LED+NEON sorbakötve

Egy hatos, egészen pontosan 3x2-es neoncsöves lámpában led csövekre cseréltem a neonokat. Sorkötéses változat, igy néz ki egy páros "blokk":

http://imgur.com/a/qVSHK

A ledcső gyártója nem volt túl bőbeszédű a mellékelt használati utasításban, annyi viszont kiderül belőle, hogy fojtó kikötése nem szükséges a működéséhez. Fojtó áramkörben hagyásával plusz még sorkötéssel viszont már lehetnek gondok. De azért kipróbáltam. Gyújtók természetesen átkötve a mellékelt gyújtó-helyettesítővel. Viszont így csak villogtak a ledcsövek. Vélhetően kevesellték az alacsony rájuk eső feszültséget. Mivel egyébként is magasan van a lámpa, marhára semmi kedvem nem volt a fojtó kiiktatásával bajlódni.
Ezért gondoltam inkább párba állítom a ledcsöveket a kiégett régi neoncsövekkel. Azok arra ugyanis még alkalmasak, hogy zárják az áramkört a kettes blokkban a ledcső számára. Bár igy két gyújtó-helyettesitőt kell használnom az átkötésekre ledcsövenként de úgyis van belőlük elég.
Szóval ezzel az apró trükkel most igy néz ki egy blokk kapcsolása:

http://imgur.com/a/HXdC4

Bekapcsolva tökéletesen működik.

Lehetséges, hogy a fojtók kiiktatásával párban is működnének a ledcsövek, de 6 úgysem kellene belőlük, ez a 3 is bőven elég fényes. És így hamarabb készen is volt.

Hozzászólások

Nem rossz, de legyünk kicsit precízebbek: fénycső az a neoncső. Neongáz a reklámtáblák nagyfeszültségű csöveiben van (azokhoz nem kell fűtőszál).

Érdekes lenne megtudni hogy mi van a led-csövekben, meg a gyújtó helyettesítőben. Nem akarsz egyet szétszedni?

Ezt vajon minek teszik bele? Így a led-cső egyik oldala akkor rövidzár, a másikon veszi fel a tápot. Simán felvehetné a tápot a két oldaláról is, és akkor gyújtó helyét üresen hagyhatod, kevesebb alkatrész kell. Mondjuk ez esetben ha valaki bennfelejti a gyújtót, az nagyot fog durrani...

Így egyrészt kompatibilisebb a neon lámpafoglalatokkal. Másrészt ha úgy csinálnák ahogy írod, akkor kellene a ledcsövön belül egy plusz vezeték, ami a cső egyik végét a másikban levő elektronikához köti. Egy kábel pedig rosszul nézne ki benne.
A gyújtót különben így is kihagyhatod, ha átkötöd a lámpát és a ledcső áramfelvevő végéhez vezeted a 230-at.
Csak ugyebár a ledcső nagyon hosszú életű és amikor majd sokára cserélni kell, és te vagy valaki más megfeledkezik erről és fordítva rakja be a csere ledcsövet, abból jó kis rövidzárlat lesz.

Normális HUP-ot használok!

A ledcső egy sima ledszalag, amit belülről a műanyagcsőhöz ragasztanak. Az egyik végébe építik az elektronikát, ami úgy 100-250V AC-ből 12V DC-t csinál. Éppen ezért elég lenne a ledcsőnek csak az egyik, egyébként jelzett végét bekötni. A másik vége a ledcsőnek is csak egy sima átkötés.
Gondolkoztam is rajta, hogy csinálok egy frankó Blade Runneres esernyőt egy ledcsőből. :-)
Ki kellene hajítani az elektronikát belőle és sima aksis DC 12V -tal helyettesíteni. Csak ezeknek a ledcsöveknek a műanyag üvegutánzat csöve túl gyenge. Hamar eltörne. Talán egy kültérinek gyártott, erősebb műanyagot kap. Ha találok egy megfelelőt, visszatérek erre.

Normális HUP-ot használok!

Azért ez eléggé típusfüggő.
Mindkétféle bekötési séma létezik:
- Az egyik végen a két érintkező a L-N (fázis-null), a másik végén rövidzár (ehhez kell a rövidzár-gyújtó)
- Mindkét végén a két-két érintkező külön egy rövidzár, és a két vége között van L-N (ehhez értelemszerűen tilos betenni a gyújtót)
Ráadásul nem mindig kötik az orrodra, hogy az adott típus melyik, úgyhogy multimétert kell vinni egy közönséges fénycsőcseréhez is.

A belseje is elég változatos tud lenni. Sima standard 12V-os ledszalagot még láttam ilyenben, de a mesés keleten persze bármit képesek legyártani. Általában méretre gyártott alu-alapú nyákpanelekből rakják ki a cső hosszát, általában valami vegyes kapcsolásban. Feszültség jóval több szokott lenni 12V-nál, inkább 60-70V a jellemző (ledek kb 20-asával sorbakötve), erre valószínűleg olcsóbb tápegységet csinálni.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Kicsit nekem rossz ötletnek hangzik az egész.
Értem, hogy miért működik, de ez erősen szuboptimális. A led tápegységével sorba van kötve a tekercs és a rossz fénycső két izzószála. Egy csomó feszültség esik rajtuk teljesen feleslegesen, fűtenek és rontják a led csövek amúgy sem túl egetverő hatásfokát.
Nem flame akar lenni, persze értem, a szükség néha nagy úr tud lenni...
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Ha egyszer majd rászánom magam kimérem mennyi a veszteséget jelent ez a kapcsolás a közvetlen bekötéshez képest. Tekercsen szvsz nincs jelentős fogyasztás. A fénycső izzószála már elvihet valamit. De szerintem az sem annyira jelentős, hogy ellensúlyozza a létrán eltöltött extra perceket, amikor repülőn sem szeretek ablak mellé ülni. :-)

Elgondolkoztam most azon, mi van akkor ha elektronikus előtét van a lámpában? Mert az úgy 10kHz-30kHz közötti AC-t csinál az 50Hz-esből. Az egyenáramosító rétegdiódáinak ennyi idő nem elég a kiürülés-feltöltés ciklusra.

Normális HUP-ot használok!

Elektronikus előtéttel nem működik a jelenlegi led csövek 99 százaléka.

Nekem is vannak problémáim a magassággal, de ha már úgy is felmásztam oda a led csövet betenni, meg a gyújtókat kicserélni, akkor üzemeltetésileg hosszútávon jobban megéri még 5 perc térdremegés, és inkább atkötöm egy oldalt tápláltra a lámpatestet. Mert minél kevesebbet szeretnék ott fent lenni.

Tápellátott foglalatra felírom, hogy "L/N" a másik végére szokott kapni egy vonalat ami az áthidalást jelképezi. Így legközelebb még kevesebb időt kell ott eltöltenem.... :D

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol