Programok kategorizálása

Fórumok

előzmény

Nos, téma adott: mi alapján lehet lehet bekategorizálni egy programot?

Például egy webes levelezőrendszer tekinthető-e önálló e-mail kliensnek, egy webes táblázatkezelő besorolható-e táblázatkezelőnek stb.

Szerintem igen, miért ne lenne? Funkciója alapján az. Az egy dolog, hogy kell hozzá egy futtatókörnyezet és egy futtatására alkalmas platform (jelen esetben ez egy böngésző).

Persze ezzel itt már felmerül az a kérdés is, hogy egy böngészőt lehet-e nevezni önálló platformnak. Szerintem igen, azt is. Oda tart a világ, akárhogy nézem.

Másvalaki?

Hozzászólások

"Egyedül abban nem értek egyet, hogy külön platformként kéne kezelni ( hiszen elvileg a web alapú dolgok előnye pont az, hogy platformfüggetlen )"

Miért ne? A Java, .NET/Mono-s kódok futtatásához is szükség van egy keretrendszerre/futtatókönryezetre, ugyanígy a web-alkalmazásoknak is. A futtatókörnyezet meg jelen esetben egy böngésző.

Szerintem tanulmányozz 1-2 megoldást, ahol már próbálták átgondolni.

Például freedesktop menü spec vagy, ahogy a Debian rendezi tartalmi szakaszokba a csomagokat. Ezek jó kiindulópontok lehetnek.

A kategóriák általában önkénysek és/vagy megállapodás alapján jönnek létre.
Sőt lehetnek egymás mellett töbfélék is.
Miért is akarsz te kategorizálni?

Az egész poén lényegében egy saxus és köztem felmerült nézeteltérésre vezethető vissza, ahol is én azt nyilatkoztam, hogy szerintem egy webes alkalmazást ( így egy levélküldőt se) nem lehet önálló kliensprogramként kategorizálni :)
De hogy őszínte legyek ez a téma így engem is érdekelne, hogy ki mit gondol róla, így én is érdeklődve várom mások véleményét, illetve így átfogóan az egész témával kapcsoaltban az eszmefuttatásokat..

____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Üllj le és kuss legyen!"..

A SquirrelMail pedig szerintem igenis kliens program.
Egyre elterjettebbek a WEB felületű programok. Pl: http://www.sql-ledger.org/ alias http://www.investor.hu/
De az én készülő szakdolgozatom címe is az, hogy "Web felületű könyvtárprogram". :-{)E
Ezek miért ne lennének önnáló teljesértékű programok? Azért mert a kliens nem a munkaállomásra van telepítve, illetve ha úgy tetszik a kliens egy böngésző.

De akkor gmail-t/freemail-t/citromail-t/hotmail-t/stb.-t is ide sorolod? Mert akkor ez az én értelmezésemben azt jelentené, hogy ingyenes regisztráció után használhatsz egy szolgáltatást ( ez eddig korrekt ), és egy kliens programot is ( na nekem valahogy ezzel van bajom )? Mert abban egyet értek, hogy az egy program, amelyet a web-en használható programnyelve(ke)n (java/php/cgi/html/stb.) írtak meg és a távoli szerveren keresztül használni is lehet ( ebből adodóan másik kérdés: Egy csak távolról elérhető programot lehet kliensnek tekinteni, vagy ezt csak lokális dolgokra lehet értelmezni? ), valamely más programhoz/daemonhoz kapcsolódva ( ami még mindig nem egy OS!). csupán ezen kérdések - amiket eddig felsoroltam - hagynak bennem némi kis kételkedni valót ezen állítás elfogadásában ( attól még nem tagadom, hogy igaz is lehet.. )

Edit: Most még így utólag eszembe jutott még1 kérdés: Egy mail kliens proginál elvileg több szervert beállíthatsz ( nem csak 1et), míg tudtommal ezen webes alkalmazásoknál csak az adott szervert tudod elérni vele ( bár ha tévedek akkor kérem vki világosítson fel.. )
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Üllj le és kuss legyen!"..

Akárhogyan is nézed az általad felsorolt programok feladata, hogy ügyfelek követlenül használják. Tehát kliens program, amellyel eléred más programok (szerverek) szolgáltatását. De ha a határt egy kicsit máshová képzeljük el, akkor ezeknek az alkalmazásoknak csak a böngésző a kliens szoftvere.
Ebben pont az a szép, hogy "Vízkereszt vagy ahogy tetszik."
:-{)E