5 éves a Haiku

Címkék

Betöltötte 5. életévét a Haiku, a nyílt forrású BeOS helyettesítő projekt. 2001. augusztus 18-án indította útjára Michael Phipps egy listára postázott levéllel, akkor még OpenBeOS néven.

A Be Inc. 2000 elején elfordult az egykor kereskedelmileg támogatott, zárt forrású, média-orientált BeOS-től, és más vízekre evezett. Ezután a cég szabadon letölthetővé tette a BeOS-t "BeOS R5 personal edition" néven. 2001 végén a Be Inc. bezárta kapuit, és a szellemi tulajdonjogait eladta a Palm-nek.

A Haiku (akkor még OpenBeOS) projekt pár nappal azután indult, hogy bejelentették, hogy a Palm megvásárolta a BeOS-t és hozzá fűződő szellemi jogokat a Be Inc.-től. És, hogy miért indult a Haiku projekt? A fejlesztők szerint válasz egyszerű: hogy megmentsék ezt a kiváló operációs rendszert az eltűnéstől.

Bővebben a bejelentésben és a projekt honlapján.

Hozzászólások

Szerintem azért szép volt a Be Inc.-től, hogy megnyitotta a kódjait. (Ha jól értelmezem a cikket :)))
______________________

Karay, a disznó...

sajnos a Be Inc. nem nyitotta meg a kódját... vagy inkább szerencsére, mert így 100% opensource (BSD/MIT licensz), teljesen önerőből megírva. bár a project indulásakor folytak tárgyalások a Palm-mal, hogy adják ki a forrást, és majd a közösség ingyen fejleszti nekik, végül nem lett belőle semmi. mai állapotában már nagyon szépen fut, gyorsan butul, egész stabilnak mondható, a network stack és az USB hamarosan kész... ha ilyen tempóban dolgoznak a fiúk, karácsonyra kész lehet az R1... :)
---
www.beos.hu

Jaja, annó a Palm vette meg a Be-t, főleg a BeIA miatt, ami egy kis beágyazott rendszer volt, de úgy látszik végül nem használta fel.. Az új Palm OS linux alapú lesz... ...ha végre egyszer megjelenik. A BeOS forrására igazából nem sok szükségük volt, de mégse adták ki.

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c)

Emlekszem meg a regi szep idokre, mikor az elso SceneCON-on ott paradezott Lujza a MorphOS-sal, es egy nemet pasas a Zeta-val. A faszi anno csak azert utazott ide csaladostol, hogy annak a 30+ szkenernek bemutassa milyen kiraly OS. :) Es vegig rohogtuk az egeszet, mert mind a ketten mplayer-rel demoztak az OS multitaszk kepessegeit. :) Tenyleg remek kis cucc volt anno, vegig vert mindent ami akkor a piacon volt (w32/lnx/stb). Ami minden szkenernek a legjobban tetszett (persze ez szakmai inditatasu volt), hogy a GUS PnP-t alapban kezelte, es maga az OS audio alrendszere kepes volt mindenfele filtereket es egyebb bizbaszokat osszekotozni, es ugy alkalmazni, hogy arrol az alkalmazasnak nem is kellett tudnia. Nagyon kellemesen ott volt a multimedia teruleten. Kar erte, tetszett.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Én évekig használtam még a BeOS 5-öt, mint elsődleges OS a gépemen.. Nem is volt más OS-em... Ez még úgy volt, hogy mikor még nem sokat értettem a géphez, és egy ismerősöm átjött, aki "szakember volt", hogy frissítse a Win95-ömet az új Win98-ra, akkor csak odáig jutott el sikerrel, hogy a 95-öt letörölte..
És mivel pár hónap után meguntam a DOS-t, ezért sikerült egy ilyet beszereznem, ami viszont felment az akkori gépemre.. És kb 98-tól 2000-ig csak BeOS 5 PE volt a gépemen... De nagyon meg voltam elégedve, mindenre jó volt, amit akkor akartam a gépemen csinálni... A mai napig úgy vélem, hogy talán ez az egyik legjobb OS. Persze most már csak max Linux alatt futtatom emulátorban, de szerintem idővel megint vissza fogom rakni, ha kész lesz az új R1-es...

Én 2000 óta a mai napig használok BeOS-t. Eredeti legális BeOS 5 Pro-m van. Tudok rajta netezni (Firefox), levelezni (a levelezésemet BeOS alól folytatom), van irc és im (Skype sajna nincs),tv-zni, filmeket nézni (van vlc), CD/DVD-t írni, pendrive-ot haszálni, igaz van Flash is (sajna csak 4-es) de azt amúgy sem használom, elérem a windows/samba hálózatot,... más most nem jut eszembe... ja igen, word doksikat és excel táblákat tudok kezelni, ppt-t nem, de azok a levelek úgyis a kukában landolnak. Kell még valami mindennapi használatra?
Igaz, mindezekhez nem árt ismerni a rendszert, az USB-hez pl. patch kell, nyomtatni csak fekete-fehérben tudok (nincs megfelelő driver a Canon iP4200-hoz, de az amúgy is a Mac-re van kötve). BeOS mellett Ubuntut használok, van XP is, de azt elvétve indítom el.
---
P3 1,2GHz: BeOS Pro 5.0.3, Ubuntu Linux, Windows XP
MMX233MHz: Debian
PowerMac G4 400MHz: Mac OS X 10.4.8 Tiger
www.haiku-os.hu