Group chat wifi direct-en

Lehet egy picit offtopic kérdés lesz ide. Motorozáshoz, illetve csoportos autózáshoz keresek olyan megoldást, amivel több ember tud csoportban beszélgetni. Íme a lehetőségek amiket végig vettem:

* Normál adó-vevő használata: nem jó, mert ehhez adás gombot kell nyomni, és egyszerre csak egy ember beszélhet. Nekem full duplex megoldás kellene.
* Bluetooth: vannak erre eszközök, például bluetooth intercom amivel két problémám van. Az egyik, hogy túl kicsi a hatótávolsága. Oké elvileg 1200 méter, ami általában még jó is lehet, de a gyakorlatban ez sokkal kevesebb is lehet. Ha nincs rálátás, városon belül 500m után meg tud szakadni a kapcsolat. A másik nagy gond, hogy egyszerre csak 2 ember beszélhet rajta. Van drágább változata amin akár 4-5 ember is tud egyszerre beszélni, de nem az igazi. Olyan megoldás kellene amivel akárhány ember tud beszélni egymással.

Amit szeretnék összekombinálni, az a következő:

* Minden vezető egy BT headset-et párosít a saját telefonjával.
* A telefonok pedig Wifi Direct-en, vagy mobilneten keresztül kapcsolódnak egymáshoz. Ha elvárás a nagy hatótáv, akkor mobilnetre váltanak. Ha nem elvárás, akkor maradnak wifi direct-en, és egy előre kiválasztott access point-on keresztül beszélnek.
* Így biztosítva van a végtelen nagy hatótáv (amit meg kell fizetni), és a tetszőleges számú kliens kapcsolódása is.

A hardware része ennek már most is adott, csak a szoftver részt kellene megoldani. A mobilnetes változat szoftveresen is adott, arra van sok sok program. Pl. teamspeak-nek van androidos verziója, azzal csoportban sok ember beszélhet egyszerre, jó a tömörítése és van rajta vox (csak akkor kapcsol adásba ha van beszéd).

A wifi direct-et access point-os rész az, ami nagyon hiányzik. Próbáltam utánakeresni, hogyan lehetne úgy létrehozni wifi hálózatot telefonok között, ami saját alhálózati címmel rendelkezik, és amin keresztül a telefonok tudnának egymással kommunikálni. A hardware egész biztosan tudja, de nem találok hozzá szoftvert. Valakinek van ötlete?

Esetleg még az is szóba jöhet, hogy egy hardware-t telepítek az egyik járműre, nagy nyereségű antennával, ami kizárólag access point-ként funkcionál. Sajnálatos módon az android eszközök azt csinálják, hogy ha egy wifi hálózaton nem érhető el internet, akkor átkapcsolnak mobilnetre. Vagy le lehet tiltani a mobilnetet, de az nagyon nem ugyan az, mert akkor semmi mást sem tudnak használni amihez internet kellene.

Szóval ezt meg hogy?

Hozzászólások

Egy hasonló program, igaz az tudtommal nem tud mobilnetre váltani ha nem elérhető wifi mesh hálózat amit a kliensek között létrehoz, minden esetre lehet megéri ránézni:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.opengarden.firechat&h…

Ha saját applikációt szeretnél írni, abban az esetben:
* Android 5.0-tól felfelé natív többinterfészes üzemmód támogatott
* A chat alkalmazásban lévő socket-et "Network" objektumhoz lehet bind-olni (LTE, Wi-Fi)
* A bindolás teljesen programozott (pl. csináltam olyan YouTube lejátszót, ami ha jó a Wi-Fi akkor azt használja, ha rossz akkor vált mobilnetre - váltogat közöttük -, mindeközben nem szakad meg a videó lejátszása) az az megcsinálhatod, hogy jelerősség függvényében váltogatsz
* Az Android API nem jelzi a Wi-Fi megszakadását broadcast event formájában (én két eszközzel próbáltam, nem sikerült, ettől függetlenül ha van időd próbálkozz vele), így erre nem tudsz reagálni, tehát marad a jelerősségre történő reagálás

Igen, pontosan ilyen mesh net-re lenne szükségem, ahol az egyes node-ok egymás között is átjátszák az üzeneteket. (Van ilyen mesh library arduino-ra is és nagyon jól működik.) Egy gond van: úgy látom hogy ez egy chat app, amin keresztül nem lehet full duplex beszélgetni. Motorozás közben nyilván nem lehet chat-be pötyögni.

Na kár, mert úgy tűnik hogy network szinten ez megoldotta pontosan azt, amire nekem szükségem lenne. Csak az audio I/O része hiányzik.

Elöljáróban: az kizárt dolog, mert nem tudom.

Motoros dolgokhoz a mobilnet nem tudom, optimális-e. Gyanúm, hogy könnyű lefedettségi problémákba akadni.

Ettől függetlenül az alábbi szavak kezdtek körözni a fejemben:
-motorcycle bluetooth headset
-high speed AX.25
-raspi
-freeswitch vagy asterisk és valami conferencing plugin
-yaesu/kenwood
-berheléshegyek :D

Magyarra fordítva: körbejárnám, mekkora fájdalom egy nagysebességű ax.25 hálózatot kiépíteni, ami fölött TCP/IP lenne, amin az egyik motor raspi-ján futó konferenciaközponthoz csatlakoznának a többiek a saját rádiójukhoz kötött raspin futó valamilyen voip klienssel a motoros headsetjükkel, megoldva a szakadás esetén újrakapcsolódást meg egyéb finomságokat. Alighanem valami PTT azért kéne bele... A conf center meg valahogy egyszerűen konfigurálható lenne, hogy ki legyen.
Vélemény? :D

Üdv,
Marci

pedig sztem a mobilnet+skype lesz a nyerő. kocsikonvojról tudom, hogy valaki mindig lemarad. valaki még hugyozik a parkolóban, a másik már a következő faluban jár, a harmadik meg még letol egy gyors oboát a barátnőjével.
nincsenek ideális konvojok.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Ha PTT gomb kell, akkor mindenfelé össze vissza vezetékezni kell. Ezt szeretném elkerülni. Meg a barkácsolást is, ha lehet. Egy minimális barkácsolás belefér, de a saját mozgó konferencia központ kiépítése nem.

Ha elfogadjuk a PTT gombot akkor a legegyszerűbb megoldásnak az tűnik, ha egy normál kézi adóvevő headset-jét integrálom bele a sisakba. Ezt kb. bármilyen készülékkel meg lehet csinálni, baromi egyszerűen. Csoportban is lehet vele beszélni, és szinte minden készülék kompatibilis egymással (ha azonos frekvenciát tudnak használni). Viszont az ilyen adóvevő nem kicsi. Nem egyszerű testen/ruhán viselni. Vezetékezni kell a sisakig, és a PTT gombot is vezetékezni kell. Ezt szeretném elkerülni, hogy mindenfelé vezetékek lógjanak. Ha le akarok szállni és tankolni a kúton vagy elmenni WC-re akkor ne kelljen dugaszolni vezeték kötegeket. Na meg vezető+utas között mégis jó lenne a full duplex. A csoport hívásnál nem ragaszkodom hozzá.

Nézegettem okos céleszközöket amiket készen föl lehetne használni. Pl. ezzel lehetne helyettesíteni vezetéket: http://www.ebay.com/itm/2-4-2-480GH-Bluetooth-4-0-Stereo-Audio-Receiver… Hasonló kellene csak olyan ami relay-ezik két BT eszközt. Van olyan is, ami kettőnek tud adni audiót, de venni nem tud.

sub

Ez engem is érdekelne. Bár nekem főleg olyan lenne jó, ami gépkocsik között is működik és attól tartok, a karosszéria nagyon leárnyékolja a wifi jelet.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Gépkocsik között tökéletes a sima adóvevő, vagy bármilyen "push to talk" voice messaging app használata androidon. Előbbinek nagyobb a hatótávolsága mint a wifi vagy a bluetooth, és külföldön is nulla forint a percdíja. Utóbbinak végtelen a hatótávolsága - de persze ahhoz mobilnet kell. Autóban nem okoz gondot PTT gombot nyomogatni. Ugyan ez motornál, vezetés közben kesztyűben és sisakban nem jó.

Normál adó-vevő használata: nem jó, mert ehhez adás gombot kell nyomni

Erre való a VOX mód.

A vox mód is csak akkor működik, ha nincs zaj. Saját tapasztalat: ha annyira felveszed az érzékenységet hogy ne vágja le a mondat első felét, akkor a szélzaj állandóan bekapcsolja a vox-ot és mindenki folyamatos adásban van. :-(

Ha meg leveszed az érzékenységet akkor nem érteni az elejét annak amit mondasz.

privát vélemény: motoron ne nagyon beszéljen az ember, mert nem tud figyelni, akárki akármilyen okos ügyes.

Ha nagyon kell a PMR pont erre van, igen kell hozzá nyomni gombot, de nézd a fordítottját, ha a melletted ülővel akarsz valamit megbeszélni, de automatikusan hall a másik oldal mindent, akkor mit csinálsz? Nem véletlenül van ez igy kitalálva. Vannak olyan PMR-rek amik nem 0.5w-tal működnak, külső antenni is kapcsolható hozzá, de hozzáteszem hogy itthon legálisan ezek nem használhatóak.

http://www.ebay.com/itm/Baofeng-GT-3-MarkII-V-UHF-136-174-4-00-520MHz-H…

Ebay-en ebből lehet 5-ös talán 10-es csomagot rendelni, nagyon jó. 2 frekin tud fogadni és választhatsz hogy melyiken beszélsz. van hozzá elég sok kiegészítő

Igen, ez HAM rádió és csak rádióamatőr vizsgával lehet használni, elvileg. Ismerem ezeket, és nem is HAM vagy a PMR közötti választás a lényeg, hanem a fent leírt elvárások teljesítése.

Jobban belegondolva: vezető+utas között kell a full duplex, csoportban beszélni nem is lenne jó. Ott a half-duplex a nyerő. Akár VOX, akár PTT gomb - de még így sem látom hogyan lehetne ezt megoldani több napig tartó barkácsolás és kábelrengeteg nélkül, hogy ez a kettő egyszerre működjön.

Motorozáshoz az Interphone-nál jobbat nem fogsz találni. Sok túrát végigcsináltunk vele csapatban, bírja az egész napos folyamatos használatot és nagyon jó minőségben viszi át a hangot. Ha pedig nem sisakban van rá szükség, akkor lehet rá tenni headsetet is.
Tagadhatatlan, hogy nem olcsó, viszont szerintem megéri az árát :)

--
http://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

A most aktuális F5-el nem próbáltam, de az előző verzióval (F4) igen: egy darab F4-hez 2 db másik F4 csatlakoztatható, amelyekhez még egy-egy további F4-et lehet csatlakoztatni, amelyekre ismét továbbiakat lehet felfűzni. Nem tudom hivatalosan mennyire támogatott ez a mód, de több mint 4 eszközzel is remekül működött :) Node-onként kb. 1 másodperc késlekedést vitt bele a kommunikációba, ami azért 3-4 szint után már zavaró lehet :)
Amit most használok F5MC az önmagában 4 kapcsolatot tud kezelni, tehát 2 db F5MC-t párosítva már elméletileg akár 8 résztvevő is online lehet. Az F5-t lehet a korábbiakkal (F4, F3) is párosítani.

--
http://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer