Ebben az országban felesleges fejleszteni

Fórumok

A fenti címet személyes meglátásomból kiindulóan adtam. Észrevételem és (lesújtó) élményem a következő:
Hosszú évek óta azt látom, hogy a legtöbb helyen, ahol számítógépes (esetleg még hálózattal is megspékelve) munkát végeznek, a jura-kor szintjét sem éri el a dolgozók értelmi szinvonala.
Történetek és esetek (amik nem sajnos nem egyszeriek):
- a titkárnőnek évek óta minden nap húszszor kell megmutatni, hogyan lell floppyra menteni, nem képes megjegyezni. A végén betelt a pohár. Oda raktam egy régi irógépet a raktárból, bele fűztem egy zsírpapírt, és voalá, használd ezt. Kérdi, hogy tegye ezt lemezre? Oda raktam neki a lemezt, megy néhány beföttes gumit: "hajtsd össze a lapokat, és gumizd hozzá..."
- kapnak egy PDA-t a családban ajándékba, és a legelső kérdése: "hova kell bedugni a flopit?" (a kloákádba te barom...)
- az, hogy "Dokumentumok" könyvtár, sőt, hogy hálózat, vagy szerver, az már magas. Mindent floppyra!!! Kérdés: "Szia! Kellene otthon egy vindó zikszpé telepítő. Hány flopira tudnád felrakni nekem?"
- vettek notebookot, hogy a megbeszéléseken is tudjanak vele "jegyzetelni": természetesen már nincs benne floppy drive. Ott ültek elötte totál katatoniában, és inogtak előre-hátra, mint az autista esőember.

Mondanom sem kell, van ECDL vizsgájuk (szernintem egy fél sertéssel fizettek érte).

Sajnos, ez nem egyedi eset.
Ezek után jön a kérdés, hogy mi a túrónak kell ide az országba bármilyen fejlesztés is? Még a minisztériumok is le vannak ragadva a floppynál, és a dBaseIII -ban, vagy clipper5.1-ben írt progiknál. SZÁNALMAS!!!

Hozzászólások

rossz helyen dolgozol, nalunk eleg high-tech minden, es az emberek se butak ;)

Nálunk a cégnél ha azt mondom mágneslemez, akkor furán néznek rám mi bajom. A floppy szó hallatán már néhányan szakértően bólogatnak, de tény hogy nagyítóval sem találnák sehol floppy driveot nálunk. Még régebben bevittem mutatóba egy 5.25-ös floppy driveot és mindenki csodálkozott, meg emelgette, hogy milyen nagy, milyen fura, meg mi ez??? :))

Nálunk 5.25ös floppyn itt van cég első terméke a falon szögelve, és néhány ibm gépben még van floppy, de belevaló már csak nagy munkával akad, de a buta ibm nem bootol usb-ről
--
A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station

Láttál már ECDL vizsgát?
Beléjük verik hogy ADAT = FLOPPY
(meg hogy "operációs rendszerek = dos és windows" de az már más tészta)
Innentől mit akarsz?

... az ECDL tényleg ilyen...

az elején (7-es voltam asszem) előadták hogy ők bizony "széleskörü és _természetesen_ platformfüggetlen ismereteket adnak át"...

hát igen utána a csávó órákig beszélt arról hogy milyen jó az ha perfektre vágod az excelt... :)

a floppys dolog pedig szerintem még annál is durvább amire te gondolsz... a sulimban lehet vizsgázni és egyszer egy haverom mesélte hogy szar floppyt kapott és nem tudta beadni a vizsgamunkáját... NA AZ MILYEN?

szóval nemtudom minek ez a floppy fanatizmus...

Az én sulim anno vétett a SZENT DOGMA ellen ECDL vizsgán, ugyanis egy mappelt SMB megosztásba kellett másolni a munkát...
Utána sztem a sztechtanár kimásolta névre szóló floppykra és átadta a vizsgabiztosnak, különben kiderült volna a SZENTSÉGTÖRÉS :D
eretnekek közt nőttem fel.....

Na-na, vigyázzatok az ECDL-lel. ECDL ügyben a következő a helyzet.

Van egy nemzetközi testület, mely megírja a syllabus-t, adja ki az új és új verzióját. Most az ECDL start 4.0 syllabus-nál járunk. Nem olyan rossze, erre majd visszatérek. Ezt a Mo-n megbízott cég, jó kapcsolatai révén jelenleg az NJSZT jól-rosszul lefordítja, sok benne a hiba, de ezek átugorhatók a vizsgán.

Én írtam (majdnem tejes egész) ECDL anyagot a 4.0 syllabus alapján, ha Neked is a kidolgozás a feladatod, látod, hogy nem olyan oprendszer függő, ha akarod, ki tudod dolgozni úgy, hogy minden platformra kiterjedjen.

Az ilyesmire lenne szükség, nem hőzöngésre.

Nekem az "ikonokkal" vannak hasonló tapasztalataim :)

felhasználó: Nem megy a malackás ikon ,mi lehet a baj ?
rendszergazda: ???
Nagy nehezen sikerül rájönni, hogy az egy gomb az excel-ben ami lefuttat egy makrot :)

rg : mit csinál az a malackás ikon ?
fh : nem tudom, havonta futattjuk ki ad egy riportot amit kinyomtatunk és lefűzünk.
Tehát nem az, hogy : ez készíti el az ügyfelek forgalmának a bruttó hazai össztermékhez viszonyított értkét százalékban (ennek nincs értelme tudom :)

rg : honnan tudod, hogy ezt havonta kell csinálni ?
fh : fel van írva a kockás füzetbe
Valaki még 1998-ban csinált egy kis makrót ami elvégzi helyettük a számítást , csak azóta elment az is aki csinálta (nem feltétlenül informatikus) és az is akinek csinálta , ezek útán szájhagyomány útján terjedt :)

Sajnos nalunk is hasonlo a helyzet, emiatt alakulhatott ki bennem az az erzes, hogy magyarorszagon az emberek 95%-a felhulye inkompetens droid.

Mondjuk hozzank is felvettek 1 magat programozonak nevezo sracot es az elso ket hetet azzal toltotte hogy alapszintu C konyveket olvasott ;) ... en meg fogtam a fejemet.

Szerintem nem más... A munkaadó azért fizet, hogy elvégezzék a munkát, így joggal várja el, hogy értsen is hozzá az illető. Vannak olyan cégek is, akik egyetemistákat is felvesznek, ott lehet gyakorlatot szerezni. Én speciel nem tudom, mely cégek ezek, de nem egy embertől hallottam, biztos van valóságalapja. Másrészt meg tudtommal ELTE progmat-on is tanítanak programozást, tehát a lehetőség adott. A felsőoktatás nem középiskola, itt nem rágnak a szádba mindent, neked kell megszerezned a gyakorlatot. Nálunk (BME-VIK mérnök info) rengetegen szívnak a programozással, mert nem igazán csinálták előtte, de aki leül otthon és veszi a fáradságot, annak nem lesz gondja. És nyílván ezek az emberek fognak később érvényesülni.

Hát már ne is haragudj, de eltén nem az EAF-on tanítják a C++-t.
Hanem Prognyelvek 2-n, illetve "Haladó C++ programozás" órán.

EAF-on elsősorban nem a C++ mély megismerése a cél, hanem a GUI illetve adatbázis programozás alapjainak megismerése.
És szeretném hangsúlyozni, hogy egyenlő arányban tanítják a Qt-t, és a .NET-et, méghozzá mindig a legújabb verziót.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

Amúgy a helyzet az, hogy még a 24 éves titkárnő csirke is ilyen szinten van.

Volt más tapasztalatom is, egy multi cégnél (8 hónapot voltam ott).
Mindent excelben dolgoztak: bérszámfejtés, könyvelés, megrendelés, jegyzőkönyv(!!!), körlevél(!!!)...
Olyan, hogy ügyviteli rendszer, az adott célra készült alkalmazás, arra nem adtak ki pénzt. Így hát ahelyett, hogy egy normális rendszer (+ 2 emberke az adatok bezúdításához) a kimutatást és egyéb lekérdezéseket elvégezte volna pár perc perc alatt, ehelyett alkalmaztak 25 embert, és éjjel-nappal tornáztak az excel táblákon. Mondanom sem kell, totál káosz volt, több okból is:
- hülye fájl nevek: judit - szerda ebéd után, xy cég februári könyvelése.xls
- a fájlok össze-vissza, rendszertelenül, szisztematika nélkül mentegetve. Sokszor tévedésből törölték egymás anyagait. Ilyenkor jött az előző napi mentés visszaállítása, és az aznapi törölt anyagok újbóli hozzáfűzése.
- valljuk be, az excel táblázat nem arra szolgál, hogy heti tízezres számot kitevő tételeket, és havi 20-30 milkós forgalmat tornázzanak bele.
- a dolgozók átlagban 1 hónapot töltöttek a cégnél: totál átjáróház volt.

Mindennel el voltak maradva, mert nem találták a szükséges adatokat. Ezek után mondanom sem kell, csődbe ment, és tavaj felszámolták. Pedig csak egy kis összeget és logikát kellett volna bele fektetni, és a cég még mindig működne, és virágozna.

- a dolgozók átlagban 1 hónapot töltöttek a cégnél: totál átjáróház volt.

Régi igazság az, ahol nagy a fluktuáció (de szép magyar szó :) ), ott rossz a vezetőség és/vagy szar munkahely az a cég. Szerencsére ilyen munkahellyel nekem közvetlen tapasztalatom nem volt soha, csak külsős informatikusként láttam ilyen cégeket működni.

--
Sokan nincsenek tudatában annak, / hogy egyszer mindenki meghal. / Akik ráébrednek erre, / azonnal abbahagyják az ellenségeskedést.

offtopic: 'tavaly'

A téma viszont ismerős, bár most inkább pozitív tapasztalatokat fűznék hozzá:
- Alapítvány, ötven-pár éves titkárnéni, semmi gyakorlat szövegszerkesztőkkel, minden az alapoktól kezdve. Első információ: "Csak tessék nyugodtan próbálkozni vele, tönkretenni nem tetszik tudni, mentés van, nem kell aggódni". Innentől a néni akkurátusan jegyzetelt mindent ("Mentés: File/Save as, stb.") a füzetkéjébe, amit a harmadik napon már begépelt, és file-ban vezette tovább!

- Cég, titkárcsajok gépelnek szerződéseket: régi megnyit, átír, lement más néven. Az autosave meg olykor felülvágja ugye a régit... Elmondtam az egyiknek, hogy megnyitni, menteni más néven, átírni, menteni, aztán másnap hallottam, hogy amikor a kávészünetben szinkronizálták egymás között az eszmeralda aktuális állását, adta is tovább a 'trükköt' a többieknek. (Jó, előtte kellett hagyni kicsit aggódni, mielőtt a felülvágott doksikat visszahoztam a mentésből :)...)

Ahogy észrevettem, ha emberileg állsz hozzájuk és beszélgetés közben, mint tippeket mondod a dolgokat, akkor azt, mivel 'kollégától hallják', megjegyzik, ha viszont mint rendszergazdai ukázt adod ki, akkor már meg se hallják, elvégre 'ki a fene törődik az idióta irodai szabályokkal'.

És végül egy felemás történet:
- Kórház, betegfelvétel, én begyulladt vakbéllel, nővérke karos 'Erika' írógéppel. Nem bírtam megállni, megkérdeztem, hogy miért nem használnak valami informatikai rendszert inkább, erre megnézte a felvételi lapomon a foglalkozás rubrikában az 'informatikus' bejegyzést, majd megjegyezte, hogy "Mert ez nem fagy le!". Nem volt több kérdésem :)...

A korhazashoz. Ahol engem mutottek, szgepen megy minden. Eppen csak hozza a doki a papirt, hogy nagy baj van, mert hogy daganatom van, es nem tudjak megallapitani, hogy rosszindulatu-e. Aztan kicsit kezdtem megnyugodni, amikor eszrevettem, hogy a papiron nem en vagyok a kerdeses beteg...

Nalunk a titkarnonk kert meg minket, hogy rakjunk fel a notebookjara Linuxot, mert a Windows-bol mar elege van :)

A hét folyamán véletlenül benn ragadtam a főnök irodájában, amikoris egy meghallgatás folyt le... Titkárnőt akarnak felvenni.

Kérdés: Számítógépes ismeretei?

Válasz (kb. idézem a csajt, hozzáteszem, idén érettségizett):

"Hát az internetet ismerem(Gondoltam magamban, ja chat.hu), a word-ot tudom használni, az excellel ismerkedem, és hát őőő az ilyen www-hez nem értek."
Na ebből vegye ki vki, hogy mire gondolt :)

Felvételi feladatsorban (egy volt főnököm használt ilyesmit az 'a chipmagazinban olvastam róla'-típusú jelentkezők szűrésére) :
"Mely operációs rendszereket ismeri?
[ ] Win
[ ] Linux
[ ] *BSD
[ ] AIX
[ ] TCP/IP
[ ] Solaris
stb."

Ha valaki beikszeli a TCP/IP-t, akkor a második fordulóra már nem is kell időt vesztegetni :).

Hmmm, jovo heten lehet el kene kezdjek irni egy OS-t TCP/IP neven :-D

Egyebkent en meg attol vagyok sikideg, mikor hivnak virust vagy spywaret irtani. Kerdem is mindig: tuzfal es antispyware van? Legtobbszor a valasz: lassitja a gepemet. Es innentol nincs is tobb kerdesem...

Még sulival voltunk "gyárlátogatáson" valamelyik magyar nagy számteches cégnél. Az üzemben történt a magyarországról beküldött philips CD-írók előzetes tesztelése. Ez azt jelenti, hogy ha tényleg rossz volt, küldték tovább, ha nem akkor meg vissza.

Gyakori gond volt, hogy ha lefagyott a gép írás közben, utána nem adta ki a lemezt a drive. A megoldás egy tű találkozása egy kis fekete lyukkal a drive elején.
Az ilyen eszközökkel az volt az eljárás, hogy kivették a lemezt, visszaküldték a drive-ot, a lemezt meg szépen felragasztották a falra.

Figyelmes szemlélő a sok sok lemez között felfedezhetett egy floppy-t is. A többit a fantáziátokra bízom. :)

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

Miért is?

Nálunk két SMTP GW van: az 'első', a frontend egy Linux, úgymond 'sima' Postfix/Amavis/ClamAV/Spamassassin felállásban. Mögötte egy Windows, rajta Symantech Antivirus. A Linuxot kb 3 hónapja tettük be elé. Azóta vírust _egyet_sem_ talált a Symantech, spamből megfog napi 80-90-et, de tévesen: ilyenre szűr, hogy pl. a subjectben van 'Re:' string, és az biztos spam... (a Symantech-hez nincs spam-modul licensz, ezért van ez a fapad beállítva - nem én üzemeltetem)

Még annyit, hogy napi 9-1000 mail jön be, ettől a Symantech korábban hetente fagyott.

Ennyit az informatikatanárok "ingyenes" véleményéről... (a kivételtől bocs.)

a.

Nem kell bemutatni a ClamAV-ot, mert négy éven keresztül, egészen mostanáig használtam a szerverünkön, ismerem a képességeit.

Kb. három éve még azon tanakodtak a fejlesztői listákon, hogy szép-szép, hogy a virus signature-ökkel bináris vírusokat már meg tudnak fogni, de hogy álljanak hozzá a szkript vírusokhoz? Meg aztán komolyan elmélkedtek arról, hogy nem lenne-e célszerű valamely kereskedelmi víruskereső vírus adatbázisával "kompatibilisnak lenni" (jogi aggályok).

Egy 2004-es vizsgálati jegyzőkönyv a TÜV Saarland-tól a clamav "képességeiről": http://www.tekit.de/pdf/testbericht_tekit-v7.pdf).

Két év eltelt, de az a csapat még ma sem igen képes csodákra.

Sok vírust megfogott, az tény (több ezres gyűjteményem van belőlük), de bőven át is jutottak (volna) rajta, ha az általa tisztának talált fájlokat a karantén helyett a felhasználók postafiókjába engedem.

---
Mondjon le!

Az én informatika tanárom is jó :) :

- Csak a Norton Antivirus jó, mert mögötte áll egy cég. (A NOD32 az nem jó szerinte épp emiatt:))
- A GIMP az jó program, ami miatt nem jó, az az hogy linuxra fejlesztik... :)
- Titkárnő jön le a lépcsőn, és megkérdi tőle, hogy mit csináljon az odt formátumú levéllel. Rám néz a tanár: Te hallottál már ilyen formátumról? Mi ez? Megmondom neki. Azt üzeni a feladónak, hogy ne ebben küldje, mert itt csak Microsoftos programokat használnak és tanítanak...

No comment

1) Részben igaz, legalábbis több, mint a semmi (ld. blaster/sasser, ezek mondjuk wormok).
2) ClamWin nem scannel realtime, olyan is... (napersze AVG, Antivir, Avast nem rossz) ;-)
--
Gentoo motto: It's worth spending eight hours trying to make something load 20ns faster.

Ez jo. Egyik ex-melohelyemen volt olyan felveteli kerdes, hogy egy szamitogepben lehet-e tobb halozati kartya. Volt aki nemmel felelt. (Amugy rendszergazdanak jelentkezett, de valami furcsa oknal fogva nem lett kollega. ;])

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Ez a nagy dolog! Hiszen magától (!) jött rá, kérte a Linux telepítését.
Ergo: gondolkodnia kellett a dologhoz, túl a Win megbízhatatlan, rossz (?) működésén.
(Vagy jöhet még rosszabb is alapon, minden mindegy?) :-)

S ehhez még: ráadásként nő (!) is. (Félreértés ne essék: semmi bajom a nőkkel, csak nem ez szokott lenni az alapállás részükről, ilyen 'ámítástechnikai, irodai témákban.)

Konzulasszony (nem árulom el melyik) látta asszony laptopján a linuxot. Mondta ő is akar olyat. Biztos ami biztos felhívta a francia (informatikus mérnök!!!) vejét, aki azt mondta, neki hogy ne tegye, mert az olyan dos-os karakteres hosszúparancs begépelős izé. Err mondta, hogy de ő látta. Erre a vej, hogy akkor az nem linux volt, becsapták. :)
Azóta lelkes linux felhasználó a konzulasszony és boldog. Mikor meg a veje új DVD meghajtót tett a gépébe, amire a win már egyik optikai meghajtót sem látta, ezért a vej véleménye szerint elromlott mindkét meghajtó, a konzulasszony önelégülten bebútolta a linuxot és megmutatta, hogy ott a desktopon mind a kettő. :)

Tényleg elég durva ez a floppy kultusz.
Vicces tud lenni, amikor egy informatikai tanteremben, ahol a gépek hálózatba vannak kötve, óra elején tíz per megy el azzal, hogy körbe jár a floppy az aznapi feladattal.

--
TheReplaced - С Кем Ты?

Vajon miért van az, hogy a grafikus progik (Gnome, KDE alkalmazásai, stb.) még mindig a floppy ikonnal szimbolizálják a dokumentum mentését? Vajon felvetette már nekik bárki is, hogy ideje lenne szakítani ezzel az ősrégi és totálisan hibás sztereotípiával? Szerintetek mennyire hurrognának le ha bugzillába beraknám?

Ja, én is ettől tartok. Viszont az MS előbb-utóbb meg fogja lépni ezt. És az akkor vadonatúj hiperszuper innovatív feature lesz, hogy immár nem floppy, hanem mondjuk egy pendrive jelképezi a mentést. És aznap az összes linuxos projekt is elkezdi majd ezt majmolni...

Ne csináljátok, gyerekek. Ezt már megjegyeztem. (Bár, ha Alt-F-S-sel menni fog, akkor nem bánom.) Különben is: a floppynak jellegzetes alakja van, az meg eltart egy darabig, míg az ember rájön, hogy az öngyújtó-ikonnal lehet menteni.
Én optimista vagyok, és hiszek benne, hogy az embereknek van ennyi absztrakciós képessége. (Mellesleg nem hinném, hogy a titkárnő dolga kialakítani egy cég/intézet dokumentumnyilvántartási rendszerét. Ha már nem telepítenek egy erre alkalmas rendszert, akkor legalább a rendszergazda mutassa meg a tikárnőnek, hogy hogyan kell létrehozni egy könyvtárfát, év-hónap-nap szerint, tárolva a dokumentumokat, és hogyan kell a szerverre/cd-re/dat-ra backupolni.)

én azon tudok kiakadni, mikor MINDENT excelben tudnak csak elképzelni. pl. csinálnak egy fényképet vagy - a profik - egy képernyőképet, hogyan küldi el e-mailben? hát beleteszi egy töküres excel munkafüzetbe...

Ja. Alap. Meg az e-mail ugye ugy nez ki, hogy megirjuk Wordben, aztan kuldes e-mailkent... Egyebkent az Excel hasznalatra ugy altalaban is jellemzo, hogy kb. kepernyon levo kockaspapirkent hasznaljak. Ex-ex-melohelyemen rendszeres volt, hogy a geppel dolgozo holgyemeny(ek) ugy adta(k) ossze az Excel-oszlop elemeit, hogy bepotyogte(k) az asztalon levo (papirhengeres) szamologepbe... Holy shit. :)

Persze probaltam mutatni neki h. ket mozdulat osszeadni, de "az neki bonyolult". Gondolom nehogy tanulni kelljen valamit, mert szetreped a feje, es akkor meg rondabb lesz mint amugy.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Megihletett a topic, es irtam egy blogbejegyzest... :)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

A Windows XP az S-ATA kártyám driverét telepítésnél csak és kizárólag floppyról képes elvégezni.
Akkor miröl is beszélünk?

Es ha frissen vasarolt alaplap? Raadasul minden heten masfajta gyartotol?
Az ASUS-tol szep huzas volt, hogy a cdrol freedost bootolt es onna kiirta
floppyra a sata drivert. A Gigabytenal meg ra volt omlesztve 37 driver, de
meg az alaplap fuzeteben sem volt leirva, hogy pontosan milyen tipus a sata
vezerlo :( Nem is jo ment fel, mint kiderult.
Tenyleg, olyan nehez lett volna mondjuk kiadni egy frissitest a telepitohoz,
hogy tudjon pendriverol vagy cd-rol feltenni sata drivert?

Megegyszer: ritkan kell ujrahuzni gepet, nagyon ritkan (ambar,
alaplapcseretol behal az XP nalunk), de ha uj gep jon,(ami gyakori),
arra eleg huzos feltenni a sata drivert, ha csak sata wincsi van benne...

A cég ahol dolgozom elég sok DELL gépet szokott venni,
és mostanában azt vettem észre, hogy minden gépben
SATAII-es vinyók vannak, és ha nem tettszik a felrakott
oprendszer (FreeDOS, XP64), akkor ahhoz, hogy fel tudjak
tenni egy XP32-t vagy egy 2000-et be kell rakjak egy
floppy-t mert hozzá csak egy mindenféle (xD,SD,MMC...)
kártyaolvasót adnak.
Pedig ezek 300e-400e Ft-os gépek.

Há' ez mijenmá'

További szösszenet:
A gépek netbios nevei ilyenek voltak: icuka_raktargep, kati_es_vilma, ilcsike4...
Aztán hamarosan távozott az illető, új jött a helyébe, megkapta a gépet, és a stupid főadmin átnevezte: agika_gepe . Kérdem tőle, hogy ha már nem képesek elszakadni a DHCP-től, és sosem ismerni a gépek IP-jét, legalább a hostnevek legyenek állandóak. Pl. ha a gazdasági osztályról van szó, akkor: gazd_pc1, gazd_pc2. Vagy raktár esetén raktar_pc1, raktar_pc2, stb...
Mondanom sem kell, nem értette a rációt. Így hát, amikor VNC-vel rá kellett lépni valakinek a gépére, mindig a hülye excel tábláját kellett megnézni, hogy ma épp mi a frász a neve annak a bizonyos gépnek.

"No Support for “_” in Host Names

The browser does not accept cookies if a host name contains the underscore character “_”.

Since Microsoft Internet Explorer 6.0 and MS Internet Explorer 5.5 including security patch MS01-055 cannot accept any domain names with underscore characters, session cookies cannot be saved. This will result in terminations when navigating within a Web application."

who cares?

Nem, ez masik Fisher :)
A Timur Lenk zenekar oszlopos tagja. Mellekallasban (amikor eppen nem
a Bahamakon nyaral a zenekar), rendszergazda. Vagy olyasmi.
Most mar en sem tudom, hogy Fisher Tamas vagy Halasz Tamas a neve :)

Ja, most ertem a kerdest meg. Fisher blogja a http://www.timurlenk.hu/blog
oldalon talalhato, onnan irtam a fenti linket.

Két dologgal nem értek egyet:
1, - Egy titkárnő nem feltétlenül fizet fél disznóval bármiért is. Van neki más piacképes portékája.
2, - Ha a triász, jura, kréta korokat összeadjuk, akkor nagyon sok millió év jön össze. Ha azt nézzük, hogy az ember viszonylag hamar, pár millió év alatt ilyen értelmi szinvonalig jutott, a dínók 220 millió év alatt mennyire kikupálódhattak.

--
unix -- több, mint kód. filozófia.

Hi

Jokat nevettem a torteneteken(+blog), de neha kinomban mert olyan ismerosek voltak....tiszta deja vu-m volt :]
Szvsz abban is van igazsag hogy bizonyos dolgokat nem kell hogy tudjanak egyes poziciokban dolgozok, de az alapveto es jozan paraszti eszt kivano aka alap dolgokban is legtobbszor a "belesz*rok" hozza allas a jellemzo(sokszor szazadjara is..)...mint ahogy tobben azt vazoltak is.....es ez a problema!

ez meg velem esett meg legutobb:

-"Kollega" (egy vezeto) felhiv hetvegen(!) hogy ott ul nala valami szomszed vagy haver mitudom en mi, es felgorbitett a csuda notebookjara egy Nerot es segitsek mar hogy miert nem tudnak vele irni?!
-Gyorsan visszakerdezek hogy a "szaki" ugye tudja hasznalni az iroprogramot, nem csak halotta hogy ez arra jo es hirtelen felindulasbol esett neki?!
-A valasz hogy "Persze, mit gondolok en?!"
-Ok mondom akkor lassuk....ment a kerdez-felelek hogy Nero latja e a meghajtot, meg milyen lemezt tettek bele, meg beletettek e...csupa trivialis es agyrombolo kerdes....mar vagy 10 perce beszelunk mikor is en feledekeny hulye, eszembe jut egy otlet, miszerint jart nalam ez a gep egyszer spyware meg OS rendrakason, es mintha ebben egy arva CD iro se lenne, csak egy DVD olvaso...
-Rakerdezek megiscsak az o gepe, meg reg volt nalam, hogy ugyan mi van a talcara irva(eloszor az eszkozkezelo fele indultam el de rajottem azt fel ora lenne megtalalni nekik terkeppel is :P)....Jott is a valasz rogton hogy DVD Rom.....
-Gyorsan rovidre zartam a temat es befejeztuk a telefonos hetvegi kalandturam...eleg volt az extrem sportbol :D

Hozzám krónikusan jönnek, hogy miért nem megy a net, pedig belőttük? Aztán mindig kiderül, hogy a notihoz gyárilag adott telefonkábel ugyan belemegy az aljzatba, de...
--
Gentoo motto: It's worth spending eight hours trying to make something load 20ns faster.

Hah, a legjobbat meg senkiii nem irja ide, pedig NEM HISZEM EL, hogy mas meg nem talalkozott hasonloval:

Csong a telefon, termeszetesen r=1 user az.
- "Hallo."
- "Jonapot, r=1 user vagyok, nem mukodik a gepem."
- "Az mit jelent, nem kapcsol be?"
- "De igen, csak... kiirt ide valamit."
- "A Windows elindult mar?"
- "Igen."
- "Jo akkor mit lat az ablakba irva?"
- "Samsung Syncmaster..."
- "*HORR*... Szoval... Fekete a kepernyo?"
- "Nem, az enyem ilyen szurke, a Marcsie a fekete."
- "(EKG kisimul) ... Oooo. Jo, tehat akkor, mit irt ki a gep?"
- "Angolul van."
- "Nem mondja? Betuzze."
- "En mint norb..."
- "Jo. Akkor most olvassa fel magyar kiejtessel."
- "Non sistem disk or disk eror."
- "Remek. Kapcsolja ki a gepet, vegye ki a floppyt a meghajtobol, majd kapcsolja be ujra a gepet."
- "De nincs floppy benne!"
- "Megnezte?"
- "Nem."
- "Akkor nezze meg."
- "Jeee, van benne!"
- "Tenyleg? Meglepo. Na ujraindul mar?"
- "Jeee, most mukodik! Koszonom!"
- "*HOARGH* ... nincs mit..."

A gep ofkoz vmi oscsotany Compaq szar (talan meg floppyrol setupolos) volt, aminek nem lehetett letiltani a floppys bootjat, ezert ezt a kort ugy kethetente eljatszottuk atlag. Probaltam pedzegetni, hogy ha ilyen problema van, akkor eloszor ellenorizze a floppy meghajtot, de mintha a falra hanyt borsonak beszelnek...

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Nyugdíj előtt álló titkárnővel volt hasonló :
- A gép nem fogadja el a jelszavam, pedig biztos, hogy jót írok be, már többször is újra indítottam a gépet!
Megnéztem a user account-ja nincs lock-olva, de gépére sem tudok rákapcsolódni! Lementem, hát látom, hogy a bios kéri a jelszót :)
És úgy keveredett oda, hogy kivételesen ott ült a gép előtt mikor bekapcsolta, és az meg mikor indult a gyártó logója mellé kiírta, hogy : "Press F2 to enter Setup" , a user meg állandóan lenyomta ezt a billentyűt :)

De ha már floppy egyszer engem is megszivatott, elfelejtettem kivenni a szerverből a driver floppy-t és újra indítottam eredmény : No operating system found ! :) A gép előlapja fekete floppy is az volt, így első pillantásra fel se tűnt :)

Magam helpdeskes vagyok egy nagy hazai internet és... szolgáltatónál. Mit mondjak, érdekes emberek vannak. Doktorátussal főleg. Azoknak lassabb bármit elintézni, mint egy átlagnak. Gyakorlatilag fogni kell a kezét. Átlag emberke ránéz a monitorra és nem lát. Nézni néz, csak nem lát. Nem tudja áttekinteni, értelmezni, hogy mit lát. Elindul a szemével a bal felső sarokból és sorrol sorra végigolvassa, letapogatja a képernyőt.
Kérdezem, routere van-e? Nem, az nincs. Persze, csak a srácok játszanak lanpartit füstjelekkel. Száz szónak is egy a vége, ezen a vonalon analfabéta az ország.

Most beszéltem internetszolgáltatóval.
Siralmas!
Szerettem volna megtudni, hogy milyen havidíjjal járna, ha fix IP-t rendelnék kábeles internethez. Azt nem tudta megmondani, de ajánlott helyette 50 mega mailboxot... Egy kollegájából 10 perc beszélgetés után kiszedtem, hogy mostmár nem adnak fix IP-t kábelnethez.

--
unix -- több, mint kód. filozófia.

na erről eszembe jut mikor megkérdezem: mi az üzenet? erre bemond a telefonba két szót. mondom ennyi? semmi több? nincs más odaírva? aszongya semmi. négy-öt rákérdezés után kiderül hogy jaaaaaa, hát van még ott vagy két mondat. egyébként érdekes, de ez csak és kizárólag nőkkel fordul elő, egyszerűen képtelen egy mondatból két-három szónál többet elovasni, akkor is ha magyarul van.

másik variáció:

user - nem indul a XX program, valami hibát ír ki
én - pontosan mit?
user - hát azt nem tudom, valami hibát, már bezártam
én - akkor a megoldás az, hogy valamit tenni kell...

Ismerős. Hazudoznak, letagadnak mindent.
- Mit lát a képernyőn?

- semmit.

Osztán lassan beismeri, ha konkrétan rákérdezel. Szép lassan kirajzolódik, hogy mit is láthat. De ehhez ravaszan kell kérdezni. A "mit lát a képernyőn?" nem műxik. Konkrétan kell kérdezni. És ez nyögvenyelős.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.

Azért a netszolgáltatóknál is vannak érdemes párbeszédek. Egy-két éve, bizonyos dolgokat nem értem el. Traceroute: egy idő után körbe-körbe megy a csomag. Halpdesk: kapcsolom a műszakiakat. Négy évszak, stb, felveszik. Először el kellett magyarázni csórikámnak, hogy mi az a routolás, aztán továbbította a hibát valakinek (az legalább megcsinálta egy óra múlva).
A másik, hogy tudomásul kell venni, hogy az idősebb generáció már nagyon nehezen barátkozik meg a géppel, és tütelmesen, érthetően el kell magyarázni. Nem csak azt, hogy mit kell csinálni, hanem, hogy miért. Akkor megjegyzik, mert az ember már csak olyan, hogy azt tudja megjegyezni, amit ért is. Olyan dolgokat kell elmondani, ami annak triviális, aki a számítógépen nőtt fel, de annak nem, aki 50+ éves korában látta először.
Lehet, hogy az illető doktorátussal rendelkező öregúr nehezen tanulja meg, hogy mi az a router, de te is nehezen tanulnád meg, hogy hogyan kell papíron nemlineáris differenciálegyenletet közelítőleg megoldani, és az meg neki megy.

Részvétem! És mindenkinek, aki négy évszakot hallgat ahelyett, hogy választ kapna. Nekem erre a netszolgáltatóra 10000 forintos feltöltőkártyám ment el és semmi érdemlegeset nem tudtam elintézni velük! Alulképzett idióta szolgáltató, húgyagyú helpdeskesekkel. És arra se tudom a magyarázatot, hogy miért kell 40 percen keresztül Vivaldit hallgatnom percenként 39 forintért! Ja, és leszrom, hogy papíron kurva jól számol differenciál egyenletet a csóka, ha arra képtelen, amiért oda tették, és megfeleljen annak, amilyen kalapot hord!

--
unix -- több, mint kód. filozófia.

Néhány újabb gyöngyszem:
Városon átutazás, nyomtató online gombjának megnyomása (ma már sokkal rutinosabb vagyok :-))
Egy ikont 5 centivel arrébb tettem - nem sikerült megtalálni a képernyőn, pedig kb 4 ikon volt rajta.
Volt egy titkárnő aki elől szabályosan menekültem:
1-2 példa:
Nincs meg a fájlom! - A megoldás: lejjebb kell scrollozni az ablakban.
A fálj megint nincs meg - A megoldás: Ha egy fájl végére számokat teszünk a valami10 nem a valami9 után lesz, hanem a lista elején.
(Érdekes, hogy nem megnézte a listát, hanem fél óráig keresgélt, hogy merre vagyok az épületben.)

"ároson átutazás, nyomtató online gombjának megnyomása"

Aaaaa, igen, ilyet is csinaltam. :) Mondjuk azert nem voltam annyira ideges, mert aznap amugy is mennem kellett, csak kirangattak reggel 7-re, a kenyelmes 10-11 ora helyett.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Én egyáltalán nem szoktam haragudni az ilyen "egyszerű" emberekre.
Elfogadom hogy nem ért hozzá...

Szerintem ez mindent visz :)

Telefon csörög

- (bejelentkezem) Miben segíthetek?
- Nem jó az egér!
- Mit csinál vagy mit nem csinál?
- Össze vissza megy!

vnc-vel odamegyek

- Így innen távolról jónak tűnik... valószínüleg tönkremehetett az egér. Megyek és kicserélem.
- Rendben van várom.

Kb 5 perc alatt odaérek (másik épület jó messze). Látom hogy az egér fordítva van! vagyis a gombok/vezeték nem a monitor felé néz hanem a felhasználó felé. Emiatt megfordul az összes irány fel<->le, balra<->jobbra és tényleg úgy tűnik hogy összevissza megy...

Szó nélkül egy hanyag mozdulattal megfordítottam az egeret 180 fokkal... és jó lett! :)

- Mi volt a baj?
- Fordítva volt az egér. Így tessék használni. :)

--
maszili

Egy ido utan nem vicces. Kicsit tobb ido utan meg ugy vagy vele mint a nogyogyasz a p*ncival:

- "Dr. Toth Janos nogyogyasz, on bevallotta tettet. Miert olte meg az aldozatot?"
- "Kerem, akkor mar 48 oraja ugyeletben voltam. Levezettem 8 szulest, megcsinaltam 11 abortuszt, es 43 vizsgalatot. Eppen halalfaradtan vezettem hazafele az autommal, amikor a keresztezodesben odalepett ez a budos ribanc, es aztmondta egy ezresert megmutatja mi van a laba kozt..."

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Üdv!
Az a cég, amit én (is) viszek az pont ilyen, mitöbb itt még az ECDL vizsga sem kell a munkaerőfelvételhez (számítógépes munkához!).
A hardveres kolléga mondta erre a legjobb választ: "Sofőröket vesznek fel jogosítvány nélkül...", maximálisan jó a hasonlat.
Ha egy olyan helyen is sötétek, mint az éccaka, ahol az ECDL alapkövetelmény, akkor én már nem is csodálkozzom csak becsavarodom.:(
Öt évig bakterokat is supportáltam, ezekről azt hittem, hogy azért értelmesebbek, de hamar csalódnom kellett...

Én csak egy apróságot jegyeznék meg: a fejlesztő (rendszergazda) a felhasználóért van, és nem fordítva!