötték, amelynek köszönhetően technológiai fölénybe kerültek. És az ebből befolyó összegeket megint csak fejlesztésre költötték...

Úgy látom, kevéssé ismert tény, hogy Japám már kb. egy évtizede a világ egyik legynagyobb fegyvergyártója. A gyazdasági hátttere ennek az lehet, hogy a felhalmozott tőkét be kell fektetni, abba, amire van piac és szép profitot hoz. Autót, számítógépet sem lehet korlátlan mennyiségben eladni.

A japánok kultúrális vonalon majmolják az amcsikat (teljesen gáz, bármiféle jóérzésű alapja csak az ellenkezőjének lenne). Azaz nem egy komoly anti-jenki csapat. O(S)S vonalon meg BSD-buzik. Legalabb is azok voltak még pár éve. Ki lehet találni, a Linux akkor számukra még nem volt eléggé amerikai...

A japán lélek nem ilyen egyszerű. Sokmindent szerencsétlenül másolnak, aminek nincs gyökere a saját kultúrájukban. Egészen bizarr dolgok vannak. Azért az USa számára már okoztak komoly fejfájást, mert nem hajlandók mindent kritikátlanul elfogadni. Elég összetett dolog ez. Szabad kereskedelem: USA-ban a külföldi működő tőke aránya kb. 30%, nagy része japán. Mármost próbálj meg Japánban céget alapítani. Ott ugyanez az arány 2%. Ha pedig a szokásokat nem ismered, addig sem jutsz el, hogy a tárgyalópartnerrel névjegyet cserélj.

hm jo jatek a /. hireket leforditva bekuldeni? :)

El kell fogadni, hogy a hup kozosseg szellemi szinvonala olyan, hogy nagy reszuk nem tud csak magyarul. Ezert nagyon hasznos ez nekik.
Egyebkent szamold mar meg, hogy hany darab olyan cikk van a hupon ami nem a slashdot-rol osnews-rol es egyeb ismert oldalrol lett atveve.
Szoval nem ertem ezzel most mi a problema. :)

El kell fogadni, hogy a hup kozosseg szellemi szinvonala olyan, hogy nagy reszuk nem tud csak magyarul. Ezert nagyon hasznos ez nekik.

Feltéve ha rendesen fordítja le a beküldő. ;-)
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME
Registered M$funboy #006 (vigyázat: memetikai dágvány!!!11)

én pl. angloul tudok, németül nem. akkor nekem milyen a szellemi színvonalam... megyek is a dunába lőni magam. legalábbis ivartalaítni.. bezzeg azok a lények, akik szintén állampolgártársaink, de még magyarul sem tudnak! (tudom, mondatot naggyal kezdjük. nem áll kézre. legalábbis gépelve.)

szellemi színvonal != angoltudás! sőt != beszélt nyelvek száma, és ezt neked is be kell látnod, vagy te magad leszel a példa rá! (felteszem tudsz angolul a hozzászólásod alapján)

egyébiránt inkább védeni kéne anyanyelvünket az eltűnéstől, vagy pedig attól, hogy holmi félig angol félig magyar nyelvszerűséggé silányuljon. engem például az is zavar, hogy egy-egy hozzászólás így íródik..
---
Reactor error - core dumped!

szétverem azt a faszt aki az alt-balra kombinációhoz a vissza funkciót rendelte, meg azt is aki miatt nincs az epihanyban a kitöltött formokhoz memória vagy ha formot töltök ki, és becsukok egy oldalt, be tud szólni, de ha visszát nyomok, akkor nem. meg hogy az alt olyan közel van notin a ctrl-hez.akkora monológot írtam, válaszolva erre, meg wolphie lentebbi hozzászólására, hogy csak na. lusta vagyok beírni még1x. röviden:

sig kevesebb infót hord mint hozzászólás (normál esetben). bocsánatos bűn.
igen a magyarítás (sokszor) idegennek, mesterkéltnek tűnik, több okból : késve született (gyakran 1 hónap/év is sok az infóban), addigra a témában jártasak, az ilyen szavakat redszeresen asználók, mivel jobb dolguk is akad mint nyelvészkedni, az idege verziót megszokják.

szoftveróriások (pl m$) akik új funkciókat vezetnek be, nem elég odafigyeléssel "lokalizálnak". mint az indiános eset volt (bár az ellopták a nyelvünk az kicsit erős...)

sajnos itt gyűrűzik be a hétköznapi nyelvbe, mert az hogy "fájl" az angolul más, mint magyarul. van rá magyar szó. (értsd iratrendező mappa. mappa ?= könyvtár? ezt tanultam windózkilenvenöt számtekórn!?!?! mi az a directory? az katalógus a régi könyvtárakban. ez pl a M$ vétke!)

és amikor az emberek hétköznapi élere (pl: u made my day) használják, az szeritem nem jobb, mint amikor a 12+ éves kis pöcsök a villamoson azt kiabálják egymásnak (8. ker :( az egyetemre arra visz utam), hogy:
-"fákjú!"
-"jú szánófábíccs!"

és sajnos itt kimerül az idegen nyelvtudásuk (sajnos a magyer is hasonló szinten nyomják...)

szóval: ugyan nem ez volt a napom fénypontja, de majd a hétvégén magyarítom a szignómat. rakok mellé valami magyarázatot. magyarul. hogy ez miért vicces. meg miegymás. vagy lecserélem.

amúgy mi lett Grétsy tanárúr műsorával? ma már csak Balázs-só meg Mónika megy akkortájt a tévében... legalábbis, amikor tv-t látok, az megy...

(vagy az autóreklám, nemrég láttam, angol az egész, és apróval magyarul feliratozva...szörnyű)

szóval: minden tiszteletem a tiétek, a véleményem kifejtettem... digitálisan. mondhatni:

"Digitally Yours" :)

---
Reactor error - core dumped!

ja az eredetiban az is volt, hogy ez nem teljesen "offtopik" mert a japók amikat majmolják, és mi is, ez ellen igyekeztem felemelni a hangom.

azmúgy snq- nak valamelyes igaza van... de pl Gabu annó, aki a hozzászólásai/blogja alpján elég hazafis érzelmű, sokszor írt angolul, hétköznapi dolgokra, és ezt nem teljesen tudtam összegyeztetni. emiatt jogos a kritikád. mert én is... bla.
---
Reactor error - core dumped!

sokszor írt angolul, hétköznapi dolgokra

Hidd el, ha az ember sokat olvas/ír/beszél angolul, egy idő után természetesnek tűnik... én is gyakran elkövetem.
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME
Registered M$funboy #006 (vigyázat: memetikai dágvány!!!11)

ez tenyleg igy van. van amikor egy angol film/beszelgetes/olvasas/iras utan azon kapom magam, hogy angolul jar az agyam

majd az orvos ir ra valamit :P

--
The Internet has evolved from smart people in front of dumb terminals to dumb people in front of smart terminals.

> szellemi színvonal != angoltudás! sőt != beszélt nyelvek száma
Igy van. Ide viszont allitolag informatikusok es szamitastechnikahoz az atlagtol jobban hozzaerto emberek jarnak javareszt. (legalabbis ezt valljak magukrol) Egyiket sem tudom elkepzelni legalabb alapszintu angol nyelvtudas nelkul. Biztosan letezik kivetel, de en meg nem talalkoztam ilyennel. Ertsd: ha ezek az emberek valoban informatikusok akkor...

>vagy pedig attól, hogy holmi félig angol félig magyar nyelvszerűséggé silányuljon
Hetkoznapi hasznalatban igen. Szakmai temaban pedig meg mindig sokkal jobb ez mint a szerencsetlen es eroltetett "szakszavak".

szerintem is nagyon jo, meg is lepodtem, hogy az eredetiben nyoma sincs (de aztan lehet, hogy en olvastam felre valamit)

--
The Internet has evolved from smart people in front of dumb terminals to dumb people in front of smart terminals.

Can you Spell it > "1 900 milliárd forintot"

"Sose becsüljük le egy autópályán száguldó, kazettákkal megrakott furgon sávszélességét!" A. S. Tanenbaum

GyuF "úgy fogalmazott: a jövő évi büdzsében kevesebb pénzt irányoznak elő az állam működésére. Ez az összeg 2006-ban 2.200 milliárd forint volt, jövőre azonban 1.900 milliárd forintra csökken"(ref)
________________________________________________
Debian 4.0 - linux-2.6.21-smp-cfs - KDE 3.5.5

Na lássuk csak.

Ez egyszerűség kedvért legyen 19 milla egy fejlesztő éves fizetése Japánban.
Ezt vegyük 100 000 -szer.

A Vistán 6000 -ren (összesen) dolgoztak 6 évig, ha jol tudom. az (felső becsleés) 36000 munkaév. Ha jol emlékszem 1 Milliárd dollár volt a fejlesztés. Egy fejlesztőre kb 7milla HUF jutott per év.
így a 200 000+ is írhattam volna.

Ideje Japánul tanulni :)

いいですね。
これはすてきです。

Nagyszeru hir. :)

--
Live Free or Die
UNIX

A franciak utan most a japanok (igaz ok csak tervezik ... remelem lessz is belolle valami) ... azert ez jelentos ... Szerintem lessz meg kormany amely koveti ezt a peldat ami valjuk be egy nagyon jo iranyvonal ...

The worst or stupidest ideas are always the most popular.