TV interjú Theo de Raadt-tal

Címkék

A kanadai Report on Business TV (robtv) egy érdekes interjút készített a szintén kanadai illetőségű Theo de Raadt-tal, az OpenBSD projekt vezetőjével.

Az interjúban szóba kerül, hogy mi motiválja az OpenBSD készítését, milyen cégek használják az OpenBSD projekt kódjait, stb.

Az interjú elérhető avi-ban itt (jó minőség, ~ 40MB, kb. 6 perc).

Hozzászólások

Egész szimpatikus fiatalember benyomását keltette :-D

--
trey @ gépház

Melyik a Theo? A nyakkendős? :)

--
Sokan nincsenek tudatában annak, / hogy egyszer mindenki meghal. / Akik ráébrednek erre, / azonnal abbahagyják az ellenségeskedést.

Kellemes a kiejtésük :D

Amúgy a riporter mindig papírról vagy súgógépről olvassa, h "OpenBSD" :D

Tipikus esete ahogy a media keveri a Hacker-Cracker fogalmakat.

Mielőtt megnézném a videót: Theo arca belefért a képernyőbe? :) Egyébként tényleg nagy agy az ember, ő is zseni.

Valahogy nem ilyen kép alakult ki bennem róla.. azt hittem valami durva állat lesz, aki ízekre szedi a riportert.. megérdemlem, mert előitéleteim voltak.. :)

ps.: egyet kell értenem az előttem szólokkal, elég érdekes a testmozgása.. :)

Az eddigi hozzaszolasokat szanalmasnak tartom mivel semmilyen alapja nincsen senkinek ahhoz hogy Theo-t kritizalja, ugyanis o mar felmutatott jopar dolgot amit ti soha a budos eletben nem fogtok.
Meg ha Theonak nagy is lenne az arca (mert nem az) akkor is lenne mire.
Itt csak is filozofiarol van szo es hozzaallasrol. Sokan ezert latjak ugy hogy nagy az arc, s a tobbi.
Azert azt is erdemes megnezni, hogy mely open source projectnek
van ennyi televizios szereplese. Es hat valljuk be a sok dumbass nem az internetet bujja, hanem inkabb TV-t nez. Nem csoda hogy a legjobb reklam az a TV.
Mint azt lehetett olvasni a jovoben kisebb hackathonok lesznek a vilagon mindenhol. Magyarorszagra is tervezek egyet, amelyhez a Unixlab Egyesulet mar fel is ajanlotta a segitseget es remelhetoleg hamar osszejon a dolog. Majd remelem masok tamogatasara is lehet szamitani. Mutassak meg a magyarok is, hogy nem mindeki olyan mint az atlag magyar ember.

"Az eddigi hozzaszolasokat szanalmasnak tartom mivel semmilyen alapja nincsen senkinek ahhoz hogy Theo-t kritizalja, ugyanis o mar felmutatott jopar dolgot amit ti soha a budos eletben nem fogtok."

Hat azt, hogy fognak-e, azt eleg nehez lenne megmondani elore, de mondjuk ugy, hogy nem valoszinu. :)

A tobbivel egyetertek. Amugy valo igaz, hogy a Theorol nem jarja tul johir, de en is aszondom kar levonni konzekvenciakat.
---------------------
Ригидус а бетегадьбол

sajnos amikor mar valamit otodjere mondasz el valakinek...
legjobb pelda erre az hogy tegnap este elkisertem asszonypajtast a fellepesere es bejott egy dumbass az oltozobe hogy hol van a CD amin a zene van. mondom bent van a a masik szobaban a csajoknal... nez ram mint a bamba... na mondom elmondom neki meg1x.... semmi hatas... harmadjara sikerult felfogni neki.. bement es elkerte... kifele megkerdeztem azert meg tole hogy minden rendben van-e es megvan-e a CD... no comment.

Ez eleg veszelyes tud lenni. Ennelfogva indokoltnak latod azt is, hogy ha valaki afrikai, akkor alacsonyabb rendu, mit akar itt?
En meg a Theo kezet egy mozdulattal el tudnam torni min. 2 helyen (Chuck Norris pedig szilankosra) - gyenge tbc-s testalkatu monitorfeju. Aki meg ugyanolyan eros mint en, azzal meg jopofizok. Ez rendben van igy?
En nem rekesztenem ki a kezdoket mert lassu halalra iteltethet a project ezaltal.

tevedesben vagy... nem az a problema ha valaki - hogy a te peldadhoz igazodjam - 40 kilos vasaggyal, az sem baj, ha soha nem is akar tobb lenni. sot, az sem baj ha tobb akar lenni. a gond ott kezdodik amikor elmagyarazod neki keszsegesen, hogy megis mit kellene tennie, hogy tobb legyen, es pont az ellenkezoet csinalja, vagy pont ket napmulva mar o kezdi el neked magyarazni, hogy miert nem csinalod te jol.. es ilyenkor nem csak Theo de Raadt de szerintem barki akivel ez naponta megtortenik ideges lesz mert tudja, hogy csak az idot pazarolja.

Ennyi erovel egy admin is ideges lesz, mert egy user mar a tizedik kiseloadas utan is keptelen megjegyezni valamit. Aki ideges, szedjen nyugtatot. Ez a "nyugodtan gizdulhat, mert van mire vernie magat" hozzaallas pedig nagyon szanalmas. Nezzetek el A'rpi beszolasait is es ne fikazzatok semmiert sem, mert mplayer.

Ha jól rémlik, akkor Theónak részben sziklamászás a hobbija. :) Nekem volt régebben falmászó haverom, amikor kezet fogtam vele, mindig mintha egy satuba raktam volna a kezemet. :) Szóval nehogy meglepődj. :)))

--
Sokan nincsenek tudatában annak, / hogy egyszer mindenki meghal. / Akik ráébrednek erre, / azonnal abbahagyják az ellenségeskedést.

Nyilvan nem konkretan ertettem, lehet, hogy Chuck Norris tanitvanya es eselyem nincs, franc se akar pokemberekkel bunyozni :-)
Vannak edzotermek, ahol leszarjak a kezdoket es lerugjak a bordasfalrol (roundhouse kick). Van ahol meg segitik oket, ha nem megy huszadszorra sem, majd megy huszonegyediknel. Az elobbi helyeket erdemes elkerulni. Ennyi.

nyugi, senki nem szidta a "csajodat". Talán olvasd el mit írtam. Zseni a csávó. De attól még lehet büdös a lába. Nem tudom érted-e mit akarok mondani. Ha nem, akkor majd még pár év és megérted. Szeretjük a zseniket, de attól még nekik is vannak hibáik. Pl Theonak nem a filozófiájával gondom. Sőt, igazából semmivel, mert nem beszélgetek vele. DE olvastam azért levlistát és nyilatkozatokat is. Nem áll tőle távol, hogy másokat lenézzen. Ez pedig nagy arcra utal. De tisztelem a véleményedet, kár, hogy Te senkiét sem, a fentiek alapján. Nem kell neked megvédened Theot, nagyfiú ő már.
Egyébként mit értesz átlag magyar ember alatt? A "hülye" szobafestőt? Soha nem fogod úgy kifesteni a szobát mint egy szobafestő. Theo sem. Most nekiállhatnék védeni én is a szobafestőket. Az átalg nem hülyébb, mint Te, hanem más az érdeklődési köre.

Nem igy ertettem egyaltalan. Hanem arra hogy az atlag magyar mentalitast nem szeretem. Ez a ne segitsunk senkin, legyunk irigyek mert neki 2 turo rudija van. Ussok meg mert nem tetszik a feje vagy lopjunk torolkozot a hotelbol mert az milyen jomar. Felreertetted. En nem akarom Theot megvedeni mert egyaltalan nincs ra szuksege csak mar neha szanalmasnak tartom a hozzaszolasokat.

szerintem, ha minden projektvezetőnek annyi forintja lenne, amennyiszer elküldik melegebb éghajlatra vagy konfliktusba keveredik, akkor még külföldön is gazdag ember lenne. Az meg nem tipikusan magyar felfogás, hogy másnak ne jusson. A törölköző kérdés már más ügy, sajnos. De abból is ki lehet indulni, hogy a drága helyekre a vastagnyakú, fukszos köcsögök mentek annó, akik itthon is loptak, csak másként, ott is ilyenek voltak. Kiesett a rotációs kapa a szájukon, na. Azért én láttam olyat Barcelonában egy négycsillagos hotelban, mikor a kedves nyugat-európai turista _lesöpörte_ az egyik hidegtálat a saját tányérjára, nehogy elfogyjon. Aztán biztos ami biztos, nem egy adag narancslevet öntött magának, hanem jó párat. A pincér majdnem összeesett ekkora bunkóság láttán. Meg is kérdeztem gyorsan, hogy "elnézést, ön is magyar?" De nem válaszolt, csak nézett, tehát biztos, hogy nem csak nálunk van ilyen :)

en meg az ontomjenezo OpenBSD propagandat tartom szanalmasnak. pl. mi az, hogy 'gold standard of software' meg 'virtually hacker-proof'? az OpenBSD??? ezt ti most *tenyleg* komolyan gondoljatok?

nem tudom, hogy a fiatalabb generacio mennyire emlekszik, de amikor a magyar foci ugy igazan melyrepulesbe kezdett, akkor a sajto eloszeretettel fricskazta a focistakat azzal, hogy ok mar csak "verbalis focit" jatszanak. na nekem mindig ez jut eszembe az OpenBSD propaganda meg biztonsag/minoseg kapcsan.

1 Atlag magyar: hat igencsak felreertetted thug mit irt, azer az kicsit enyhen van fogalmazva hogy mas az erdeklodesi kore, a masik veglet meg durvan hogy a sok paraszt, nagyon jol tod mirol van szo, az atlag emberileg gane magyarok mast se tudnak csak furkalodni egymast szivatni es ez jellemzo az orszag nagy reszere foleg pestre, ha meg kimesz videkre ott talalhatsz sok "parasztot" is, nem reszleteznem tovabb, ha nem tetszik ez a szemetdomb hagyd itt teis vagy sirj az index forumon.

2 Theo: egyaltalan nemtom mit kell fikazni barmilyen szempontbol is, nem ismered szemelyesen, nem talalkozol vele naponta akkor meg nemtom minek kell olyan dolgokkal foglalkozni vannak e hibai, amit csinal (a munkaja) az mindenkinek hasznos

3 BSD: aki hasznalja azt tudja mennyivel letisztultabb es jobb rendszer mint a linux, aki meg nem utalja csak tovabb a lenyeg hogy itthon ha vki opensource cuccokkal dolgozik annak a szempontjabol tokmind1 ismeri -e, mer nemvaloszinu hogy a ceg ahova kerul bsd szervereket hasznal, vagy akarmi koze lenne a bsdhez.
Ezzel csak azt akarom mondani hogy legtobbszor egyszeruen megvan adva 1 feladat amit megkell oldani es nemerdekel senkit linuxal v bsdvel csinalod (sot igazabol felse tunik senkinek mivel csinalod...) es ha nem fizetnek meg a munkaer (ami eleg valoszinu) akkor lefogod sz@rni mennyire biztonsagos a rendszer, egy dolog erdekel majd minel gyorsabban keszlegy es mukodjon...

4 Security itthon: ez a masik hogy itthon magyarorszagon vannak a vilag leggazdagabb vallalatai ahova percenkent probalnak betorni ... haha
Erdekes lenne valami oldalt csinalni arrol kinek hanyszor tortek be a rendszerebe, mert szerintem a kutyanak nem erdeke itthon hackelgetni, kezdo hackerek portscannelesei meg trojan programok meg roman hackerek ... szal ez a kemeny felhozatal generaltal egy 2048as dsa kulcsot, belottel 1 tuzfalat, proxyt, logolast stb es akkor kapod mailba az IDS riportjat ha gond van de nem lesz gond ugyse, szal ertelme 0 szakma itthon de mindegy ezt legalabb paran nem igy gondoljak es ilyen looser pokoli unix adminoknak is lehet itthon allasa amibol legalabb havonta futja netre...
nah
peace!

2 Theo: egyaltalan nemtom mit kell fikazni barmilyen szempontbol is, nem ismered szemelyesen, nem talalkozol vele naponta akkor meg nemtom minek kell olyan dolgokkal foglalkozni vannak e hibai, amit csinal (a munkaja) az mindenkinek hasznos

Internetben éppen az a szép, hogy nem kell személyesen találkozni valakivel ahoz, hogy megismerje az alapvető emberi vonásait... :P

4 Security itthon: ez a masik hogy itthon magyarorszagon vannak a vilag leggazdagabb vallalatai ahova percenkent probalnak betorni ... haha

Rossz hozzáállás. Pénztárcáját sem csak a leggazdagabbaknak lopják el az utcán... ;)

"A "hülye" szobafestőt?"

Nekem erről ez jut eszembe:

"- Azt hiszem, azt mondta, boldogok a sajtkészítők.
- Miért emeli ki a sajtkészítőket?
- Nyilván nem szó szerint kell érteni, ugyanúgy
vonatkozik bármely tejipari termék készítőire."

[...]

"- Hallottátok? Boldogok a heringek.
- A heringek? - kérdezte a harmadik férfi. Mindig akadnak hitetlenek, ugye.
- Állítólag õk fogják örökölni a földet."

LOL :-)

(brian élete)

--
trey @ gépház

En annyit vartam volna, hogy a figura "hozza" magat, ne homoerotikus gesztikuacioval sarkalljon az obsd tamogatasara. Erdemes belegondolni abba is, hogy ezek alapjan mit gondol egy atlag TV nezo. A hackerek buz!k, ingyen adnak valamit mindenkinek, hogy a net jobb legyen, de megis azert a penzt beszedik valamilyen modon.
Nyilvan zsenialis dolgokat muvel a fazon, meg minden, de ugyanugy budoset sz4rik, mint barki mas. Az ember hajlamos a rendelkezesere allo informaciok alapjan itelkezni, en ezt elfogadom, torodj bele Te is.

Kar, hogy nem 4.8, mert akkor lehetett volna a nagyobbik felsozsolcai unoka :-D "Autok mindig is voltak, autok mindig is vannak, autok mindig is lesznek."
Kicsit elkanyarodtunk a topictol. Szerintem ez a TV-s cucc csak annak a reklamhadjaratnak a resze, amit nemreg inditottak, hogy tobb penzuk legyen a projectre vagy ferrarira, hogy lerallizzak a Carmacket. Tegyek.

"Könnyen pofázik az ember, ha nem éli át maga a dolgot."

Van megoldas erre is. Ugy megverlek, hogy hetekig dadogsz :-)) Es akkor ateled :-D
Nem ertem, miert akarod beallitani a dolgot ugy, hogy masok betegsegebol gunyt uzok. Ja, es majd kerdezd meg a baratodat, hogy rohogtek-e rajta szobeli kozben. Tuti, hogy igen. Es utana is. Sajna ez van, az emberek ilyenek.

Szerintem kellene egy reális pártatlan magyar nyelvű teszt amin össze lehetne hasonlítani az openbsd, freebsd, linux, windows2003-server, solaris, netbsd opárációs rendszerek képességeit lehetőségeit, és alkalmazhatóságait. Normálisan szakmai szemszögből.
Részletesen dokumentálva, teszteredményekkel alátámasztva, fényképek, videó, stb., ha ez megvan nincs vita, azt hiszem...

Erre én biztosítanám a hardware-t, már csak hozzáértő szakemberek kellenek.

A vas supermicro 5013c-t 3Ghz prescott hyperthread, 4Gb ddr400 ram, ataraid 2xsata150 250Gb, 2x intel gigabit ethernet, ezen lehetne nyúzni a rendszereket.

Várom a hozzáértő szakikat.

Life is a beauty but smells like shit....

Szerintem kellene egy reális pártatlan magyar nyelvű teszt amin össze lehetne hasonlítani az openbsd, freebsd, linux, windows2003-server, solaris, netbsd opárációs rendszerek képességeit lehetőségeit, és alkalmazhatóságait. Normálisan szakmai szemszögből.

A felsorolt rendszerek képességeivel nagyjából minden hozzáértő ember tisztában van, a többi meg már csak ideológia és vallás, amely máris nem teszi pártatlanná a tesztet.

Erre én biztosítanám a hardware-t, már csak hozzáértő szakemberek kellenek.

Nyilván nem a hardware a probléma, rajtad kívűl tudnának még páran biztosítani ilyenre vasat... ;)

Igazán ne vedd a szívedre, de borzalmasan nagyot tévedsz, pontosan ez a baj, hogy a sok "magát hozzáértőnek valló"-nak gőze sincs arról, hogy mi mire való és mivel mit lehet csinálni, sajnos még a saját maga által használt rendszerről is csak felszines tudása van, ráadásul ennek az ellenkezőjéről van meggyőződve....tiszt. a kiv.-nek.

Van már ilyen teszt/doksi?
Nincs!

Nekem mondjuk annak idején, amikor elkezdtem folglalkozni linux-al, nagyon kellett volna egy ilyen iromány/teszt, nem beszélve arról, hogy pl. kínlódtam egy adott problémával + linux-al fél évet, mire egyáltalán tudomásomra jutott, hogy létezik más is, jobb is, tisztább, szárazabb, lágyabb...*bsd, hangsúlyozom az adott célra.

Tehát szerintem, nagyon kellene egy ilyen doksi, lehet, hogy nem számodra, de a sok kezdő sőt középhaladó is tudná hasznosítani .ill a sok ostoba vitának is határt szabhatna.

A másik azzal, hogy "biztosítanék" egy vasat ami nem is olyan hulladék, nem felvágni akarok, csak kedvet csinálni.

Life is a beauty but smells like shit....

Nézd... Milyen tesztet szeretnél? Milyen feladatokkal? Milyen célkitűzéss(ekk)el? Mire vársz választ? (sebesség? megbízhatóság? biztonság? karbantarthatóság? stb.)

Általános feladatokra a felsorolt rendszerek mindegyike alkalmas a _maga_ módján. Bármelyikből csinálhatsz levelező szervert (persze nem mindegy, hogy milyet), bármelyik alkalmas webszervernek (persze asp vagy java esetén, nem biztos, hogy a BSD "jó választás" ;), stb.

Speciális feladatokra meg úgy is meg van, hogy mit kell/tudsz használni.

Szóval maradjunk annyiban, hogy nem értem a kérdést...

Gondolom én, hogy arra gondolt, hogy egy általános tesztet kell összerakni amit mindenki - minden érintett - elfogad (adatbázis, etc. szabadon választott).

Ezután jön pár arc aki a maga területén nagyon ért hozzá:
- feltelepíti a rendszert,
- beállítja,
- elindítja a teszteket

A logokat szépen összegyűjtik, majd kiértékelik.

Természetesen mindezt felügyelve, hogy ne érje szó a ház elejét. Ebből ki lehetne okoskodni, hogy melyik rendszer miben jobb mint a másik, milyen célterületre ajánlott igazán.

--
Az élet harc. Délelőtt az éhséggel, délután az álmossággal.

Értem én ezt, csak nem látom megfelelően megvalósíthatónak. Nyilván minden tulajdonság valamilyen szinten mérhető. Valami könnyen, valamely kevésbé triviális megoldással. Sebesség tesztet viszonylag egyszerűen lehet végezni (bár attól függ minek a sebességét nézzük az adott rendszeren), de azt gondolom nem jönnének ki nagy meglepetések ezzel kapcsolatban. Rendelkezésre állás vagy a biztonság már számszerűsítve jóval nehezebben kimutatható (Vegyük statisztikának az elmúlt évek hiba jelentéseit rendszerenként? Hogyan értékeljük a hibákat súlyosságuk alapján? Mennyire vonhatunk le következtetéseket a kinyert adatokból? [Hurd-re valószínűleg kevesebb advistory jött ki, mint Linuxra, akkor a Hurd biztonságosabb? Jóval kevesebbet is tud, akkor ezt hogyan számoljuk bele? stb.]). Karbantarthatóság pedig megint emberfüggő és kevésbé mérhető, ráadásul rengeteg ilyen tulajdonság/tényező van amelyet meglehetne vizsgálni.

Ki vonja le a végső következtetést? Miből gondolja bárki is, hogy az eredmények alapján egyértelműen kijelenthető lesz majd bármi is? Lehet, hogy mindenkinek más fog "lejönni" az értékekből, hisz más az 'értékrendje'...

... és ezzel megint visszakanyarodunk az ideológia/vallás útvesztőjére. Teccikérteni?

Nem érted még sem. Ki nem szarja le, hogy mennyi hiba van/volt az egyik vagy a másik rendszerben? Itt nem erről van szó. Tisztán bench jellegű tesztek (terhelési és egyéb) futnának meghatározott forgatókönyv szerint. Ezek eredményeit kellene közzétenni. Akár még értékelni sem kell, hanem mindenki vonja le a következtetést.
Ennyi és nem több.

Ja igen: a tesztnek átfogónak kell lenni, tehát nem csak egy sima adatbázis lekérdezés lenne a cél.

--
Az élet harc. Délelőtt az éhséggel, délután az álmossággal.