Divatlinuxos

Ki, miért telepítene operációs rendszereként egy GNU/Linuxot?
A világ többsége Microsoft Windowst használ, ami bátorítja azok használóit, hogy egyszerűen, precízen, gyorsan tudják elvégezni azokat a mindennapi számítógépes teendőiket, mint szövegek szerkesztése- és kinyomtatása, zenék hallgatása, le- és feltöltése különböző, támogatott zenelejátszó eszközökre, kapcsolatteremtés az Interneten keresztül, szórakozás, pixelshaderes játékok futtatása, meg még egy átlagos számítógép felhasználó életútját egyben fémjelezni kívánt, más, egyéb tevékenységek.

A Windows mind szép és jó, ha nem használják. Később rendszerleállások, hibák, mindenféle bosszantó problémák fognak megjelenni úgy, amilyen mértékben használjuk a rendszerünket. Vannak páran, akik ebbe beleunnak, gyorsan, pontosan, precízen és azonnal szeretik megkapni a kívánt információt, így természetüktől fogva szebbre, gyorsabbra, okosabbra vágynak. Egy átlagfelhasználó milyen operációs rendszerek közül válogathat mostanában?

Microsoft Windows és Linux.

A Windowst már töviről-hegyire ismeri az illető, már amennyire ez tehetségéhez és tudásához képest lehetséges. Beleunt a 2001 óta adott új lehetőségekbe, az új, barátságos, könnyen kezelhető felhasználói felületbe, valami újat, gyorsat, pontosat keresett, de azonnal. Rátalált valami Linux nevű Microsoft programra és megkapta barátjától a másolt telepítőlemezt.
Másnap felébredt és látta, hogy teljesen felforgatták ezt a Windowst, biztosan valami kísérleti Longhorn lehet. Próbálgatta a menüket, látta, hogy teljesen megváltozott a rendszere. Egyszercsak belépett a dos-parancssorba, amit valami furcsa módon "konsole"-nak neveztek el, felismerte azt a komor, ámde biztonságos fekete ikont. Látta, hogy C:-meghajtó nem létezik. Furcsálta is, hogy a C:\> helyett localhost / #:-ot kapott. Nem tetszett neki az egész. Szép volt az a KDE nevű dolog, de valahogy túl idegen volt neki. Nem tudott megbírkózni ezekkel a különös /bin, /etc, /home mappákkal sem.

Azt különösképpen nem szerette, hogy nem indulnak neki a számítógépes játékai. Amikor problémába ütközött, ahelyett, hogy utánajárt volna a hibának, maga helyett a rendszert hibáztatta, hogy "ez mekkora egy núb gané", "köcsög linuksz" --és efféle rondaságokat mondott a monitornak, néha cifrázta is, de az csak rendíthetetlenül meredt rá.

Tudta, hogy nem foghat ki rajta az, hogy nem tudja átmásolni a pendrájvjáról az empéhármait, hiszen ez úgy működik, hogy bedugja az ember, négy egérkattintás és áttöltődik a sok jó dolog. Két óra végeláthatatlan szenvedés után feladta a küzdelmet, nem bírt megküzdeni a problémával, amire csak ez lett volna a megoldás: "mkdir /mnt/usb; mount /dev/sda1 /mnt/usb".

Súgót nem olvas. Könyvet nem olvas. Híradót nem néz. A HOGYAN-szó hallatán kidülledt szemmel bámul, nem tudja feldolgozni a beérkező információt. Betanulta, mint sok mindenki más, hogy ők mindfelett értenek a gépekhez, mert ők emberek. Windows-júzerek.

Hozzászólások

És akkor most nagyon felsőbbrendűnek érzed magad?

:broaf:

Béka

Azzal, hogy megírtam a cikket? Nem, csak leírtam egy általánosítást.
Hol írtam, hogy a törénet hőse én vagyok? Nem kellene állandóan kikövetkeztetni a dolgokat a le nem írt és csak feltételezett információkból.

És akkor felrakott egy Gentoo-t és regisztrált a HUP-ra. Azóta ő a l33t hax0r...

--
TheReplaced, Жизнь гладиатора - Колизей!

Íííg3n, ííg3n.. M0|\|d}{47j|_|k i9'/ 15... :-P

Líthakszor, aki csak html-ben meg csak CSS-ben tud "programozni".
Inkább maradjunk a power usernél. Vagy valami ahhoz hasonlónál.
Amúgy Holnap a 9110-esemre fogok felrajni egy LFS-t, majd rákapaszkodok a legközelebbi BTS-re és vígan fogom hallgatni a sok-sok telefonbeszélgetést. Szép lenne.. :-D

Cheers.

Te érted amit írtál? ;)

--
Fel! Támadunk!

Mit írtam rosszul? Semmit sem akartam írni, poénból írtam, amit írtam. A 9110-esemre meg nem fér rá egy LFS, sniffelni meg végleg nem fogok tudni vele. Nyugodtan kijavíthatod azt, amit szerinted rosszul írtam (ja, aki, ami elé vesszőt kell rakni :-P).

jahh... énis picit csalódtam a címében... azt hittem magamra fogok ismerni: annak idején azért váltottam, mert meguntam, hogy mindenki fikázza a win-t, de senki sem tesz semmit:D azt hittem az elején, hogy kapok valami randát, de vhogy már a suse 8.2 is tudott elég szépet mutatni... ami két éve sem volt mai darab.
nnno, én erre (magamra) mondanám, hogy divatlinuxos:D
_________________________________________
Valódi paraszt vagyok. Csak előre tudok lépni, nem azt ütöm le, aki velem szembenáll, és ha nincs tovább, megváltozom.

Az én elképzelésem szerint a "Divatlinuxos" az, aki azért telepít Linuxot a gépére, hogy "lehessen vele feszíteni, mert nekem nem Windowsom van és ki akarok tűnni a tömegből", meg "csakisazértis raktam fel, mert szép", de a rendszerhez nem ért, sosem látott még bash-t, nem tud '*text editort'-t használni és azt várja, hogy berepüljön a sült galamb a szájába majd bomoljon szét a hús és a fűszersó az amiláz közepedte, hogy neki jó legyen.
(fura, de most pont grillcsirkét eszek, amiközben ezt a hozzászólást írom :-) )

*=vi, nano, emacs, más fura nevű dolgok
_____________
Powered by Áram

Tizensok éve az első linuxom kapcsán még ilyesmi is jáccott a dologban :)
Csakhát a telepítéssel párhuzamosan beszereztem egy unixokról szóló könyvecskét (elég jóhírű darabot, mint utóbb kiderült - de már nem tudom se a szerzőket, se a címét)

Mellesleg emacs-t soha életemben nem tudtam megtanulni...
Ctrl-c-Ctrl-x kb. az a szint ameddig el bírtam jutni vele.
vi mindenre elég :D
(és van belőle hpux-on is :DDD )

--
Fel! Támadunk!