A MacIntel megölheti az Apple nyílt forrású törekvéseit?

Címkék

A fenti címmel olvasható a Slashdot-on egy cikk, amelyben arról írnak, hogy Rob Braun, OpenDarwin core fejlesztő azt állítja, hogy az Apple nyílt forrású törekvése halott, mert az Apple nem akar segédkezni az OSx86 kalózkodáshoz.

A cikk szerint az Apple elsőként annak a cctools-nak a forrását tartotta vissza, amely ahhoz kell, hogy a Darwin-t le lehessen fordítani. Most pedig úgy tűnik, hogy a továbbiakban nem adják ki az OS X xnu kernelének forrását.

A Slashdot cikke itt.

Hozzászólások

De szenved az Apple... Megfertőzte őket a sok pénz és egy bizonyos Gates nevű senki, aki összeharácsolt vagyonával fel akarja falni a világot.

Szerintem nagyon elnezted a kottat :-) Ez nem adocsalas. Pl az sem adocsalas, hogy egy b4szott nagy ceg megvesz egy kisebb veszteseges ceget - emiatt kap adokedvezmenyt, egy-ket even belul kirug mindenkit, ceg megszunik es ennyi.
Naivitas azt gondolni, hogy mas (mienknel kulturaltabbnak latszo) orszagokban nincs adocsalas/visszaeles...

Hahaha, majd összerablok naponta 5 nagybanknyi pénzt mint Gates, és majd akkor én is annyit fogok jótékonykodni, a bevételek töredékéből. Segíteni akar az afrikai gyerekeken? Akkor menjen oda ő maga és vegye ki részét személyesen a munkából. Van pár ismerősöm aki ezt megteszi, na ők tényleg jótékonykodnak, nem ripacskodnak mint gates.
Amég ereje teljében volt a dohányipar, ők is "jótékonykodtak bőkezűen" minden irányba, afrikai éhezőktől kezdve, rákkutató alapítványokig, amely betegségnek mellesleg ők voltak az egyik okozóik profitéhségük miatt. Az ilyenek "jótékonykodók" mint Gates a világ legnagyobb genyái. A felajánlott pénzek számukra jelentéktelen fillérek.

"Hahaha, majd összerablok naponta 5 nagybanknyi pénzt mint Gates, és majd akkor én is annyit fogok jótékonykodni, a bevételek töredékéből."

Jaj, minden okoska ezt mondja, csak nem látom, hogy utána csinálnátok.
(Persze tudom, erre jön a mártír szöveg a becsületről meg a lelkiismeretről...)

Szánalmasak vagytok.

A te agitprop-droid szöveged a szánalmas. Bedőlsz minden ócska és ósdi médiapropagandának és szajkózod itt a szlogenjeiket ahelyett, hogy megpróbálnál önállóan gondolkozni.

"Jaj, minden okoska ezt mondja, csak nem látom, hogy utána csinálnátok."
Úgy látszik szelektív a memóriád, és elfelejtetted milyen adománygyűjtéseket voltak itt a délkelet ázsiai katasztrófa után. Volt egy nyugdíjas néni, aki a megtakarított pénzét adta oda, na az jóval többet ér a szememben mint gates hatalmas vagyonának morzsái.
Az az ismerősöm akiről írtam nem csak odavágott némi élelmet nekik, hogy egy hétig jóllakjanak és utána éhezzenek tovább, hanem megszervezte egy ottani kisváros életét, önfenntartó mezőgazdaságot teremtett, ami biztosítja számukra a fenntartható emberi életet. Több évtizedébe került, ma már az alapítványa folytatja a munkáját nagyobb volumenben. Ezt nevezem én SEGÍTSÉGNEK.

hat..
1. valaki arulja mar el legyen szives, mert nagyon le vagyok maradva. az intel es apple szovetsegnek mikoze bill gates szemelyehez ? valami elkerulte a figyelmemet ugylatszik.. :(
nem mintha annakidejen nem egyszerre kezdte volna az apple es gates..
2. maradjunk annyiban, hogy lehet gates utalni mert sikeres uzletember es felismerte, hogy a monopolium a lehet legjovedelmezobb dolog. es meg is csinalta ezutan. szoval lehet utalni ezert, de nem lehet egyebert. a windowst nem o csinalta olyanra amilyen. aminek koze van a winben es egyeb ms dolgokban ahhoz, hogy milyen reszesedest er el az ms bizonyos sw/hw korokben, ott esetleg lehet koze a dolognak hozza. pl ugye az internet explorer mivel 95% on volt, nem volt ertelme fejleszteni mert minek penzt baszni el ra. en ha utalom valami miatt az ms-t akkor az ez. de nem bill gates szemelyet. ez olyan mint adott miniszter szemelyet hibaztatni minden olyan altalanos dologert amivel a miniszteriuma foglalkozik. rohej
3. es a jotekonykodas. mekkora hulyeseg mar megbocsassatok azt mondani hogy gates mennjen es szemelyesen segitsen... miert? tobbet segit ? emberek ebreszto. nem azt kell nezni, hogy ki mennyire onfelaldozo, azzal hogy o odamenne es segitene lehet szart sem ernenek az afrikai ehezok es/vagy betegek
de! http://www.gatesfoundation.org/default.htm lehet bongenszni mit csinal gates a penzenek egy reszevel. es ha hihetunk annak hogy a vagyona 40-50 milliard dollar akkor nem is csak egy picinyke reszevel:
Statistics*

Number of employees: 263
Endowment: $29.1 billion
Total grant commitments since inception: $10.2 billion
Total 2005 grant payments: $1.36 billion

nah most a felesege vagyonat nem ismerem. de ezek nem millio hanem milliard dollarok.
szoval nem arrol van szo, hogy vedem mert valoban nagy szemetseg volt annyi jo kis ceget kiszoritani, es egy csomo dologban a fejlodest megallitani(igaz mas dolgokban meg meginditottak, es a szamitastechnikai ipar ugyis tulteszi magat rajta elobb vagy utobb. manapsag mar nem nagyon tud fejlodni az ms hacsak nem valtoztat a politikajan, mert mindenhol fenntartasokkal kezelik), viszont nekem senki se mondja, hogy amit a gates alapitvany csinal az csak azert van hogy jo mediaviszhangot keltsen vagy hogy adoban visszakapja. ugyanis az alapitvany eleve non-profit :) es igenis a gates hazaspar penzeli fokent.. persze biztos ad mas is, lehet az usa kormanya is. miert ne ? ez semmit nem von le abbol a tenybol hogy rengeteg penzt koltenek olyanokra akiknek szukseguk van ra.

es persze. attol senki sem szarabb ha 10 forintbol 1 forintot ad mert nincsen tobb nelkulozheto neki. de attol sem szarabb valaki mert adhatna esetleg 12 milliard dollart de csak 11-et ad. meg akkor sem ha ezt a penzt aggressziv es visszataszito modszerrel szerezte.

A statisztika kapcsán jó lenne tudni, ebből mennyi származik a Gates házaspártól. Feltételezem nyílt alapítvány, és akkor más is csatlakozhat hozzá komolyabb pénzekkel, illetve kaphat adományokat is. Gates vagyonának nagyrésze microsoft részvényekben van. Azt nem tartom valószínűnek, hogy jelentős számú Ms részvénnyel tőkésítette volna alapítványát.
Amerikában egyébként sem tiszta jószándék vezérel valakit a jótékonyság felé. Először is akinek vagyona van, annak bizonyos mértékig kötelező, ha részt akar venni a felső társasági életben, sőt akkor is ha üzletelni akar velük. Másrészt az adakozás ott a korrupció egy társadalmilag elfogadott formája. Egy kisebb példa. Képzelj el egy helyi nagyvállalkozót, aki komolyan támogatja a kisváros kosárlabdacsapatát, a helyi szociális és segélyszervezeteket. Ha neki vagy a cégének komolyabb vitája lesz valakivel, vajon nem lesz legalább tudatalatt részrehajló az esküdtszék az ügyében. Hiszen rajta múlik a kisváros jóléte.
Ugyanez igaz Gatesre és az alapítványára csak jóval nagyobb méretben.
Ezért jobb az EU rendszer. Itt a nagyobb adókkal automatikusan adakozik mindenki, ami jóval hatékonyabban és függetlenebbül használ fel az EU. Itt azzal is támogatod már az afrikaiakat, hogy fizeted az áfát. Amerika nagyrészében nincs vagy csak minimál áfa van. Az adófizetők pénzéből még országon belül is csak csekély rész jut szociális ügyekre, hát még külföldre. Így ott nagyobb szerepe van a milliárdosok alapítványainak.
Ha Gates Svédországban élne jóval többet adózna le, mint amit ma amerikában jótékonykodásra költ.

Amennyi hiba az OSX-ben van, jobban tennék ha nem zárnák be a kódot. Többet vesztenek így. Egyébként is ezzel számolniuk kellett volna amikor x86-ra tértek át. Úgy látszik Steve Jobs előbb lép utána gondolkozik.
Jobb lett volna ha intel helyett a Cell-t választották volna.

Gondolom saját Cell benchmarkok ezrei után jutottál erre a következtetésre.

"az új generációk, a Cell vagy az X360 esetében minden sokkal, de sokkal rosszabb. Emlegethetik ezeket a hihetetlen magas giga és tera flops, akármilyen értékeket, de a valóságban, ha a lényegi fejlesztésre koncentrálsz, sokkal, de sokkal lassabbak, mint egy modern, felsőkategóriás PC."

Ezt is egy ilyen senkiházi, semmihez sem értő, szintén burzsuj köcsög mondta. A neve John Carmack.

ROTFL, ezt az arcot!

Rákerestem most már a nevedre kiváncsiságból, mert ekkora pofával legalább IBM vezető processzortervező mérnöknek kellene lenned. Ezzel szemben csak azt találtam, hogy a Pontschoval készített tilos rádiós interjúval kapcsolatos hup hírhez gyűjtöttél magadhoz hasonló trollokat egy másik fórumon. Bár az új portál engine óta nem látszanak a régi anonymous hozzászólások, már tudni lehet, hogy ki volt az akinek a szövege nem érte el a nullás küszöböt. Ismét sikerült magad szánalmas féreg módjára lejáratni, köszönjük hogy itt voltál.

Ha nem tűnt volna fel drága barátom, nem én voltam az, aki vaktában véleményeket mond Jobsról és a Cellről... ";)"

Ellenben idéztem valakinek a véleményét, aki nem bennfentes vagy lefizetett szakértő és valószínűleg már látott ilyesmit, viszont nem volt tőle elájulva.

hunger, te aztán egy ritka különleges féregfajta vagy. Megnéztem a híres gondola fórumodat, az ilyen helyeket távolról kerülni szoktam, ahol a tagság fő vitatémája hogyan zárják ki egymást. Folyton provokátorokat és ügynököket vélnek felfedezni mindenütt. Milyen érdekes, hogy a zoozo nevű témákban egyet kivéve csak zoozo post található, és milyen kevés van belőlük... :-)
Szerintem menj vissza és még szerkessz kicsit a gondolás fórumodon, itt meg kímélj meg a társaságodtól.

"Hahaha", ez mennyire szánalmas védekezés volt. Bizonyára gyorsan regisztráltam magam a nevedben és még azt is sikerült megoldanom, hogy a téma "2004. március 13." dátummal legyen létrehozva, valamint hogy a google gyorsan becachelje és persze az is régi dátummal! Ennél a gyenge szövegnél azért többet néztem volna ki belőled... :(

Egyre mélyebbre sülyedsz... :(
Úgy tűnik a komoly proceszor szakértőből hirtelen odáig hanyatlottál, hogy még a google használatát is elfelejtetted. De lásd kivel van dolgod, segítek! Tudod úgy működik a kereső, hogy ha sok találat van, akkor több oldalon keresztül érhetők azok el. A te keresésed esetében 3 oldalnyi találat van, így nincs más dolgod, csak allul rákattintani a 3. oldalra és az első találatnál már meg is láthatod a kedvenc - bár jelenleg letagadott - fórumodnak a topic listáját, melyek között szépen ott szerepelsz:

zoozo | Magyar fejlesztésű mplayer a Tilos rádióban | 1 | 36 | 2004-04-13 1:04

Egyébként ahogy nézem ott is sikerült már kiutáltatnod magad. Egyesek már a fórumból való törlésedet kérték a moderátortól... Valami zsidózással kapcsolatos téma is van rólad, azt már el se olvastam inkább. Köszi, hogy itt jártál.

Valamit elnyomtál a nagy bizonyítékgyártásod során, web.axelero.hu...
Miért nem a gondola? Úgy sokkal elegánsabbank tünne. Szeritem tűzz még be pár "bizonyítékot" a gondoládba, amelyekben bebizonyítod, auswitzi haláltáborokat is egy bizonyos zoozo működtette. Ne feletsed úgy 1943-ra dátumozni :-)
Szánalmas, de kitartó kispöcs vagy.

:))))

Szerencsétlen vergődés ez részedről már csupán, nem több.
web.axelero.hu, gondolom valami backup az admin részéről, hagy ne érdekeljen engem. Google szerint van belőle a freeweben is. Viszont minden rajta lévő link a gondola.hu-ra mutat, amelyen ott vannak a balfaszságaid. De nyilván visszautaztam az időben és a nevedben én irogattam, igazad van. Hihető vagy. Nagy szakértőként ismertünk meg téged itt. Köszönjük.

Megfelelő tudás hijján úgylátszik számodra csak tekintélyelvű érvelés létezik, természetesen "nagy nevekkel". Akkor gondolkozz el azon, vajh a Sony és IBM mérnökei mind oly ostobák lennének, hogy pénzt és fáradtságot nem kínélve ennyi pénzt fektettek a Cell projektbe?
Egyáltalán tudod te milyen processzor van az xbox 360-ban? És mi van a PPC Macintosh-okban?
Van még mit tanulnod bőven.

Vajh az Intel, az AMD, a Sun, a Fujitsu (tetszés szerint bővíthető) mérnökei mind oly ostobák lennének, hogy pénzt és fáradtságot nem kímélve ennyi pénzt (upsz, szóismétlés) fektettek egyéb projektekbe, amikor Cell a jövő?

Egyébként azt se tudom mi az a processzor, kérlek taníts.

Jobsnak rendkívül jó ötletei vannak, de ő egy szangvinikus jellem és ezért felindulásból képes rendkívül rossz döntéseket hozni. Ezért is kellett távozni az appletől még 85ben.
Az osx vonal óta jó koncepcióval, meghatározott irányelvek szerint fejlődik a mac. És ez az út sikeresnek is bizonyult. Egyik ágon részben megbízható nyílt kódra alapozva, még a másik ágon az intelre váltással kedvező árú és szintén bizonyítottan jó minőségű hadrwarere támaszkodva, versenyképes árú minőségi termékeket jelnetik a mac jövőjét.
Természetesen az intelre való váltásnak és a nyílt forráskódot használó OSnek vannak mellékhatásai. De ezek nem olyan komoly problémák, ami miatt fel kellene rúgni az egész koncepciót. Egyébként is ezt előre lehetett látni. Mégis mit vár egy ilyen lépéstől Jobs?
Maxxuss és az osx86project majd duzzogva félrevonul? Nem tartom valószínűnek. Akár forkolhatják is a jelenlegi szabadon rendelkezésre álló kódot, és egy árnyék osxet is készíthetnek.
Egyik slashdot olvasó írt az esetről, amikor az Apple Anton Altaparmakovtól kérte, helyezze dual licensz alá a http://linux-ntfs.org/ kódját, hozzáadva a jelenlegi GPLhez az APLt. Ez lehetővé tette volna, hogy az inteles osx userek írni olvasni tudják a winntfs partiviókat. Végül ez nem történt meg, mert ahogy írták ez egy egyirányú út lett volna amiből csak az osx profitál, még a gpl licenszes osek nem kapnak semmit sem vissza. Később újabb kísérletet tett az Apple, akkor már csak arra kérte Antonékat hogy az LGPL licenszet vegyék fel a GPL mellé. Ebből sem lett semmi.
Talán okultak a linux-ntfs irói a Konqueror / Safari fiascóból, amikor is az LGPL KHTML kódra épített Safari böngésző kódjának módosításait úgy adták vissza, hogy lehetetlen volt azt visszaportolni a khtmlhez. Nem adtak hozzáférést belső bugreportokhoz, ritkán és nagy adagokban közzétett megapatchcsomagok, ppcorientált kóddal stb...
Az Applenek el kéne döntenie mit is akar a jövőben. Élősködni a freesoftwarek kódján, semmi érdembelit vissza nem adva, vagy együttműködni, kölcsönösen részesülve az eledményekből. Az ilyen lépések ezt nem segítik.
Lett volna rá módja az Applenek, hogy megmaradjon a proprietary világban. Meg kellett volna venni a BeOSt fejlesztő céget, megmentve ezzel a rendszert, és arra építeni a jövő Macintoshát. Akkor nem lenne 'problémája' a nyílt forráskódban rejlő egyéb lehetőségekkel. Az is egy nagyszerű OS volt, és rendelkezett még intelen is működött.
Egyébként ez az eset is rámutat a licenszek fontosságára. Nem véletlenül emlegeti RMS a GPL előnyeit, még az LGPLel szemben is.
Bár ez a szándéktól is függ, ha valakinek csak az a fontos, hogy minél többen használják a kódját annak megfelelő a BSD licensz. Ha viszont szeretné viszontlátni felhasznált munkája ereményeit, akkor GPL a jó választás. Mindkettőnek megvan a helye, viszont tudni kell mikor mit akarunk.

Azert nem minden fekete-feher, raadasul ugy tunik jonehany meglatasodat inkabb bizonyos hiroldalak cikkeire, mint szemelyes, kozvetlen tapasztalatra alapozod (ugy latszik a media hatasa a szaksajtoban is hasonlo mint a tomegeknek szolo hircsatornak eseten). Nezd meg miota van pl a GCC-ben normalis Objective-C tamogatas es kinek koszonheto az, de a KHTML - Safari ,,fiasco'' is hasonloan rossz pelda, ugyanis az utobbi idoben lenyeges valtozasok tortentek (hogy mast ne mondjak, az egesz Safari engine nyilt forraskodu lett, kulso /nem Apple alkalmazott!/ commiterekkel, a ,,ppcorientalt kod'' pedig pont a nativ x86-os Safari miatt erdekes). Szamtalan ilyen es ehhez hasonlo pelda van meg (pl az igazan multiplatform Bonjour kod, a Darwin Streaming Server, egyuttmukodes a FreeBSD projekttel, stb), tehat mielott palcat tornel az Apple felett, legy szives legalabb probalj egy kicsit utananezni a dolognak (ne a Slashdoton vagy a HUP-on...), es ne allj be az obegato sertodott RMS polos plebs koze :-)