*C* a felhasználói térben

Fórumok

Sziasztok!

Van egy olyan számítógép, amihez nincs rendszergazdai jogosultságom. Azonban szeretnék néhány programot felpakolni. Mivel a csomagkezelőt sem érem el, így forrásból tennék fel pl. MPlayert, stb. Csakhogy ezen a megveszekedett gépen nincs egyetlen fordítóprogram sem.
Milyen tippetek lenne, hogyan tudnék életrekelteni egy másik gépen létrehozott fordítóprogramot ezen a gépen a felhasználói térben?

Hozzászólások

Ha simán kicsomagold az mplayert (nem tudom milyen redszerről van szó de rpm2tgz-és kitömöríted) akkor nincs jogod másolni az /usr/local/-ba? elvileg mennie kell, azt nem szokták letiltani pont azért hogy az user is tudjon forgatni tesztelni meg ilyenek.. Ha nincs root jogod akkor gondolom chroot-od sincs az volna a másik ötletem

Nos némely program megkövetel bizonyos függőségeket. Nem vagyok benne biztos, hogy egy bináris mplayer akár debből, akár rpm-ből beröfenne.
Jobban örülnék egy bináris C fordítónak, ami a felhasználói térben is fut. Pl. a gcc4.1 eleve a /usr/lib/-ben is keresi saját komponenseit. Lehet, hogy kellene fordítanom egy fordítóprogramot a libekkel együtt, ami a ~/lib/-ben és ~/bin/-ben keresi a saját elemeit?
Van ebben valakinek tapasztalata?

Ha a gcc autoconf-os, azaz "./configure && make && make install"-os, akkor elvileg a "./configure --prefix=/home/username" az ami neked kell (a "~" nem működik).

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

Szerintem egyszerűbb, ha a saját gépeden fordítod le a mplayert miután kiegészítetted a Makefile-(oka)t "-static" varázslattal.

Ha a két gép architektúrája nem klappol (sparc, x64, stb), akkor szívósabb lesz, google://cross compiling

Persze csak óvatosan; ha felhergeled a rendszergazdát, előbb-utóbb megtalálja a mount noexec paraméterét.