távlövés: mission completed

Micsoda meglepetés, ismét itt vagyok.

A leírtakhoz kapcsolódó imgur album itt: https://imgur.com/a/ekoHI

Egész héten nyomtam az "ipart" itthon a szabaidőmben ill. a cégnél (ebédidőben, vagy korábban mentem be). Inkább már nem kajáltam, csak haladjak O.o szóval csúnya betegség ez, ahogyan előre láttam. Egy VIP partner vadászatban érdekelt alkalmazottai segítségemre voltak: a közelükben mozgó preparátorok által hozzá tudtam jutni nem túl gyakori tollakhoz. Mindenképpen repülő vadmadarat szerettem volna. Nos, elég feszített tempóban elkészült pár projekt-vessző a továbbiakra, miközben a múlt héten említett Mors Imperator és Deo Gloria a finiselés fáziásba ért. Annyit finomítottam rajtuk, hogy ennél többet már nem tudtam. Mindeközben megjött Szimeiszter Pista 120-as török íja is. Elég mozgalmas hét volt.

Innentől zanzásítva: a múlt heti projektvesszőket egészen a végletekig alakítottam. Sajnos emiatt a Deo Gloria vesszőmet elveszítettem: a lövés előtti (otthoni) kézzel-hajlígatós teszten simám elcsattant. Még jó, hogy nem lőttem ki. Minden védelemmel fel vagyok szerelve, de nem szeretnék előttem 200km/h++ sebességgel kifutó vesszőt elcsattanni a markolat előtt. Egy másik, nehéz vessző sem bírta a strapát, ez is kifingott hasonló helyen és törésvonalon. Mindenképpen én hibáztam.

Közben a többiek könnyen vették az akadályokat, így késő délelőtt elindultam a szokott helyre. A projekt-varjúvesszőm elment 227 méterig. Ebben még van potenciál. A végfázisra hangolt Mors Imperator 241 méter felett ment \o/, legyen tánc cserébe ezzel már nem tudok többet mókolni: nincs min alakítani. A többi modellt még nem említem, nagy beavatkozást kell elviseljenek a napokban: még gyűrődik a tolla mindnek és a súlypontjuk sem igazi. Vissza a nekem komoly értékekhez: fura egy szerkezet ez a varjútoll, piszok módon "összeomlik" nagy sebességen, de amikor lassul akkor is úgy marad és nem gyűrődik, maximum az első húrok hajlanak a következők mellé kasza formában. A nem túl jóindulatú hangot adó vessző repte pedig stabil.

Szimi produktumáról le kell dobnom a dacront. Szar ideg. Pedig az íj bitang lett, huhh de kurvajó. Beszéltem is vele párszor telefonon, szerintem nem hiába vagyok megelégedve a magyar céllövő íjammal: ez a pali érti a szakmáját. A következő nagy értéket ezzel szeretném lőni.

Mivel mission completed matricát löktem nyitásra, a jövő heti célunk ember-nagyságú cél leszedése lesz 150 méterről. Viszem a gyereket is, ő 50-ről fogja ropni. A célalak egy idei világítás-optimalizálásból kimaradt ~70cm x ~140cm impregnált gipszkartonra rajzolt hercegnő. A lányom műalkotásáról van szó, ami a telet úgysem húzza ki. Halál rá, már készül két páncéltörő hegyes táv-vessző, maradt tollam egy-egy produktumra. A gyerek is áldását adta a tervemre, de jönnie kell neki is. Ez volt az alku tárgya. Ő hegyesre húzott field hegyet kap a karbonra.

Anomáliák: a nehezebb vesszőm messzebb repül. Sok próba alapján. Legalábbis a préselt szarus Grózerrel. A Szimeiszterrel a logikának megfelelően a könnyebb megy messzebb, de ez az ideg cseréjéig nem mérvadó: nem értem #1. A másik: a spin alapján jobban hullámzó vessző pontosabb. Mindkét íjjal így van: nem értem #2.

Jah, a megfeszült Deo Gloria nem került a gyújtósba: a gyerek kért egy ebből készült golyóstollat. Holnapra kész lesz, már le van kúpolva.

Tuschke: köszönöm ismét, hogy a startpisztollyal lőttél nekem és köszönöm a tippeket is. A távlövés kurvajó buli!

Hozzászólások

Alakulni fog ez :)

ad1: 150 m-ről nekem eddig egyszer sikerült eltalálnom a célt. Sok sikert hozzá.

ad2: nehezebb vessző. Ott még lehet keresnivaló.
Ami először eszembe jut ennek kapcsán, hogy messzehordó puskáknál nehéz lövedéket lőnek ki nagy sebességgel, mert a nehezebb lövedék lassabban veszíti mozgási energiáját. A könnyebb nyilak elindultak, lelassultak, leestek.

ad3: a nem hullámzó nyíl talán túl merev lehet. De ezen a ponton csak tippelek.

------------------------

azért merek ekkora távra ellépni a (nagy) céltól, mert x irányban szerintem meg tudom csinálni. ha kell, nem nagy túlzással libasorban lövöm le a vesszőket 180 méterig - persze a légmozgástól is függően. innen látszik, hogy a legtöbb vesszőm tollazatán volna mit faragni ahhaha :) Y irányban pedig két-három nagyon hasonló vesszővel lőve sorozatokat belátható időn belül meg kell lennie. az Y kemény dió (nekem) ilyen messziről - szóval ennél a résznél majd türelemmel pótolom ami hiányzik. az sem érdekel, ha egész nap várnom kellene pár találatra. btw viszonylag nagy tollas orrnehéz vesszők készülnek, melyek 180-nál szerintem nem is mennének messzebb.

így van, a nehéz vessző anomáliájára én is hasonlóan tudtam gondolni. nem pont így, de hasonlóan: a nehéz és könnyebb vesszőt is ugyanolyan -vagy nagyon hasonló- sebességre gyorsítja a Grózer. a nehezebb pedig nagyobb mozgási energiával és lendülettel lesz a levegőben, ami miatt pl. a magasban lévő légmozgás kevéssé tud bekavarni. ezt alátámasztja, hogy szélcsendben (ha egyáltalán létezik ilyen fent) kevésbé nagy eltéréseket mérek. de ettől még továbbra is kérdés, mert akkor is jelentkezik ha szerintem nincs szél. talán akkor tudnám feloldani ezt az egészet, ha pár vesszőt átlőnék egy sebességmérőn. olyanom nincsen sajnos :(

a merev vs hullámzó vesszőre egyelőre nincs ötletem. ha csak 60-80 méterre engedem el, akkor meg a merev lesz pontosabb. mindkét íjjal. hiába, nincs vesszőkészítő tapasztalatom.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

A nehéz vesszőre két megoldásom lenne: az egyik a fent leírt. Az íj nem tud gyorsabban lőni, a nehezet és a könnyűt ugyanazzal a sebességgel lövi, és a nehezebb megy messzebb. De a biokompozitok nem szoktak lassúak lenni. Van két MR-1585 mintájú (Mary Rose) tiszafa hosszúíjam. Na jó, az egyik félkész. (Amelyik nincs készen, az perpill ajzásmagasságra - 18-20 cm - húzva 51#. Lehet, hogy több is lesz, mert sanszos, hogy rövidíteni kell kb. 12 cm-el egy csomó miatt. Igaz, van miből vágni, ntn 205 cm.) Amelyik készen van, az kb. 77#/28" (az angolok 32"-on mérik, ez 28"-on ennyi). A 7 g-os kovácsolt hegyű, nagytollas (min. 11 cm hosszú, min. 7 mm magas) cédrus "harci" nyilat 230 m-re lövi, ami összehasonlítható egy szarus magyar íjjal. Az össz. 60 g-os kovácsolthegyű hajtásvesszőből készült harci nyilat is 195 m-re, az össz. 90 g-os norvégok által készített, angol mintájú "seprűnyelet" 165 m-re. De 20 g-os nyíllal nem is érdemes kipróbálni, nem menne messzebb. Túl nehezek és nagyok az íjkarok. A bio-perzsa nem gondolom, hogy ilyen.
A második, hogy a könnyű - valószínűleg vékonyabb és lágyabb, alacsonyabb merevségű - nyilat nem tudod elég simán eloldani. Ezeknél a kihegyezett nyilaknál nagyon-nagyon fontos a jó oldás. Látatlanban egyiket sem zárnám ki, de próbálj ki egy Decathlonos karbonnyilat is vele. Vékony, 5,5 mm, könnyű, és találni közöttük meglepően keményeket is. Nézzük meg, az hogy repül.

Alapvetően a nyíl teste hullámzik kilövés közben, de ez szabad szemmel nemigen látható. Ha szembetűnően csapkolódik, akkor vagy túl lágy, alacsony a spinéje, vagy oldáshiba. Ha egy nyíl egyszer egyenesen repül, egyszer csapkolódik, az oldáshiba.

Céllövészetnél is, és távlövésnél is nagyon fontos a jó - vagy annál is jobb, simább - oldás.

------------------------

igazából azt kéne mondanom, hogy jól oldok - de nem mondom mert nem vagyok pl. Kassai Lajos, nincs összefüggően többéves tapasztalatom sem, szóval tőlem ez minden olvasatban arcoskodó kijelentés lenne. helyette annyit tudok mondani, hogy igyekszem szépen oldani, céllövésnél ez motorosan megy. távlövésnél viszont túlzottan is figyelek az oldásra: nem szeretnék semmilyen ideget "zavaró" technikát vagy lövést korlátozó energiát bele. szóval szerintem ezzel nincsen nagy bajom, hacsak nem maga a túlzott odafigyelés. céllövésnél rá sem nézek a technikára, távlövésnél meg akár másodpercekig figyelem a szemem sarkából, hogy jó-e minden, majd erre jön az oldás. hááát, távlövésnél nem motoros készség :) de személyes jelenléttel még nincs aki segítsen benne vagy megfigyeljen.

a Decathlonos vessző jó ötlet, nem is tudom miért nem jutott eszembe. pont ott voltam tegnap ruhát vásárolni, még nézegettem is a vesszőket mennyire gagyik. miért nem tudtam venni egyet :/

remélem amúgy az íjnak nincsen baja, de amikor észleltem amit leírtam akkor tüzetesen átvizsgáltam, és ahol érdemes ott hajlítgattam is a viselkedését figyelve - de nem találtam semmilyen hibát. egyszer amúgy kiengedéskor a nyitott nock leesett, szóval sikerült egy üreset lőni kb 31-es húzásról. olyat pukkant, hogy akkor is 10 percig csak nézegettem meg feszítettem lett-e baja. túlélte, igazad volt. de azért nem segített az eltúlzott odafigyelés kinövésében.

a hullámzást magam szerettem volna megfigyelni egy slow motion kamerával, de nem jutok előrébb sehol. itt sem: https://hup.hu/node/155610

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ha nincs saját, akkor van másoktól a youtube-on.

https://youtu.be/WzWrcpzuAp8

A megfeszítve tartás távlövésnél nem szerencsés. Üvegszálas, karbon, laminált íjaknál talán nem, vagy nem annyira számít, de a természetes anyagból készülteknél biztos hogy nem jó. Mert kúszik az anyag. Igazodik a hajlításhoz, és csökken benne a feszültség. És a kraft.
Alapvetően a lövésnek távlövéskor, vagy ha az íjász nagy sebességgel akarja kilőni a nyilát, úgy kell kinéznie, hogy egy gyors húzás, a hegy érinti a kezet, a lövő még látja, hogy még egy centi húzás, és áthúzta a markolaton, és abban a pillanatban oldani kell.
Ez a külső szemlélő számára sokkal ijesztőbb, az íjásznak magának talán lassabban ketyeg ilyenkor az óra, vagy tudatában van, hogy kontrollálja az eseményeket, szóval belülről nem olyan rémes.

------------------------

jaja, ismerem ezeket a videókat - én pontosan az általam faragott ill. mókolt vesszőket akartam ellenőrizni :) hátha választ kapok a videó által.

igen, tudom nem szerencsés :/ ne is mondd, de eddig összesen 15-20 órát sem voltam nyílt terepen ilyen céllal. a technikai tanácsokat csak megfogadni tudom - köszönöm ismét.

amikor lefilmeztük magunkat *céllövés* közben augusztusban a kertben, ahhoz hasonlót tapasztaltunk amit írsz: picit ráhagyott célzás nekem akár egy másodpercnek is tűnik belülről, videón visszanézve viszont egy pillanat helyett összesen "két pillanat". ha valaki nem érti amit lát, elsőre talán észre sem veszi az eltérést.

apropó a Szimeiszter-féle 120-as törökre tegnap felkerült a D75 ideg. a srác aki fonta azt mondta némi vizsgálódás után, hogy ne lepődjek meg nagyon ha ezzel az íjjal tovább repül a 30.5-ös vesszőm, mint a Grózerrel. mondjuk ha végre csinálnék 32+ hosszú vesszőt is a perzsára, és maximumra húznám akkor szerintem mégiscsak meglepő lenne, mivel a török "csak" 30-ra húzható. meg az is meglepő lenne, ha hüvelyk nélkül 32+ra húznám hibátlan oldással ezt a rövid íjat :) szóval valamiféle nekem tetsző eredményt várok a törökkel.

de lehet, hogy ezen a hétvégén még csak kipróbálni sem tudom, mert tegnap a hidegebb időben beállt a derekam ismét. gyógyszerrel, kenőccsel meg egy magamra csatolt motoros protektorral vagyok bent a cégnél éppen, és nagyon örülök ha nem kell mozdulni. próbálom majd kikúrálni magam hétvégére. szar lenne kihagyni, elég jó időt írnak.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Két lövés 1000 fps-el. 2012 október, Várpalota. Az íj biokompozit asszír, 75#/28", az operatőr Mónus Józsi.
Valami Canon kamerával készült a felvétel, ami látható, hogy ezzel a sebességgel sem a képméretet, sem a felbontást nem tudta már hozni.

https://youtu.be/bshOqTve1WA

------------------------

a minőségért kicsit kár, de ami látszódik az különben fasza. azt figyeltem - akarom mondani bocs, azt mértem meg :) -, hogy a kézfejen áthúzás előtt ~42 fokban van a vessző síkja, oldás előtt közvetlenül megvan a 45 egy pillanat alatt, rutinból. nekem pedig itt arra is figyelnem kell még, hogy az ideális szöget megtartsam oldás előtt, emiatt görcsösebben fogom a markolatot. hétvégén a célbalövési kísérlet előtt még alakítok rajta, köszi. a minőség miatt kérdezem meg - mert egyébként lelesném -, hogy milyen hegy van a vesszőn?

apropó megjött a lányom hófehér szkítája by Kis Jocó: https://imgur.com/a/4RM21
szép lett. a lábamon kéne álljak két napon belül mert így már duplán csalódás lenne egy tétlen hétvége.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ebből a háromból kettő van a videón. C-típusú honfoglaláskori magyar nyílhegyforma, min. 14 g, tehát kb. 14,5 g kovácsolt tüskés hegy. A bandázsolás, hogy ne repedjen szét a nyíl becsapódáskor (a tüske ne nyissa szét a fatestet), kender. Mivel a nyíl befoglaló méretei voltak meghatározva, hogy bele kell férjen 82 cm-be, és, hogy hosszan lehessen húzni, úgy kértem a hegyeket, hogy hosszú tüskével, és rövid vágóéllel, mert így meg lesz a nyílhegy min. tömege, és a nyíltest is a lehető leghosszabb. Magyarul, ez távlövő, vagy versenyvessző, nem vadászatra készült.

https://imgur.com/s4yfFCm

------------------------

értem. időközben még felböffent néhány kérdésem de nemigen akarlak már zaklatni vele célzottan, mert szerintem kezdek kicsit sok lenni :) legalábbis magamnak lassan sok lennék.

van bármilyen általános és élő fóruma a témának? a szip-et két hónapja néztem már, de már akkor is tele volt botokkal akik éppen fashion outlet kínálatot szerettek volna a képembe tolni. némelyik bot 200 kommentnél jár, némelyik épp e pillanatban regisztrált, szóval felügyeletlennek tűnik az egész. menjek az indexre :/ ?

ha nem nyert az ötletem, akkor viszont alkalmanként még az idegeidre szeretnék menni, ha lehet.

hálásan köszönöm!

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Bocs, hogy eddig nem válaszoltam, de úgymond házon kívül voltam a hétvégén.
Nem tudok arról, hogy létezne távlövéssel foglalkozó fórum. A Szipen volt távlövő topic, de mikor kerestem valamikor tavaly, vagy tavalyelőtt, már nem volt meg. Valószínűleg törölték. Ami azt illeti volt benne bőven hirig.

Egyelőre nekem nem terhes az itteni irogatás, szóval, ha kérdésed van, és tudok, válaszolok.

------------------------

Kíváncsian várom mire jutsz a 150 méterre levő emberkével. Az azért már elég szép távolság.
Nagyon tetszik a távlövés blog sorozatod!
--
♙♘♗♖♕♔

többen írtátok, hogy ez egész király hóbort. valószínűleg azért gondoljátok így, mert kiérezhető, hogy ennek az akárminek (nevezzük éppen sportnak) van egy hangsúlyos technikai/műszaki része. te pedig műszaki érdeklődésű vagy, fogadjunk :)

egyébként ahogy kint vagy terepen azonnal megszűnik a technikai jelleg. sőt, a céllövéshez hasonlóan a vessző kiengedésének pillanatában érezhető, ha nagyon jót lőttél. nem tudom honnan jön az érzés - de ott biztosan nincs technikai rész. céllövéskor legfeltűnőbb, de távlövéskor is felböffen. ha jelez, azt halálbiztosan jelzi.

ui becsületesen meg fogom mondani hányadik lövésre sikerül kinyírni a gipszkarton hercegnő-szörnyet. csak az időjárás lenne megfelelő.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS