Mr Debian, azaz Ian Murdock csatlakozik a Sun-hoz

Címkék

Ian Murdock, a Debian alapítója csatlakozik a Sun Microsystems-hez, mint Chief Operating Platforms Officer. Ez az OpenSolaris-t kedvelőknek mindenképpen jó hír, de valószínűleg a Linux is nagyobb teret nyer a Sun-on belül. Bővebben itt és itt.

(Máshol az érdeklődők egy interjút olvashatnak Ian-nal Debian "missing a big opportunity" címmel. - a szerk.)

Hozzászólások

http://blogs.sun.com/webmink/entry/charting_the_next_25_years
http://digg.com/linux_unix/Sun_Hires_Debian_GNU_Linux_Founder
http://linux.slashdot.org/article.pl?sid=07/03/19/1522208&threshold=4

nagyon kivancsi leszek mit fog mondani a jovoben.
atvaltoztatja linux-os cegge a SUN-t, mint Miguel de Icaza es Nat Friedman tettek a Novell-el, vagy esetleg solarist fog isteniteni.
az elso nehany honap nem szamit. az tranziens, ami utana marad az lesz erdekes.

Tényleg érdekesek. Miért mondják, hogy a Debian halott? Én már 2 éve használom, nemrég frissitettem Etch-re, desktopra használom, és eddig jobban bejött mint az ubuntu/suse/uhu/fedora. Bár már van grafikus telepitöje, még nemprobáltam ki, minek? Telepités után feltettem a kde3.5.5-öt, ami nekem nagyon tetszik, jol használható progik vannak benne, és ugy általában az egész rendszer nagyon jo. Igaz, szerintem telepités után egy kernelforditás nemárt, dehát istenem. Így szerintem azt kijelenteni, hogy
"What Ubuntu deserves credit for, which Debian could never accomplish, is creating a user-friendly default install and then creating a more-or-less friendly environment for new Linux users. " nem anyira hejtálló, mert tapasztalatom szerint ezeket a Debian is tudja. Bár lehet hogy ami nekem user-friendly, attól másnak a format c: jut eszébe...

Inkább az utóbbi. bár Murdocknak hivatalosan már nincs befolyása a Debian projectre, mint alapítónak viszont adnak a szavára természetesen.
azon nem lennék meglepve, ha a jövőben már a nem linux kernel lenne a Gnu elsődleges kernele, hanem az Opensolaris. ebbe az irányba már a Sun is tett gesztusértékű lépéseket.
a debian hivatalosan egyelőre nem engedélyezte a debian név használatát, így a debian gnu/opensolarist át kellett keresztelni nexenta osnek. Murdock mostani lépésevel, változhatnak a dolgok ilyen ügyekben.

"azon nem lennék meglepve, ha a jövőben már a nem linux kernel lenne a Gnu elsődleges kernele, hanem az Opensolaris. "

Előbb ehhez talán az OpenSolaris licencének kellene változnia... CDDL licenccel ez esélytelen. Meg egyébként sem látok én erre nagy esélyt.

--
trey @ gépház

Jonathan Schwartz legutóbbi nyilatkozatai alapján, egyáltalán nem lehetetlen, hogy GPLv3 alatt is kiadják az Opensolarist. sők olyannyira reális lehetőség, hogy a CAB OGB szükségét érezte, hogy tiltakozzon is ellene.
mivel Linus ragaszkodik a GPLv2höz, és mivel a Sunnak érdeke a Gnuval való szorosabb szövetség, Schwartz vezetésével egyáltalán nem zárom ki a GPLv3 CDDL dual licenc jövőbeli lehetőségét. az FSF SUN közeledés ebbe az irányba mutathat imho.
abban egyet értek, hogy a jelenlegi CDDL licenc mellett esélytelen a dolog. imho mára a Sun is belátta, hogy maga a CDDL licenc is esélytelen.
ugyanakkor GPLv2 miatti fenntartásaik is érthetőek.

Viszont végre megjöttek a DVD-k és a póló:)