Fejlesztők gyűltek össze az Ubuntu Edgy Eft tervezésére

Címkék

Ezen a héten hétfőn több mint hatvan Ubuntu fejlesztő gyűlt össze Franciaország fővárosában, a Charles de Gaulle repülőtértől nem messze egy szállodában annak érdekében, hogy megtervezzék az Ubuntu következő disztribúciójának, az Edgy Eft-nek kiadását.
Míg az Ubuntu legutolsó, 6.06-os, Dapper Drake kódnévre hallgató kiadásával a fejlesztők nem titkolt célja az volt, hogy egy stabil, csiszolt, és rendkívül hosszú ideig karbantartott disztrót adjanak a felhasználók kezébe, addig Mark Shuttleworth-nek a következő kiadással más tervei vannak.

Mark korábbi bejelentéséből az olvasható ki, hogy az Edgy Eft egy minden szempontból élvonalbeli, legutolsó technológiát, új kódokat és új infrastruktúrát magában foglaló kiadás lesz. Magyarul ez azt jelenti, hogy itt az idő arra, hogy jöjjenek a várva-várt zsír új technológiák, olyanok is, amelyeknek talán nem a kiforrottság a legfőbb erényük (talán a legtöbb ember itt a látványos újítást hozó Xgl-re gondol talán, pedig nem erről van szó elsősorban).

Az újdonságokból kifolyólag Shuttleworth és Matt Zimmerman egyetértenek abban, hogy az Ubuntu következő kiadása "nyersebb", "durvább" lesz mint a megszokott Ubuntu kiadások. Azoknak, akinek a stabilitás fontosabb mint az új technológia, azoknak célszerű lesz a desktopon 3 és szerveren 5 évig támogatott Dapper Drake-nál maradni egy ideig.

A cikk írásának pillanatában több mint 170, a kiadással kapcsolatban meghatározott célt vitatnak meg a fejlesztők Párizsban.

Néhány ezek közül:

  • Tisztább ház: (csomagszámban) kisebb, erősebb, jobban támogatott disztribúció.
  • Csiszolás és egységesség: ezalatt például azt értik, hogy lehetőleg minden programban ugyanúgy viselkedjenek mondjuk a tab-ok. Pl. a Firefox-ban, Gaim-ban, GNOME Terminal-ban, stb.
  • Xen-képes kernelek alapértelmezetten: ezt nem nagyon kell magyarázni. Virtualizáció (napjaink kedvenc szava) alapértelmezetten.
  • Széleskörű kisegítő lehetőségek: az Ubuntu számára nagyon fontos terület ez. Ennek érdekében a legújabb és legjobb szabad szoftveres kisegítő programok fognak beépülni az Edgy Eft-be olyan területeken, mint például a képernyő nagyítás, képernyő (fel)olvasás, stb.
  • File típusok: cél egy adatbázis létrehozása, amelyben a kevésbé ismert vagy használt file típusok tárolódnának annak érdekében, hogy azok megnyitásához javaslatot tudjanak tenni az Ubuntu következő kiadásában található programok. Például a Firefox javasolni és telepíteni tudjon olyan szoftvert, amely az ismeretlen média megnyitásához szükséges, stb.
  • GCC-SSP: A biztonság sem utolsó szempont, ezért a fejlesztők azt fontolgatják, hogy integrálják az új disztróba a GCC Stack Smashing Protector-t.
  • SMART csomagkezelő: egy új, Python-ban írt csomagkezelő, amely elboldogul a .rpm, .deb és a Slackware csomagokkal is, emellett fejlett algoritmusokat tartalmaz annak érdekében, hogy elbánjon a függőségi problémákkal. Az Ubuntu úgy gondolja, hogy a SMART egy opció lesz az Edgy Eft-ben.
  • stb.

Bővebben és pontosabban a NewsForge cikkében itt.

Hozzászólások

6.06 desktopon csak 3 évig támogatott, ha jól tudom.

Akkor gondolom végre lecserélik az InitV-ot is. Nem mintha lenne vele valami bajom. :)

--
TheReplaced, Argh! ><

A SMART csomagkezelőt valaki használta már? Tapasztalatok? Ez érdekes lehet.

Gábor

En hasznalom, Suse10.1 sajat csomagkezeloje katasztrofalis, ezert le akartam cserelni valami masra. Elobb jott az apt, utana smart, es aztan maradt is smart. Kepes telepiteni csomagot kulonbozo repositorykbol, apt, rpm, deb csomag konyvtar, apt-rpm, red carpet csatornakbol, slackware repo, urpmi, yast2 repok, szoval olyan svajci bicska szeru. Kezelheto konzolosan es gui-n keresztul is. Van hozza frissitest jelzo tray applet is, csak fapados a szentem, tenyleg csak jelezni tudja, hogy frissites van, de az update elvegzesehez mar a smart-gui-t kezzel kell elinditani. Egyebkent gyors es konnyen kezelheto.

hat ha olyan jol csiszoljak mint a 6.06 os akkor ok

tesztverziok meg mentek/egy ideig/, vegleges mar nem :D

1) Nagyon jó döntés, hogy nem kínlódnak az XGL-lel. Nagyon kiforratlan még.

2) Nem értem, mi szükség a Smart PM-re, amikor az apt+dpkg kiválóan működik.

3) Úgy tűnik itt most már tényleg egyre inkább eltávolodnak a jó öreg Debian-tól. Egyre kevésbé lesz a kettő egymással kompatibilis. Igaza volt tehát Ian Murdock-nak.

4) Remélem, az mc bekerül végre a main repóba.

és ebben hol van az apt vagy ill sources.list.

spec arra gondoltam hogy a sources list-ben ilyesmi van benne:

deb http://....../ubuntu/ ...
rpm http://....../adobe/ ...

effektíve az elgondolás nem rossz, s ha az LSB-ből indulunk ki akkor elviekben még működhet is... az hogy perpillanat vannak azért nehézségek...
nem kell aztmondani hogy nem kell "fejlődni"

pl: minek jobb autót csinálni, ha pl a 35 körüli mercédesz bevált, csak olyat kéne gyártani folyamatosan világszerte... sokat, és akkor mindenkinek az lenne, lenne mindig alkatrész meg minden, nem kell fejleszteni, mert bevált -> gurul... sőt stabil jó meg minden, minek rádió, légkondi stb bele...

Nem. Én ilyen esetben az rpm-ből deb-et gyártottam. És nem aliennel, hanem úgy hogy kicsomagoltam, áttanulmányoztam az rpm install-szkriptjeit (ha voltak ilyenek), és minden szempontot összevetve készítettem egy deb csomagot, amit végül egy helyi apt forrásba helyeztem. Ez így elegáns és szép. Én már csak így gondolkozom: Slackware és Gentoo után rühellek ezerféle forrásból többféle formátumú binárisokat kritikátlanul csak úgy felpakolni.

(Most pedig szemét leszek:
Az egy perc alatti dupla postolást akár tekinthetjük a drupal kedvességének is. Biztos KDE-s fan :) )