SMART riasztás kritériuma? [MEGOLDVA]

Fórumok

Az a kérdésem, hogy ha van egy szerver, aminek SSD háttértára van, akkor milyen kritérium szerint cserélnétek ti a háttértárat? Mindezt automatikusan. Lényegében egy szkriptre lenne szükségem, ami 1, ha cserélni kell, 0, ha nem.

A cél az, hogy lehetőleg megelőzzük az elöregedésből adódó hibázást, és emberi beavatkozás nélkül tudjon jelezni az SSD, hogy "cserélj ki!" Tudom, hogy biztosra nem lehet menni, de azért valami esélyt adnék a cserének hibázás előtt.

Köszönöm a válaszokat!

Hozzászólások

http://askubuntu.com/questions/325283/how-do-i-check-the-health-of-a-ssd

to check the health of a SSD

For Ubuntu, Mint, or Debian based distributions

# apt-get install smartmontools
The Media_Wearout_Indicator is what you are looking for. For 100 means your ssd has 100% life, the lower number means less life left.

# smartctl -a /dev/sda | grep Media_Wearout_Indicator
To show your sdd information

# smartctl -a /dev/sda
You can read the complete article at Nam Huy Linux Blog - How to check SSD life left on linux http://namhuy.net/1024/how-to-check-ssd-life-left.html

Nem használom csak kerestem.

A SMART az diszk szinten működik, nem RAID szinten. Egyébként jó kérdés, hogy a RAID vezérlőd hogyan kezeli az SSD-ket? Manapság a SMART adatokat hardware-es RAID vezérlőn lógó diszkekről is ki lehet olvasni smartctl-lel.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Nem scriptelnék semmit, ha ennyire fontos. Mdadm, 4db ssd raid1-ben, 3 adat, 1 spare. Az ssd-k amúgy nem elfáradni szoktak, hanem a vezérlő pusztul meg rajtuk. Azt meg a smart nem jelzi előre, egyszercsak nem fog menni. Vagy 5-6 ssd-vel.