Megjelent a FreeDOS 1.0

Címkék

Tegnap éjfél után nemsokkal bejelentették a FreeDOS 1.0-s kiadását. A sokéves fejlesztőmunka gyümölcse egy 100%-ban MS-DOS kompatibilis operációs rendszer. További info a projekt honlapján.

Hozzászólások

Kezdésnek szerintem jók ezek. Nem lehet mindjárt eseményvezérelt ablakos programokat írni.
Arra bőven jók ezek, hogy az ember megtanulja használni a különböző ciklusokat, vezérlő szerkezeteket, tömböket, pointereket, struktúrákat meg miegymást szerintem.

--
sirkalmi

"gondolom MS 6.22-el mennek"

Egy célprogrammal "mennek", és van alattuk valamilyen (D)OS. Volt szerencsém már mázsálót is szemügyre vételezni ilyen technikával. Az adott környezetbe nem is tettem volna mást mint DOS-t, és 386-os vasat. Szóval semmi baj nincs ezzel a DOS in 2006 dologgal...a maga területén persze.

Mondjuk DVD-író van olyan, amihez DOS-os firmware frissítések vannak (Benq pl).
Ja, és mi az, hogy "mostani"? ;-)
--
Mortal Kombat's gimmikk was to replake all instankes of the letter 'C' with the letter 'K' (bekause of that feature, it was one of the first applikations to bekome part of KDE).

A cégnél meg biztos van legalább 1 db DOS/Windows licensz, így használhatsz MS-DOS boot floppyt is legálisan. :)

Nem hiszem, hogy a Phoenix(Award)/AMI vagy bármelyik BIOS gyártó komolyabban tesztelte volna a firmware flash programját FreeDOS (főleg most megjelent 1.0) alatt, így én inkább megspórolnék magamnak egy szívást, még ha a FreeDOS 100% MS-DOS kompatibilis is... ;)

"Nem hiszem, hogy a Phoenix(Award)/AMI vagy bármelyik BIOS gyártó komolyabban tesztelte volna a firmware flash programját FreeDOS (főleg most megjelent 1.0) alatt"

A kolis Asus P4S800-hoz még adtak is FreeDOS-t (warning: az alaplap nem az én ötletem volt, a vezetőség akarta).
--
Mortal Kombat's gimmikk was to replake all instankes of the letter 'C' with the letter 'K' (bekause of that feature, it was one of the first applikations to bekome part of KDE).

"FreeDOS is a free DOS-compatible operating system for IBM-PC compatible systems. FreeDOS is made of up many different, separate programs that act as "packages" to the overall FreeDOS Project.

These days, there are three main uses of FreeDOS:

1. To run old DOS games (like DOOM, etc.)
2. To run old business software that only supports DOS
3. To support an embedded DOS system, such as a computerized cash register or till"

Igen, elvileg napjainkban már nem igazán van rá szükség. Gyakorlatilag azonban még nagyon sok helyen használnak DOS alapú programokat, többek közt mi is. Ez ellen lehet tenni, de a probléma tényleges
megoldásáig még sok víznek kell lefolyni a Dunán. Sajnos néhány helyen még muszály használni ezeket a
programokat, és gondolom mások se szeretnek DOS-t heggeszteni új gépre Windows mellé ha van egy
"modern" változat.
Emellett nem tudom te hogy vagy vele, de én még szeretek néha régi DOS-os játékokat futtatni...

A hírt olvasván azon kezdtem el gondolkodni, hogy a Wine és a ReactOS mikorra juthatnak majd el oda, hogy megjelenik egy 1.0 verziószámú, 100%-ban kompatibilis kiadásuk.

FreeDOS aims to be a complete, free, 100% MS-DOS compatible operating system (mostly achieved.)

A _célkitűzés_ a 100% MS-DOS kompatibilitás és _jobbára_ teljesíti is ezt. Persze nem 100%-osan kompatibilis vele és nem is lesz 100% sosem, de ez érthető és nincs is vele semmi baj. (Elég csak arra gondolni, hogy ha egy program ellenőrzi, hogy valóban MS-DOS alatt van-e futtatva és ennek függvényében indul csak el, akkor máris nem mondhatjuk el a FreeDOS-ról, hogy 100%-ban kompatibilis az MS-DOS-al... ;)

Nem is kell, eleg_nek kell lennie_ a _publikus_ interfeszekkel kompatibilisnek lenni. Nyilvan ha vannak nem publikus reszek, amelyeket egyes programok ki is hasznalnak, akkor azok a programok nem fognak mukodni FreeDOS alatt, de ez nem a FreeDOS hibaja, hanem az adott program fejlesztojee.

Nemrégiben futottam egy kört egy DOS-os könyvelő program "fejlesztőivel", mindenáron egy windows-os bináris akarja lekérdezni a gép paramétereit. A válaszuk az volt, hogy sokan használnak wint, persze sima MS-DOS alatt jól működik, de már vmware-es gépeken is elhasal az ellenőrzése. Szóval jó kis szivatás volt és nem sikerült közös nevezőre jönni velük. Ha az én irodám lett volna a szenvedő alany már régen elzavartam volna őket homokot kapálni a sivatagba.

--
A nyúl egy igazi jellem. Ott ül a fűben, de akkor sem szívja!

Mindjart nezem is, hog fut-e rajta a Legend of Kyrandia.

nyamm...
Windows 3.11, van még régi opera böngészőm... Azt hiszem, nosztalgiázok egyet ma délután...

Hello mindenkinek!

Bizony, sok helyen megy még a jó öreg Dos a gépeken!
Sőt, akinek még megvannak a régi játékai tudja őket futtatni az emulátorok mellett ezzel a rendszerrel is!
Nosztalgiázásra sem utolsó!
Én is kipróbálom!

Bye.

Es van benne tcp/ip halozatkezeles is, pl. ssh-val siman be tudtam menni, wget-tel letoltottem. Kul!

ASK Me No Questions, I'll Tell You No Lies

Igazabol nem ertem mi ertelme a FreeDOS-t hegeszteni, mivel az MS-DOS szabadon letoltheto a Microsoft oldalarol. Mivel mar par ev ota nem lincese koteles.
Miert nem a wine, vagy a reactos-t reszelik. Igaz mondjuk azt sem ertem,hogy openoffice-szal szemben mi ertelme van a koffice-nak. Felesleges ido pocsekolasnak tartom.

<#
<<<#######>>>
\ /
||
MACi

opengem - atyavilág!

szerkesztett itt még_valaki kiadványt Ventura 2.0-val?