Apeh.hu: Tesz-e ez ellen bárki is valamit?

Fórumok

Apeh.hu: Tesz-e ez ellen bárki is valamit?

Hozzászólások

Hozzuk fel a témát, ha már ilyen szép a fórummotor :-)

Ki mit tud APEH ügyben?
A honlapjukon egy árva utalást nem találtam a linuxos verzióra. Mondjuk nem is lepődtem meg...

--
Slackware current mert az nekem jó...

[quote:4e48091e0e="petres"]

Ez furcsa. Nekunk pont egy APEHos rendszermernok mondta, hogy javasoljak a Netscape 7.x, Mozilla 1.x, illetve a Firefox hasznalatat, mert az IE Sun Java plug-inja bugzik. Nalunk tokeletesen megy Firefoxszal.

Zoli

Igazság szerint én eredetileg a 6.2 Netscape bongészővel mentem neki a hiteles oldalnak. Amikor nem, müködött felhívtam az Apeh ügyfélszolgálatát (aminek számát az EBev hitelesítés nélküli információs oldaláról szedtem le), ahol is egy kedves női hang (mint ügyfélszolgálatos akihez irányított a központos a problémával) közölte, hogy ez azért van mert nem M$ IE 6 -ot használok. Ezek után a célgépre felpakoltam (SUN legfrissebb JRE2-jét is) és ezek után működik (már ahogy ezt ki lehet jelenteni).
Mivel ezzel az egész EBev-vel 2 hete találkoztam először (amikor közölték, hogy a céget kötelezték erre, és hozzák a hozzá való cuccokat telepítsem a rendszert) nem tudok igazán túl sokat róla. Gyakorlatilag 8-10 nap tapasztalataiból indulok ki, (pussz a programozói tapasztalataimból, vagyis a mit lehetett volna e helyett csinálni), előfordulhat hogy itt mások tudnak olyanokat is amiket én nem.

[quote:a1258afb37="mortella"]Na végigrágtam magamat topicon és sokat röhögtem.
Annyira geek egyikőnk másikunk...

Ez elég korrekt hozzászólás volt. Látszik, hogy két lábbal állsz a földön. :-)

[quote:29b67342c9="k_laci"]A hétvégén összerakom a 0. verziót.
Mivel biztos nem lesz rövid (ha minden apróságra ki akarunk térni), célszerűbbnek látszik feltenni egy szerverre, ahonnan mindenki letöltheti. Vagy esetleg nyithatunk neki egy új thread-et, ahol csak ezzel a levéllel foglalkozunk.

Vasárnap éjszaka mindenképpen kint lesz az alap. Hétfőn nagyon zúzós napom lesz és csak este tudok majd érdemben reagálni a javaslatokra, de keddre -- ha elég érdemi javaslat gyűlik össze -- elkészülhet egy javított változat, amit már a jogásznak is érdemes lesz megmutatni.

Laci

Köszönjük szépen. Én tudok tárhelyet adni, de csak readonlyba.
Viszont, ha mailbe megkapom, akkor kiteszem. Ez azért is jó
lenne, mert nem lennének kósza példányok az éterben, a bejövő
változatokat összefésülném. Ehhez mit szóltok? Ha szerintetek
ez jó megoldás, akkor nyitok neki egy könyvtárat.

Bezzeg ha mondjuk egy kisebbség kérné, hogy legyen az ő nyelvükön, az hipphopp menne :D Egyébként, az ingyenesség parasztvakítás, mert ugye windows kell hozzá. (ami nem olcsó) Ellenben ha valami *nix rendszerre csinálták volna meg akkor valóban mindenki számára elérhető volna.
Esetleg az UHUsok kérhetnék, mert hátha őket szeretik, meg ők amúgy is cég, meg magyar fejlesztések stb... (bár gondolom már biztos megkérdezték).

[quote:de9e65712f="mortella"]Na végigrágtam magamat topicon és sokat röhögtem.
Annyira geek egyikőnk másikunk...

Hogy ugy van...

Egy dolgot magyarazzon el akkor valaki:
A 4 db no comment gagyi szoftvert mi a turoert nem lehetett integralni..., kozvetlenul kapcsolni esetleg az apeh szerverre...
Vagy csak nekem nagyok az igenyeim, de ha mar csinalok valamit, szeretem ha ertheto, atgondolt, egyszeru, es minel kevesebb a hibalehetoseg.

Jo, hogy gondoltak azokra a cegekre is, akiknel kulso konyveles folyik, jo kis herce-hurca alairatni a cuccokat.

En lehet, hogy kibic vagyok, de ne nekem oszuljon a hajam a suket, kritizalhatatlan, serthetetlen es mindent jobban tudo, csuklobol fenyegetozo, arrogans vizfej miatt.
Es pedig most ez tortenik... Lehet, hogy nem a lifteket kellett volna lekapcsolni...

[quote:ac620fd625="opt"]En azt javaslom, irjuk ossze milyen hibai vannak a jelenlegi rendszernek a mi (felhasznalo) szemszogunkbol, es milyen technikai lehetosegek vannak arra, hogy ezeken tudjanak valtoztatni. Belertve a platformfuggetlensegi lehetosegeket is. (...)

Jó ötlet! Kapásból megírhatnák az egészet JAVA-ban (mondjuk a SUN J2SDK segítségével) és igy bármilyen platformon futhatna (akár egy jobb fajta mobil telefonon is :).
Ha jól el tudják választani a keretrendszert és a nyomtatványokat ill. kitöltésüket, akkor a verziókövetést modulárisan is meg lehet oldani. Rendbe állítás után, gyors egyszerű hatékony, a frissítést akár a keretrendszer elvégezhetné a hattérben autómatikusan.

[quote:80f2bfeb88="Bdede"]Tehát ki kell deríteni hivatalosan, hogy magyarország állampolgárait az állam/APEH/ kényszerítheti-e arra, hogy valamilyen cég /tőkeérdekelt/ , termékét használja az állammal való komunikációban.

v.ö.

[quote:80f2bfeb88="zither"]Jó ötlet! Kapásból megírhatnák az egészet JAVA-ban (mondjuk a SUN J2SDK segítségével)

akkor ez nem nyert

Egyszerűen felkel jelenteni a versenyhivatalnál, azt kész. Meg azért ,hogy gátolja a szoftverlegalizációt. (minél nagyobb arányban legyen legális szoftver)

Most mar csak kene egy olyan ember, aki kozelrol ismeri a jelenlegi rendszert es vallaja, hogy elkezdi megirni. (Na itt szokott meghallni majdnem minden ilyen kezdemenyezes:( )
En csak a nyomtatvanykitolto reszet ismerem, abba szivesen beszallok majd. Jovoheten ugy is kell majd hasznalnom.

Van EU milene ha az europatanácsnál jelentenénk fel a változatoság kedvéért? A versenyhivatalnál. Azok elégé merészek a MS-al szemben.

[quote:c4114c84c2="snq-"][quote:c4114c84c2="Bdede"]Tehát ki kell deríteni hivatalosan, hogy magyarország állampolgárait az állam/APEH/ kényszerítheti-e arra, hogy valamilyen cég /tőkeérdekelt/ , termékét használja az állammal való komunikációban.

v.ö.

[quote:c4114c84c2="zither"]Jó ötlet! Kapásból megírhatnák az egészet JAVA-ban (mondjuk a SUN J2SDK segítségével)

akkor ez nem nyert

Szerintem pedig jó. A SUN JAVA 2 SDK-jának grafikus fejlesztői felület nélküli kiadását ingyen és bérmentve bárki letöltheti és használhatja egészséggel mindenféle megkötés és liszenszelési kötelezettség nélkül. Ráadásul a JAVA szabványokhoz gyakorlatilag Mindig a SUN JAVA-ját veszik alapul, tehát amit a SUN lefordít, azt bármilyen JAVA fordító lefordítja. A SUN virtuális gépe (JRE2) pedig bárki számára teljesen hozzáférhető, noha a futtatáshoz nem szükséges pont a SUN gépe, lehet akár M$ is ha valaki ahhoz ragaszkodik.

Ebből egyértelműen látszik, hogy a SUN így nem lenne egyáltalán érdekelt a projectben (ha pedig e mellet még mindig kizárjuk ezt a lehetőséget, akkor akár az GCC/ANSI C párost is kizárhatjuk, akkor pedig nem tudom miről beszélünk) (Egyetlen eset lehetség amikor a fent leírtak nem érvényessek, ha a SUN változtatott a liszenszén mióta utoljára néztem szét a házuk táján, de ezt nem hinném)

[quote:c08e341293="snq-"][quote:c08e341293="Bdede"]Tehát ki kell deríteni hivatalosan, hogy magyarország állampolgárait az állam/APEH/ kényszerítheti-e arra, hogy valamilyen cég /tőkeérdekelt/ , termékét használja az állammal való komunikációban.

v.ö.

[quote:c08e341293="zither"]Jó ötlet! Kapásból megírhatnák az egészet JAVA-ban (mondjuk a SUN J2SDK segítségével)

akkor ez nem nyert

:)

Akkor maradanak golyostollal kitoltott papirok. De akkor meg e nyomdak es a golyostoll gyartok kerulnek eloterbe...

A viccet felreteve. A fejlesztes nyilvan penzbe kerul, de a felhasznalonak nem kell penzert megvennie semmit (csak az internetelofizetest, ...), es Java eseten minden platformon mukodne.

Off: Habár nem teljesen, hogy engem azért kényszeríthetnének, hogy magyarul helyesen írjak, de legalább, hogy elolvassam mit írok, mielőtt elküldöm. lásd:komunikácio

[quote:07c87814e9="whitehawk"]Egyébként, az ingyenesség parasztvakítás, mert ugye windows kell hozzá. (ami nem olcsó)

Nincs 10 rugó egy OEM Windows XP Prof. Most láttam valami árajánlatban. Meg is lepődtem. :-)

[quote:d46830381e="btami"]Na és számítógépet is kapott windózzal?

És tollat? És asztalt? És áramot? És villanykörtét? És helyiséget? És fűtést? És...

[quote:c0e570b14b="Toma_"]
A 4 db no comment gagyi szoftvert mi a turoert nem lehetett integralni..., kozvetlenul kapcsolni esetleg az apeh szerverre...
Vagy csak nekem nagyok az igenyeim, de ha mar csinalok valamit, szeretem ha ertheto, atgondolt, egyszeru, es minel kevesebb a hibalehetoseg.

Nemtom, hála Istennek windows alá nem kell fejlesszek. Odaverne...

[quote:c0e570b14b="Toma_"]En lehet, hogy kibic vagyok, de ne nekem oszuljon a hajam a suket, kritizalhatatlan, serthetetlen es mindent jobban tudo, csuklobol fenyegetozo, arrogans vizfej miatt.

Akkor most ugyanarra a személy(ek)re gondolunk ?
"Gyurcsány nem enged: bevallás csak elektronikusan"
http://www.privatbankar.hu/html/cikk/kommentar.php?kommentar=10023
ahogyan már valaki idézte...

Szóval szerintem egyszerű (a szó primitív értelmében is ) egy xy ügyintézővel üvöltözni és szidni hogy pl.: "milyen idióta nyitvatartás van itt a hivatalban" stb...
Mert k*rvara nem o tehet rola...

Más, filozófia:
Nem vagyok híve a vékonyklienses fejlesztéseknek, mert szerintem az esetek 90%ában a megrendelő csak azért ragaszkodik hozzá mert baromi trendi. Mindamellett persze kell neki egy csomó csili villi feature amitől a vékonykliensen futó alkalmazás nézzen ki úgy mint egy vastag kliens. Így kénytelen megszületni a browser és/vagy java függő iframe-es, appletes fosadék, mint pl. az ebev portál.
De ilyet láttam már párat, nem az APEH találta fel ezt a fából vaskarikát...

Tudtommal az OEM csak akkor legális, ha géppel egyött veszed.

[quote:e918dffb7a="whitehawk"]Tudtommal az OEM csak akkor legális, ha géppel egyött veszed.

Ja, ez így van. Ki mondott mást? :-) Én is úgy láttam. Gép mellé volt.
Nemtom, van-e még, hogy főbb részegységgel is lehet venni. Pl. CD-olvasóval, HDD-vel, ilyesmi.

[quote:d21b8780db="-Atis-"][quote:d21b8780db="btami"]Na és számítógépet is kapott windózzal?

És tollat? És asztalt? És áramot? És villanykörtét? És helyiséget? És fűtést? És...

Azért a kettő erősen nem ugyanaz (és fentebb már többen -- helyesen -- éltek a toll analógiával). Választhatsz tollat, asztalt, kitöltheted gyertya, 60-as vagy 100-as ízzó mellett, raktárban, puccos irodában stb.
Ellenben nem töltheted ki UHU Linux alatt pl.

Egyébként az Informatikai Minisztérium lehet, hogy meg tudná oldani a problémát. Csak ki kellene terjeszteni az iskolai campus programot az egész magyar társadalomra. Liszenszelnének cirka 10 millió darab wint és már majdnem meg is van oldva a dolog. Ja, és vennének i386 alapú vasakat azoknak az állampolgároknak, akik nem ilyet használnak. :wink:
Éljen Kovács "Kokó" Kálmán és népi zenekara :twisted: !

Laci

P.S.: Kérem kapcsolja ki.

[quote:7379e673eb="Toma_"]Azt tudod-e, hogy hogy egy nagyobb cegnel 30-80-xxx bevallasnal milyen qrva jo dolog lehet minden bevallaslapnal bepotyogni a kodot? (/db 5-10 sec.)
Ne kaccantsal mar halalra, a banki progiknal sincs csak sername + asswd, oszt megsem utalgat akarki a folyoszamlakrol... Nagyon kell a vedelem, me'g valaki jol bevallja helyettem az AFA-mat...

Ebben igazad van. Viszont (Makáts úr,) minden körülmények között törekedni kell az elérhető legnagyobb biztonságra, és én csak örülök annak, hogy ezirányú erőfeszítést látok, ezt az elgondolást csak pártolni tudom.
Hogy a kivitelezés sz@r, az már más dolog, de gondolj csak arra, hogy jelen esetben birtoklás (kártya) + tudás (PIN) + tudás (webes login) alapú biztonságról van szó, és ez legalább egy nagyságrenddel jobb, mint az egyszerű tudás alapú autentikáció.

Mellesleg nem értem, hogy hogy a fenébe dől hátra mindenki, akinek webes felületen lehet buzerálni a bankszámláját. Hát ebben az országban senki nem paranoiás? :D

Megint csak mellesleg: Nem értem, hogy trey hogy nem rakta még át az egész topic-ot a flame-be.

Ezzel asziszem az "APEH így, az APEH úgy" hozzászólások fele tárgytalan...

Szerintem amikor itt az APEH -et emlegetik, akkor gyűjtőnevet használnak azokra az emberekre/csoportokra/cégekre (és akár az apeh-re is!), akik a kivitelezés módjában részt vettek. ÁÁÁ! Bocs, persze elkerülte a figyelmünket, hogy az általad leírt nagybetűs JOGSZABÁLYOKBAN biztos benne volt egy ilyen rész: "A program NEM LEHET prlatformfüggetlen! A programot szigorúan tilos akár csak Java-ban is megírni, hogy azzal esetlegesen lehetőség legyen arra, hogy ne csak EGY oprendszeren lehessen futtatni, hanem minden olyan gépen, ahol van java futtatókörnyezet!".
Végülis mit lehet erre mondani? Ha tényleg benne lenne, akkor azt mondanánk, hogy ez baj, de hát mit lehet tenni? Azok az embereknek nem ez a szakmájuk (politikusok)... DE A PROJECT KÉSZÍTŐINEK IGEN!

Ez kb. olyan, mint amikor egy magát webmaster-nek nevező valaki CSAK IE-re optimalizálja a honlapot! EZ a szánalmas. Ha valakinek ilyen a felfogása, akkor az az ember nem informatikus, hanem egy szánalmas lúzer... és nem érdekel, ha ebből flame lesz, de egyre többen vannak az informatikában az ilyen emberek, és lassan "átveszik az uralmat". Mondom ezt tapasztalatból. Annak, hogy manapság az a véleményük az emberek az informatikusokról, ami, az ezeknek az embereknek köszönhető!

Régen az jutott eszükbe az embereknek eszükbe az informatikusokról, hogy ezek fordítva rajzolnak le egy fát (mi az, ezek még nem láttak fát???), meg hogy furfangosok és hogy elvont (algoritmikusan ugye) gondolkodnak mindenről. És ma? Informatikus: fiatal 20-35 év közötti, jólápolt, jólfésült, öltöny-nyakkendő, nagydumás, aki kijön a céghez, kattintgat az egérrel, aztán ezt, meg azt tiltja le jelszókkal, egyébként is félremagyaráz, ha azt kérdezik, hogy ez miért nem működik valami, stb.

Igen. Mára már nem tudomány az informatika, hanem marketing, meg a fent leírt mai informatikusok tömkelege. És hogy miért lázadoznak az emberek a hup-on? Azért mert most ŐK a felhasználók, és ŐK tudják, hogy ezt máshogy is meg lehetett volna csinálni. Nem politikusok, és nem titkárnők, hogy minden sz@rt bevegyenek...

Az is kiderült a nagy hörgés közepette, hogy az APEH csak kiteszi a speckókat a netre, lehet rá programot írni aki akar. Ha senki nem akar akkor miért éppen az APEHnek kellene ?

Ugyanaz a válasz, mint fent. Tervezni kell egy projectet.
Ha hozzáértő informatikus vagy, és megkapsz, egy ilyen munkát, akkor (feltételezve, hogy tájékozott vagy, és hogy értesz értesz a szakmádhoz) elgondolkodsz! Hogy lehetne megoldani, hogy minnél több embernek SEGÍTS, hogy a már mostanában is egyre reálisabbnak tűnő Linuxot használók is ott vannak a felhasználók között, hogy Minőségi munkát adj ki a kezeid közül!
2 dolog lehet:
[1] Anyagi érdekeltségek vannak a háttérben (egy ugye nem volt benne a jogszabályban...) ergo win.
[2] A fejlesztő(k)nek nem volt szakértelme a linuxhoz, esetleg csak hallott róla, de csak a wint ismeri. Aki ilyen állapotban van, és nem érdeklődő (azaz nyitott minden felé), az nem igazi informatikus! Hogy miért (ez most sok felől támadható)? Mert ez kb. olyan, mint ha egy orvoshoz bemegy egy gyógyszergyártő, és fizet X százezret/milliót, hogy az ő gyógyszerét használja. Akkor az az orvos már NEM IGAZI ORVOS! Ő már nem a saját tapasztalata és szakértelme szerint cselekszik. Ha egy orvos nem fejlődőképes, akkor az nagyon rossz. A mi háziorvosunk nem ismer mást, csak az Algopirint. Mindenre azt ír fel. Egy kicsit ez az informatikus dolog is ilyen.

De mégegyszer: az APEH alatt nem feltétlenül a definíciót kell érteni, mint ahogy a Heti Hetesben is kifejtették a "Műalkotás" és a műalkotás közötti eltérést...

Írj neki választ Linux esetén a közöség szokot tesztelni. (a bétatesztelők ha gondolják szívesen segítek)

Alapvető dolgokat érdemes lenne előre tisztázni. Gondolok ilyesmire, hogy kinek címezzük?

[quote:402eeb559a="k_laci"]Azért a kettő erősen nem ugyanaz (és fentebb már többen -- helyesen -- éltek a toll analógiával). Választhatsz tollat, asztalt, kitöltheted gyertya, 60-as vagy 100-as ízzó mellett, raktárban, puccos irodában stb.

Nem-nem, itt épp azt kérték számon, hogy az állam nem ad számítógépet (plusz Wint).

[quote:402eeb559a="k_laci"]Ellenben nem töltheted ki UHU Linux alatt pl.

Wine? Más is mondta.

[quote:402eeb559a="k_laci"]
Egyébként az Informatikai Minisztérium lehet, hogy meg tudná oldani a problémát. Csak ki kellene terjeszteni az iskolai campus programot az egész magyar társadalomra. Liszenszelnének cirka 10 millió darab wint és már majdnem meg is van oldva a dolog.

Tényleg jobb lenne, ha warez Wint használnának a felsőoktatásban, elismerem.

Jaja! Majd' elfelejtettem:

Tegyük fel, hogy a határidőt jogszabály határozza meg. Tegyük fel, hogy a határidő lejárta előtti munkanapon jön ki A használható verzió, és tegyük fel, hogy e korai kiadás működése a nagy sietség következtében olyanon áll vagy bukik, mint pl. a windows dátum formátumának beállítása, vagy a programot futtató felhasználó jogosultsága a gépen (merthogy rendszergazdai jogokkal fut szépen, és "éééé.HH.nn" beállítás kell neki. ...nem tévedés, a számok között nincs szóköz, és a nap után nincs pont, mert így jó).

Félreértés ne esék! Nem a programozót szidom, mert biztosan szépen is meg tudná csinálni, de valószínűleg ennyi ideje/energiája maradt rá, mert mondjuk későn szóltak, vagy minden mással bszogatják. ...vagy mert a létszámcsökkentés miatt egyedül kell 4 másik munkáját is elvégeznie.

[quote:e5de799bc6="Toma_"]
Szóval szerintem egyszerű (a szó primitív értelmében is ) egy xy ügyintézővel üvöltözni és szidni hogy pl.: "milyen idióta nyitvatartás van itt a hivatalban" stb...
Mert k*rvara nem o tehet rola...

Szo sincs rola, engem szeretnek az ugyintezok (nem csak APEH), bar meg nem jottem ra, hogy miert. :)
Lehet hogy azert mert :) az alapbeallitasom, es nem okoskodom, amire nem is nagyon lenne alapom, sehol, ha en megyek valahova. Raadasul mindenki valakinek a csaladtagja, es plane nincs is jogom ilyesmire, elegge tolerans tipus vagyok.

Nagyreszt mindenhol a fejetol buzlik a dolog, es az tud felduhiteni, hogy szinte minden jogszabalyrol, torvenyrol sut, hogy ki, miert "szakertette" ertsd lobbizta ki....
Ez pedig tipikusan az a megoldas, amirol latszik, hogy meg ertelmes embert sem kerdeztek meg................ :(

[quote:016483746f="hop1"]Alapvető dolgokat érdemes lenne előre tisztázni. Gondolok ilyesmire, hogy kinek címezzük?

Igen. Ezeket meg kell(ene) beszélnünk. Szvsz, ha valakinek olyan ötlete, javaslata, kérdése van, ami eddig még nem hangzott el, akkor tegye meg a hétvégén (kb. vasárnap este 9-ig) és én igyekszem azokat beledolgozni a 0. verzióba.

Laci

Hmm, biztos en vagyok hulye, de ez nekem eleg viccesnek tetszett...
Egyreszt ugy remlik, hogy debian-csomagban is lattam barcode-reader library-t (mitnha erre hivatkozna), masreszt meg sztem azt szabvany rogziti, tehat olyan baromi nehez nem lehet hozza egy rutint elkesziteni...

"https://secure.magyarorszag.hu/parbeszed/tudomany/infotars/topic.html?fa=g&fid=67423#67423"

Nekem ezt a választ adták kb. 1 hete..."

[quote:a11c29d58e="k_laci"][quote:a11c29d58e="hop1"]Alapvető dolgokat érdemes lenne előre tisztázni. Gondolok ilyesmire, hogy kinek címezzük?

Igen. Ezeket meg kell(ene) beszélnünk. Szvsz, ha valakinek olyan ötlete, javaslata, kérdése van, ami eddig még nem hangzott el, akkor tegye meg a hétvégén (kb. vasárnap este 9-ig) és én igyekszem azokat beledolgozni a 0. verzióba.

Laci

Ombudsman. Az ő személye eltakarja a kilétünket, tehát
bosszútól nem kell tartani (ezt azért mondom, mert sokan
azért nem kapcsolódnak bele a dologba, mert félnek,
tegyük hozzá, nem alaptalanul.), illetve ha állásfoglalása
nem is kötelező érvényű, de majdnem az, valamint
nagyon nagy a nyilvánossága, a média nyomás alá
fogja helyezni az apehet, az magyarázkodni kényszerül,
végül meghátrál. Mindig ez a vége, az onbudsman nagyon erős
ember. És pontosan az a feladata, amit mi kérnénk tőle:
ugyan már mondja meg, jól van-e ez így, vagy pedig a
hatalom arrogans szerinte.

"Hmm, biztos en vagyok hulye, de ez nekem eleg viccesnek tetszett...
Egyreszt ugy remlik, hogy debian-csomagban is lattam barcode-reader library-t (mitnha erre hivatkozna), masreszt meg sztem azt szabvany rogziti, tehat olyan baromi nehez nem lehet hozza egy rutint elkesziteni...

"https://secure.magyarorszag.hu/parbeszed/tudomany/infotars/topic.html?fa=g&fid=67423#67423

Nekem ezt a választ adták kb. 1 hete...""

Kiváncsi lennék az összegre amiért "megírták" a rutint.
:evil: :roll: :wink: :oops: :cry:

[quote:f5bf95037e="-Atis-"]
[quote:f5bf95037e="k_laci"]Ellenben nem töltheted ki UHU Linux alatt pl.

Wine? Más is mondta.

Ja, lehet úgy is vakarózni, hogy nem a kezedet emeled a füledhez, hanem a füledet rakod a kezedbe, csak hát nem érdemes. És mi van szegény Mac-es emberkékkel, borítékolom, hogy van Mo.-on olyan design studio, ahol nem fogsz egy fia pc-t sem találni. Az én főnökömnek is csak Mac-je van.
Meg itt alapvetően elvek mentén megy a dolog, szvsz...

[quote:f5bf95037e="-Atis-"]
[quote:f5bf95037e="k_laci"]
Egyébként az Informatikai Minisztérium lehet, hogy meg tudná oldani a problémát. Csak ki kellene terjeszteni az iskolai campus programot az egész magyar társadalomra. Liszenszelnének cirka 10 millió darab wint és már majdnem meg is van oldva a dolog.

Tényleg jobb lenne, ha warez Wint használnának a felsőoktatásban, elismerem.

Nyilván nem volna jobb, de tudtommal fel sem merült annak a lehetősége, hogy az MS termékek mellett mások is megfelelnek az oktatásban. Nálunk az SZTE BTK-n és valszeg máshol is elvétve találsz olyan embert, akinek nem volna elég egy UHU/SUSE/Novell/BlackPanther/T@k@mt@dj@m@ly@n Linux, egy általános iskoláról nem is beszélve.

Na de hagyjuk...

Laci

[quote:f6cd00230b="-Atis-"]
Wine? Más is mondta.

tegye mar fel a kezet, akinek sikerult wine alatt abev-et futtatnia (ertsd ugy, hogy hasznalni is lehetett, nem csak elindul), mert a szaja mindenkinek jar

[quote:09f8ebeaf0="k_laci"]egy általános iskoláról nem is beszélve.

Hogy csak nézzenek, mint a moziban, amikor egy standardnak nevezhető mhelyen Win elé kell ülni. :-)

[quote:57bd7f8bad="-Atis-"][quote:57bd7f8bad="k_laci"]Nem az a kérdés, tudom-e hogyan működik a kütyü (ha valakit nagyon érdekel, kiskönyvtárnyi irodalmat talál a hálón meg könyvekben).

Ahhoz képest eléggé memondtad róla a frankót, annak ellenére, hogy - úgy néz ki - nemtod, mire jó. :-)

Lehet, hogy nem tudom mi ez az egész, még az is lehet, hogy a kártyaolvasó szót sem ismertem korábban, de megpróbálom mégegyszer, lassabban...

Megvettek az ocr136-ot, ami erősen a múltat képviseli, ehelyett vehettek volna ocr150-et (akkor egy szavam sem lenne), az legalább USB-s és PnP, szóval volna rá esély, hogy nem kell kidobni pár éven belül.
Az más kérdés, hogy midegyikhez csak win driverek vannak. Pl. ha google-be beírod, hogy ocr136 card reader, érdekes módon az első három találat ilyenekre mutat, hogy troubles on Linux...

Arról meg még nem is beszéltünk, hogy a kártyaolvasó+kártya helyett vehettek volna egy usb-s tokent (eToken Pro, iKey1000 stb), ami szvsz olcsóbb és ha megfelel az USB 1.x-nek, akkor nagy eséllyel megy minden vason spec. driver nélkül.

Laci

""Hmm, biztos en vagyok hulye, de ez nekem eleg viccesnek tetszett...
Egyreszt ugy remlik, hogy debian-csomagban is lattam barcode-reader library-t (mitnha erre hivatkozna), masreszt meg sztem azt szabvany rogziti, tehat olyan baromi nehez nem lehet hozza egy rutint elkesziteni...

"https://secure.magyarorszag.hu/parbeszed/tudomany/infotars/topic.html?fa=g&fid=67423#67423

Nekem ezt a választ adták kb. 1 hete...""

Kiváncsi lennék az összegre amiért "megírták" a rutint.
:evil: :roll: :wink: :oops: :cry:"

1 milliárd forint biztos - ööö kinek a zsebében landolt?

[quote:56b781b419="k_laci"]Ja, lehet úgy is vakarózni, hogy nem a kezedet emeled a füledhez, hanem a füledet rakod a kezedbe, csak hát nem érdemes. És mi van szegény Mac-es emberkékkel, borítékolom, hogy van Mo.-on olyan design studio, ahol nem fogsz egy fia pc-t sem találni. Az én főnökömnek is csak Mac-je van.

Hogy el lettem hajtva, amikor a C64-gyel jöttem. :-D

[quote:a952ddb63f="meditor"]Tehát nemcsak arról van szó, hogy rádkényszerít egy terméket,
hanem az adatbázis szerkezet eltakarásával LEHETŐSÉGET SEM AD,
arra, hogy te old meg a problémádat.

Na szóval: hol van itten valahol egy jogász?

A beadandó fájlok rekordszerkezete publikus.
Viszont az eBEV ami kötelező elektronikus bevallás chip-kártyás aláírással interneten keresztüli feltöltéssel már sokkal problémásabb. A chipkártyás aláírás tényleg csak Windowson megy. Pedig a feltöltő program Java-s.

[quote:44c4db0a0c="k_laci"]
Megvettek az ocr136-ot, ami erősen a múltat képviseli, ehelyett vehettek volna ocr150-et (akkor egy szavam sem lenne), az legalább USB-s és PnP, szóval volna rá esély, hogy nem kell kidobni pár éven belül.
Az más kérdés, hogy midegyikhez csak win driverek vannak. Pl. ha google-be beírod, hogy ocr136 card reader, érdekes módon az első három találat ilyenekre mutat, hogy troubles on Linux...

Arról meg még nem is beszéltünk, hogy a kártyaolvasó+kártya helyett vehettek volna egy usb-s tokent (eToken Pro, iKey1000 stb), ami szvsz olcsóbb és ha megfelel az USB 1.x-nek, akkor nagy eséllyel megy minden vason spec. driver nélkül.

Laci

Amikor az első eligazítást tartották elmesélték, hogy milyen biztonságos rendszert alkottak. Az is szóba került, hogy a németek megoldották kártyaolvasó nélkül, de mi sokkal jobban ügyelünk a biztonságra.
Ennek tükrében a kiosztott kártyákhoz pinkód tartozott, ami az egyszerűség kedvéért mindenkinél azonos. Én csak akkor döbbentem le igazán, mikor kiderült, hogy a kódot nem kell megváltoztatni......

Laci

Ps: Esetleg indítható lenne egy szavazás:
Hányan változtatták meg a kódot az első kártya kiadása óta :)

Na igen. Amikor az ügyfélszolgálat azt mondta, hogy ne változtassuk meg a jelszót, majdnem sírógörcsöt kaptam. Arról nem is beszélve, hogy a főnök is megkérdezte, hogy miért kell megváltoztatni.

Hééé! Miért nincs sírós "érzelemkifejezőrajzocska"?
Vagy ez lenne az? :cry:

[quote:91f99669ca="-Atis-"]
Hogy csak nézzenek, mint a moziban, amikor egy standardnak nevezhető mhelyen Win elé kell ülni. :-)

Az a szomorú, hogy a win elé ülve is csak néznek, mint a moziban. Egyetemről frissen kikerült emberek, akiknek több évig oktattak informatikát, a szövegszerkesztés alapjaival sincsenek tisztában....

Az abev program nem fut wine alatt, csak az egyoldalas nyomtatványokkal.

[quote:c0b57da47a="blaci"](...)
Az abev program nem fut wine alatt, csak az egyoldalas nyomtatványokkal.

És ne is beszéljünk a kártyaolvasó meg a certification WINE implementációjáról...

Lehet hogy azért nem lesz soha nyílt forráskódú, mert akkor kicsit átírod, és akármelyik (másik) könyvelő nevében adhatsz fel bevallást :wink:

A lámaságon túl (ezt a kártyaolvasót is lehetne rendesen kezelni) itt is két eset van :
a. APEH mint fejlesztő igénytelenül választott

b. jogszabály előírja hogy az ebev-ben hardware-es kártyás authentikáció kell, ebből kijön az ennek megfelelő buzerákat forgalmazó cégek halmaza és azt metszi a közbeszerzési és egyéb x törvény. Szépen kijön hogy mondjuk 1 buzerából lehet választani.
Aki csinált már pl. egyetemen gépvásárlást az tudja hogy miről beszélek...
Az ilyen esetek szerintem sem véletlenek, de az üvegzsebes ember ebben az esetben nem az APEHben van hanem feljebb.

ps.: javaslom egyébként következő topicnak a diploma kiírások "a dolgozatot Times New Roman betűtípussal 12-es mérettel " kitételének lerohanását...

Szlovákia ebben is lassan lehagyja Magyarországot..
http://www.ombudsman.sk/link.php?page=ombudsman&link=1
Van pdf is meg doc is... Igaz ez az ombudszman oldala :) De ha találok valami csúnyaságot, hát megirom neki, hogy MS Office nélkül nem megy az meg MS Windowst akar, de ezeket meg pénzért árulják amit ha kifizetek az a pénz kiáramlik az országból, rontja a külkereskedelmi mérleget és nem utolsó sorban ezzel is szegényebb lesz az ország.. :)

Azzal mi lenne a problema ha a linuxos, unixos kozosseg megirna a sajat abev prgjat :?: Elvegre elnezve a programot minden adott hozza/mezonevek, elnevezesek/.
Ha mar egyszer az bacsik-nenik nem csinalnak semmit csak uldogelnek.

[quote:6a8b306bf0="-Atis-"][quote:6a8b306bf0="k_laci"]Azért a kettő erősen nem ugyanaz (és fentebb már többen -- helyesen -- éltek a toll analógiával). Választhatsz tollat, asztalt, kitöltheted gyertya, 60-as vagy 100-as ízzó mellett, raktárban, puccos irodában stb.

Nem-nem, itt épp azt kérték számon, hogy az állam nem ad számítógépet (plusz Wint).

[quote:6a8b306bf0="k_laci"]Ellenben nem töltheted ki UHU Linux alatt pl.

Wine? Más is mondta.

[quote:6a8b306bf0="k_laci"]
Egyébként az Informatikai Minisztérium lehet, hogy meg tudná oldani a problémát. Csak ki kellene terjeszteni az iskolai campus programot az egész magyar társadalomra. Liszenszelnének cirka 10 millió darab wint és már majdnem meg is van oldva a dolog.

Tényleg jobb lenne, ha warez Wint használnának a felsőoktatásban, elismerem.

Csak arra bátorkodtam emlékeztetni, hogy amikor a kereskedőket az
állam arra kötelezte, hogy pénztárgéppen kelljen bizonylatot adni,
akkor valamilyen részben finanszírozta annak beszerzését.

Most egyik évben még beadhatta a könyvelő papíron/nyomtatványon
a cuccost, idéntől pedig köteleznek néhány ezer céget az elektronikus aláírós windózos program használatára. Ehhoz meg ugye gép+win+internet is kell, de ehhez most nincsen semmi támogatás.

btami

"Hmm, biztos en vagyok hulye, de ez nekem eleg viccesnek tetszett...
Egyreszt ugy remlik, hogy debian-csomagban is lattam barcode-reader library-t (mitnha erre hivatkozna), masreszt meg sztem azt szabvany rogziti, tehat olyan baromi nehez nem lehet hozza egy rutint elkesziteni...

"https://secure.magyarorszag.hu/parbeszed/tudomany/infotars/topic.html?fa=g&fid=67423#67423

Nekem ezt a választ adták kb. 1 hete...""

Miket ki nem hoz a gugli

Barcode és hozzá kapcsolódóan a Barcode Tools leírása.

"Note that the library and the accompanying material is released according to the GPL license, not the LGPL one. A copy of the GPL is included in the distribution tarball."

az export file amit elkuld az apehbe azon belul nincs nincs semmifele barkod csak a kinyomtatot nyomtatványon :lol:

http://ma.hu/page/cikk/ai/0/111668/1

[quote:1f928fcfbe="szgabor"]http://ma.hu/page/cikk/ai/0/111668/1

Na, pont most akartam befűzni a linket. Valami azért mégsem
gömbölyű, és nem csak nálam verte ki a biztosítékot.

Nagyon szomorú, hogy ez egy ilyen sokat olvasott és
sok hozzászólással rendelkező topik.

Mindazonáltan nem felesleges, mert biztos vagyok benne,
hogy a jövő megoldása itt van a hozzászólások között.

[quote:83f4993dc7="meditor"][quote:83f4993dc7="szgabor"]http://ma.hu/page/cikk/ai/0/111668/1

Na, pont most akartam befűzni a linket. Valami azért mégsem
gömbölyű, és nem csak nálam verte ki a biztosítékot.

Nagyon szomorú, hogy ez egy ilyen sokat olvasott és
sok hozzászólással rendelkező topik.

Mindazonáltan nem felesleges, mert biztos vagyok benne,
hogy a jövő megoldása itt van a hozzászólások között.

Gyerekek, a cikket olvasva akkor meg en elegge finomkodo voltam... :) ;) :)

[quote:5be6525969="gipszjakab"]

Ja meg kellene, hogy a PDF417 milyen tomoritesi eljarassal van implementalva naluk.

Kipróbáltam egy dekódert: http://sourceforge.net/projects/pdf417decode/

Működik a dekódolás, csak annyi a trükkje, hogy a dekóder által visszaadott szöveg eleje valami kódolatlan fejrész, a vége meg ('BZ' karakterekkel kezdődően) bzip2-vel csomagolható ki.

A fejrész (idézőjelek között):

'17IABEV21dy2lra6y 2004K30 1 15 3 1 1 111 253256'

A kicsomagolt rész meg kb ilyen:

LAPOK=1,1,1
0A0001A003A=<cégnév>
0A0001A004A=<irányítószám>
0A0001A005A=<cím>
0A0001A006A=<cég adószáma>
0A0001A008A=<személynév>
0A0001A009A=<személy adószáma>
0A0001A010A=magyar
0A0001A002A=E
0A0001A001A=1
0A0001B0001DA=3664418

Az ABEV nevű nyomtatványkitöltőhöz letölthetők nyomtatványok pld a '2004K30'. Feltelepítés után ezeket az olvasható szöveges fájlokat találtam:

2004K30.alg -- ellenőrzési szabályok/képletek és hibaüzenet szövegek
2004K30.kvf -- a leadandó fájl mezőinek leírása
2004K30.bev -- 114 karakteres fejrész, és 'BZ'-vel kezdődően a továbbiak bzip2-vel kicsomagolhatók

nem egészen offtopic-ként <a href="http://www.gnubies.com/tax/">ez történt ausztráliában</a> a szintén windows-only "e-tax" nevű adóbevallási programjukkal (<a href="http://www.ato.gov.au/individuals/content.asp?doc=/content/32613.htm&page=3&H3">FAQ róla</a>).
a helyzet röviden egyébként ugyanaz, nincs java verzió, wine alatt valameddig elfut majd kardjába dől.
itt egyébként sok site egyszerűen be sem engedett ha linux alól próbáltam elérni, az egyik site j/s alapú http-post-ot használt amiben az ff "megbotlott" és nem tudtam elpostolni a bejelentkezésemet - alkalmi megoldásként kitéptem az oldalból minden j/s szálat és a vinyóra tettem egy .html fileba a bejelentkezőlapot, így már engedelmesen beengedett.

Én ugyan nem cég vagyok, de az adóbevallás kitöltő lap teljesen jól megy wine alatt.
(persze kiderül majd márciusban, élesben.)

Nem olvastam végig az összes hozzászólást, de alapvetően nem értek egyet azzal, hogy rákényszerítenének Windows használatára.

Már egy ideje töprengek azon, hogy miként tudnánk érdemben előrevinni az ügyet. De én is "csak" oda jutottam, mint Bdede, hogy kellene írnunk egy levelet az ombudsmannak, hogy vizsgálja ki az ügyet. Mert ugye az világos, hogy hiába ír itt bárki is bármilyen szoftvert, bármilyen jók is lesznek a megfogalmazott javaslatok, az APEH-en múlik minden és amíg nem kényszeríti ki valami magasabb hatóság, hogy változtatni kell, addig minden marad a régiben.

Össze kellene állítani egy listát azokról a dolgokról, amit mi aggályosnak tartunk. Lehetne hivatkozni azokra az egyéb megnyílvánulásokra, amelyek az utóbbi hetekben a sajtóban megjelentek (közgazdászok problémái stb.)
Nekem úgy tűnik, hogy egyre több oldalról támadják a rendszert, egyszer talán megtörik a jég. Néhány napja pl. a Gazdasági és Verseny Hivatal írt arról, hogy versenyellenes az APEH önkényes elektronikus aláírást bevezető rendszere. Számos nagy magyarországi cég rendelkezik saját aláírással, amit kemény pénzekért vett meg valamelyik ezzel foglalkozó szervezettől és persze ezek mind megfelelnek a nemzetközi szabványoknak, ugyanakkor az adózásba és egyéb kötelező állami ügyek kapcsán csak fenéktörlésre jók.

Az sem egy utolsó szempont, hogy ha az ombudsman hoz egy állásfoglalást az ügyben, akkor az tuti bekerül a médiába is.

És tényleg kellene találni egy infoban valamennyire jártas jogászt, aki segítene úgy tálalni a dolgot, hogy az ombudsman nagy eséllyel ráugorjon a témára.

Valahol össze kellene gyűjteni minden apró elemet és azok összefésülése után én vállalnám az alaplevél megírását, amit utána lehetne itt véleményezni, javítani, jogásszal megnézetni. Szvsz egy-két hét alatt össze is állna egy mindenre kiterjedő levél.

Laci

Úgy lehetne növelni az ügy komolyságát, hogy meg kellene írni a levelet, majd felhívni minden kedves Hup olvasó figyelmét, hogy aki dolgozik/dolgozott/kapcsolatban áll olyan céggel, vagy vállalattal, aki használ valamilyen formában linuxot, az próbálja meg, s vesse latba a tekintélyét a következő ügyben:
Mindenhova juttasák el a levelet, és ha egyetértenek, akkor engedjék meg, hogy felkerüljenek egy listára, amin a levéllel egyetértő vállakozások vannak.

Ha küldtök egy ilyen levelet, arra lehet, hogy rá sem bagóznak, de ha csatolva van hozzá 15 oldalnyi cég, akiknek hasznos volna a linuxos verzió is, az már elgondolkodtató. Az nem is feltétlen fontos, hogy a cég linuxot használ-e, vagy sem, elég az is, hogy egyetért-e. a levél tartalmával, és ezt be is vállalja, vagy sem.

(esetleg negatív tapasztalat és a tisztességes, sikertelen próbálkozások történeteit is lehetne csatolni)

Gyerekek !
Hagyjátok már abba a hisztit. A két dolog amiről szó van :

A. Az APEH majdnem törvénysértést követett el azzal, hogy majdnem nem tette lehetővé az adózóknak hogy teljesítsék a kötelességüket.
Aki nem tudná megsúgom: a Cégbíróságtól több száz önkormányzaton keresztül magáig az Országgyűlésig majd minden "közhivatal" törvénysértő módon működik ilyen olyan okok miatt. A Parlament pl. alkotmányos mulasztással évek óta, vagy előírhatja az akadálymentesítést akármilyen törvény az önkormányzatoknak, a kistótpiripócsi orvosi rendelőben akkor sem lesz felhajtó 10 éven belül - akár ha 800 internetes fórumon hisztériáznak meg 10 ombudsman (aki semmilyen kötelező jogkörrel nem rendelkezik, csak VÉLEMÉNYEZ) mondja meg a frankót- , ha nincs rá pénz példul.

B. Az APEH nem készít java-s meg linuxos programokat...
Na ja annak a 0,2 % felhasználónak akiknek (pl. nekem) nincs a DESKTOP gépén windows.
()ben: a mac az workstation... 1 könyvelő sem dolgozik mac-en...

Be akartok perelni valakit ezekért? Menjetek ügyvédhez hagy nevettessen egy jót :cry:

mosmár uff

Kedves tagtársak. Az alábbi szöveg az apeh honlapjáról való.
Mint látható technikai feltételként előírás a kereskedelmi
monopoltermék használata, továbbá az adóbevallást
csak és kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani
(vállakozások esetében). Kérdéseim:

1. Ez azt jelenti-e, hogy minden könyvelőnek rendelkeznie kell
M$ operációs rendszerrel?

2. Ha igen mit szól ehhez a versenyhivatal és az onbudsman?

Szóval van itt egy bátor jogász valahol, aki ezt megkapirgálná?
(Hozzáteszem még: az apeh kirakott egy terminált, azon is
megcsináltatod az adóbevallásodat. Ha így döntesz 1.5 napra való
élelmet és hálózsákot vigyél magaddal! Ez külön megér egy misét!)

Íme a kimásolt rész:
-----------------------------

Az Nyomtatványkitöltő 2005 szoftverrel nemcsak ellenőrizni tudja a bevallás adatait, hanem ki is tudja nyomtatni a bevallást, amely aláírás után benyújtható az Adóhivatalhoz.

1. Technikai feltételek (minimum)
- Intel Pentium I. PC
- 32 MB RAM
- 640x480 grafikai felbontás
- 600 dpi felbontású nyomtató

2. Operációs rendszerek
- Win 98 - Win ME
- Win NT - Win XP
- Win 2000

Az APEH által fejlesztett és az Internetről díjmentesen letölthető - az adóbevallások ellenőrzését illetve kitöltését támogató - programok bármilyen módosítása, kereskedelmi és reklámcélú felhasználása csak az APEH engedélyével történhet.
A letöltött programok változatlan formában ingyenesen, szabadon terjeszthetők.
A terjesztett programok használatából eredő anyagi hátrányért, jogkövetkezményekért az APEH nem vállal felelősséget.

Szerintem nem teljesen hülyeség a téma, de nyilván kevés a a patron amivel lőni lehet...
Szerintem a legtisztább most is csak az, hogy valami netes aláírásgyüjtésbe kezdünk és majd annak fényébe lehet tovább lépni....

Bár ettől még célszerübbnek tűnik, ha mindenki egyéni szinten ír egy levelet az apeh megfelelő címére (e-mail és akér címekre)
Az egyéni levelek többnek tűnnek, mint x aláírás a neten...
(Amúgy sokszor a hasonló cégek a windows usereket is diszkriminálják:
Windows OP + Openoffice és rájuk eröltetnek egy exccell táblát makrókkal, ami az outlook -ot bögyözi...)

Hat figyelem ezt a szalat, tragikus...

Ures szajtepesen es politikai tartalmu hoborgesen kivul, meg semmire nem sikerult jutni.

Az elejen beirtam egy altalam ismert muszaki problemat (vonalkodgeneralas), most raertem, hogy a googleben rakeresve a 3. talaltig mindjart korulnezzek, szoval itt a hivatkozas:

http://www.magyarorszag.hu/parbeszed/kozelet/topic.html?fa=g&fid=16784

Szepen utana lehet jarni. A belinkelt szalban egyebkent szo van egy jovobeni browseres verziorol is, tehat a dolog azert nem remenytelen.
Van, aki feltette az adatbazis specifikaciot is.
Lehet erdeklodni az APEH-nel a PM-nel, hogy mi a helyzet, mik a jovobeni tervek.
Lehet kerdezoskodni az LME-nel, hogy mire jutottak.
Meg lehet probalni ujra felvenni az illetekes hatosagokkal a kapcsolatot, stb.
Persze lehet, hogy a fentiek egyike sem vezet eredmenyre, de egy biztos: ez a topik nem fogja megoldani a problemat. Minden olyan topik, ami eleri a 100. hozzaszolast, es meg semmi erdemleges nem trotent, az felejtos. Kar, pedig a tema sokunkat foglalkoztat, sokunknak problema, es ettol a szaltol a szakmai ismeretek, es a cselekvesi lehetosegek osszegyujteset vartam volna. Nem jott be.

Ugy latszik, hogy a HUP erdemi szakmai hatterrel rendelkezo olvasoi tavolmaradnak az ilyen billentyuzetcsortektol, es ezek szerint teljesen jogosan.

Bár egyetértek veled, de ez szerintem (nem vagyok jogász) nem támadható! Végülis az Apeh egy kényelmesebb alternatívát nyújt ingyen. Ha nem lenne a terminál, akkor simán támadható lenne, de így... :roll:

Végülis gondolom az Apeh nem tiltja, hogy egy programozó ugyanezt megírja linux alá, és azt ők ellenőrzik, majd kirakják. De igazándiból ugyanezen okból fellázadhatnának a Mac -eket használók is!

Etikailag 100 százalékig igazad van, de végülis gondoljunk bele: eltervezték, hogy kiadnak egy programot.
Mi a következő kérdés? Melyik platform a legelterjettebb? Sajnos a PC/Win. Hát akkor erre csinálják.

Persze tudom, hogy ez pénzbe kerül (mármint a Win), de Ők ezzel nem akarnak rákényszeríteni a használatára (azaz persze hogy igen, de közvetlenül nem), csak egy könnyítő eljárást nyújtanak. Ha végeztek felmérést, akkor láthatják, hogy 90 % -ban mindenhol ez van (ergó a cégek 90 % -nál megvették, ami persze nem igaz, de azt nem lehet feltételezni, hogy ezeknek a X százaléka Warez cucc), azaz ezt miattuk másnak nem KÖTELEZŐ költeni.

Olyanokért sok helyen lehetne perelni, hogy pl.: .doc formátumban kérnek akármit is, mert ugye ez zárt, és legálisan (na meg persze "tökéletesen") csak az MS office-ban van.

Maradok tisztelettel: Mészáros Gábor

Én másként látom: Önmagámban az, hogy beszélünk a dologról
előre viszi az ügyet. Akik itt beszélgetnek a erről, más
közösségekben is előveszik a témát, az ott elhangzó
szakmai - és talán valóban: politikai töltetű - kérdésekre lehetséges, hogy ebben a topikban találtak választ, vitaképesebbé
váltak. Ez szerintem fontos.

Másfelöl meg úgy látszik nemcsak itt megy a "szájtépés", hanem
más aspektusból ugyan, de másutt is. Miröl beszéljenek az emberek, ha nem arról, ami érdekli őket?

Itt, ezen a fórumon sokkal inkább megoldás-centrikus a
beszélgetés, mint máshol és igenis elhangzottak a megoldás
irányába mutató, műszakilag kivitelezhető javaslatok.
Ezek az ötletek nem szállnak el a levegőbe, 5000-nél is
többen elolvasták azokat, köztük olyanok is, akik képesek
arra, hogy egy ötletből programot csináljanak, amit aztán
kivisznek a piacra, sőt biztos lehetsz benne, hogy az APEH
fejlesztői is olvassák ezt a topikot. Ők IS keresik a megoldást,
mert senki nem érzi jó magát, ha ilyen negatív tartalmú írások
tömkelege válik nyilvánossá, már a mi a munkájuk megitélést
illeti.

Olvassák újságírok, média-búvárok is a topikot. Ebből cikkek
műsorok születnek majd. Ezt hívják demokráciának. Egy
civil kezdeményezésnek pedig, ha mégannyira szakami is,
igenis helyet kell biztosítania ezeknek a beszélgetéseknek,
mert ebben a kérdésben is a legmélyebben érintett: úgyis
mint szervezet, és úgyis mint a tagok összessége.

Szerintem...

Hát jó lenne ez ellen fellépni, de persze elképzelhető, hogy egyszerű erőforrás problémákra is vissza vezethető ez a dolog. Lehet hogy inkább egy szabad projekt kéne amely megvalósítja a fent említett progi funkcionalítását, és tud futni mind két platformon... Persze ehez az APEH közreműködése is szükséges...

Kicsit ragtam a dolgot, kb. arra jutottam (szvsz), hogy a legkompromisszumosabb megoldas a java port lenne, amibe be kellene integralni a 4 alapszoftvert + a titkositast nem MS alapon kellene vegezni. Optimizalni az 1.5 ill. az 1.4 javakra, aztan elvileg orulhetne PC-MAC-Amiga. A kulso doksik es a kartyaolvaso miatt a webes megoldas kicsit nehezkesebb lenne. (Mondjuk a kartyaolvasot en kihagynam akkor is. ;) )
Nehany P1-es w95-linux kliens kicsit szenvedne, de szvsz eldocogne azokon is, figyelembeveve, hogy nem egy "huzos programcsaladrol" van szo...
(C64-re, Spectrumra nincs otletem... ;) )

Ja, es a java miatt a jelenlegi webes reszhez nem is kellene hozzanyulni.
Sz'al meg viszonylag occso is a dolog.

Tavaly Futó Ivánnal, az APEH informatikáért felelős elnökhelyettesével levelezett az LME - nyílt levélben természetesen -, hogy adják ki a program forráskódját, vagy adják ki a Linuxos verziót. Eredménytelenül. A nyílt levél itt van: http://www.linux.hu/article.php?id=2550 A választ nem találom, lehet, hogy csak a levlistán tették közzé mindenesetre elég egyértelműen elhatárolódott Futó a dologtól.

"Hát jó lenne ez ellen fellépni, de persze elképzelhető, hogy egyszerű erőforrás problémákra is vissza vezethető ez a dolog. Lehet hogy inkább egy szabad projekt kéne amely megvalósítja a fent említett progi funkcionalítását, és tud futni mind két platformon... Persze ehez az APEH közreműködése is szükséges..."

Na most ez szerintem egy csúfság az apeh részéről, de a kivitelezés linux alatt is pofon 1szerű. Egy ilyen progi sztem simán fut wine-al...
Ez mondjuk az elven nem változtat semmit, hogy arogáns dolog arra a másik oprencerre ilyen cuccot írni...

Nem lesz egyszerű a futam de támogatom Én is, megoldás kell bár az egész ott lett elkefélve mikor az adott cégek nem jelölték be a felmérő lapon a linux op. rendszert vagy ha bejelölték szoltak nekik hogy azt ne jelölje be mert arra nincs megoldás! Ez a mi ügyfelünkkel történt mivel az egész hálózat összes gépe linux. Most emiatt beruháztak egy új pc-re amin csak ez az egy program működik, bár az ügyfél szerencsénkre annyira felháborodott, hogy bármikor hajlandó csatlakozni ilyen "megmozduláshoz".

Van itt egy másik probléma, valami chip kártyaolvasó.....

Itt most nem etikáról van szó, hanem arról: rákényszeríthető-e
bárki is jogi eszközökkel egy kereskedelmi termék használatára,
alternatíva megjelölése nélkül.

A korrekt megoldás ez: ilyen és ilyen adatformátimban várjuk
az adatokat, az adatbázisban ez és ez a bit ez és ezt jelenti.
Ezt nyilvánosságra hozza 1 évvel a jogszabály érvénybelépése előtt.
Majd a honlapján elérhetővé tesz egy bármilyen programot.

Tehát nemcsak arról van szó, hogy rádkényszerít egy terméket,
hanem az adatbázis szerkezet eltakarásával LEHETŐSÉGET SEM AD,
arra, hogy te old meg a problémádat.

Na szóval: hol van itten valahol egy jogász?

Vmilyen forumon talaltam informaciot, amikor a temaban keresgettem, es ugy emlekszem, hogy vmi olyasmin is mulik a dolog, hogy egy kereskedelmi szoftver(libray?)t hasznalnak a vonalkod generalasahoz, es azt biztosan nem lehet linuxra elerni. A vonalkodos feldolgozas moge pedig valoszinuleg komolyabb infrastrukturat kellett kiepiteni, es a teljes adatfeldolgozas all vagy bukik rajta, szoval szerintem nem sok eselye van a valtozasnak.

Persze teny, hogy a legfontosabb az APEH hozaallasa, ami sajnos olyan amilyen.

Azert keretik a fenti informacionak utananezni, mert csak homalyos emlekeim vannak, es most nincs idom utananezni.

[quote:a8f175a2da="k_laci"]
Össze kellene állítani egy listát azokról a dolgokról, amit mi aggályosnak tartunk. Lehetne hivatkozni azokra az egyéb megnyílvánulásokra, amelyek az utóbbi hetekben a sajtóban megjelentek (közgazdászok problémái stb.)
Nekem úgy tűnik, hogy egyre több oldalról támadják a rendszert, egyszer talán megtörik a jég. Néhány napja pl. a Gazdasági és Verseny Hivatal írt arról, hogy versenyellenes az APEH önkényes elektronikus aláírást bevezető rendszere. Számos nagy magyarországi cég rendelkezik saját aláírással, amit kemény pénzekért vett meg valamelyik ezzel foglalkozó szervezettől és persze ezek mind megfelelnek a nemzetközi szabványoknak, ugyanakkor az adózásba és egyéb kötelező állami ügyek kapcsán csak fenéktörlésre jók.

Az sem egy utolsó szempont, hogy ha az ombudsman hoz egy állásfoglalást az ügyben, akkor az tuti bekerül a médiába is.

És tényleg kellene találni egy infoban valamennyire jártas jogászt, aki segítene úgy tálalni a dolgot, hogy az ombudsman nagy eséllyel ráugorjon a témára.

Valahol össze kellene gyűjteni minden apró elemet és azok összefésülése után én vállalnám az alaplevél megírását, amit utána lehetne itt véleményezni, javítani, jogásszal megnézetni. Szvsz egy-két hét alatt össze is állna egy mindenre kiterjedő levél.

Laci

Na, az első igazán konstruktív hozzászólás. De még mindig
ott tartunk! Hol az a jogász? Anélkül mozdulni sem tudunk.
Mert lehet, hogy amin legjobban mérgelődünk, azzal jogilag
nem lehet labdába rúgni, ami fölött elsiklunk, az meg egy
olyan dolog, ami jogilag védhető állás.

Próbálj megfogalmazni egy sémát, ppontozd ki azokat
a helyeket, amiről tudod, hogy ott lenni kéne valaminek,
de nem tudod, hogy mit írj oda. Aztán majd továbbgombolyítjuk.

személyes véleményem szerintem nem reklamálni kell, hanem konstruktívan fellépni... és hogy a címbeli kérdésre válaszoljak, vagyis, hogy "Tesz-e ezellen bárki is valamit?"... azt kell mondjam:

Igen, tesznek/ünk, többen és kitartóan...

Olvashatom itten a sok naív hozzászólást.
Tényleg nagyon rendes srácok vagytok.
Csak rossz országba születtetek...

[quote:2fd809fa01="whitehawk"]Tudtommal az OEM csak akkor legális, ha géppel egyött veszed.

Kell mellé írni a számlára egy RAM-ot pl. (perifériának nem minősülő hardvereszköz-t.)

Egyébként az ára valahol 16.000,- nettónál kezdődik (Ac**p 15.992,-), de 17-18 nettó az átlagos.

Nem az ár a fontos, ez elvi kérdés. Kötelezték a cégeket, apelláta nélkül.
Ez nem egyszerűen a könnyebbik út választása.

"Itt most nem etikáról van szó, hanem arról: rákényszeríthető-e
bárki is jogi eszközökkel egy kereskedelmi termék használatára,
alternatíva megjelölése nélkül.

A korrekt megoldás ez: ilyen és ilyen adatformátimban várjuk
az adatokat, az adatbázisban ez és ez a bit ez és ezt jelenti.
Ezt nyilvánosságra hozza 1 évvel a jogszabály érvénybelépése előtt.
Majd a honlapján elérhetővé tesz egy bármilyen programot.

Tehát nemcsak arról van szó, hogy rádkényszerít egy terméket,
hanem az adatbázis szerkezet eltakarásával LEHETŐSÉGET SEM AD,
arra, hogy te old meg a problémádat.

Na szóval: hol van itten valahol egy jogász?"

Jaaa! Így már érthető és igazad is adok! :)

Kicsit utanajartam a dolgoknak.

2D vonalkod:
Ez PDF417-es kodolassal van eloallitva es van is ra encoder/decoder a sf.net-en. Szoval ez megoldhato viszonylag konnyen (PHP/JSP/C modulok formajaban)

Formok:
Szerintem a "legegyszrubb" platformfuggetlen megodas valami XML alapu cucc leene amit midenki letolthetne es a frontend pedig vigan elkeszitheto minden platformra (Linux, Winfo$).

Validator:
Erre is valami XML cucc kellene szerintem mert igy ez is alkalmazhato lenne barmelyik platformon.

WEB:
Ha mar megvan a form es avalidator XML-ben szerintem nem egy nagy vaszisztdasz megcsinalni mondjuk a PHP / JSP modulokat sem.

Ami az APEH penzuma lenne az az, hogy kiadja a naluk levo alkalmazas API doksijat, es ha nem tul megerolteto mondjuk biztositson egy sandbox fele cuccot a weben amin keresztul lehetne tesztelni, hogy jo-e az alkalmazas. Ja meg kellene, hogy a PDF417 milyen tomoritesi eljarassal van implementalva naluk.

Szoval nem teljesen halott szerintem a dolog. Ha van az OS kozossegben eleg elszantsag (szerintem van) akkor meg lehetne csinalni a szukseges progikat viszonylag hamar.

Szerintem...

"személyes véleményem szerintem nem reklamálni kell, hanem konstruktívan fellépni... és hogy a címbeli kérdésre válaszoljak, vagyis, hogy "Tesz-e ezellen bárki is valamit?"... azt kell mondjam:

Igen, tesznek/ünk, többen és kitartóan..."

Akkor megragadom az alkalmat és megkérdezem:

1. miben testesül meg a konstruktív fellépés?
2. vázlatosan ismertesd hogy ki és mit tesz ezért,
hogy mi is tudjuk (pl ezzel tudható volna, hogy konstruktív
ötlet esetén kit keressünk meg)

3. Azok akik tesznek ezért valamit gondoltak-e arra, hogy
ebben a témakörben a
- versenyhivatalhoz,
- onbudsmanhoz
- alkotmánybírósághoz fordulnak.

4. Ha gondoltak rá, tettek-e ilyen beadványt és mikor.

[quote:8ba27f4bac="fdavid"]Hat figyelem ezt a szalat, tragikus...

Ures szajtepesen es politikai tartalmu hoborgesen kivul, meg semmire nem sikerult jutni.

Az elejen beirtam egy altalam ismert muszaki problemat (vonalkodgeneralas), most raertem, hogy a googleben rakeresve a 3. talaltig mindjart korulnezzek, szoval itt a hivatkozas:

http://www.magyarorszag.hu/parbeszed/kozelet/topic.html?fa=g&fid=16784

Szepen utana lehet jarni. A belinkelt szalban egyebkent szo van egy jovobeni browseres verziorol is, tehat a dolog azert nem remenytelen.

Az altalad idzett hivatkozas reszlete:

"Miért nem támogatja az APEH (és a közigazgatás) a szabadon és ingyen elérhető, szabványokat követő rendszereket, holott ezt egyszerűen megtehetné? Miért dobja a szemétbe az APEH ügyfélszolgálat az ezzel kapcsolatos kérdéseket? Miért hunyja be a szemét, csukja be fülét és tűnik el a ködben a felelős?"

Egy masik:

"A könyvelők kérését nem fogadta el Gyurcsány Ferenc, nevében a kabinetfőnöke üzent a könyvelőknek. Veres János elutasította az adószakértők kérését, mást nem tehetett. Pedig...

Pedig az adatszolgáltatás nem lehetséges határidőre, mert APEH nem biztosítja a feltételeket. Hibás az ellenőrző program, a segítséget adó telefonszám elérhetetlen."

"Az on-line rendszer össze is borult. Huszadikán a sima adóbevalló rendszer annyira összeborult, hogy az APEH jelezte, hogy a tízezer legnagyobb adózó közül az újak kivételesen papíron is benyújthatják adóbevallásukat. Persze, ez nem az SZJA-ra vonatkozik, mert azt törvény szabályozza. Ez a sima adóbevallás lett volna... Ha működött volna. Ha nem fog működni ma az APEH rendszere, az APEH törvényt sért, aminek meg kell lennie a következményének."

Meg egy:

"Tisztelt adózók!

[...] Ha a portálon nem jelenik meg az adatszolgáltatás és az alsó 3 gomb helyett csak egy szürke csík van, akkor az JAVA telepítési vagy kommunikációs (tűzfal, proxy, router) probléma.

Sajnos telefonvonalaink túlterheltek.

Sikeres bevallást kíván:

eBEV Technikai Help Desk"

meg1:

"Az APEH ugyanakkor érzékelte a kifogásokat, s a sajtóvisszhang hatására megállapodott a Magyar Teleház Szövetséggel, hogy munkanapokon 14 és 18 óra között a teleházakban rendelkezésre áll a szükséges számítástechnikai háttér, s a munkatársak segítséget nyújtanak az adatszolgáltatás elkészítésében. Az adóhatóság honlapjának vendégkönyvébe beíró könyvelők ugyanakkor azon a nem túl életszerű helyzeten élcelődnek, hogy az adózók nagy bizonylatpaksamétákkal a hónuk alatt besétálnak valamelyik teleházba, és nekilátnak teljesíteni az adatszolgáltatást..."

Utolso:

"Dr. Vámosi-Nagy Szabolcs által adott interjú szerint, nem akarja elhinni, hogy akinek 10 dolgozója van, annak a cégnek nincs számítógépe. Egy kőműves brigádnak biztos volt eddig is? A jogi elnökhelyettes úr tudja, van nekik számítógépük! Bizony van. És különben is. Akinek meg csak 1-2 dolgozója van, Vámosi-Nagy Szabolcs szerint menjen el egy internet kávézóba és készítse el ott a bevallást."

Vegul is:

"Olyan kabinet kell az ország élére, amely nem bohócot csinál az adóhivatalból, hanem tekintélyt ad neki. Mert ha ilyen kemény törvényi előírások vannak, akkor forrásokat is kell biztosítani hozzá! Hogy legyen megfelelő informatikai háttere, hogy legyen elég programozó és szakember az APEH-ben, megfelelő mértékben megfizetve."

Ki is tep itt, es mit? Kivel is akarod megoldatni a dolgokat?
Kit is kellene megkeresni, este 6-10 ora kozott, amikor raerek?
Olvasod a topicot? ;)

[quote:2fcf32404a="x15"]Nem az ár a fontos, ez elvi kérdés. Kötelezték a cégeket, apelláta nélkül.
Ez nem egyszerűen a könnyebbik út választása.

Követelem, hogy a C64-emen is menjen az APEH bejelentőcuccos. Csak erre telik a cégemnek.

[quote:bf3149ae2a="Toma_"]Kicsit ragtam a dolgot,

Ja, es a java miatt a jelenlegi webes reszhez nem is kellene hozzanyulni.
Sz'al meg viszonylag occso is a dolog.

Nem véletlen, hogy a banki cuccok is javasak.

[quote:0d774a6303="-Atis-"][quote:0d774a6303="whitehawk"]Egyébként, az ingyenesség parasztvakítás, mert ugye windows kell hozzá. (ami nem olcsó)

Nincs 10 rugó egy OEM Windows XP Prof. Most láttam valami árajánlatban. Meg is lepődtem. :-)

Tök mind1, mennyi. A lényeg, hogy kényszerítve vagy a hatalom arroganciája miatt. Mert jogod lenne Linuxot futtatni az összes gépeden, de az apeh bezól: á-á! Nemoda buda! Itten van e, exe fájl, hamondom, ezzel küldd be a bevallásodat, mással nem tudod és büntetés is jár érte. Alkotmányos alapjogok? Nem választhatom meg, milyen rendszeren küldöm be és hogyan?

Ó je. Meg kéne oldani a problémát. Mi a probléma? Az a probléma, hogy a törvényt nem lehet betartani. A törvényt akkor SEM lehet betartani ha az elektronikus bevallásra kötelezett cégek:

1. Rendelkeznek számítógéppel (ami ugye triviális)
2. Rendelkeznek a programírók által kért Windows-ok valamelyikével
3. A könyvelőik időben elkezdték megcsinálni az elektronikus bevallás kitöltését.
4. Ha mindezek alapján már beadták a bevallást.

Hagy induljak ki abból a feltételezésből, hogy az adózásról szóló törvény jó, én ugyanis jó és hiszékeny állampolgár vagyok. Tehát a baj vagy az adózóknál, vagy az APEH-nél van. Feltételezem továbbá, hogy az APEH-nél/nek dolgozó fejlesztők/informatikusok/lektorok szintén értenek a dolgukhoz és jó kis rendszert építettek aminek segítségével mindenki a törvénynek megfelelően ÉS határidőre be tudja nyújtani az adóbevallását. Az adózók közül szerintem senki sem hülye hogy megbüntettesse magát. És akkor meglátom hogy abból a bizonyos szoftverből kijön egy újabb verzió. Leülök. Mért jön ki? Tudomásom szerint két okból is:
-Mert hibás volt az előző verzió, tehát semmilyen munkát nem lehetett vele végezni vagy csak bizonyos kerülőutakon lehetett működésre bírni
-Mert azóta megváltoztatták az adótörvényt és így immár (az új szabályhoz képest) hibásan számolt az a fránya program

Kérdezem én: ha várható, márpedig a mai politikai helyzet (ami fokozódik) valószínűsíti hogy változnak az adószabályok a /dev/urandom pillanatnyi értéke szerint, akkor miért nem lehet egy olyan szoftvert írni ami
1. Vagy on-line (és akkor még kell egy internetkapcsolat is de az nem baj mert le lehet tölteni az mblastot azt mondják jó kis cucc)
2. Vagy moduláris rendszerű, azaz a felhasználóazonosításon, számológépen, a nyomtatáson kívül semmi sem statikus benne, és az a bizonyos függvénytár ami változhat, az külön részlet és (szintén internetkapcsolat) elindításkor megnézi hogy van-e változás...

Tehát oda jutottam hogy a fenti feltételezésem az APEH munkatársairól HELYTELENEK. A mindenkori kormányt (törvényeket) meg minek szidni? Jobb lesz? Biztos?

""személyes véleményem szerintem nem reklamálni kell, hanem konstruktívan fellépni... és hogy a címbeli kérdésre válaszoljak, vagyis, hogy "Tesz-e ezellen bárki is valamit?"... azt kell mondjam:

Igen, tesznek/ünk, többen és kitartóan..."

Akkor megragadom az alkalmat és megkérdezem:

1. miben testesül meg a konstruktív fellépés?
2. vázlatosan ismertesd hogy ki és mit tesz ezért,
hogy mi is tudjuk (pl ezzel tudható volna, hogy konstruktív
ötlet esetén kit keressünk meg)

3. Azok akik tesznek ezért valamit gondoltak-e arra, hogy
ebben a témakörben a
- versenyhivatalhoz,
- onbudsmanhoz
- alkotmánybírósághoz fordulnak.

4. Ha gondoltak rá, tettek-e ilyen beadványt és mikor."

1, pl. konzulens/fejlesztő biztosításában, de számos alternatíva van, de ehhez nyilván ismerni kell az Apeh-en belüli folyamatokat
2, mások nevében nem szertnék nyilatkozni, de az LME munkája is szerintem nyilvánvaló, őkez érdemes megkeresni
3, szerintem ez nem jó irány (de ez is magánvélemény), az erőszak erőszakot szül
4, lásd 3. a beadvány mindig támadó jellegű és ez automatikus ellenérzést tud kiváltani a fogadó félből, nem jó irány

[quote:c80f356165="-Atis-"][quote:c80f356165="x15"]Nem az ár a fontos, ez elvi kérdés. Kötelezték a cégeket, apelláta nélkül.
Ez nem egyszerűen a könnyebbik út választása.

Követelem, hogy a C64-emen is menjen az APEH bejelentőcuccos. Csak erre telik a cégemnek.

-Atis-! Ne rombolj! Ha nem tudsz segíteni, ne szólj hozzá!
Kössz: meditor

[quote:eeb9c4627a="norcrys"]Alkotmányos alapjogok? Nem választhatom meg, milyen rendszeren küldöm be és hogyan?

Szerintem ennyi: Windowsból van a legtöbb, hát arra írták. Futtassátok valami win emulátorral, úgyis tök jók vannak linuxra, nem? :-)

[quote:380c61d213="Toma_"]Ki is tep itt, es mit? Kivel is akarod megoldatni a dolgokat?
Kit is kellene megkeresni, este 6-10 ora kozott, amikor raerek?
Olvasod a topicot? ;)

1. Van egy kialalkult helyzet.
2. Ezen lehet hoborogni, ill. meg lehet probalni rajta valtoztatni.
3. A hoborges nem segit.
4. Ami segithet:
- felveszed a kapcsolatot az illetekesekkel, es elmondod a problemadat
- megnezed, hogy te magad aktivan kozre tudsz-e mukodni a helyzet megoldasaban

Barmennyire is meglepo a tarsadalmi szervezetek jellemzoen a 4. pontban leirtak okan jottek letre, es amelyik jol mukodik, az az ilyen iranyu lehetosegeivel/jogaival el is.

Tehat akik kinyitottak mar a szemuket, rajottek, hogy a trovenyhozok/donteshozok nem gondolnak mindenre (az okokat mindenki maganak kifejtheti), ezert idonkent fel kell hivni a figyelmuket a problemakra, es kozre kell mukodni tarsadalmi szinten azok megoldasaban.

Szemelyes:
Senkivel nem akarom megoldatni, csak fel akartam hivni a figyelmet arra, hogy a duma helyett akar a megoldas fele is elvihetjuk a dolgot, mar aki reszt akar venni benne.
Orulok, hogy te 6-10-ig raersz. Hasznald ki, mert ez nem mindenkinel van igy.

Szerintem is kicsit kemény hangot ütöttek meg egyes hozzászólók.
Ugyebár ha már elvekről van szó:
1. Tollat meg miért kell vennem? Miért várja el tőlem az állam, hogy beszerzek egy tollat, amivel a papírjaimat kitölthetem?
2. Ha elérhető lenne véletlenül 40 op-rendszerre a program, talán nem az a nagyobb probléma, hogy szerény kis országunkban alig találkozni számítógépekkel? Ha majd minden faluban lesz e-magyarországpont akkor szerintem lesz alapja is a vitának.

Egyébként kicsit sem elszigetelt az eset. Én még nem láttam olyan közalkalmazottat aki tudta volna használni a számítógépet. Nem akarok senkit se megsérteni, dee a kedvencem az amikor a kórházban a nyugdíjazás előtt álló recepcióst bedobják egy gép elé, és hát persze neki kell(ene) a legtöbbet gépelnie :)

Az nem megy, hogy én odamegyek az apehhez, hogy
én leszek a konzulens. Ez nem konstruktivitás, hanem
röhejessé teszed magad.

Máshol olvastuk, hogy az APEH elzárkozótt az együttműködés
elől. A demokrácia pont arról szól, hogy ezt nem kell feltétlenül
eltűrni, hanem az együttműködést jogi úton is ki lehet kényszeríteni.

Szóval igenis járható út amit felvázoltam, különösen annak fényében,
hogy az LME a jóindulatú nyitólépést megtette, amire iylen
arrogáns választ adott az APEH.

Az igazság az, hogy mindenki be van csinálva az apehtől. Korábban nekem volt egy ügyem az informatikai
kormánybiztossággal, vagy hogy a bánatba hívták őket.
Összerugtam a port velük és kisvártatva kaptam 2 adóellenőrzést:
egy cégest és egy magánt. (nem találtak semmit) Na, itt van az
eb elhantolva és ezért nem szabad direktbe támadni, hanem
az onbudsmanon keresztül.

[quote:6a1d997eb3="meditor"][quote:6a1d997eb3="-Atis-"][quote:6a1d997eb3="x15"]Nem az ár a fontos, ez elvi kérdés. Kötelezték a cégeket, apelláta nélkül.
Ez nem egyszerűen a könnyebbik út választása.

Követelem, hogy a C64-emen is menjen az APEH bejelentőcuccos. Csak erre telik a cégemnek.

-Atis-! Ne rombolj! Ha nem tudsz segíteni, ne szólj hozzá!
Kössz: meditor

Hmm. Popacsek Utalom az apeh-et hozzaszolasara miert nem reagaltal hasonloan??

Udv.: Ben

Ha nincs alternativ program a windows-os helyett, akkor kell egy alternativ futtatokornyezet: wine...

Udv.: Ben

"Szerintem is kicsit kemény hangot ütöttek meg egyes hozzászólók.

2. Ha elérhető lenne véletlenül 40 op-rendszerre a program, talán nem az a nagyobb probléma, hogy szerény kis országunkban alig találkozni számítógépekkel? Ha majd minden faluban lesz e-magyarországpont akkor szerintem lesz alapja is a vitának.
"

Lehet, hogy elkerülte a figyelmed de 2005-től KÖTELEZŐ
elektronikusan bevalanni az adót vállakozások részére. Ehhez
képest van az a helyzet, amit említettél. Tehát ez ÖNMAGÁBAN
egy hihetelen arogancia! Mikor megkérdezték az illetékest, hogy
mégis hogy gondolják ezt, tudod mit válaszolt. Ha nem így adja
be, a bevallását, akkor 200e FT a bünti, egy számítógép mégiscsak
olcsóbb. Ezt így a pofánkbavágták. Felfoghatatlan!

"Az nem megy, hogy én odamegyek az apehhez, hogy
én leszek a konzulens. Ez nem konstruktivitás, hanem
röhejessé teszed magad."

teljesen igazad van, mint magánember ezt nem is javasolnám... ezt érdekképviseltek léphetik meg, vagy olyan cégek, akik partnerkapcsolatban állnak...

"Máshol olvastuk, hogy az APEH elzárkozótt az együttműködés elől. A demokrácia pont arról szól, hogy ezt nem kell feltétlenül eltűrni, hanem az együttműködést jogi úton is ki lehet kényszeríteni."

ki lehet, de a kikényszerített dolgok, tapasztalatom szerint nem megoldásokat hoznak, hanem új problémákat...

"Szóval igenis járható út amit felvázoltam, különösen annak fényében, hogy az LME a jóindulatú nyitólépést megtette, amire iylen arrogáns választ adott az APEH."

megköszönném, ha tudna adni valaki egy linket a válaszlevélről, arról sajnos lemaradtam, és csak szájhagyomány útján ismerem...

[quote:4346391e05="kkemenczy"]

teljesen igazad van, mint magánember ezt nem is javasolnám... ezt érdekképviseltek léphetik meg, vagy olyan cégek, akik partnerkapcsolatban állnak...

Csak független képviseleti fórumot tudok elképzelni, mást nem.
A partnercég lobbizásából mutyizás lesz...

[quote:4346391e05="kkemenczy"]
ki lehet, de a kikényszerített dolgok, tapasztalatom szerint nem megoldásokat hoznak, hanem új problémákat...

Egy erőszakszervezettel szemben másként nem megy. Az állam
márpedig egy erőszakszervezet. Ad definitivem az.

[quote:4346391e05="kkemenczy"]
megköszönném, ha tudna adni valaki egy linket a válaszlevélről, arról sajnos lemaradtam, és csak szájhagyomány útján ismerem...

Igen, ez fontos lenne a jóhiszeműség és naívság alátámasztására,
de nem szükségszerű. Jogi kihatása szerintem nem igen van.

Na mentem aludni, holnap folytathatjuk, jó éjszakát mindenkinek.

[quote:9ccad143d6="Benedicht"][quote:9ccad143d6="meditor"][quote:9ccad143d6="-Atis-"][quote:9ccad143d6="x15"]Nem az ár a fontos, ez elvi kérdés. Kötelezték a cégeket, apelláta nélkül.
Ez nem egyszerűen a könnyebbik út választása.

Követelem, hogy a C64-emen is menjen az APEH bejelentőcuccos. Csak erre telik a cégemnek.

-Atis-! Ne rombolj! Ha nem tudsz segíteni, ne szólj hozzá!
Kössz: meditor

Hmm. Popacsek Utalom az apeh-et hozzaszolasara miert nem reagaltal hasonloan??

Udv.: Ben

-Atis- hozászólásai gúnyolódóak voltak, mintha lekicsinyelné
a jelenséget, lenézné azokat, akik egy ilyen dolgon megakadnak.

Az apeh szidó hozzászólások, személy ellen nem irányultak,
gőzkiengedésnek véltem őket.

[quote:c4d0dda466="meditor"]-Atis- hozászólásai gúnyolódóak voltak, mintha lekicsinyelnéa jelenséget, lenézné azokat, akik egy ilyen dolgon megakadnak.

Ilyen alapon a MekOS használók is verhetnék a tamtamot habzó szájjal. Vagy bárki más.
Az viszont tényleg nem rossz ötlet, hogy adják ki a formátumot, amiben be lehet nyújtani a benyújtanivalót. Asszem, a vámosoknál láttam ilyet. Bárki írhatott programot a kiadott specifikáció alapján (nemtom, a speci pénzbe került-e), a vámosok "letesztelték" (gondolom, fizetni kellett a tesztért, ezt nem tudom), és után a gyártó cég árulhatta a programot. Mondjuk az sokkal egyszerűbb volt ennél, szerintem.
Azt viszont túlzásnak tartom, hogy egyesek APEH-es rendszergazdák vérében akarnak fürdeni, és látatlanban leamatőrözik őket anélkül, hogy tudnák, milyen peremfeltételek mellett kell teljesíteniük (én sem tudom).

Szerintem mindenki irjon egy levelet az Apeh-nek, amiben rákérdez a dologra :)

Meditornak és kkemenczynek is igaza van, en kk velemenyere hajlok. Persze, le lehet veluk allni pereskedni, birosagolni, beadvanyozni, de ...
Mo.-on ez mikor vezetett eredmenyre? Ritkan es akkor is hosszadalmasan. Raadasul ez az o teruletuk, van egy tonna jogaszuk stb. De kerdem en, informatikusok vagyunk vagy jogaszok?

A tamado magatartas ellenerzest szul, amivel pluszban meg kell birkozni, mig az alapfeladat sem tul konyu. Ha viszon ugy allunk hozza, hogy megmutatjuk a masik utat, kinyilvanitjuk (maganemberek, LME, Novell, FSF stb.) hogy igenyunk van ra es eszkozoket mutatunk, amivel megcsinalhatjak, akkor sok lobbizassal celt erhetunk.

Igazabol eleg baj az nekik, hogy ~10e db-os win gepparkot uzemeltetnek :twisted:

(felreertes ne essek, en is utalom az intezmenyt, bar ok csak azt teszik, amit a politikusaink megszavaznak)

Igazándiból ne várjuk el tőlük (azaz igen, akkor inkább ógy mondom ne dédelgessünk tündérálmokat), hogy fognak egy másik programot fejleszteni.

Viszont szerintem ez az adatbázis specifikáció publikussá tétel dolog erősen járható út! HA a fent felsorolt cégek azért lobbiznának, hogy ezeket nyilvánossá tegyék, és ezt el is tudnák érni, akkor az tényleg egy komolya siker lenne!

Sziasztok!

Én -Atis- gúnyolódását teljesen el tudom fogadni, de taltos válasza tükrözi leginkább a véleményemet, amivel a topik elején reagált meditor felvetésére:
[quote:8de0e60132="taltos"]Bár egyetértek veled, de ez szerintem (nem vagyok jogász) nem támadható! Végülis az Apeh egy kényelmesebb alternatívát nyújt ingyen. Ha nem lenne a terminál, akkor simán támadható lenne, de így... :roll:

Végülis gondolom az Apeh nem tiltja, hogy egy programozó ugyanezt megírja linux alá, és azt ők ellenőrzik, majd kirakják. De igazándiból ugyanezen okból fellázadhatnának a Mac -eket használók is!

Etikailag 100 százalékig igazad van, de végülis gondoljunk bele: eltervezték, hogy kiadnak egy programot.
Mi a következő kérdés? Melyik platform a legelterjettebb? Sajnos a PC/Win. Hát akkor erre csinálják.

Persze tudom, hogy ez pénzbe kerül (mármint a Win), de Ők ezzel nem akarnak rákényszeríteni a használatára (azaz persze hogy igen, de közvetlenül nem), csak egy könnyítő eljárást nyújtanak. Ha végeztek felmérést, akkor láthatják, hogy 90 % -ban mindenhol ez van (ergó a cégek 90 % -nál megvették, ami persze nem igaz, de azt nem lehet feltételezni, hogy ezeknek a X százaléka Warez cucc), azaz ezt miattuk másnak nem KÖTELEZŐ költeni.

Olyanokért sok helyen lehetne perelni, hogy pl.: .doc formátumban kérnek akármit is, mert ugye ez zárt, és legálisan (na meg persze "tökéletesen") csak az MS office-ban van.

Maradok tisztelettel: Mészáros Gábor

Amióta beírtam, hogy az APEH által elvárt formátumok publikusak és hol találhatók, nem igazán láttam ennek a ténynek örvendező hozzászólást és senki nem cáfolta meg a dolgot. Nagyon lehült a lelkesedés? Talán nem nézte meg olyan, aki ért annyira hozzá, hogy eldöntse, ez tényleg így van-e?! Kíváncsi lennék, hogy valóban használhatóak lennének azok a doksik egy nyílt forráskódú ABEV program elkészítéséhez. Nekem nem kenyerem a programozás és a jövőben sem lesz, tehát kevés vagyok ennek eldöntésére.

Halló, hova tünt a kezdeti hév és lelkesedés? Várom a lelkes hozzáértők, programozók véleményét a témában, mert így soha nem lesz linuxos, bsd-s, maces stb. ABEV!

Szeretném, ha ez lenne a legolvasottabb fórum téma! ;-)

Szabi

[quote:c5e978c5f4="x15"][quote:c5e978c5f4="blaci"](...)
Az abev program nem fut wine alatt, csak az egyoldalas nyomtatványokkal.

És ne is beszéljünk a kártyaolvasó meg a certification WINE implementációjáról...

Lehet hogy azért nem lesz soha nyílt forráskódú, mert akkor kicsit átírod, és akármelyik (másik) könyvelő nevében adhatsz fel bevallást :wink:

Jah, tudod biztos lenne olyan allat, aki ilyesmivel toltene szabad perceit... Erdekes, az OTP nem talalta meg azt ki, hogy kartyaolvasoval szereljem a gepem, ha a weboldalukra megyek...
Ez a kartyaolvasos baromsag egy a sok kozul, ami teljesen felesleges. Raadasul MS enhanced cryptographic provider kell nekije, ami kulon orom a porthoz...

Most telepitettem fel a 11.-13. progit a nyuves ebevhez, termeszetesen darabokra kell szedni egy ilyen ganajt, nehogy egykupacban megoldhato legyen minden a sokat emlitett 2005. evben....
Ez kerem az informatika szegyene...

Kedves Atis!

A puffogas arrol szol, hogy kishazank a 100.000 kiskiraly orszaga.
A legutolso ugyintezo is kiralynak erzi magat. A segitseg fogalma (tisztesseg a keves kivetelnek) ismeretlen szamukra. Sot ne kelljen megismernetek azt, hogy az APEH szo nelkul leemel a szamladrol penzt amikor csak akar, ha nyilvantartasa szerint tartozol (nem szolit fel, nincs levelke, semmi) Az afat viszont csak akkor fizeti vissza ha mar hosszabb bevallasi ideje o lenne a visszafizeto, sot emiatt altalaban ellenoriznek is.
Az APEH egy adougyek kezelesere letrehozott szerv. Mint minden ugyfelszolgalatot ado szolgaltato az ugyfelek erdekeiben kellene meghozni szabalyokat. Elektronikus bevallas nagyon jo dolog, kevesebb papir, gyorsabb, kezelhetobb, kornyezetkimelo. Gyonyoru. Azonban ezt ugy kezelni , hogy mintha ez megint az APEH miatt lenne. Az ugyfelek es az adozas konyitese a cel. A mostani helyzethez kepes olyat eloallitani, hogy minden platformrol lehessen offline modon bevallast kesziteni semmivel sem kerult volna tobbe. Kizarolag tervezesi problema.
A baj ez. Nem akkor lesz jo ha minden rendszerrol lehet bevallani, hanem akkor ha egy csinovnyik a hivatalban a haziszabaly eloallitasakor a gondolkodast kovetkezokepp kezdi: Hogyan tudnam ezt a szabalyt ugy megalkotni hogy a kedves ugyfelnek minel kenyelmesebb legyen.
Miutan igy kezdi mar lehet merlegelni minden kenyelmessegi fok ar/nyereseg viszonyat.

[quote:19b31b95bc="Toma_"]Ez a kartyaolvasos baromsag egy a sok kozul, ami teljesen felesleges.

Tudod, mire jó ez a kártyaolvasós baromság? :-)

[quote:e5850d8cd9="szsz"]Sziasztok!

Halló, hova tünt a kezdeti hév és lelkesedés? Várom a lelkes hozzáértők, programozók véleményét a témában, mert így soha nem lesz linuxos, bsd-s, maces stb. ABEV!

Szeretném, ha ez lenne a legolvasottabb fórum téma! ;-)

Szabi

Szia Szabi! az általad megadott helyek közül a htm nem elérhető.
A pdf-et viszont sikerült letölteni. Nagyon fontos dolgot bányásztál
ki. Ez alapján szerintem elkészíthető egy XAbev program. Nem
szörnyűség, néhány nap alatt összeüthető.

Tényleg nézzétek meg, ha akarjátok postscriptbe kiteszem
az ftp szerveremre!

Egy dologban nem értek egyet Szabival: én nagyon nem
szeretném, ha ez lenne a legolvasottab topic.

[quote:b9b0e3c073="-Atis-"][quote:b9b0e3c073="Toma_"]Ez a kartyaolvasos baromsag egy a sok kozul, ami teljesen felesleges.

Tudod, mire jó ez a kártyaolvasós baromság? :-)

Arra, hogy 5 perc alatt visszaélhettem volna vele, ha akartam volna...

[quote:8e889f3b20="meditor"]

Egy erőszakszervezettel szemben másként nem megy. Az állam
márpedig egy erőszakszervezet. Ad definitivem az.

[quote:8e889f3b20="kkemenczy"]
megköszönném, ha tudna adni valaki egy linket a válaszlevélről, arról sajnos lemaradtam, és csak szájhagyomány útján ismerem...

Nekem megvan abból az időből pár levél, de nem küldhetem be, mert szigorúan titkosak :-)

Egyébként egy béna történet az egész, mert az LME felvette a kapcsolatot, elég elfogadható stílusban, aztán arra válaszolt normális hangvételben egy Futó Gábor nevű ember (valami igazgató, vagy ilyesmi), hogy gondokodtak rajta régebben is, de nem érte meg nekik.
Aztán erre meg született több válaszlevéltervezet is, amelyek közül néhány szerintem kifejezetten kötekedő volt (emiatt én ís írtam egy kedvesebb hangvételűt), aztán hogy ezekkel utánna mi lett nem tudom, gondolom lett valami válasz, aztán elhalt a társalgás (több levelem nincs abból az időből) , de mint látható azóta sincs linuxos verzió.

Egyébként a keménykedésről az a véleményem, hogy ha valaki szeretne valamit, akkor az kérje, legyen segítőkész és akkor megkapja. Ha valaki követeli, akkor megnézik, hogy kötelező-e ezt nekik megcsinálni, és ha nem, akkor elhajtják a rákba. És minél keményebb valaki, annál jobban elhajtják (és azt hiszem itt ez a helyzet).

Vegyük észre, hogy ez nem az APEH-nek fontos, hanem nekünk lenne.

Pár programozó kéne (akár fizetve is), meg egy-két jó könyvelő(akár fizetve is). Meg kéne csinálni annyira, hogy egy "egyszerűbb" személyi jövedelemadót ki lehessen vele számolni, meg nézzen úgy ki pofára mint a win-es, utána bevinni az APEH-hez a félkész programot, és megmondani nekik, hogy ha megnézik, kijavítják, segítenek, megmondják mit kell még csinálni, akkor kitehetik ezt is a weblapra ingyen. Szerintem nem hajtanák el az illető szervezetet, céget, akárkit, mert nekik ez semmibe nem kerülne. ( Sajnos amint látható ötlettel tele van az én padlásom is, csak kapacitásom nincs már semennyi se :-( )

Szörpi

Az APEH-es programok van hogy naponta valtoznak/frissulnek. Mar ez is egy kizaro ok, hogy kiadjak a fejlesztest kulsosoknek. Nem tudnak kovetni, nem tudnak kitol megkovetelni a frissitest...

Idezet az oldalukorol:
Verziószámuk nem változott, de kérjük, töltsék le újra
Nevetseges.

Inkabb ajanlani kene nekik egy olyan lehetoseget, ami platformfuggetlen.
Szerintem Java-ban egy ilyen program siman megoldhato. Konnyen, "tetszoleges" platformra telepitheto. Akinek van netkapcsoltata az egy kattintassal leszedhetne a frissitest vagy az uj "modult"... Akinek pedig nincs netje, az nem er semmit az egeszel, mert amire hazaviszi, mar van frissebb verzio :( (Sajnos ez nem vicc!!!)

[quote:772898bee7="Toma_"]

1. Van egy kialalkult helyzet.
2. Ezen lehet hoborogni, ill. meg lehet probalni rajta valtoztatni.
3. A hoborges nem segit.
4. Ami segithet:
- felveszed a kapcsolatot az illetekesekkel, es elmondod a problemadat
- megnezed, hogy te magad aktivan kozre tudsz-e mukodni a helyzet megoldasaban

Barmennyire is meglepo a tarsadalmi szervezetek jellemzoen a 4. pontban leirtak okan jottek letre, es amelyik jol mukodik, az az ilyen iranyu lehetosegeivel/jogaival el is.

Tehat akik kinyitottak mar a szemuket, rajottek, hogy a trovenyhozok/donteshozok nem gondolnak mindenre (az okokat mindenki maganak kifejtheti), ezert idonkent fel kell hivni a figyelmuket a problemakra, es kozre kell mukodni tarsadalmi szinten azok megoldasaban.

Olvastad az idezeteket is?
Minden megbantas nelkul szeretnem ujra felhivni a figyelmed az idezetekre, kulonos tekintettel az "Egy masik" es az "Utolso" jelzettekre...
Elegge szakmai (adoszakertok ill. konyvelok) nyilt levelet utasitottak el csuklobol az elegge illetekes "urak"...
Kivel kellene egyeztetni akkor? A titkarnovel? A "szoftvert" kulso ceg kesziti, azok kuldenek az APEH-hoz goto...
Az APEH hivatkozik a torvenyre aztan itt finish....
En enyhe naivitast eszlelek itten...
Szerintem a szukseges veszjavitas fog megtortenni, aztan marad minden ugyanigy, ahogy van, mert majd "mukodik a rendszer" valahogyan...

Kozben ragtam meg egy kicsit a kartyan is... Hu de tuti biztonsagos leolvaso azonosito modszerunk van, ehhez kepest floppyn ker bevallast, adatszolgaltatast a masik kez.

Es megegy dolog, ami nem kerult szoba:
Az rendben van, hogy mondjuk az apeh altal uldozott adoalany kinyogi valahogy a technikai, anyagi felteteleit a bevallasnak. Az is "rendben van", hogy 200000 HUF egy hiba birsaga...... De: most itten meg lett szivatva egy csomo ember, kinek tobb 10 orajat, kinek amitastechnikus segitseget kellett igenybevenni, kinek almatlan ejszakakat okozott, kinek a kesz cuccot nem sikerult elkuldenie, ezert nyomtatott, boritekolt, postazott, es foleg nehany ezer embernek ha igy vegiggondoljuk (telehaz, netcafe...) elegge huzos anyagi raforditast, kart okozott ez az egesz hercehurca. Ezeket a koltsegeket nem fizeti ki senki... Elegge erdekes szempont az, hogy Te ne hibazz mert 200000, de mi hibazhatunk, akkor az is Neked 200000....
Szoval ebben a buliban csak hoborogni lehet, legalabbis az utobbi 15-17 evben csak nyelhettel...
En orulok, hogy Te a szabad idodben megprobalod most majd megoldani a gordiuszi apeh csomot, sok sikert hozza, de a 4. pontodat legy szives akkor ne masoknak ajanlgasd, hanem probalkozz vele Magad is kicsit... ;)

[quote:a004aa6711="meditor"]Itt most nem etikáról van szó, hanem arról: rákényszeríthető-e
bárki is jogi eszközökkel egy kereskedelmi termék használatára,
alternatíva megjelölése nélkül.

A korrekt megoldás ez: ilyen és ilyen adatformátimban várjuk
az adatokat, az adatbázisban ez és ez a bit ez és ezt jelenti.
Ezt nyilvánosságra hozza 1 évvel a jogszabály érvénybelépése előtt.
Majd a honlapján elérhetővé tesz egy bármilyen programot.

Tehát nemcsak arról van szó, hogy rádkényszerít egy terméket,
hanem az adatbázis szerkezet eltakarásával LEHETŐSÉGET SEM AD,
arra, hogy te old meg a problémádat.

Na szóval: hol van itten valahol egy jogász?

Sziasztok!

A fentiekkel kapcsolatban (az APEH-os bevallások adatbázis szerkezete) szólnék mindenkihez!
Történetesen édesanyám könyveléssel is foglalkozik és beugrott, hogy a legtöbbet használt programjából közvetlenül tud az APEH-nek megfelelő formátumot kicsikarni. Ez csak úgy lehetséges, ha a programozók ismerik az adatbázis szerkezetét.

Körülnéztem egy kicsit az APEH honlapján és többek között ezeket találtam:
http://www.apeh.hu/magnes/kontr_m.htm
http://www.apeh.hu/informacio/aee/8004_2004_28.pdf

Úgy emlékszem ezeket az APEH-os közlönyökben is meg szokták jelentetni. Szóval, ha nem tévedek nagyot, akkor ezek az adatok publikusak, sőt a törvény kötelezi az APEH-ot a közzétételre!

Ennyi. Remélem nem tévedek és nyitott kapukat döngettek!

Szabi

[quote:2f4c49e96e="meditor"]
A pdf-et viszont sikerült letölteni. Nagyon fontos dolgot bányásztál
ki. Ez alapján szerintem elkészíthető egy XAbev program. Nem
szörnyűség, néhány nap alatt összeüthető.

En tovabbra is azt mondom, hogy ezeket a programokat nem nekunk kell megirni!!!
Ha kotelezove teszik biztositsak a felteteleket, minden platformon...
Mar csak azert sem, mert az abev, mellett ott van az ebev, a nyomtatvanykitoltok rengeteg nyomtatvannyal...

Sokkal konnyebb egy kozos magot fejleszteni az APEH-nek es azt portolni tobb rendszerre.
Egyebkent nekem ugy tunik, hogy vannak nem APEH altal fejlesztett programok is, amibol at lehet tolteni...

[quote:2f4c49e96e="willy"]
A puffogas arrol szol, hogy kishazank a 100.000 kiskiraly orszaga.
A legutolso ugyintezo is kiralynak erzi magat. A segitseg fogalma (tisztesseg a keves kivetelnek) ismeretlen szamukra.

Szerintem meg nem errol szol.
Lehet, hogy en jo helyen lakom de nalunk kedvesek es segitokeszek az ugyintezok.

[quote:93adce3e11="opt"]Az APEH-es programok van hogy naponta valtoznak/frissulnek. Mar ez is egy kizaro ok, hogy kiadjak a fejlesztest kulsosoknek. Nem tudnak kovetni, nem tudnak kitol megkovetelni a frissitest...

Idezet az oldalukorol:
Verziószámuk nem változott, de kérjük, töltsék le újra
Nevetseges.

Igen, sajnos ez a hozzászólás a halála a fenti ötletemnek. Nem valószínű, hogy szabad szoftveres modellel lehet követni ezt a bal**fa*szságot.
Vagy ez egy külön projekt lenne. Képzeljétek, milyen nagy tisztelet övezné a sourceforge-n, hogy ez a projekt naponta aktívkodik :-)

Szörpi

Az APEH elnevezésű gittegyletnek pedig először is azt kellett volna tudomásul vennie hogy azt a sok-sok munkatárs nemkevés fizetését, meg rezsi költséget meg audikat, meg meleg irodát, meg finom ebédet, meg az asszony bundáját, meg a sarki sörözőben a két korsó sört, meg a gyerek főiskolai tanulmányát, meg a szerető nyakláncát, meg a Piroska néni névnapi virágját, meg a 13. havi jutalmat, meg a soronkívüli jutalmat, stb.. No, ezeket mi pengetjük oda nekik, mi adófizetők.Ezzel szemben kapunk egy önkényuralmi rendszert, mindenféle ész nélkül.

ELaci

[quote:dad9c6cdbb="opt"]

En tovabbra is azt mondom, hogy ezeket a programokat nem nekunk kell megirni!!!
Ha kotelezove teszik biztositsak a felteteleket, minden platformon...
Mar csak azert sem, mert az abev, mellett ott van az ebev, a nyomtatvanykitoltok rengeteg nyomtatvannyal...

Sokkal konnyebb egy kozos magot fejleszteni az APEH-nek es azt portolni tobb rendszerre.
Egyebkent nekem ugy tunik, hogy vannak nem APEH altal fejlesztett programok is, amibol at lehet tolteni...

Igazad van, mégis nagy előrelépés, hogy megvan az
adatformátum. Van vagy egytucat Linuxos ügyvitellel foglalkozó
cég. Mozduljanak rá, ez lehetőség számukra.

Valóban hatékonyabb lenne, ha az adatbáziskezelő rész
hordozható módon lenne megírva és csak a környezetspecifikus
dolgok mentén válna szét a dolog. Az is igaz, hogy ez állami
feladat volna, viszont az is igaz, hogy ők a népség 95 %-ának
igényét kielégítették, a többiek munkáját pedig nem lehetetlenítették
el.

Más felöl meg az is igaz, hogy ennél csekélyebb kisebbség
érdekében sokszor nagyságrendekkel nagyobb áldozatot hoz
az állam.

Én azt nem értem, hogy egy ilyen bevallást miért nem lehet
böngészőalapúvá tenni. Böngészője mindenkinek van, azt akkor
tökmindegy. hogy milyen az adatformátum. Az apeh meg
dolgozhatna azzal, ami neki jól esik, nem érdekelne különösebben
senkit.

[quote:8476e828ea="norcrys"]Arra, hogy 5 perc alatt visszaélhettem volna vele, ha akartam volna...

Hogyan?

[quote:75b64b1095="meditor"]
Valóban hatékonyabb lenne, ha az adatbáziskezelő rész
hordozható módon lenne megírva és csak a környezetspecifikus
dolgok mentén válna szét a dolog. Az is igaz, hogy ez állami
feladat volna, viszont az is igaz, hogy ők a népség 95 %-ának
igényét kielégítették, a többiek munkáját pedig nem lehetetlenítették
el.

Én azt nem értem, hogy egy ilyen bevallást miért nem lehet
böngészőalapúvá tenni. Böngészője mindenkinek van, azt akkor
tökmindegy. hogy milyen az adatformátum. Az apeh meg
dolgozhatna azzal, ami neki jól esik, nem érdekelne különösebben
senkit.

Hat amig nem torekszik legalabb az allam a platformfuggetlensegre, addig tenyleg marad a 95%, mert a profitorinentalt cegek ketszer meggondoljak, hogy nyissanak-e...

A bongeszo alapu bevallashoz internet eleres kene...
Nehezkes megoldani, egy felig kitoltott bevallas folytatasat... hacsak nem az O szerverukon van a mentes. ...
Egyebkent en orulnek neki.

Nevetséges ez az egész kártyaolvasós dolog. Ezt írják az APEH oldalán:

Tájékoztatás a windows xp sp2 alatt jelentkező kártyaolvasó problémáról 2004.09.

Tájékoztatjuk Tisztelt Felhasználóinkat, hogy a Windows XP SP2 telepítés után az APEH által kiosztott OCR 136 kártyaolvasók nem használhatóak, mivel az SP2 már nem támogatja a nem plug&play hardware eszközök használatát.

Miért nem osztottak ki lyukártyás eszközöket :twisted: .
Biztos, volt valami ismerősnek egy halom elavult sz@rja, aztán az állam megvette tőle.
Nem is értem. Vannak bevált dolgok, pl. pgp nyílt/titkos kulcspárral, lemezen az ügyfél megkapja a kulcsokat (>128bit) és kap hozzá egy hosszú passphrase-t, az apeh felállítana egy keyservert és már kész is a buli (aláírt és titkos).

Laci

Igazából ezen a ponton szerintem már eltért az eredeti kérdéstől, de ez igazából lényegtelen.
Ahol most tartunk, azt hiszem megállapíthatjuk, hogy a problémát már a nagy volumenű közhasznú szervezetek tudnák csak megoldani (pl.: APEH Üldözöttjeinek Szervezete, vagy akár a HUP is). Ezeknek a szervezeteknek a javaslatait rendre utasítja vissza (már ha egyáltalán születik válasz, nem pedig csupán kidobják odaát) az Apeh, illetve az Apeh működését meghatározó és felügyelő kormányzati szervek (pl.: PM, de akár maga Gyurcsány is, hiszen erre is volt példa). Tehát jól láthatóan a nagy szervezeteknek sem sikerül a legkisebb eredményt sem elérni, rendre elhajtják őket az illetékesek. Ráadásul az Apeh rendre nem teljesíti a saját kötelezettségeit (eltekintve a pézbehajtástól)(lásd például a határidőhöz igen közel kihozott új abev programokat, stb...), amire semmilyen válasz nem érkezik ezektől a szervektől, vagyis a kormányzat eltűri (sőt biztatja, például előre meghatározott birsági bevétel meghatározásával) ezt a viselkedést.
Nekem ebből következően az a véleményem, hogy a dolgok csak akkor fognak megváltozni, ha az emberek nagyon megelégelik ezt az arroganciát és kiszolgáltatottságot, de akkor már nem közhasznú szervezeteken, meg ügyfélszolgálatokon keresztül oldják meg a problémát, hanem egyszerűen elhajtják az egész bagást. Amíg erre nem kerül sor addig meg csak reménykedhetünk, hogy nem húz az Apeh még jobban le, mert jól láthatóan sem az Apehnek, sem a kormányszerveknek nem érdeke , hogy rendet rakjanak.

En egyaltalan nem tamogatom, hogy adjak ki. Szerintem ez nem egy olyan dolog, amit a szabad programozoi kapacitasban kell megirni...
Mi van ha hiba van? Csak egymasra mutogatas lenne...
...

Szoval csinaljak meg ok! Nekik is erdekuk. A jelenlegi szoftverekre ugy is rafer egy kis tervezes, hogy ne kelljen olyan sokszor ujra kiadniuk.

Én csak egy dolgot kérdeznék meg (halkan):
Lehet már tudni, miért foooosta össze magát az APEH rendszere néhány nappal ezelőtt, amikor az elektronikus adóbevallásra kötelezett 10.000 nagy cég szép lassan elkezdett rámászni az APEH hálójára?
(Aztán hirtelen azt mondták, hogy jó, akkor mégsincs határidő, meg be lehet adni mégis papiroson golyóstollal...)

Laci

[quote:7652bb23c5="k_laci"]Nem is értem. Vannak bevált dolgok, pl. pgp nyílt/titkos kulcspárral, lemezen az ügyfél megkapja a kulcsokat (>128bit) és kap hozzá egy hosszú passphrase-t, az apeh felállítana egy keyservert és már kész is a buli (aláírt és titkos).Laci

Ismét megkérdem itt. Tudod-e, mire jó egy ilyen kártya?

[quote:2b5dc11edf="Toma_"]
Szerintem a szukseges veszjavitas fog megtortenni, aztan marad minden ugyanigy, ahogy van, mert majd "mukodik a rendszer" valahogyan...

Es mivel mire az egesz folyamat alatt tortenik nehany tizezer sikeres adobevallas, az elorelato superman majd minden torekvest mostmar kisujjbol fog elutasitani a modositasokra, hiszen "9654 adoalanynak n_e_m okozott gondot a bevallas" szalagcimmel amolyam MS hirdetes jelenik meg majd az ujsagokban....

Tudtommal az ebev kiserleti jelleggel mukodik -elesben...- 10-20000 kivalasztott ceggel, de ha rosszul tudom javits. Vagy nem arrol van szo?
Mert az az igazi szivas.......
Kartyaleolvaso, gagyi encrypt (term. ms.), es 2 db szoftver, az abev es az ebev. Ehhez jon meg a roppantul elkefelt ebev honlap, a szerveruk dugulasa + az a brillians elme aki az apeh cd-t kiadta egy no comment utmutatoval, es az osszes szoftvert magyar nyelvu leiras nelkul.
Ahhoz hogy ez a 6-7 dolog megfeleloen mukodjon egyutt a leggy. lancszemmel a userrel, a csillagok allasatol, es az aldozati allatok szamatol fuggoen valtozo az eselyszam meg ms "platformon" is...
Es az hogy veszel egy min. w98 liszenszet, az meg tetozodik azzal, hogy oldd meg az internetelerest is a sajat koltsegeden, azert, hogy nehany millat felmarkoljon az igy befizetett adodbol az, aki ezt az uruleket kitalalta...
Termeszetesen az adott szoftverek mar akkor sem voltak hasznalhatok bizonyos esetekben, amikor kiadtak....
Szanalomra melto emberek kezeben van az adoinformatika... Szanalmas ez igy a XXI. sz. kornyeken...
Ilyet a bankok nem muvelnek, pedig azok sem a szoftverarzenaljukrol hiresek....
Felkuldtem nehany nyomtatvanyt, kivancsi vagyok, mikor szolnak a konyvelonek, hogy kuldje mar el postan is..... :twisted:

[quote:470bf0f6cf="opt"]
A bongeszo alapu bevallashoz internet eleres kene...
Nehezkes megoldani, egy felig kitoltott bevallas folytatasat... hacsak nem az O szerverukon van a mentes. ...
Egyebkent en orulnek neki.

Így is internet kell pl a letöltéshez. A letöltés helyett akár ki is
tölthetné. Én egyébként sokkal merészebben nyúlnék ehhez a
kérdéshez:

MINDENKINEK az apeh szerverére kéne könyvelnie egy böngészővel.

- nem kéne adóellenőrzést csinálni
- az apeh költségei radikálisan csökkennének.
- percre kész lenne az adatfeldolgozás
- megszünnének a számlagyárak

Tudod micsoda hatékonyságnövekedést eredményezne ez az
országnak!! 100 milliárdokat jelente! Megkínálják a feladattal
valamelyik egyetemet, adnak nekik rá pár milliárd forintot
és 1 év alatt szőrőstül bőrőstül megeszik a problémát.

Ezután a pénztárgépek mintájára forgalomba hoznának egy
könyvelőgépet amiben van egy gprs modul (az egész cakk
pakk nem lenne több 50-80e forintnál), azt a Holdon is
lehetne könyvelni.

Egyébként az apeh ügyintézők, tényleg próbálnak kedvesek
lenni. Ha értelmesen kérdezel és kedves vagy ők is azok.
De a hivatal mint olyan rendkívül arogáns. [Hogy valami
rosszat is írjak (-:: ]

[quote:14c516da89="-Atis-"][quote:14c516da89="norcrys"]Arra, hogy 5 perc alatt visszaélhettem volna vele, ha akartam volna...

Hogyan?

Hát kérlekszépen úgy, hogy annyira megbonyolították, hogy ecceri könyvelő fülét-farkát behúzva kiáltott informatikus után. Miután kezemben volt minden, szerinted bárki is megakadályoz a visszaélésben? Egy jó rencergazda Rodolfót is megszégyeníti, vagy nem? Persze eszemben sem volt, de a lehetőség adott. Na, megyek most is, mert megint nem küldi el az Abev a fájlokat... :(((( Grrrrrrr.

Tegyünk valamit! Ma eldurrant az agyam, tele van a tököm azzal hogy a bankok meg az állami szervek megmondják hogy milyen gépet kell vennie az embereknek és hogy azon mit KELL használni. A mai napon hívott az egyik ügyfelünk hogy a 3. éve működő linuxos hálózatott windozosítani kell mert a lizing cég által küldött programmal kell a kalkulációt megcsinálniuk és persze a hobbiprogramozók által összeeszkábált 400k-s program nem hajlandó futni wine-vel...... Persze nem hajlandóak partnerek lenni egy laternatív megoldásba, kell vangy nem alapon... Persze az ügyfél rá van szorulva. Már így is a bankos excelben megírt bóvli kalkuklációs program állandó foltozgatás és cxoffice alatt volt képes működni de így is hibásan. Ők sem voltak parnerek annak ellenére hogy az ominózus cég elég komoly összeget forgatott náluk. Még sem eleget.....

[quote:46fc2b5b25="meditor"]
Szia Szabi! az általad megadott helyek közül a htm nem elérhető.
A pdf-et viszont sikerült letölteni. Nagyon fontos dolgot bányásztál
ki. Ez alapján szerintem elkészíthető egy XAbev program. Nem
szörnyűség, néhány nap alatt összeüthető.

Tényleg nézzétek meg, ha akarjátok postscriptbe kiteszem
az ftp szerveremre!

Szia meditor!

Az oldal azóta megszünt, de a nyomtatványkitöltők 2005-ös oldalán ott vannak a linkek:
Az M29/2004-es bizonylatok összefüggés vizsgálati szempontjai 8004/2004. (AEÉ. 13.) APEH tájékoztató 27. sz. melléklete
A 2004. évre vonatkozó mágneses adathordozón vagy elektronikus úton történő adatszolgáltatás általános szabályai 8004/2004. (AEÉ. 13.) APEH tájékoztató 28. sz. melléklete
A 2004. évre vonatkozó mágneses adathordozón vagy elektronikus úton történő adatszolgáltatás általános szabályai 8005/2004. (AEÉ. 13.) APEH tájékoztató 16. sz. melléklete
A 2004. évre vonatkozó mágneses adathordozón vagy elektronikus úton történő adatszolgáltatás általános szabályai 8006/2004. (AEÉ. 13.) APEH tájékoztató 2. sz. melléklete

[quote:46fc2b5b25="meditor"]Egy dologban nem értek egyet Szabival: én nagyon nem
szeretném, ha ez lenne a legolvasottab topic.

Rosszul fogalmaztam. Azt szeretném, ha az egyik legforgalmasabb topik lenne, sok használható ötlettel, amelyeket (esetleg) tettek követnek. Vagy valami ilyesmi.

A platform függetlenség és a web alapú bevallás jól hangzik, de szerintem az APEH-nak már nem érdeke változtatni a jelenlegi helyzeten. Úgy emlékszem, hogy annó 2000, 2001 táján, amikor először megjelent az ABEV, egy (talán soproni) hölgy neve és mobilszáma volt megadva technikai kontaktnak. Többször volt szó a topikban a mutyizásról és társaikról, akkor úgy is gondoltam, hogy az APEH kiadta valaki jó ismerősének ezt a munkát, az meg jó pénzért megcsinálta a programot.

Most is így gondolom, valaki(k) szépen megél(nek) a folyamatos fejlesztésekből, javítgatásokból. A rendszer nagyjából működik és ahogy írtad is, kiszolgálja a felhasználók 95%-át. Közzétették az elvárt adatformátumot, miért változtassanak? Szerintem úgy gondolják (az APEH-nél), hogy akinek más kell, az csinálja vagy csináltassa meg magának.

Azt nem tudom, hogy ideális esetben (demokrácia, jogállam stb.) kinek a feladata lehetne/lenne ilyen esetben nyomást gyakorolni az adóhatóságra. Jelenleg amíg nem lehet meggyőzni egy felelős döntéshozót a változtatás előnyeiről, addig ez a helyzet nem változik. És sajnos az előnyök itt nem feltétlenül a technikai jellegű és az államnál jelentkező anyagi előnyökről szólnak, hanem az egyéni, személyes érdekekről. Mint mindenhol másutt is... Szerintem...

Szóval, ha a közösség nyílt bevallási rendszert akar, akkor csinálja meg magának. Ez van.

Szabi

[quote:8124bcb821="-Atis-"][quote:8124bcb821="k_laci"]Nem is értem. Vannak bevált dolgok, pl. pgp nyílt/titkos kulcspárral, lemezen az ügyfél megkapja a kulcsokat (>128bit) és kap hozzá egy hosszú passphrase-t, az apeh felállítana egy keyservert és már kész is a buli (aláírt és titkos).Laci

Ismét megkérdem itt. Tudod-e, mire jó egy ilyen kártya?

Ne kérdezgesd, mondd el! (Én tudom, de lécci írd le mindneki okulására, ha van időd).

[quote:ffeb4f0963="norcrys"]Miután kezemben volt minden, szerinted bárki is megakadályoz a visszaélésben? Egy jó rencergazda Rodolfót is megszégyeníti, vagy nem?

Ezt bármilyen rendszerrel meg lehet csinálni, ahol te vagy a rendszergazda. El tudod olvasni másol levelét, pl. ha a te szervereden megy át a sima levélforgalom. Itt ráadásul a tulaj ad a kezedbe mindent. Ha valamihez nem ért az ember, akkor ki van szolgáltatva annak, akinek a segítségét kénytelen igénybe venni. Ez nem APEH-specifikus, szerintem.

[quote:d3ab5a4cf7="Toma_"][quote:d3ab5a4cf7="Toma_"]
Szerintem a szukseges veszjavitas fog megtortenni, aztan marad minden ugyanigy, ahogy van, mert majd "mukodik a rendszer" valahogyan...

Es mivel mire az egesz folyamat alatt tortenik nehany tizezer sikeres adobevallas, az elorelato superman majd minden torekvest mostmar kisujjbol fog elutasitani a modositasokra, hiszen "9654 adoalanynak n_e_m okozott gondot a bevallas" szalagcimmel amolyam MS hirdetes jelenik meg majd az ujsagokban....

Szép lassan eljutunk a nyitófelszolalásban megfogalmazottakhoz:

Hol van itt egy bátor jogász?

Én egyébként, nehogy az a vád érjen, hogy csak pofázok,
megpróbáltam elérni a Radovics Csillát (kismamaper), de
úgy látszik szarik a fejemre, mert több napja nem válaszol.

Csak és kizárólag szervezetten, szervezeten keresztül oldható
meg a kérdés ez már látszik. Jelen fórum szerepe, pedig a
probléma felvetésén túl, egy műszaki kaleidoszkóp megmutatása,
hogy állami hajlandóság esetén gyorsan meg lehessen találni a
megoldást.

N nagyon emlegessétek a lyukkártyát, mert valami okos még megveteti mindenkivel...
Milyen jól járna valaki akinél ott áll a garázsban halomban a hibátlan MultiMÁVLyukasztó...

A cselekvési terv és a megvalósulás folyamata nyomonkövethető
itt:

http://www.hup.hu/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=4476

Néhány deklaráció a részemről:
1. Az APEH szemét egy társaság, abnormális emberekkel.
2. A weblapjuk egy nagy trágyadomb.
3. A pénzt harácsolják, mert ezért jutalmat kaphatnak a zsebükbe, tehát korruptak és vesztegethetők.
Már a vámkommandót is bevetették, ezután már csak a katonaság hiányzik a tankokkal. Reszkessetek pógárok! :D

ELaci

[quote:2d0d81b7ba="Toma_"]Tudtommal az ebev kiserleti jelleggel mukodik -elesben...- 10-20000 kivalasztott ceggel, de ha rosszul tudom javits. Vagy nem arrol van szo?

Nem, már nem kísérleti jellegű, az tavaly volt. A top10000 cégnek kötelezően azon kellett volna beadnia az adóbevallását. Ja, és áprilisig ezt a kört jelentősen bővíteni fogják, erre törvény van.

[quote:75944c1f83="norcrys"]Ne kérdezgesd, mondd el! (Én tudom, de lécci írd le mindneki okulására, ha van időd).

Röviden. Nekem azt tanították :-), hogy azért jó, mert a (titkos) kulcs sohasem hagyja el a kártyát. Minden kulccsal kapcsolatos művelet magán a kártyán zajlik (tkp. egy kis számítógép van a kártyán). Erőszakkal (pl. roncsolással) sem lehet kinyerni belőle az infót illegálisan.

Ez meg mintha az APEH-es támába vágna.
http://www.fn.hu/cikk.php?id=27&cid=80815

A jövő mindenképpen az lenne, ha az APEH közzétenne egy webszolgáltatást (a Google meg az Amazon mintájára), publikus API-val, XML séma definicíóval, ami verziózott és a kitöltendő adatokat pontosan tartalmazza, azután pedig kis és közepes fejlesztőcégek szépen kifejleszthetnék a saját kis adóbevalló programjaikat, amiket azután olyan HR és egyéb vállalati rendszerekhez lehet illeszteni, amilyen az adott cégben van.

Az egészet meg kell fejelni egy Project Liberty specifikációnak megfelelő identity szolgáltatással (cégbíróság?), és máris készen van a keretrendszer a biztonságos, identity enabled eGovernmenthez...

Aki érti, amit írtam, jelentkezzen:)

[quote:6fa85ff1f8="-Atis-"]
Röviden. Nekem azt tanították :-), hogy azért jó, mert a (titkos) kulcs sohasem hagyja el a kártyát. Minden kulccsal kapcsolatos művelet magán a kártyán zajlik (tkp. egy kis számítógép van a kártyán). Erőszakkal (pl. roncsolással) sem lehet kinyerni belőle az infót illegálisan.

Ez az értelme, valóban :)
De akkor a szimpla kulcsszerver miért nem megoldás? Sokkal biztonságosabb, mert azt nehezebben lopják el, mint a kártyát, ugye? Minden, ami a kártyán tárolandó, tárolható lenne egy high-secure szerveren is.

[quote:8817d7c155="_Joel"]A jövő mindenképpen az lenne, ha az APEH közzétenne egy webszolgáltatást (a Google meg az Amazon mintájára), publikus API-val, XML séma definicíóval, ami verziózott és a kitöltendő adatokat pontosan tartalmazza, azután pedig kis és közepes fejlesztőcégek szépen kifejleszthetnék a saját kis adóbevalló programjaikat, amiket azután olyan HR és egyéb vállalati rendszerekhez lehet illeszteni, amilyen az adott cégben van.

Az egészet meg kell fejelni egy Project Liberty specifikációnak megfelelő identity szolgáltatással (cégbíróság?), és máris készen van a keretrendszer a biztonságos, identity enabled eGovernmenthez...

Aki érti, amit írtam, jelentkezzen:)

én értem :) de ha ilyen nagyra kezdünk löni, akkor nem kerül a célkeresztbe semmi... szerintem az apeh szeretne berkein belül tudni a fejlesztést...

jah és arra reagálva, hogy az apehnál milyen emberek dolgoznak... nos volt szerencsém pár informatikust megismerni... és nagyon jó arcok... de nem ott dölnek el a dolgok...

Aha persze XML meg nyilt specifikacio aha hogyne
Neztetek mar winfostragya.... tuzfal .... gondolom a szerver is az, oszt csodalkoznak hogy nem birja a rendszer.... kopkop ezt ugye nem a paksi atomeromu melle telepitetetek hogy tudjatok ala megfelelo vasat teni???
es ne verje le a bisztit :))
Igen ez Mo. DOS os feljelszokornyezetben felcseperedet fejlesztok akik nem leptek meg at az ovi kuszobet nem ismerik azt hogy ikszemel...
De ez nem csak ott mux igy sajna.....

Én is idepuffogok, hogy nagyobb legyen a füst, de érdemben nem tudok segíteni, mert sem jogász, sem pedig programozó nem vagyok.

A legutóbbi szívás/szivatás, hogy kötelező elektronikusan beküldeni valami "kontrollbizonylatokat" (megjegyzem: még azoknak is, akik papíron könyvelnek), és a határidő előtti munkanapon jelent meg a legújabb verzió az erre a célra használandó programból.

Ez a program mellesleg nem működik megfelelően, ha nem rendszergazda az illető éppen bejelentkezett felhasználó (fw2kProf). De mire rájössz, hogy ez lehet a gond! Pfff...

Persze a könyvelőprogram meg xp-n követeli meg a rendszergazdai jogokat.

Adieu biztonság. GRRR!!!

[quote:e1deb4803e="tetemes"]Én is idepuffogok, hogy nagyobb legyen a füst, de érdemben nem tudok segíteni, mert sem jogász, sem pedig programozó nem vagyok.

A legutóbbi szívás/szivatás, hogy kötelező elektronikusan beküldeni valami "kontrollbizonylatokat" (megjegyzem: még azoknak is, akik papíron könyvelnek), és a határidő előtti munkanapon jelent meg a legújabb verzió az erre a célra használandó programból.

Ez a program mellesleg nem működik megfelelően, ha nem rendszergazda az illető éppen bejelentkezett felhasználó (fw2kProf). De mire rájössz, hogy ez lehet a gond! Pfff...

Persze a könyvelőprogram meg xp-n követeli meg a rendszergazdai jogokat.

Adieu biztonság. GRRR!!!

Van annak más hibája is. Most pl. azé' szállt el, mert mertem kiválasztani más foldert, mint ami az alapban megvan nekije adva. Jól le van tesztelve. Hja, és csak félóra őrjöngés volt, hogy mi a francot csináljak egy "fatal error" üzenetet produkáló apeh progival... Jó pénzért megírom nekik, persze nem én vagyok a csókos pista, tudom, nem is jelentkezek.

[quote:22f9505823="-Atis-"][quote:22f9505823="btami"]Na és számítógépet is kapott windózzal?

És tollat? És asztalt? És áramot? És villanykörtét? És helyiséget? És fűtést? És...

Az érdekes az egészben az, hogy vannak olyan nagy méretű vállalkozások is akiknek eddig nem vagy csak nagyon minimális számítástechnikai eszközökkel vannak ellátva (például: mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatok), mert úgy gondolták eddig: mi a fenének vegyenek számítógépeket ha nem használják semmire. Most esetleg az eBev miatt előfordulhat, hogy ilyenekkel is kell ezzel foglakozniuk (igazából nem tudom, hogy a kötelezettek között van-e ilyen jellegű cég, de a kérdést is inkább kicsit elméletinek szánom).
Bennem már ezek után az merül fel: Milyen alapon kötelezik a cégeket elektronikus adóbevallásra, mért nem választhat a delikvens? Ha pedig kötelezik, miért nem biztosítják az összes szükséges feltételt (mert például a konkrét cégnek ez komoly problémákat okozhat)?
Szerintem ezek után minden szükséges feltételt (ami még nincs meg a cégnek) az apehnak kéne állnia, mondjuk egy olyan telefonos betárcsázós kapcsolatot, amivel el lehet érni az apeh szerverét, +számítógép, +vindóz, +modem, +stb... (ekkor persze az lenne a baj, hotgy az adófizetők pénzéből miért dobál ki ennyit az Apeh ezekre a dolgokra).
Igazából az a véleményem, hogy az Apeh az igazi hibát ott követte el, hogy kötelezővé tette ennek a rendszernek a használatát. Ha nem lenne kötelező, sokaknak eszébe se jutott volna foglakozni az egésszel, mire pedig a cégek ténylegesen átálltak volna erre, a fentebb hivatkozott dokumentumok segítségével kidolgozták volna a saját megoldásaikat.
Nem kéne az APeh-nak úgy csinálni, mintha német vagy amerikai színvonalú lenne az informatikai infrastruktúránk. Tudomásul kéne vennie, hogy nálunk még a technológiai feltételek is alig-alig, a társadalmi feltételek pedig még kevésbé vannak meg egy ilyen rendszer kötelező jellegű bevezetéséhez (a mi könyvelőnk is most e miatt kezdett el vacakolni a számítógéppel, eddig azt se nagyon tudta hol kell bekapcsolni. Most képzeljük el ugyan ezt a fentebb leírt típusú vállalatnál).

[quote:99d89b9eb2="kkemenczy"]én értem :) de ha ilyen nagyra kezdünk löni, akkor nem kerül a célkeresztbe semmi... szerintem az apeh szeretne berkein belül tudni a fejlesztést...

Pedig ilyen nagyra kell loni. Van szerencsem ismerni az angliai NHS (kb mint nalunk a TB) mostani informatikai modernizacios projektjet (minden egeszsegugyi adatot elektronikusan tarolni, szakrendelesre bejelentkezes elektronikusan, gyogyszerek es venyek csak elektronikusan leteznek, digitalis SPINE az egeszsegugyi adatok tovabbitasara, jo kis J2EE, MQ alapu architektura... Az 5 district-bol 3-ban alvallalkozo a Sun (talan mintha az Accenture lenne ebbol 2-ben a fovallalkozo), es kb egy eve a brit iroda fele (15-20 ember) ezen az egy projekten dolgozik.

Egy ilyen APEH-es projektet osszehozni csak lobbiero kerdese. Van jopar ceg itthon, akinek ez csak jol jonne (gondolj bele, hogy egy APEH-bevallo SAP modulnak milyen marketing erteke lehet, Oracle is biztosan ugrana az otletre...).

[quote:425111b1da="_Joel"]A jövő mindenképpen az lenne, ha az APEH közzétenne egy webszolgáltatást (a Google meg az Amazon mintájára), publikus API-val, XML séma definicíóval, ami verziózott és a kitöltendő adatokat pontosan tartalmazza, azután pedig kis és közepes fejlesztőcégek szépen kifejleszthetnék a saját kis adóbevalló programjaikat, amiket azután olyan HR és egyéb vállalati rendszerekhez lehet illeszteni, amilyen az adott cégben van.

Az egészet meg kell fejelni egy Project Liberty specifikációnak megfelelő identity szolgáltatással (cégbíróság?), és máris készen van a keretrendszer a biztonságos, identity enabled eGovernmenthez...

Aki érti, amit írtam, jelentkezzen:)

Ez a megoldás! Én ennél bátrabb lépést dédelgetek pár éve,
ami lényegében azt eredményezné, hogy az apeh épületére
lakat kerülhetne.

[quote:de141872df="_Joel"]
Aki érti, amit írtam, jelentkezzen:)

Azért nem túl extra amit írtál... Szerintem elég sokan értjük :)

[quote:325dd847f8="foci"]
Igen ez Mo. DOS os feljelszokornyezetben felcseperedet fejlesztok akik nem leptek meg at az ovi kuszobet nem ismerik azt hogy ikszemel...
De ez nem csak ott mux igy sajna.....

Ki kell, hogy abranditsalak... nagyon jo es naprakesz fejlesztocegek vannak Magyarorszagon. Nem az o bunuk, hogy az allamigazgatasban mutyizas, taskazas, reciprocitas es teeszelnok mentalitas uralkodik, es neha talan nem a hozzaertok kapjak a megbizasokat, hanem az ismerosok.

Dolgoztam egyutt olyan magyar fejlesztoceggel, akik masfel eve SAAJ alapokon akartak egy fogadasi rendszert implementalni J2EE 1.3-mal (elotte meg is csinaltak, csak Ausztriaban), es a szakmai felkeszultsegukkel semmi gond nem volt. 80-as evek elejen vegzett progmatos volt a fo fejlesztojuk.

Es persze dolgoztam olyan projekten is, ahol a kedves megrendelo 44 db foxpro es egyeb dos alkalmazasat kellett migralni egy Windows Terminal Server farmra, hogy a Solaris-os vekonykliensekrol elerhetoek legyenek... Utolag visszagondolva, olcsobb lett volna minden ujrairni Java-ban... Vagy a mostani termekpalettankrol mar inkabb Opteron/Linux szervereket tennek a vekonykliensek moge, es aktivan probalkoznek dosemuval es az ujrairatassal:)

[quote:fbe732f5ad="testerlnx"][quote:fbe732f5ad="_Joel"]
Aki érti, amit írtam, jelentkezzen:)

Azért nem túl extra amit írtál... Szerintem elég sokan értjük :)

Oke, csak voltak mar negativ tapasztalataim errefele:)

Ez az értelme, valóban :)
De akkor a szimpla kulcsszerver miért nem megoldás? Sokkal biztonságosabb, mert azt nehezebben lopják el, mint a kártyát, ugye? Minden, ami a kártyán tárolandó, tárolható lenne egy high-secure szerveren is.

Nem lenne jó, mert a kulcsszerveren a nyilvános kulcsot, a kártyán pedig a titkos kulcsot tároljuk. A kettő nem kiváltja, hanem kiegészíti egymást.

[quote:c1186b08a6="Toma_"]En orulok, hogy Te a szabad idodben megprobalod most majd megoldani a gordiuszi apeh csomot, sok sikert hozza, de a 4. pontodat legy szives akkor ne masoknak ajanlgasd, hanem probalkozz vele Magad is kicsit... ;)

Na latod, tudsz te konstruktiv is lenni. ;-) De azert kizarolag tolem ne vard a megoldast, mert nekem szerencsere a 2004-es az utolso ev, amikor Mo-n adot kell bevalljak. De ettol fuggetlenul, amiben tudok hozzajarulok a dolog megoldasahoz.

Magam is azt gondolom, hogy az APEH eljárása azokkal szemben, akiket arra kötelez, hogy MS$ alalpú programmal készítsék el bevallásukat, korlátozza őket a szabadságukban, közvetve piaci előnyhöz juttat egy céget, gazdasági hátrányt okoz a vállalkozónak, ráadásul szankcionál.

Mivel a korábbi hozzászólások szerint a többség elvileg egyetért, keletkeztek lehetséges megoldás-kezdemények, ezek elegendő okot adnak arra, hogy azt gondoljuk konstruktívak vagyunk.

Írjuk meg közösen az állásfoglalást kérő levelet a fórum keretében, majd -mivel lehetőség van rá, hogy a következő helyen http://www.obh.hu/allam/ található email-ra elküldjük.

Ha jól emlékeszem, amikor az orvosokat arra kötelezték, hogy e-formában küldjék be a havi, éves jelentésüket, közzétették, elküldték számukra a szükséges specifikációt az adatformátummal, adatbázissal kapcsolatban, így akinek kedve volt írhatott maga programot, vagy vásárolt egyet. Arról nem tudok, hogy született-e non-win megoldás.

[quote:9484bb85e1="MGy"]
Nem lenne jó, mert a kulcsszerveren a nyilvános kulcsot, a kártyán pedig a titkos kulcsot tároljuk. A kettő nem kiváltja, hanem kiegészíti egymást.

Ez igaz. De azzal, hogy a számítógéped helyett egy kártyán tárolod a titkos kulcsodat, semmivel sem növelted a biztonságot. Nekem a banki tranzakcióim eléggé kényesek, de bank semmiféle kártyaleolvasót nem adott, hanem a bank által minden bejelentkezés előtt generált azonosító a plussz a jelszavam mellett.
Így viszont a statikus privát kulcs sokat nem ér.

[quote:cc645663a5="johans"][quote:cc645663a5="Toma_"]Tudtommal az ebev kiserleti jelleggel mukodik -elesben...- 10-20000 kivalasztott ceggel, de ha rosszul tudom javits. Vagy nem arrol van szo?

Nem, már nem kísérleti jellegű, az tavaly volt. A top10000 cégnek kötelezően azon kellett volna beadnia az adóbevallását. Ja, és áprilisig ezt a kört jelentősen bővíteni fogják, erre törvény van.

Jo akkor probalkozgatas... ;)
Csak ne az en idegrendszeremmel tesztelnenek... :(
En azt hittem 19-edike kornyeken, hogy nalam xar valami, aztan most olvastam itt, hogy bepusztult az ebev... Elore orulok a kovetkezo honapnak... :roll:

[quote:37053665de="norcrys"]De azzal, hogy a számítógéped helyett egy kártyán tárolod a titkos kulcsodat, semmivel sem növelted a biztonságot.

De. Ha a gépen tárolod a kulcsoda és megadod a passphrase-t, akármelyik program pl. lemásolhatja a kulcsodat és utána azt csinál vele, amit akar (fogja, azt elküldi a gazdájának). A kártyánál ilyet nem lehet, mert _minden_ kényes műveletet maga a kártya végez. Nem kerül ki róla a titkos kulcs soha (elvileg).

[quote:8c5ceece0d="johans"][quote:8c5ceece0d="Toma_"]Tudtommal az ebev kiserleti jelleggel mukodik -elesben...- 10-20000 kivalasztott ceggel, de ha rosszul tudom javits. Vagy nem arrol van szo?

Nem, már nem kísérleti jellegű, az tavaly volt. A top10000 cégnek kötelezően azon kellett volna beadnia az adóbevallását. Ja, és áprilisig ezt a kört jelentősen bővíteni fogják, erre törvény van.

Már bővítették. Azért hasalt be a rendszer. Hivatalos állásfoglalás szerint állítottak a tűzfalon és az javított a helyzeten. 8O

Nem mértem le mekkora adatforgalmat csinál az ebev, de ahogy a bevallás méretét nézem nem lehet egy eget rengető. Mindent lokális gépen csinálsz, aztán feltölti az APEH-hez és ott OK-zod le.

Szóval LOL.

Misi

[quote:04590d68a4="k_laci"]Én csak egy dolgot kérdeznék meg (halkan):
Lehet már tudni, miért foooosta össze magát az APEH rendszere néhány nappal ezelőtt, amikor az elektronikus adóbevallásra kötelezett 10.000 nagy cég szép lassan elkezdett rámászni az APEH hálójára?
(Aztán hirtelen azt mondták, hogy jó, akkor mégsincs határidő, meg be lehet adni mégis papiroson golyóstollal...)

Laci

Nem mondják meg. De amikor éjfélig ott ültünk a nem működő honlapjuk előtt, mert megmondták, hogy kizárólag így adhatjuk be a bevallást, azért vajon milyen kártérítést adnak? Miért nem lehetett azt a qrva egyszerű szöveget már délben felcseszni a weboldalra, hogy "Elnézést kérünk, rendszerünk nem működik" és riasztani a pénzügyminisztert, adjon már lehetőséget a kézi bevallásra.
Amúgy csak azt nem értem, miért nem szimulálták le a 10-15 ezer céggel terhelt rendszert??? Ültek szépen a babérokon, hogy hű de fasza az egész, meg európai, hű de modernek vagyunk, aztán mikor mindenki ráment a szerverre, csodálkoztak, hogy "jé, ez elhasalt!" Ha az én cégemnél lenne ilyen, akkor a főnököm öt perc alatt kiverné a balhét. Ők meg kormányzati szervezet, ugye? Nekik még balf...kodni is szabad.

[quote:386541b5d5="Misi"]
Szóval LOL.
Misi

A lol-on kivul tovabbra is csak egy dolgot tudok erre a bukasra mondani: szanalmas...

[quote:5a68167efa="_Joel"][quote:5a68167efa="kkemenczy"]én értem :) de ha ilyen nagyra kezdünk löni, akkor nem kerül a célkeresztbe semmi... szerintem az apeh szeretne berkein belül tudni a fejlesztést...

Pedig ilyen nagyra kell loni. Van szerencsem ismerni az angliai NHS (kb mint nalunk a TB) mostani informatikai modernizacios projektjet (minden egeszsegugyi adatot elektronikusan tarolni, szakrendelesre bejelentkezes elektronikusan, gyogyszerek es venyek csak elektronikusan leteznek, digitalis SPINE az egeszsegugyi adatok tovabbitasara, jo kis J2EE, MQ alapu architektura... Az 5 district-bol 3-ban alvallalkozo a Sun (talan mintha az Accenture lenne ebbol 2-ben a fovallalkozo), es kb egy eve a brit iroda fele (15-20 ember) ezen az egy projekten dolgozik.

Egy ilyen APEH-es projektet osszehozni csak lobbiero kerdese. Van jopar ceg itthon, akinek ez csak jol jonne (gondolj bele, hogy egy APEH-bevallo SAP modulnak milyen marketing erteke lehet, Oracle is biztosan ugrana az otletre...).

Ez mind szép és jó, de ehhez igen sok céget kellene mozgósítani, és erre szerintem nem sok esély van. Jelenleg szerintem a megfelelõ megoldás, az hogy a programjukat átírják platformfüggetlen változatra. A java ideális lenne, de mivel az esély még erre is igen csekély, és valószínûleg a programozóik a M$ Visual Studio -t használják, egyszerűen átírhatnák .net -esre. Az APEH mentalitását ismerve ez még talán realitás, bár... :cry:

[quote:ca50fa8c6a="-Atis-"][quote:ca50fa8c6a="norcrys"]De azzal, hogy a számítógéped helyett egy kártyán tárolod a titkos kulcsodat, semmivel sem növelted a biztonságot.

De. Ha a gépen tárolod a kulcsoda és megadod a passphrase-t, akármelyik program pl. lemásolhatja a kulcsodat és utána azt csinál vele, amit akar (fogja, azt elküldi a gazdájának). A kártyánál ilyet nem lehet, mert _minden_ kényes műveletet maga a kártya végez. Nem kerül ki róla a titkos kulcs soha (elvileg).

Jó, jó. De szerintem ez nem olyan nagy, egetverő biztonságnövelés. Főleg, hogy a legtöbb helyen a r.gazdák kénytelenek szegény sikító könyvelőket adjusztálni. Ha akarom, már minden adatom megvan.

[quote:37a6ff476e="_Joel"]A jövő mindenképpen az lenne, ha az APEH közzétenne egy webszolgáltatást (a Google meg az Amazon mintájára), publikus API-val, XML séma definicíóval, ami verziózott és a kitöltendő adatokat pontosan tartalmazza, azután pedig kis és közepes fejlesztőcégek szépen kifejleszthetnék a saját kis adóbevalló programjaikat, amiket azután olyan HR és egyéb vállalati rendszerekhez lehet illeszteni, amilyen az adott cégben van.

Az egészet meg kell fejelni egy Project Liberty specifikációnak megfelelő identity szolgáltatással (cégbíróság?), és máris készen van a keretrendszer a biztonságos, identity enabled eGovernmenthez...

Aki érti, amit írtam, jelentkezzen:)

Ez nagyon szép, csak naivitás feltételezni, hogy ez nálunk működjön. Az is nevetséges, hogy nálunk az összes bank valami házi kotyvasztású felületet ad az on-line banki műveletek intézéséhez, miközben ott vannak olyan kidolgozott és nyílt szabványok, mint a HBCI pl. a németeknél.

"HozzászólásElküldve: Vas Jan 29, 2006 9:55 am Hozzászólás témája:
az export file amit elkuld az apehbe azon belul nincs nincs semmifele barkod csak a kinyomtatot nyomtatványon Laughing"
Akkor meg minek a barkod?

[quote:5e446eda96="norcrys"]Ha akarom, már minden adatom megvan.

De aláírni csak akkor tudsz, ha odaadják a kártyát. Szóval, sutyiban nemtod lemásolni a titkos kulcsukat. :-) Sőt, ha nem mondják meg a PIN-t, hanem legalább azt megőrzik maguknak, akkor tényleg nem tudsz mit kezdeni még akkor sem, ha a kártya megvan.

"HozzászólásElküldve: Vas Jan 29, 2006 9:55 am Hozzászólás témája:
az export file amit elkuld az apehbe azon belul nincs nincs semmifele barkod csak a kinyomtatot nyomtatványon Laughing"
Akkor meg minek a barkod?"

Mert vannak nyomtatványok amiket csak nyomtatott formában adhatsz be egyelőre. Legalábbis legutóbb még így volt és csak lehúzzák és meg is van.

Igazából nekem az a véleményem, hogy az egész erősen elméleti (vagy inkább jogi) jellegű. Az APEH Abev, és más programjait Deplhi-ben írták (nézz rá a binárisra Hex-ben, röktön lebukik a fordító), amivel a Kylix-nak köszönhetően nagyon könnyen lehet portolni a programokat Unix/Linux alá.
Sajnos ugyan a szabvány VCL könyvtárat használát (bele van fűzve a binárisba az RTL), de nem hiszem, hogy túl sok fáratságba kerülen átírni CLX-re. A szoftverek tehát egy mozdulattal (újrafordítással) portolhatóak Linux alá.
A honlap (eBev portál) viszont egy gázosabb probléma lehet. Valami idétlen hitelesítést használnak a tanusítványokhoz (a https protokollra célzok), aminek következtében csak Internet Exporer 6.0-val lehet bejutni oda (biztos valami csúcs szabványtalan M$ szervert használnak). Nesze neked platform függetlenség.

Megjegyzés: Egyébként az APEH kiadott magyar dokumentációt a rendszerhez, letöltehtő egy aranyos kis Flash (önlejátszó) formátumban. Kifejezetten lámáknak (először ezt kell csinálnod ehhez kattints ide, aztán oda, akkor ezt látod, képernyőképekkel, meg mindennel). Külön kedvesség volt a részükről, hogy megjegyzéseket írtak ahhoz, hogy milyen eltérések vannak az Ebev portálon ha Linux alól böngészed (kár hogy csak M$ IE 6.0 -al lehet bejutni :).

Nekem tehát össszességében az a véleményem, hogy ez tényleg csak a politikusok elhatározásán múlik, semmilyen plussz pénzügyi és technológiai feltétel nem kell hozzá. Arról pedig, hogy a politikusokat hogyan lehet erről meggyőzni... (a továbbiakban lásd az EU szofver szabadalmi tervezetét)

Egyébként rendszergazda vagyok azon szerencsés (?) cégek egyikénél akiket köteleztek az EBev-re.

Megpróbálom összefoglalni az eddigieket:

1.a/ Az APEH eljárása a felvetett kérdékörben nem európai,
sőt, esetleg jogi kérdéseket is felvet.

1.b/ A jelen helyzet az adóbevalló szempontjából gyakorlatilag
elviselhetetlen.

2. Az APEH számos megoldás közül választhatott volna, amivel ezt a
helyzetet elkerülhette volna.

3. A Linuxos közösség eddigi kezdeményezéseit az APEH
ignorálta.

4. Keressük azt a lehetőséget, amely a problémát megoldja.

A 4-es pontig szinte legnagyobb összhang mutatkozik. A felvetett
megoldások közül középúton kz javaslata áll:

********
Írjuk meg közösen az állásfoglalást kérő levelet a fórum keretében, majd -mivel lehetőség van rá, hogy a következő helyen http://www.obh.hu/allam/ található email-ra elküldjük.
********

Javaslom: próbáljuk meg.

[quote:70cff4ce2c="-Atis-"][quote:70cff4ce2c="Toma_"]Ez a kartyaolvasos baromsag egy a sok kozul, ami teljesen felesleges.

Tudod, mire jó ez a kártyaolvasós baromság? :-)

Igen tudom. Arra, hogy szivassanak vele mindenkit.
Azt tudod-e, hogy hogy egy nagyobb cegnel 30-80-xxx bevallasnal milyen qrva jo dolog lehet minden bevallaslapnal bepotyogni a kodot? (/db 5-10 sec.)
Ne kaccantsal mar halalra, a banki progiknal sincs csak sername + asswd, oszt megsem utalgat akarki a folyoszamlakrol... Nagyon kell a vedelem, me'g valaki jol bevallja helyettem az AFA-mat...
Roppant elvezetes lesz ha bevallasi nap reggelen kiderul, hogy elhalt a kartyaolvaso.... Majd jol lehuzzak 200KHUF-ra szerencsetlen szivatott ceget.
Az, hogy hanyan fognak beadni dupla-tripla lapot ugyanabbol, az mar reszletkerdes, ha valamit javitani kellene csak, arrol ne is beszeljunk.
Summa-summarum, en egy dolgot forsziroznek de nagyon, meg kellene vizsgalni, hogy ezekre a nocomment tudasu szoftverekre, ismertetokre ki, kinek mennyi HUF-ot adott at...
Ha esetleg csak mosolyogsz ezeken a dolgokon, lehet, hogy nem fogsz, ha odaer hozzatok.. ;)

Ha van kész levél, megmutatom egy ismerősömnek, ügyvéd és cégeket képviselnek mindenféle jogi ügyekben, biztosan tud értelmes javaslatokat fűzni hozzá.

Nem kotekedni akarok, de a _teljes_ platformfuggetlenseg nem teljesen realis (lasd. C64, vagy ha v.ki pl. VMS-t hasznal?), viszont _elvarhato_. Az viszont hogy hogy ne lehessen hordozni, es csak win.-en az sem. Egyutt siralmas, es nevetseges.

Tobb jo es hasznalhato felvetes is erkezett, de sajnos a donteshozokat nem ezek befolyasoljak, hanem legfokepp az hiogy nekik ne kelljen vele foglalkozni. Az hogy mindez a MI penzunkbol az Oket nem zavarja (csak nevetnek rajta)...

Eloszor kikellene adniuk egy _pontos_ allando (evenkent "modosulo"==!"nagyban valtozo" , torvenyeket koveto valtozasokkal) specifikaciot a rendszerrol, utanna mar akarmilyen sw.cegek is csinalnanak platformfuggetlen sw.-t, akar penzert, akar ingyen(a fobb platformokra egyet-egyet a APEH fejlesztetne ki, ami ingyenesse tesz).

Hozzaerto, es nem ismeros informatikusoknek, es konyveloknek kellene megoldani a problemat, es akkor hasznalhato lenne a dolog.
Es par ev mulva akar "konyvelogepek" is lennenek, akar a holdon is.

[quote:2d500bedb2="Toma_"] Azt tudod-e, hogy hogy egy nagyobb cegnel 30-80-xxx bevallasnal milyen qrva jo dolog lehet minden bevallaslapnal bepotyogni a kodot? (/db 5-10 sec.)

Nemtom, nálunk nem szokott panaszkodni a kiscsaj, aki a százmilliós áfabevallásokat (vagy miatosz) csinálja. :-)

[quote:2d500bedb2="Toma_"]Ne kaccantsal mar halalra, a banki progiknal sincs csak sername + asswd, oszt megsem utalgat akarki a folyoszamlakrol... Nagyon kell a vedelem, me'g valaki jol bevallja helyettem az AFA-mat...

Oksa, de az egyik helyen milliárdok forognak, a te kis számládon meg az a néhány tízezer forint... :-) Másrészt, a bank nem fogja helyetted a kártya és a kártyaolvasó költségét fizetni...

[quote:2d500bedb2="Toma_"]Ha esetleg csak mosolyogsz ezeken a dolgokon, lehet, hogy nem fogsz, ha odaer hozzatok.. ;)

Nem fogod elhinni: nálunk már nagyon régen itt van. Tudod, kiemelt adózók vagyunk. ;-) Szóval, első kézből vannak infóim: én foglalkozok ezzel nálunk...

[quote:80debaa860="Toma_"]
Summa-summarum, en egy dolgot forsziroznek de nagyon, meg kellene vizsgalni, hogy ezekre a nocomment tudasu szoftverekre, ismertetokre ki, kinek mennyi HUF-ot adott at...

Fideszéknek küldd el a kérdést, szerintem öt perc alatt ráharapnak :)

Na, k_laci, Te jössz.

Indítsd el a 0. verziót, egy-két nap alatt kifoltozzuk, úgy tűnik,
ügyvéd/jogász az lesz.

Hajrá!

Először is gratula meditor, én is napok óta dühöngök a téma miatt.
2. Teljesen egyetértek nem az APEH-el kell foglalkozni. Neki ez nyűg, csak akkor fog lépni, ha erre kötelezik. Kötelezni meg csak az alkotmánybíróság tudja.
Tehát ki kell deríteni hivatalosan, hogy magyarország állampolgárait az állam/APEH/ kényszerítheti-e arra, hogy valamilyen cég /tőkeérdekelt/ , termékét használja az állammal való komunikációban. Mondhatja -e ,hogy csak a parker ilyen és ilyen cikkszámú golyóstollával lehet a bevallást írni, vagy pl. csak az axelero előfizetők csatlakoznatnak a honlaphoz, de csatlakozni kötelező. Ehhez hivatalos állásfoglalás kell. Amit ha jól tudom, /Egy jogász azért nem ártana megerősítsen/ csak az alkotmánybíróság adhat ki. Ahhoz viszont célszerű az ombudsmanon keresztül fordulni. Ha az állásfoglalás szivünknek kedves lesz,
az Apeh-nek legyen bár milyen arrogáns vagy" nem akarom", meg kell csinálnia. Ha más lesz a válasz, akkor meg legalább tudjuk mihez tartani magunkat. /Költözzünk Új- Zélandra! Ha jól tudom, ott még a az eu-s e-szabadalom se működik/.

[quote:a3109b378d="szsz"]

Sziasztok!

A fentiekkel kapcsolatban (az APEH-os bevallások adatbázis szerkezete) szólnék mindenkihez!
Történetesen édesanyám könyveléssel is foglalkozik és beugrott, hogy a legtöbbet használt programjából közvetlenül tud az APEH-nek megfelelő formátumot kicsikarni. Ez csak úgy lehetséges, ha a programozók ismerik az adatbázis szerkezetét.

Körülnéztem egy kicsit az APEH honlapján és többek között ezeket találtam:
http://www.apeh.hu/magnes/kontr_m.htm
http://www.apeh.hu/informacio/aee/8004_2004_28.pdf

Úgy emlékszem ezeket az APEH-os közlönyökben is meg szokták jelentetni. Szóval, ha nem tévedek nagyot, akkor ezek az adatok publikusak, sőt a törvény kötelezi az APEH-ot a közzétételre!

Ennyi. Remélem nem tévedek és nyitott kapukat döngettek!

Szabi

Nem tévedsz!

Inne érhetők el a NYILVÁNOS specifikációk: http://www.apeh.hu/cgi-bin/lap.php?id=magnes/kontrol
(Többek között a fenti ...28.pdf is.)

Ezek megyegyeznek a közlönyben megjelentekkel !
Bárki írhat bevallóprogramot bármilyen platformra, csak
a végeredmény feleljen meg a leírtaknak.
Ezek egyébként szövegfájlok, tehát arra sincsen senki kötelezve,
hogy valami "adóbevallás" programot használjon.
Egy közönséges text-editorral is létrehozhatja őket bárki,
igaz kicsit kényelmetlen lenne úgy :)

Más kérdés, hogy szakmai szemmel nézve, az egész egy
akkora rakás ..., hogy minden évben komoly hányingerem van
tőle, amikor le kell programoznom a saját bérprogramunkban.

Ami nekem ba...a a csőrömet, az az, hogy az elektronikus aláírásra
kötelezetteknek nem ad az állam támogatást gép,win,kütyü, internet
megvásárlásához. Mintha a pénztárgépek idején ez másként
lett volna. Vagy tévedek?

btami

[quote:82c9c42fb1="Bdede"]
Tehát ki kell deríteni hivatalosan, hogy magyarország állampolgárait az állam/APEH/ kényszerítheti-e arra, hogy valamilyen cég /tőkeérdekelt/ , termékét használja az állammal való komunikációban. Mondhatja -e ,hogy csak a parker ilyen és ilyen cikkszámú golyóstollával lehet a bevallást írni, vagy pl. csak az axelero előfizetők csatlakoznatnak a honlaphoz, de csatlakozni kötelező. Ehhez hivatalos állásfoglalás kell. Amit ha jól tudom, /Egy jogász azért nem ártana megerősítsen/ csak az alkotmánybíróság adhat ki. /Költözzünk Új- Zélandra! Ha jól tudom, ott még a az eu-s e-szabadalom se működik/.

Nem véletlenül kezdtem az egészet azzal, hogy HOL EGY BÁTOR
JOGÉSZ (nem elírás). Bátornak is kell lennie, meg furfangosnak is.
Eddig se híre, se hamva.

Ps.: Új-Zealand a legjobb hely a világon. Ha arra jársz, dobj
föl egy mailt (-::

[quote:a2d7dfbad9="btami"]

Ami nekem ba...a a csőrömet, az az, hogy az elektronikus aláírásra
kötelezetteknek nem ad az állam támogatást gép,win,kütyü, internet
megvásárlásához. Mintha a pénztárgépek idején ez másként
lett volna. Vagy tévedek?

btami

En ugy tudom, hogy a kozelemben levo cegnek, akit mar koteleztek, hogy igy adja be az adobevallasokat, ok ingyen megkaptak a kartya olvasot, a 3 chip kartyat, es a rajta levo hitelesitesert, es az alkalmankenti timestampekert se kell fizetni az ugyfelnek. Persze az APEH fizet ezert a NetLocknak meg mindenkinek, de szerintem azert ez az infrasturkura meg igy is olcsobb, mint a papiralapu hosszu tavon.

Udv,
Zoli

[quote:b1cb35ab04="Toma_"]
[quote:b1cb35ab04="Toma_"]Ne kaccantsal mar halalra, a banki progiknal sincs csak sername + asswd, oszt megsem utalgat akarki a folyoszamlakrol... Nagyon kell a vedelem, me'g valaki jol bevallja helyettem az AFA-mat...

Oksa, de az egyik helyen milliárdok forognak, a te kis számládon meg az a néhány tízezer forint... :-) Másrészt, a bank nem fogja helyetted a kártya és a kártyaolvasó költségét fizetni...

Khmmm... Nem az OTP-s lako folyoszamlamrol beszeltem ;), hanem egy peccet nagyobbrol, s mivel en is szivtam kicsit az MS-APEH trutyikkal, gondolhatod, hogy nem 120 HUF-rol irok, ha en is ebevezek... Mind a HUF, mind a devizas szamlankon sincs k.olvaso...
A kartyaolvasos cuccrol meg csak megint a valakinek jo biznisz jutott eszembe, mert mas nem tud...
Ha otszor leirod, hogy hu de faka a cardreader, akkor sem veszem be.... Ha komolyan veszi a kartyat az akie, akkor par eves kikepzesre mehet, azutan meg szepen vegignyalazhat minden bevallast, hogy tenyleg nem verik-e at. Eddig ugyanaz a konyvelo papiron bekuldte, a ctulaj azt sem tudta hogy leteznek ilyesmik... Most meg kartyaolvaso, internetes sername + passwd... Jaja, tenyleg zuzos... Cefetul biztonsagos a rendszer, mar amikor mukodik... ;)

Új év, új adózás, és új Window$ kényszertelepítés!

Az APEH ismételten tárgyilagosan közölte velem mailben, hogy nem tervezik a Unix környezetben futtatható ABEV program előállítását, publikálását.
ahhoz volt persze eszük, hogy - tekintettel a tavalyi ABEV-vel történt adóbevallásomra - a kapott csomagból kifelejtsék a kézzel kitölthető íveket, s helyette egy röpke tájékoztatót tegyenek bele.

Legszívesebben megírnám az APEH-nek, hogy most illegálisan fogok egy Operációs(khmm...) rendszert használni, mert az APEH belekényszerít, és ezért vegyék figyelembe, hogy lopás, és adócsalás (ÁFA) büntettét fogom elkövetni.

Nagyon felszaladt a punma bennem, bocsesz a hisztim miatt.

Ui: Tud valaki egy XP Prof hun aktiválási kulcsot?

[quote:155014ea7d="zither"]
A honlap (eBev portál) viszont egy gázosabb probléma lehet. Valami idétlen hitelesítést használnak a tanusítványokhoz (a https protokollra célzok), aminek következtében csak Internet Exporer 6.0-val lehet bejutni oda (biztos valami csúcs szabványtalan M$ szervert használnak). Nesze neked platform függetlenség.

En firefox-al ejutottam majdnem jol a bejelenkezesig, egy java scriptnel halt le, de akkor szvsz mar doglodott az oldal.

Bevallom nekem az APEH bevallós szoftvereivel semmi bajom, néhány éve már bérrel és APEH bevallásokkal is foglalkozom, szvsz ha használhatóság-dokumentáltság szempontjából nézem szerintem korrektek, csak oda kell menni az oldalukra, és elolvasni a doksikat, minden világos lesz belőle...

Ami sokkal siralmasabb a TB-hez kapcsolódó néhány "kimagasló" szofver...

Ismeritek pl. az Államháztartási Hivatal csodaszoftverét a CSATÁR-t??

Na az egy csapnivaló jószág.... Először is ha újratelepíted elő kell szedni a 2 évvel ezelőtti első verziót, majd néhány módosító EXE-t rátelepíteni, amiket menetközben kiadtak hozzá, végül valahonnan be kell szerezni egy dlint*.dll-t, ami nélkül el nem indul a szerencsétlen...

Számomra ez a CSATÁR az a csodaszoftver, ami az államigazgatás mélypontja.... :evil:

[quote:98e9ffc630="pepo"]Új év, új adózás, és új Window$ kényszertelepítés!

Az APEH ismételten tárgyilagosan közölte velem mailben, hogy nem tervezik a Unix környezetben futtatható ABEV program előállítását, publikálását.
ahhoz volt persze eszük, hogy - tekintettel a tavalyi ABEV-vel történt adóbevallásomra - a kapott csomagból kifelejtsék a kézzel kitölthető íveket, s helyette egy röpke tájékoztatót tegyenek bele.

Legszívesebben megírnám az APEH-nek, hogy most illegálisan fogok egy Operációs(khmm...) rendszert használni, mert az APEH belekényszerít, és ezért vegyék figyelembe, hogy lopás, és adócsalás (ÁFA) büntettét fogom elkövetni.

Nagyon felszaladt a punma bennem, bocsesz a hisztim miatt.

Ui: Tud valaki egy XP Prof hun aktiválási kulcsot?

Tipikus magyarság :( ment pü

[quote:3cd90b8fd6="-Atis-"][quote:3cd90b8fd6="k_laci"]Nem is értem. Vannak bevált dolgok, pl. pgp nyílt/titkos kulcspárral, lemezen az ügyfél megkapja a kulcsokat (>128bit) és kap hozzá egy hosszú passphrase-t, az apeh felállítana egy keyservert és már kész is a buli (aláírt és titkos).Laci

Ismét megkérdem itt. Tudod-e, mire jó egy ilyen kártya?

Nem az a kérdés, tudom-e hogyan működik a kütyü (ha valakit nagyon érdekel, kiskönyvtárnyi irodalmat talál a hálón meg könyvekben). Az a fontos, hogy az eszköz nem plug&play és emiatt nem megy WinXP-SP2 alatt, tehát valaki eladott egy zsák f@st az államnak jó pénzért.

Nem akarok személyeskedni, de van valami közöd az APEH-hez, hogy így véded a hülyeségeiket :twisted: ?

Laci

És akkor az abev még hagyján...

De pl az alkalmazotti jogviszonyok változását immár floppyn kell bejelenteni az OEP-nek -- s ehhez biztosítanak is egy proggit. Ami úgy működik, hogy letölti az ember a zip-elt telepítőt, kirakja ideiglenes könyvtárba, elindítja a setup.exe-t, végigmegy az angol nyelvű (!!!) telepítésen, majd egy sóhaj után elindítja start menuből a progit (desktop ikont nem rak fel). Ekkor egy "felhasználónév/jelszó" megadása fogadja az egyszeri könyvelőt... amire addig a legcsekélyebb utalás sem történt. Kilépés, némi bogarászás a telepített könyvtárban, és jé, egy eldugott readme-ben ott van, hogy hogyan is képzelték a logint... utána tényleg megy a program (legalább).

Ez nekem kb öt perc. Telefonon segítséget nyújtva apáméknak, akiknek effektíve dolgozni kell vele, 40 perc. Röhej.

[quote:797505f8a8="zither"]
A honlap (eBev portál) viszont egy gázosabb probléma lehet. Valami idétlen hitelesítést használnak a tanusítványokhoz (a https protokollra célzok), aminek következtében csak Internet Exporer 6.0-val lehet bejutni oda (biztos valami csúcs szabványtalan M$ szervert használnak). Nesze neked platform függetlenség.

Ez furcsa. Nekunk pont egy APEHos rendszermernok mondta, hogy javasoljak a Netscape 7.x, Mozilla 1.x, illetve a Firefox hasznalatat, mert az IE Sun Java plug-inja bugzik. Nalunk tokeletesen megy Firefoxszal.

Zoli

[quote:25fa85ed25="k_laci"]Nem az a kérdés, tudom-e hogyan működik a kütyü (ha valakit nagyon érdekel, kiskönyvtárnyi irodalmat talál a hálón meg könyvekben).

Ahhoz képest eléggé memondtad róla a frankót, annak ellenére, hogy - úgy néz ki - nemtod, mire jó. :-)

[quote:25fa85ed25="k_laci"]Az a fontos, hogy az eszköz nem plug&play és emiatt nem megy WinXP-SP2 alatt, tehát valaki eladott egy zsák f@st az államnak jó pénzért.

Nemtom, nálunk NT4-en még mindig megyeget. :-) Ritkán van vele olyan gond, amit a felhasználó kiscsaj nem tud magától megoldani.

[quote:25fa85ed25="k_laci"]Nem akarok személyeskedni, de van valami közöd az APEH-hez, hogy így véded a hülyeségeiket :twisted: ?

Csak annyi, hogy nálunk én foglalkozom a bevallósdi pc-s/kártyaolvasós részével.

En azt javaslom, irjuk ossze milyen hibai vannak a jelenlegi rendszernek a mi (felhasznalo) szemszogunkbol, es milyen technikai lehetosegek vannak arra, hogy ezeken tudjanak valtoztatni. Belertve a platformfuggetlensegi lehetosegeket is. Ha valaki tud kulfoldi peldat, az meg alatamasztja, hogy igenis megcsinalhato.
Aki dont, az altalaban nem ert az informatikahoz, tehat amit neki az ottani informatikus mond azt tudja. Es ha az ottani informatikus csak a DOS-t ismeri...
Ha az az ember(ek) aki dont tudta volna, hogy ha a jelenlegi programot pl Java-ban irva minden platformon mukodik, akkor gyanitom abba irtak volna. Persze kell hozza par Java-s fejleszto.

Jo otletnek tunik, hogy adjanak ki egy modult, amit be lehet illeszteni a ceg sajat programjaba, de megint ott a problema, ha valtoznak az APEH-es szabalyok (amirol Ok nem tehetnek), valtozhat a modul interfesze... Azaz lehetnek idoszakok, amikor hetente modositani kene a ceg szoftveret...
Vessuk fel, hogy erre van igeny, de Ok tudjak megmondani, hogy ez mennyire kivitelezheto. (Kotelezove teszik a modul hasznalatat, aztan a ceg fentarthat egy programozo csapatot, akik a szoftveruket az APEH-es modulhoz igazitjak hetente:)

[quote:9344d0b645="petres"]
En ugy tudom, hogy a kozelemben levo cegnek, akit mar koteleztek, hogy igy adja be az adobevallasokat, ok ingyen megkaptak a kartya olvasot, a 3 chip kartyat, es a rajta levo hitelesitesert, es az alkalmankenti timestampekert se kell fizetni az ugyfelnek. Persze az APEH fizet ezert a NetLocknak meg mindenkinek, de szerintem azert ez az infrasturkura meg igy is olcsobb, mint a papiralapu hosszu tavon.

Udv,
Zoli

Na és számítógépet is kapott windózzal?
Az egész egyébként arról szól, hogy az APEH megspórolja
az adatrögzítők alkalmazását/munkabérét.

Tulképpen az elektronikus adóbevallással, mint céllal, egyet is
értene mindenki, csak a szervezés/kivitelezés katasztrófális.

btami

[quote:a4ac3ee2ee="gmano"]Bevallom nekem az APEH bevallós szoftvereivel semmi bajom, néhány éve már bérrel és APEH bevallásokkal is foglalkozom, szvsz ha használhatóság-dokumentáltság szempontjából nézem szerintem korrektek, csak oda kell menni az oldalukra, és elolvasni a doksikat, minden világos lesz belőle...

Ami sokkal siralmasabb a TB-hez kapcsolódó néhány "kimagasló" szofver...

Ismeritek pl. az Államháztartási Hivatal csodaszoftverét a CSATÁR-t??

Na az egy csapnivaló jószág.... Először is ha újratelepíted elő kell szedni a 2 évvel ezelőtti első verziót, majd néhány módosító EXE-t rátelepíteni, amiket menetközben kiadtak hozzá, végül valahonnan be kell szerezni egy dlint*.dll-t, ami nélkül el nem indul a szerencsétlen...

Számomra ez a CSATÁR az a csodaszoftver, ami az államigazgatás mélypontja.... :evil:

Ha már itt tartunk, a NYENYI is versenybe szálhat a legszarabb
kötelezően használandó állami program címért :)

btami

[quote:d8e68b5843="pepo"]Új év, új adózás, és új Window$ kényszertelepítés!

Az APEH ismételten tárgyilagosan közölte velem mailben, hogy nem tervezik a Unix környezetben futtatható ABEV program előállítását, publikálását.
ahhoz volt persze eszük, hogy - tekintettel a tavalyi ABEV-vel történt adóbevallásomra - a kapott csomagból kifelejtsék a kézzel kitölthető íveket, s helyette egy röpke tájékoztatót tegyenek bele.

Legszívesebben megírnám az APEH-nek, hogy most illegálisan fogok egy Operációs(khmm...) rendszert használni, mert az APEH belekényszerít, és ezért vegyék figyelembe, hogy lopás, és adócsalás (ÁFA) büntettét fogom elkövetni.

Nagyon felszaladt a punma bennem, bocsesz a hisztim miatt.

Ui: Tud valaki egy XP Prof hun aktiválási kulcsot?

igy mar erdekes a dolog. kuld el az indexnek/hivd fel pl: Toth szenesi-t, vagy Totha W.-t es probald rabalszelni oket, hogy irjanak egy jo humoros gunyolodo glosszat a dologbol.
talan vevok ra.
az apeh is arra figyel elegen baszogatjak-e, ha nem szarik a dologra. az index glosszza uti a minimumot:)

[quote:a6d60467b5="k_laci"]Nem akarok személyeskedni, de van valami közöd az APEH-hez, hogy így véded a hülyeségeiket :twisted: ?Laci

Nem is annyira az APEH-et áll szándékomban védeni (az csak olyankor, amikor tapasztalataimmal elletétesen, szerintem alaptalalanul vádolják meg őket vmivel), hanem inkább a technikát (PKI). Hogy azt akár jól is lehetne használni. Bár, mostanában olvastam olyan cikket, hogy talán mégsem olyan jó ez, mint amennyire bízunk benne...

En voltam a rendszer bemutatojan... amikor meghivtak a "nagy bevallokat", hogy bemutassak nekik a rendszert. Mar a bemutato soran voltak hibak, de az eloadast tarto holgy rutinosan attert egy masik funkcio bemutatasara. :)

Na végigrágtam magamat topicon és sokat röhögtem.
Annyira geek egyikőnk másikunk...

1.. Az APEH végrehajtó szervezet, nem talál ki semmit, főleg nem munkát magának, mikor nemrég kirúgták az emberek 1/10-ét és 10 milllárddal meghúzták a költségvetését (kikapcsolt liftek, lekapcsolt világítás stb... emlékezhet aki olvas újságot).
A kötelező e-bev(allás), az ilyen olyan adatszolgáltatás, A DIGITÁLIS ALÁÍRÁS MÓDJA, az adókulcsok, határidők és minden kötelelzettség és jog a JOGSZABÁLYOKBÓL jön magyarul lehet ugatni a parlamentre aki a törvényeket hozza, tehát leginkább a mindenkori kormányra. Ezzel asziszem az "APEH így, az APEH úgy" hozzászólások fele tárgytalan...

2. Mutasson már valaki Magyarországon (vagy máshol) is ekkora rendszert ami hiba nélkül működik. A magyar TB átfogó informatikai rendszerét harmadszorra csinálják meg xMilliárdért neves internaci cégek közreműködésével úgy hogy a mai napig nem működik belőle semmi...
Dolgozott már valaki ekkora rendszeren, projekteken ? Mutassatok már nagy (hibátlan ) opensource, vagy kereskedelmi rendszert amihez nem jönnek ki patchek stb... Hol vannak manapság out-of-the-box RENDSZEREK?
Én eddig a magyarországi és nemzetközi "nagy" neveknél ahol dolgoztam kizárólag általam hulladéknak minősíthető szoftvereket láttam kimenni a cégek kezéből. Ez párosodott persze a kellő corporate gőggel és arroganciával .

3. Én személy szerint gyakorlatilag az összes munkahelyemen linuxot használtam, mert sikerült elérni vagy kifejezetten ez kellett... De aki olyan munkahelyről ( főleg a top 10000 cég közül) vizionál ahol NINCS windows az még életében nem dolgozott "rendes"=átlagos munkahelyen. Jelenleg MO.n a desktop gépeknek nem a 95% a hanem a 99,99% a ringyózos. Nem hörögni kell hanem mindenki a munkahelyén hintse az igét. Mellesleg nem véletlen talán hogy a nagy átállók (München stb...) sok millió eurót fizetnek tanyácsadó cégeknek hogy az egészet megszervezzék...
Saját példa : Én egy haverom kis irodájában 5 gép + 1 szervert tartok karban kvázi szívességből. Mióta a szerver Linux (PDC, internet, firewall, file szerver stb...) azóta 2 havonta hívnak fel hogy valami nem műxik és nem hetente 2x. DE !!!! Ha a desktop gépeket átállítottam volna linuxra akkor vazze az adminisztrátor csajok 3 percenként hívnának hogy mit hogy kell, ez meg a francnak sem kell, pedig milyen szép lett volna az open source office. Elmélet és gyakorlat ugye :D

4. Az is kiderült a nagy hörgés közepette, hogy az APEH csak kiteszi a speckókat a netre, lehet rá programot írni aki akar. Ha senki nem akar akkor miért éppen az APEHnek kellene ?

morti szóltam uff

PS.: Ugye csak az pofázik és szidja a rendszert (nem csak az APEHet) és követeli az állampolgári jogokat aki a maga részéről (nagyjából) eleget tesz az állampolgári kötelességeinek (ellapátolja a havat a járdájáról, nem bliccel, fizeti az adót, elment katonának amikor kellett stb...) Kibicnek a kártyaasztalnál is kuss, nem ?

A hétvégén összerakom a 0. verziót.
Mivel biztos nem lesz rövid (ha minden apróságra ki akarunk térni), célszerűbbnek látszik feltenni egy szerverre, ahonnan mindenki letöltheti. Vagy esetleg nyithatunk neki egy új thread-et, ahol csak ezzel a levéllel foglalkozunk.

Vasárnap éjszaka mindenképpen kint lesz az alap. Hétfőn nagyon zúzós napom lesz és csak este tudok majd érdemben reagálni a javaslatokra, de keddre -- ha elég érdemi javaslat gyűlik össze -- elkészülhet egy javított változat, amit már a jogásznak is érdemes lesz megmutatni.

Laci