Elemzés: a Sun ismét felajánlotta a HP-nek a Solaris - HP-UX egybeolvasztást

Címkék

A Sun a héten ünnepelte, hogy 5 millióan licencelték a Solaris 10 operációs rendszerét. A Sun szerint az 5 millió licencelő közül 3.2 millióan x86/x64 platformra töltötték le az anyagot. A Sun szerint a statisztikában található egy érdekes adat, miszerint ezen letöltők 25%-ka HP rendszerre akarja telepíteni az OS-t.

Jonathan Schwartz szerint, ha valaki a nagymennyiségű HP Proliant gépeken akar UNIX-ot futtatni, az nem fordulhat a HP-UX felé azon egyszerű oknál fogva, mert az nem fut ilyen architektúrájú gépeken, így ezeknek az ügyfeleknek, felhasználóknak máshol kell keresgélniük. Itt jönne képbe a Sun javaslata, amelynek a lényege az lenne, hogy a Sun és a HP egyesítse erőit, futtassa össze a Solarist és a HP-UX-et, amelynek eredményeként megszületett valami aztán futna a Sun gépein, a HP high-end Integrity gépein és az alsó és közép kategóriás ügyfeleket célzó Proliant termékcsaládon is.

A Sun tényleg komolyan gondolja? Elképzelhető, hiszen a napokban megint felajánlotta a HP-nek ezt a lehetőséget:

"We're again extending the olive branch to HP and offering to help
converge the Solaris/HP-UX roadmaps. HP's customer base is already
casting their vote by downloading Solaris 10. Running Solaris 10 on
x86/x64 servers is a potent combination for our joint customers, and
we're eager to partner with HP to make this combo even easier for
customers.""

A The UNIX Guardian rovat egy elemzést készített a Sun ajánlatáról "Óvakodj a baseball ütő alakú olajágaktól" címmel. Elolvashatod itt.

Hozzászólások

Most a SUN ezzel mit akar? Aki prolin akar unix-like OS-t, az használhat linuxot, akár RedHat, akár SuSE, támogatott. Az Integrity-n ezek mellett ott van még a HP-UX. PA-RISC-en csak a HP-UX, de az úgy se lesz túl sokáig. Szóval nem értem, miért érné meg a HP-nak összeállni a Sun-nal.

Arra viszont kíváncsi vagyok - és nem cinikusan, hanem komolyan - hogy mit profitálna a HP-UX a Solaris-sal való egyesülésből?

Ave, Saabi.

Egyesitet piacról kiszoritó erővel nagyobb halakat is ki tudnának golyozni. A ketőlyűk ösz piaci részesedése nagyobb lenne százalékosan mint kűlön kűlön. Valószinű mivel emelkedne a szolgáltatás minősége és esetlegesen kereszt reklámozást csinálnak akkor a bandába nem tartozó hátrányba kerűl. Ara jóban oda fígyelsz akit a "konkurense" is elismer. Ara aki mindenféle nevenincs fűggetlen piackutató és matató cégekkel írogattat valamit azt a ketőjűk közös nevével ellensúlyozni tudnák.

Nem vagyok bennfentes, de kivulrol nezve szerintem a kovetkezo van:
ket kulonbozo strategia letezik.
az egyik az IBM,HP,... akik minimalisra csokkentettek a sajat Unix fejlesztesi koltsegvetest, es lassan, de biztosan allnak at Linux-ra.
a masik a Sun, aki remenykedik, hogy a sajat Unix-a nem haldoklik. viszont nem hoz eleg penzt a Solaris. tobb fejleszto kellene. az opensource-e tetel nem hozott eleget.
az SCO-val nem mer kozoskodni;) kb. marad a HP.

Anr - http://andrej.initon.hu

Oké, ez magyarázat arra, miért célja a Sun-nak a migráció. De itt ugye két cégről van szó és engem inkább az érdekel, hogy miért lehet(ne) ez a migráció jó a HP-nak?
Milyen módon lehetne jobb a HP-UX azáltal, hogy a Solaris-szal migrálják? És miben lehet jobb a Solaris?
Sajnos én csak a HP-UX-ot ismerem, bár a unix-os világot Solaris-on keresztül ismertem meg, de az már nagyon régen volt, azóta az sokat változott. A mostanit nem ismerem.

Ave, Saabi.

Mint azt a multkori valaszbol lattuk, nem celja a HP-nak :) Valoszinuleg most is ezt fogjak valaszolni, es (ha nem most de egy ido mulva) egyszeruen figyelmen kivul fogjak hagyni ezeket a megkereseseket. Attol, hogy valaki egy olyan uzleteti ajanlatot, amit mar egyszer elutasitottak ujra megtesznek, meg nem fog feltetlen valtozni a masik fel velemenye.

Öt impulzus elv azt jelenti az űzletben van egy csomó dolog amit 5 ször kel megejteni. Impúlzusokat kell adni az ügyfélnek. Most már 2 impulzus lement. A halgatok reakcioja és az újságok és elemzők reakciója fel érhet egy 3. impulzusal. Ha létrejőn az 5 impulzus és enek felét kivűlálóktol kapják valószinű elgondolkodnak rajta. Aztán a 6 ra igent mondanak. Azt be kerűl a kronikába menyit kérette magát a HP.
Bár azon sem lenék meglepve ha már egyűt müködnének és ez az egész csak egy előreklámhadjárat részeként funkcionálna. Horgokat ereszteni az emberek tudatalatijába.

"az egyik az IBM,HP,... akik minimalisra csokkentettek a sajat Unix fejlesztesi koltsegvetest, es lassan, de biztosan allnak at Linux-ra.
a masik a Sun, aki remenykedik, hogy a sajat Unix-a nem haldoklik. viszont nem hoz eleg penzt a Solaris."

És ha mindeki linuxot használ, és a unixok eltünnek az OS történelem szemétdombján, akkor jo lesz? Szerintem nem. Innováció szempontjából előnyös a többféle OS léte. És gyanítom ugyanezen szempontból előnyös a többféle fejlesztési modell léte is.

Ha mindenki linuxot használ, akkor csak és kizárólag a hardware minősége alapján lehet majd különbséget tenni a gyártó cégek között.
Mert ugye, ugyanaz az operációs rendszer fut majd mindenen. Ennek az egy oprendszernek támogatnia kell kismillió féle hardware-t, anminek az eredménye vagy egy túlkomplikált szörnyeteg oprendszer, vagy kismillió fork, amik előbb-utóbb már kernel szinten sem találkoznak, mert minden gyártó saját hardware-ére fejleszti tovább.

További kiváló megoldás, ha már úgyis minden gyártó ugyanazt az oprendszert használja, hogy gyártson mindenki tök egyforma vasakat is. Mindenki ugyanazt a kiváló minőségű intel/amd cuccot használja, amit előre gyártott tajwani elemekből valahol összeragasztanak, majd mindenki rárakja a saját matricáját. Így nem kell dollármilliókat kiszórni összhasonlító elemzésekre, benchmarkokra, vállalati beszerzéskor is egyszerűbb a beszállítók közti döntés.

Elnézést, de most szeretnélek megfeddni. A Linux nagyon szép, és jó rendszer. Én is szívesen használnám mindenhol. Viszont a UNIX rendszereket azért tolerálják még mindig sok helyen a felhasználók, mert nem csak a szoftvert alakítják a hardwerhez - lásd Linux, - hanem a fordítva is működik a UNIX rendszereknél.
A SPARC processzorok és rendszerek nagy előnye igazából nem a hatalmas nyers erő. Ha a Solaris nem lenne mennének a süllyesztőbe. A Sun "óriási" pénzeket áldoz abba, hogy Linux és BSD rendszereket is lehessen futtatni a gépszörnyein, de ezek valamiért nem tudják annyira kihasználni a processzorokban és a rendszerekben rejlő lehetőségeket. Ezt a problémát nem lehet azzal magyarázni, hogy a programozóknak motivációs, vagy tudásbéli hiányosságokkal rendelkeznek.
A UNIX rendszerek (szigorúan nem beleértve a BSD-t), egy másik előnye a zárt forráskód. Természetesen nekünk mint egyszerű felhasználónak nem fontos ez, vagy egyenesen hátrány, viszont egy banki, vagy IT-biztonsági cégnek követelmény az esetleges kiskapuk külsős általi nehezebb megtalálása miadt. Emiadt fizetős UNIX rendszerek egyik hátránya, miszerint kevesebben vásárolják vagy töltik le, mint a rivális operációs rendszereket, ergo a platform iránti kereslet egy bizonyos küszöbérték alatt van: védettséget jelent a hobbi károkozók és divat-crackerek ellen.
Természetesen a UNIX rendszerek platformból származó előnye teljes mértékben átültethető lenne Linux vagy BSD rendszerre a hardverelemek "nyitott kódúvá" tételével, - a Sun részéről tapasztalható efféle nyitás, - de egy profitra épülő multinacionális vállalattól ilyet remélni balgaság lenne.
Végül is más nem mondható erre, minthogy a UNIX rendszerekhez (dendszer, és nem gép) pár "kiválasztott" férhet csak hozzá, melyek tudása az itteni legtöbb Linux-guruhoz nem hasonlítható, és inkább tiszteletet érdemelne az a pár fejlesztő, vagy csúcsfelhasználó, aki tudja mi fán terem a UNIX, és nem érdemlik meg hogy "fikázzák" azt, amiből a Linux kifejlődött.
Mindazonáltal remélem, hogy a jövőben a UNIX rendszerek fejlesztése helyett, a Linux - vagy BSD - fejlesztése lesz a jövő, tekintve, hogy az alacsony (felhasználó) kategóriában, és a nagyon nagy (szuperszámítógép) kategóriában a Linux gazdag sikereket könyvelhet el.

A kérdésedre válaszolva: költséghatékonyabb két cég <-> két rendszer helyett, két cég <-> egy rendszer felállás.

Aleph

Ha nem is célgépek, de egységes specifikációjú rendszerek.
Ha bugos egy hardver, vagy firmware, akkor azt "patchelik" meg és nem raknak bele tonnányi workaroundot a kernelbe, hogy a hibás sz.rt is kezelje.

Pl. a Fujitsu-Siemens is gyárt sparc alapú vasakat (Primepower-ként lehet vele sun.com-on találkozni), amiken ugyanúgy fut a és ugyanúgy van támogatva a Solaris.

No igen. Nyilván a SPARC platform óriási sikere miatt van, hogy a Sun leáll a tervezéssel és a gyártással és jövőre már csak a low end kategóriában lesz SPARC-os Sun gép, a többi mind FuSi lesz, természetesen nem a Sun féle US-kal, hanem a FuSi-féle SPARC64-es processzorral.

Jók a fent megfogalmazott tendenciák: a nem x86-os piac szűkül, emiatt a gyártóknak is lépniük kell, amit általában meg is tesznek (HP:minden Itanium, Sun:költséges dolgok leépítése, APL, stb).

Lehet, hogy eljön még az idő, amikor a világ legfejlettebb OS-e már csak x86-on, vagy Itaniumon fog futni. Vagy semmin. :)

Ez van, úgy látszik ezt akarják a vásárlók.

"No igen. Nyilván a SPARC platform óriási sikere miatt van, hogy a Sun leáll a tervezéssel és a gyártással és jövőre már csak a low end kategóriában lesz SPARC-os Sun gép, a többi mind FuSi lesz, természetesen nem a Sun féle US-kal, hanem a FuSi-féle SPARC64-es processzorral."

Hmm.. A FuSi sparc ( :) ) nem új találmány. A sparc elég régóta licenszelhető technológia. A FuSi meg régi mainframe gyártó cég. Saját sparc szervereibe is belerak egy-két dolgot, amit a mainfraim-jeihez fejlesztett ki.
Szerintem a Sun sem építi le a high-end vonalat, csak kicsit ráerősít a low-endre, mert ebben elég rendesen le van maradva, és a low-end sem olyan már mint pár éve a pentium2-esek korában: nagy piac, érdemes komolyan venni. Az US IV, és IV+ szerintem elég jól sikerült cpu, midrange-ben elég jó lenne, ha kicsit olcsóbban adnák...

Most így hirtelen nem találok sajtóhírt róla (csak régit), de mindenki arról beszél, hogy a Sun dobja a teljes SPARC termékcsaládját és ezután csak átmatricázott FuSikat fog árulni (APL néven emlegetik ezeket).

Én ezt leépítésnek hívom. Egy olyan céget, amely lassan csak átcímkézett hardvereket árul inkább nevezném redisztribútornak, mint gyártónak. :)

"de mindenki arról beszél, hogy a Sun dobja a teljes SPARC termékcsaládját és ezután csak átmatricázott FuSikat fog árulni "

Hmm.. én nem hallottam róla, de utánanézek. köszi

"Egy olyan céget, amely lassan csak átcímkézett hardvereket árul inkább nevezném redisztribútornak, mint gyártónak"

Igaz. Bár elég sok cég csinálja, hogy bizonyos kategóriákban csak matricáz, és így tudja lefedni a a low-endtől a high-ig a teljes skálát.

"Lehet, hogy eljön még az idő, amikor a világ legfejlettebb OS-e már csak x86-on, vagy Itaniumon fog futni. Vagy semmin. :)

Ez van, úgy látszik ezt akarják a vásárlók."

Ha kicsit túlzol is, de, azért sajnos vannak ilyen tendenciák is.
Kár, mert teljesen más feeling egy "vasszörnyeteggel" dolgozni (több tíz giga ram, több tucat cpu) mint egy kis "játékszerrel". :) :)

Talán ahoz tudnám hasonlítani, hogy más érzés egy külszini fejtésen az exkavátor fülkéjében ülni, és más egy útépítésen a markolót kezelni. (Figyelem: azt hangsúlyozom, hogy más nem pedig azt hogy jobb! :) :) )

Ha szigorúan vesszük, mindkét végletre megvan az egy gyártós megoldás az Inteltől. Low-midrange: x86, low-higend: Itanium.

A Sun pedig igazából elbújhat azok mellett a gépek mellett, amelyeket Itaniumból lehet ma venni (gyakorlatilag ugyanaz elmondható, amit te a PC-kre alkalmazol rá is).

"A UNIX rendszerek (szigorúan nem beleértve a BSD-t), egy másik előnye a zárt forráskód"

Én inkább azt mondanám, hogy az előnyük az egységes, koordinált fejlesztés, aminek az eredménye egy jól kezelhető, korábbi verziókkal kompatibilis rendszer.

"UNIX rendszerekhez (dendszer, és nem gép) pár "kiválasztott" férhet csak hozzá, melyek tudása az itteni legtöbb Linux-guruhoz nem hasonlítható, és inkább tiszteletet érdemelne az a pár fejlesztő, vagy csúcsfelhasználó, aki tudja mi fán terem a UNIX, és nem érdemlik meg hogy "fikázzák" azt, amiből a Linux kifejlődött."

Oh, azért ez túlzás. x86 solaris bárki számára hozzáférhető, és szinte teljesen megegyezik a sparc-al. (1-2 sparc pecifikus feture nem megy benne.) Egyébként használt sparc-ot szintén lehet olcsón venni, akinek az kellene.
Az a bizonyos tudás sem feltétlenül több, csak inkább más jellegű. Bár tény, hogy linuxhoz értő ember jóval több van mint jó unixos.

Imádom, amikor a linux-zealotok fikázzák a unixokat, mert azt tényleg elfelejtik, hogy elég sok mindent a unixból "nyútak le" a fejlesztése során. Pontosabban -mielőtt megköveznének- a linux döntő hányada unixból átvett technológiából áll.

"Mindazonáltal remélem, hogy a jövőben a UNIX rendszerek fejlesztése helyett, a Linux - vagy BSD - fejlesztése lesz a jövő"

Én inkább azt remélem, hogy a linux mellett ugyanúgy fejlődik tovább a unix is, legfeljebb nem lesz annyi különálló verziója.
Nem egészséges senkinek ha eltűnnének a unixok (ami egyébként irreális is.) AIX-ben és Solarisban is azért még vannak olyan funkciók, amikről a linux csak álmodhat.

Ez az egész üzengetés a HP-nak számomra valami olyasminak tűnik, mint a "teaser" reklámok: hetekig lát fura plakátokat az ember, utána egyszer csak lehullik a lepel, felkerülnek a hiányzó feliratok, és kiderül, hogy csak porszívót akarnak ránk sózni.

A Sun látja, hogy kezd beérni az Itanic és irigykedik, hogy van egy cég, amely a low-endtől a high endig (feljebb, mint amit ő adni tud a SPARC-jával) ugyanazzal a processzorral le tud fedni mindent.
A fiókból nyilván ciki lenne előszedni a Solaris régi Itanium portját, meg ezzel végülis beismernék, hogy a SPARC-nak leáldozóban (durvábban fogalmazva: vége), így megpróbálják elérni, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon, azaz: a Sun anélkül, hogy azt kommunikálná, hogy már nem hisz a SPARC-ban rendelkezhessen egy Itaniumon futni képes OS-sel.
Ehhez ideális lenne, ha át tudnák venni a HP-UX vásárlókat, mert így piacot is tudnának bővíteni, illetve a saját (najó, rebranded, Sun címkés) vasaikat is el tudnák adni még egy darabig, mint Itanium alternatívát.

Ez is egy lehetséges válasz. Sokszor a hülyeségek mögött is komoly gondolatok állnak. :)

Apám...
SPARC és hatalmas nyers erő: mégis melyik processzorról beszélsz? US T1? USIV? SPARC64-ek? Valahogy az a hatalmas nyers erőt mintha egyikben sem látnám.

"A Sun "óriási" pénzeket áldoz abba, hogy Linux és BSD rendszereket is lehessen futtatni a gépszörnyein"
Helyesen: a Sun óriási erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a Linux és a BSD ne fusson a gépszörnyein. A low end vasaknál kiosztott pár gépet, illetve elszórt némi doksit, aminek Linux és BSD oldalról lesz (van) is eredménye. De ez egyrészt a megrögzött Linux és BSD fanokon kívül, akiknél a szerver véget ér az apache-php-mysql-nél senkit sem érdekel, másrészt 2006. van, amikoris a SPARC-ok eladási görbéi vélhetően már nem ívesen felfelé, hanem pont ellenkező irányba haladnak.

"A UNIX rendszerek (szigorúan nem beleértve a BSD-t), egy másik előnye a zárt forráskód. Természetesen nekünk mint egyszerű felhasználónak nem fontos ez, vagy egyenesen hátrány, viszont egy banki, vagy IT-biztonsági cégnek követelmény az esetleges kiskapuk külsős általi nehezebb megtalálása miadt."
Egy banknak, vagy olyan intézménynek, amelynek fontos a biztonság miért is lenne előny, hogy semmit sem tud a kódról? Tudod a security by obscurity nevű találmányt csak a tájékozatlanok hiszik el.

Egy banknak, vagy olyan intézménynek, amelynek fontos a biztonság miért is lenne előny, hogy semmit sem tud a kódról? Tudod a security by obscurity nevű találmányt csak a tájékozatlanok hiszik el.

Naja, ráadásul naívság lenne azt hinni, hogy ezeknek a zárt forrású UNIX-oknak a forráskódja nem érhető el bizonyos - mmm - rétegekben. ;)

"Apám...
SPARC és hatalmas nyers erő: mégis melyik processzorról beszélsz? US T1? USIV? SPARC64-ek? Valahogy az a hatalmas nyers erőt mintha egyikben sem látnám."

Majd ha egyszer megtanulod kihajtani, akkor látni fogod, hogy az ami benne van nyers erő. Nem ismered ez látszik.

"Helyesen: a Sun óriási erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a Linux és a BSD ne fusson a gépszörnyein."

A T1-esre melyik kernel-verziót kell telepíteni? Ha erre a kérdésre helyesen válaszolsz, akkor tudod, hogy mekkorát tévedtél. Az természetesen egy másik dolog, hogy nem támogatott, még ötlet szintjén sem - mármint a Sun részéről.

bra-tól kérdezném: Mióta foglalkozol HPC-vel?

Aleph