Microsoft Office 2013 telepíthetetlensége

A mai napom a tárgyban szereplő alkalmazáscsomag telepítési "próbáival" telt el. Az MS-nek sikerült olyan telepítőt fejleszteni (és hozzá persze "feljavítani" Windows 7-et), - amelyik csak arra nem alkalmas, amire készítették.

A rendszer friss, 64 bit-es telepítés, aktiváció, "Windows Update" normálisan megvolt. Más hiba nélkül telepített programok tökéletesen futnak rajta. Csak az MS Office, - amelyen látszik is, - hogy nem is óhajt települni. Pedig, másfél éve megvásárolt kisvállallati verzió, 60 ezer forint "befektetéssel". Eddig egyszer, az elején volt telepítve. (Most kellett volna, hardveres okokból kicserélnem a gépet.)

Szerintem még egy "darabig" jogosult lennék használni. A Microsoft szerint egy olyan telepítő, ami nem végzi a dolgát megfelelően, rendben van? Mindenki tud szoftvert fejleszteni, csak éppen Ő nem lenne képes?

Miért kell szivatni azokat a megrendelőket, akik az elmúlt 15 évben folyamatosan kifizették a szoftvereiket? Ez örömet okoz az MS-nek? Mert én így estefelé, egyáltalán nem érzem viccesnek azt a gyakorlatot, hogy egy szoftvertelepítéssel, - viccnek beillő hibaüzenettel, - az egész napot eltöltetünk ügyfeleinkkel.

Kérdésem: MIÉRT?

Hozzászólások

Egy hibaüzenet talán segítene...
Hol kértél segítséget eddig?

Üdv,
Marci

A lényeg: Most már kétféle eljárással (stream és image is,) megpróbáltam telepíteni. Egyszerűen mindig ide jut.

A rendszer minden szükséges alkotórészt tartlamaz, (net, - 4.61-ig bezárólag + még három javítás is hozzá. A VB runtime-ok 13-al bezárólag, - (15-öt 7-esre már nem tennék fel), - a szervizek mennek, minden más program kifogástalanúl fut rajta. A rendszer egyébként gyors és "repül" is. Azt nem tudom, hogy a legutolsó frissítések milyen "egészségtelen" változtatást eszközöltek a windows telepítő szervizen, mert szinte biztosan az lehet az oka a szívásomnak. ("Panaszos" még a QuickTime, ami hasonlóan az Office-hez végül is uninstallálja magát. Az iTunes fent van és működik. - Az is az elején "köhögött" kicsit, a sikerhez szét kellett szednem a telepítést.)

Core2-es gép, E8400-as procival. (Dell Opt755) Nem az első "gépem", Office telepítésem, az biztos.

Valaki szolhatna az MS-nek, hoyg a normalis .iso letoltese nem lehetseges,
csak ez a gagyi streaminges telepito (ami 1MB-ot tolt, majd a hatterben
csinalja, ha csinalja).

A normalis iso-ra hibauzenetet dob az MS alkalmazasboltja (tegnap, apr. 8 probaltam).

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Egyeb, leirom: csak a Microsoftnal dolgozo iparosok kommentjei miatt jottem ide.

Megsporolok egy kis idot Neked:
A vegen a tanacs ugyis az lesz, hogy frissits Win10-re. :)

Ez emlekeztet arra mikor a poweruser jon hogy szejjel van cseszve a gep de o nem csinalt semmit nem lehet a leirasnak megfeleloen telepiteni a next next next egyszerusegu szoftvert. De o istenbiza nemcsinat semmitsenem es ez igy szar ahogy van RAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAANT

Aztan kiderul hogy gparteddel szejjel van baszcsikazva es kirantva a windows alol a particio amire telepult de hat ennek mennie kell merhat mar 1000x lett csinalva...

Amugymeg az ilyenekre nem is erdemes idot vesztegetni meg nyomozni meg hekkelni.

Idealis particio kialakit

Windows legyalul telepit next next next es orul...

A nagy adatmentesek kora elotti hagyomany.
En pl meg mindig igy hasznalom annak dacara hogy otthon is domaint hasznalok es a D meghajtora vannak iranyitva a user folderei amik a szerverrel egy work foldersen keresztul syncelnek.

namost ha beut a gebasz akkor a C megy a kukaba. Hiaba van meg minden adat a szerveren ami a D-n van azert nem mindegy (meg local Lan-on sem )hogy a work foldersnel ujra kell e syncelni mondjuk 70Gb adatot vagy sem...

De mondj valami ervet arra hogy miert jo egyben a particio (pl 1Tb) ugy hogy nagy az esely ra hogy elobb utobb legyalulod a windows miatt.

A masik topicban linkelt magyarazatokat hanyagoljuk:

sosenemlattam ilyet
kollegam se latott
upgradelj
downgradelj
hasznalj win 7,8,10 akarmit
bezzeg linuxon

Amiért _én_ nem particionálok:

- Folyamatos backup készül mindenről, ami a user folderemben van, szoftverhiba esetén is max 15 percnyi munka veszhet el. Hardverhibától pedig a particionálás sem véd.
- Némileg kapcsolódva: false sense of security
- Macerás, lásd a fenti "mi van, ha betelik" című dolgot
- A user folderben nem különülnek el tisztán az alkalmazások saját használatú fájljai a user fájloktól (sem Windows-on (~\AppData), sem Linuxon (~/.folders)). Egy OS reinstall után viszont nem biztos, hogy ugyanazokat az alkalmazás-verziókat telepíted - ha menet közben változott a konfig fájlok szerkezete, máris bukó.
- SSD-k és wear leveling, bár ez inkább régi probléma, már megoldódott
- Csak egy OS van a gépen, nem kell dualboot miatt particionálnom
- Csak látszólag könnyíti meg az adatok szervezését, egyszerű mappa is látszódhat drive-nak

Viszont akkor mit tartasz egy 1Tb -os vinyon ha barmikor elvesztheted egy formazas miatt?
Pont azt mondom hogy csak egy plusz copy-kent hasznalom gyakorlatilag egy local masolat a tarolt adataimrol.

Hat jol kell particionalni:

C nalam 150Gb (ez meg minden winnek eleg volt)

D (850Gb)
Download,Pictures,Documents,Tools mind itt lakik ------> D:\Workfolders alatt (ami a win2012 serverrol syncel oda-vissza)

Ha teljesen megsemmisul a drive akkor is megvan a serveren (+ a backup)

Az hogy felmountolok egy mappat miben oldja azt meg hogy ha a wint ujra kell huznom akkor minden ami azon a particion van megy a levesbe?

Igazabol itt jon be a kepbe az, hogy ki mire hasznalja a gepet egyebkent. Es pont ezert nem jok ezek a katedrai okoskodasok. Mert barmilyen szepen is hangozzon az, hogy legyen egy particio a ketto, meg ne legyenek teras diszkjeid a gepben, amikor peldaul a mai jatekok telepitoi alig allnak meg par tiz gigabajt (!) alatt, amikor mondjuk teszemfel egy photoshop szerkeszteskor legyart egy partiz megas fajlt, meg a windows se igen szeret mondjuk 30-40 gigabajt alatt meretezett diszken lakni, mert szeret mindenfele szemetet gyujtogetni maga alatt, akkor meg egy 256-os SSD is fenysebesseggel fogy el.

En pontosan azert particionalom kette a diszket, hogy a C: az adataim rovasara torteno novekedesenek hatart szabjak. Egyszeruen tul sokszor lattam mar elszabadulni a Windows-t tarhelyhasznalatban, semmifele megbizhato es automatikus (ugy ertem, onmagatol, trigger nelkul lefuto) takaritorendszer nem leven ez az egyetlen tutira mukodo modszer.

Ami az alkalmazasbeallitasokat illeti, az AppData ugyis csak egy resze ezeknek a dolgoknak. Azok az alkalmazasok, amik multiplatformosak barmilyen ertelemben, azok tenyleg itt tartjak az osszes adatukat es beallitasukat, mindenki mas tovabbi tizenot helyen, koztuk a Registry-ben is, amit nem lehet ertelmesen automatikusan scope-ozva backupolni, csak az egesz szemethalmot. Az pedig nem mindig egyertelmuen vicces dolog, ha egy viszonylag regi (= par napos) mentest visszatoltesz egy olyan dologba, aminek a mukodeserol tanfolyamok szolnak.

Amit __EN__ szoktam csinalni, az joval szofisztikaltabb, bar sokkal kevesbe fog neked tetszeni:
- Eloszor is, ketfele particionalom a diszket, 60G C:, a maradek a D:
- A user letrehozasa utan minden fontosabb foldert atiranyitok a D:-re.
- Ha van automata backup folyamat, akkor mentem a profilfoldert (%USERPROFILE%) es a D:-t egeszeben.
- Ha egy program olyan, hogy kulon telepites nelkul is uzemkepes (tehat nem feltetlen szukseges setup.exe-zni), akkor azt eleve a D:-re telepitem
- A programokat feltelepitesuk utan beallitgatom, hogy mindent vagy a Documents folderbe (ez ugye mar alapbol a D:-n van), vagy a D: egy dedikalt folderebe mentsenek.
- Vegul az atmeneti foldereket (%TMPDIR%, %TEMPDIR%, stb-stb) is atteszem a D:-re.
- A telepitesek vegen illetve a reinstall elott - ha meg eletkepes ennyire a gep - csinalok egy User Migrate fajlt a D:-re, amit aztan reinstall utan szepen beimportalok. Mivel helyben van, az egesz egy relative nagyongyors folyamat, nem kell keresztulkuzdenie magat a halokabelen, es nem kell pendrive-t keresgelni, es nem kerul kepbe az a parasztnal, hogy hogy jovok en ahhoz, hogy az o barmilyen adatat taroljam a sajat pendrive-omon.

Amit nem szoktam csinalni (hangsulyozom, user gep eseten):
- Bare metal backup (WIM fajl, meg a tobbi). Bar volna ertelme, nagyon kis esellyel van annyi ideig bekapcsolva ES magara hagyva a gep, hogy ennek sikere lehessen a lefutasban. Pont ugyanezert nem jo otlet leallitaskor futtatni - ha nem akar leallni a gep, a paraszt kinyomja a szemet es csok, ezzel sokkal beljebb nem vagyunk
- Teljes __es__ automatikus backup - pont ugyanezert. Nagyon nehez beidoziteni, nagyon nehez nem zavarova tenni, es az egeszre kihatassal van az, hogy ha a user elkezd korabban lefekudni, akkor nincs backup semmirol. Foleg, hogy a backup folyamatok eleg komolyan megfogjak a gepet, plane ha NAS-ra tortenik a mentes (lokalisan nem annyira gaz, bar a proci-memoriaehes alkalmazasok bizony belassulnak, lsd. Office). Ennel mar az is jobb, ha manualisan menti az ember a gepet, akkor biztosan le van mentve. Arra bizni egy rendszeres mentest, hogy "Te figyelj mar, ha fut ez a progi, akkor leccilecci ne kapcsold ki a gepet" - hat, otletem nincs, mennyire lenne megbizhato, de sejteseim vannak errol. Meg a Windows Update hasonlo kepernyojenek se mindig van foganatja.

Igazabol az lenne talan az egyetlen jo megoldas, ha a migracios varazslo futtatasa idozitheto es automatizalhato lenne mindenfele varazslat meg hekkeles nelkul. Nagyon sok jo otlet es megoldas van abban a cuccban, nagyon jol intezi az informaciok menteset, megsem zavaroan hosszu a futasa. En a kliens Windowsokba azt tennem meg a Windows Backup helyettesenek.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

> A nagy adatmentesek kora elotti hagyomany.

Azert tegyuk hozza, hogy a windows 8 a lemezkep visszaallitast mar csak ketfelekeppen tamogatja:
1. kulso winchester
2. D: meghajto gyokereben levo 25GB-os backup
(3. halozati meghajto (ez nagyon nem megbizhato) )

A windows 7 meg tudta, hogy kulso DVD-re kiirod.

Szerintem egy windows telepitesnel a legjobb metodus, hogy 2 fele osztod a merevlemezt, a telepites utan egy lemezkep mentest csinalsz a D: meghajtora minden gepen sajat magan.
opcionalis: Ha akarod a lemezkepet backupolhatod a halozati nagyobb adattarolora.

Ennel csak rosszabb megoldasok vannak.
Aki nem particional, az csak szivatja magat hosszu tavon.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

+1
En windowsnak 200GB-ot szoktam hagyni egy 500GB(200/300) vagy 1TB-os(200/800) diszk eseteben.

Azon elfer, sose telik be egy atlagfelhasznalo alatt. Ugyis halozati meghajtora dolgozik. D:-n csak tenyleg magan dolgok lehetnek (gyerekfotok, nyaralas, miegymas).

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem ezt mondtam, hanem azt, hogy ha nem a gyártó eszközével túrja meg a telepített rendszer alatt a diszket (knoppixos paríció-turkászás telepítés után), akkor ne csodálkozzon.
Ha te nem gyári eljárással próbálsz bármilyen eszközön módosítani, a gyártónak a működéssel és támogatással kapcsolatos felelőssége nagyjából azonnal megszűnik létezni.

Azért van némi különbség egy NTFS valamelyik verziójának a visszafejtésével összerakott, illetve a gyári leírások alapján készült eszköz között. (A "gyártó eszköze" alatt ez utóbbi kategóriát is értettem az előbbi hsz.-ban.)

NTFS méretének csökkentésére van Microsoft által elfogadott/használatra javasolt eszköz? Itt ugyanis a telepítés után ilyesmire lett volna szüksége.

"Sajnos a balszerencse aldozata lett a topiknyito."

Ezt nem tudjuk. Számomra nem bizonyított, hogy gondot okozott a gparted! Simán lehet, hogy nem.
De számomra nem definit az állapot, így inkább nem foglalkoznék vele, hanem reinstall tiszta körülmények közt. (Különösen nem így távolról, hiányosan és szinte érthetetlenül fogalmazó topiknyitó mellett.)

Legalább ilyen esélye van annak, hogy az Office telepítés valami oknál fogva (pl. a telepítő futtatása alatti Administrators csoportból kivétel miatt) megszakadt és indefinit állapotban hagyta a gépet.

Továbbá ugyanilyen esélye van, hogy a topiknyitó valami egyéb praktikát alkalmazott, amit eddig nem említett - a diszkberhelés is csak hosszas kikérdezés után jött elő.

Üdv,
Marci

"így inkább nem foglalkoznék vele, hanem reinstall tiszta körülmények közt"

Igen!

HA tiszta körülmények alatt egy XP-t értesz egy tetszőleges Linuxon futó Virtualboxban.
Szerintem az Office telepítésére ez az egyetlen értelmes környezet, sajnálom.

Kivétel, ha a gazdi a Pacman miatt ragaszkodik a Windows10hoz.

> NTFS méretének csökkentésére van Microsoft által elfogadott/használatra
> javasolt eszköz? Itt ugyanis a telepítés után ilyesmire lett volna szüksége.

Nem tudom, hogy mostanaban probaltad-e. En windows 8-rol tudok nyilatkozni 20+ gepnel ugyanaz a hardver, ugyanaz a friss windows 8 (sajat telepito DVD-rol) az 1TB-os vinyo utolagos particionalasnal a gepek harmada tudott normalisan atmeretezni (200GB-ra), mig a maradek 4-5-600GB-ig tudta csokkenteni a meretet, ugy, hogy a windows telepitese kb. 20GB lehet.

Ennyit a microsoftos megoldasrol...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nekem windows 8 telepitomediaval telepites alatt nem sikerult particionalnom.
Meg azzal is buveszkedni kellett, hogy GPT-nek ismerje fel a vinyot.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

[TROLL ON]
Mert nem fogadod el, amit a gyarto kitalalt! Miert nem jo neked az, amit a Windows telepito csinalna?! Te is csak berheled a gepet, akarmi megtortenhet mostantol, meg az is, hogy az Office nem telepul!
[TROLL OFF]

Komolyan, ezek a Windowsosok egyre inkabb emlekeztetnek az almafelhasznalokra. "Rosszul tartod", stb.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Az Office Setup-nak van egy install log-ja a %temp%-ban. Mit ír? Meg tudod osztani velem?

Üdv,
Marci

Nézem. Sok van. Elsőnek ezt a legutolsó teszem ide:

2016/03/21 19:49:18:759::[3340] Error: Failed to install product: C:\Program Files\Microsoft Office 15\root\Integration\sppredist64.msi ErrorCode: 1603(0x643). Failed to configure the MSIs
2016/03/21 19:49:18:759::[3340] Error: Failed to install product: C:\Program Files\Microsoft Office 15\root\Integration\sppredist64.msi ErrorCode: 1603(0x643). Unhandled Exception in Integrator

Következő:

Error 1920. Service 'Office Software Protection Platform' (osppsvc) failed to start. Verify that you have sufficient privileges to start system services.
=== Logging stopped: 2016.03.21. 20:08:37 ===

Még egy:

2016/03/21 18:32:43:515::[1772] FFScheduler::TaskThread: Caught OException: ORegistryKey.SetValue failure: Cannot set DWORD name "C2RAPI" value "3" in registry key HKLM\Software\Microsoft\Office\15.0\ClickToRun\scenario
2016/03/21 18:32:43:530::[1776] FFScheduler::TaskThread: Caught OException: ORegistryKey.SetValue failure: Cannot set DWORD name "PIPELINE" value "3" in registry key HKLM\Software\Microsoft\Office\15.0\ClickToRun\scenario
2016/03/21 18:32:43:530::[1952] FFScheduler::TaskThread: Caught OException: ORegistryKey.ValueCount failure: Cannot get value count for registry key HKLM\Software\Microsoft\Office\15.0\ClickToRun\DistributedEvents

Na, akkor egy orult tipp: probald meg kikapcsolni a tuzfalat es az antivirust. Most olvastam neten, hogy valakinek ez segitett. Proba cseresznye.

A System és a Rendszergazda "teljes hozzáféréssel" bír. A hitelesített és sima felhasználók a szokásosan "korlátos" jogosultsággal.

AcrobatDC, LibreOffice, G.Drive, AXEL PRO, paintNET(4.0.9) - ő már 4.61-es, - Mozilla Firefox, Thunderbird 45.0.1, 38.7, TC, iTunes, 7z, Gadwin (64-bit), Icecream, AVC, Xmedia, Malwarebyte AM, VLC, Faststone, Ashampoo író,..

Ezek azok amit kb.(AxelPro-t leszámítva) mindenhol használok egy rendszernél...

Nem látok sehol 1603-at...

Alkalmazás esemény napló hibajegy:

Napló neve: Application
Forrás: MsiInstaller
Dátum: 2016.03.21. 20:20:16
Eseményazonosító:11920
Feladatkategória:Nincs
Szint: Hiba
Kulcsszavak: Klasszikus
Felhasználó: SYSTEM
Számítógép: MESZA
Leírás:
Product: Office 15 Click-to-Run Licensing Component -- Error 1920. Service 'Office Software Protection Platform' (osppsvc) failed to start. Verify that you have sufficient privileges to start system services.
Esemény XML:

11920
2
0
0x80000000000000

5989
Application
MESZA

Product: Office 15 Click-to-Run Licensing Component -- Error 1920. Service 'Office Software Protection Platform' (osppsvc) failed to start. Verify that you have sufficient privileges to start system services.
(NULL)
(NULL)
(NULL)
(NULL)
(NULL)

7B39303135303030302D303038462D303030302D313030302D3030303030303046463143457D

A délelőtti telepítés eseménynaplója:

Napló neve: Application
Forrás: Office Software Protection Platform Service
Dátum: 2016.03.21. 10:29:06
Eseményazonosító:1001
Feladatkategória:Nincs
Szint: Hiba
Kulcsszavak: Klasszikus
Felhasználó: n.a.
Számítógép: MSZA
Leírás:
A(z) Office Software Protection Platform Service forrásból származó eseményazonosító 1001 leírása nem található. Az eseményt kiváltó összetevő nincs telepítve a helyi számítógépre, vagy a telepítés sérült. Telepítheti vagy kijavíthatja az összetevőt a helyi számítógépen.

Ha az esemény forrása egy másik számítógép, akkor a megjelenítési információkat is el kellett menteni az eseménnyel.

A következő információk tartoznak az eseményhez:

0x80070002
15.0.169.500

Esemény XML:

1001
2
0
0x80000000000000

3797
Application
MSZA

0x80070002
15.0.169.500

**********
Most a rendszer eseménynapló:

Napló neve: System
Forrás: Service Control Manager
Dátum: 2016.03.21. 10:14:13
Eseményazonosító:7023
Feladatkategória:Nincs
Szint: Hiba
Kulcsszavak: Klasszikus
Felhasználó: n.a.
Számítógép: MSZA
Leírás:
A szolgáltatás (Office Software Protection Platform) leállt a következő hibával:
A rendszer nem találja a megadott fájlt.
Esemény XML:

7023
0
2
0
0
0x8080000000000000

7431

System
MSZA

Office Software Protection Platform
%%2

Ez?
https://social.technet.microsoft.com/Forums/office/en-US/5dda9b0b-636f-…

In Windows Explorer:

Right Click on the folder OfficeSoftwareProtection Platform from C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared and Microsoft from C:Program data(hidden folder) Properties > Security > Edit > Add > Type Network Service > OK > Check the Full control box > Apply and OK.

In Registry Editor (regedit.exe):

Go to HKEY_CLASSES_ROOT\AppID registry >Right Click on the folder > Permissions > Add > TypeNETWORK SERVICE > OK > Check Full Control > Apply > OK

Üdv,
Marci

Néztem.., létezik hogy a TrustedInstaller-nek csak "mappa listázási" joga van? (Csak a Shared-nél) A ProgramData-nál nincs is egyáltalán, a "Network szolgáltatás" teljesen hiányzik. (A Shared-nél nem is fogadja jó "szívvel"...)

Emlékeim szerint a "Trusted" töbször előfordult, de ezt is nézem majd...

Nem tudom, hogyan kéne lennie.
Nem tetszik nekem ez az egész: elég standard dolgokról számoltál be eddig, érthetetlennek tűnik a dolog.
A Sajátgép->Tulajdonságok egyik lapján van a rendszervédelem.
Megnézném, be van-e kapcsolva és ha igen, rollbackelnék valami korábbi definitnek tűnő állapotra, még jóval az Office első telepítési kísérlete elé - onnan kezdeném újra.

Üdv,
Marci

Most hogy mondod, így lesz.

- Máris nem "tetsző" dolog.., - ki van kapcsolva mindkettőre??? Sőt!!! Van ott egy + "C", ami "nem található".., de arra be van kapcsolva!

(A label később "adatott", amikor a "D:"-t alakítottam ki. (GParted - Knoppix 7) De soha ilyet még nem láttam, - pedig sok gépnél használtam így.)

De van "C:"-s "RAW" mentésem, közvetlenül "Office"-előttről, majd onnan indulok. (De még így is sok munka lesz...)

Köszönöm, a segíteni akarást, nagyon rendesek vagytok...
:-)

Hogyan van partícionálva a gép és milyen drive letterek vannak használatban?

Üdv,
Marci

Igen originális. Ha valami változott, a kiindulóhoz képest az a "user" csoporttagsága. 2-szer volt már Rendszergazda.

De ezt máskor is előadtam már, probléma nélkül. - Ti: Nem telepítek semmit "user"-el. (Úgy kezdem a lemez kivétele után, hogy "aktiválom" a "Rendszergazda" fiókot)

Reggel ird le egy kicsit konkretabban, hogy hogyan zajlott a gep telepitese, mert a betujelek korul valami nekem se gombolyu. Esetleg egy printscreen az adminkent inditott diskmgmt.msc -bol sokat segitene oszlatni a homalyt.

Az, hogy az inkriminalt szerviz nem indul el, gond. Hogy a telepito errol keptelen normalis hibajelzest adni, az csak a szokasos MS telepito irasi minoseg, ez sosem volt a ceg erossege. Kerdezz meg barmilyen MS rendszergazdat, hogy volt-e mar problemaja pl. az Exchange telepitojevel, harom cigi es ket kave utan meg mindig csak o fog beszelni. Es az csak egy termek.

Ja, es tipp: erdemes nem a beepitett "Rendszergazda" fiokot aktivalni, hanem csinalni egy sajat admin fiokot (mittomen, root, adminka, barmi), a beepitett "Rendszergazda"-t ugy hagyni, ahogy talaltad, es a melle csinalni a parasztnak egy sajat fiokot. Volt mar, hogy ez oldotta meg a problemat, mert minden mas mar kudarcot vallott. Persze ehhez nullarol kellett nekiugrani a telepitesnek.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

A gép telepítése..., mondhatnám, "profi" módon, ahogyan szoktam a többi esetben. (Most még a többihez képest is frappánsabban. Elég sok 7-est raktam 0-ról mostanában és jelenleg rutinos vagyok.)

A gép, az én fogalmaim szerint maximálisan rendben van. Stabil, nincs más hibaüzenet az MS-"csodáén" kívül. Gyors amilyen csak lehet, Bár WD-vel megy, - de jelenleg olyan gyors, mint egy pár régebbi SSD-s Windows-om. - Ha a rajta futó programoknak, mindnek megfelel, van rajta pár postafiók 10 ezer levéllel, Reggel még az "eddig" altatott megmaradó WU frissítések is felmentek. (Nem akarok W10-et...!, de jelenleg az Office működése a szempont.)

Egyébként, amit másként csináltam a többi telepítésemhez képest az WU által felkínált lehetőségek erőteljesebb elfogadása volt. (Mert korábban "rendet szoktam vágni" közöttük, semmi nem jöhetett, aminél a leírásban csak közel került a W10 "irányhoz". Amihez meg leírás sem készült az egyáltalán nem.)

Most az "Office" okán kevésbé voltam szigorú. Meg is szívtam...! (Rögeszmém, hogy a baj mindig a "full update"-eknél kezdődik és ott is végződik. Rákerült a rendszerre valamilyen 2013-as Office fejlesztésnek ellentmondó, "sztréming"-kontroll, vagy ad. autentikációs protokoll fejlesztés, TLS, vagy más "digital right management" stb. Esetleg a rendszer-kriptográfia továbbfejlesztése. Emlékeim szerint volt is néhány ilyen frissítés, amit korábban soha nem engedtem rá a rendszeremre. Most igen, vesztemre...

Leszögezem az Office a C:-D: particiók teljes kialakítása után lett először telepítve.

Amit meglehetősen sérelmezek, az az a "trehányság", hogy a fejlesztők, az eltávolitó "fixit" használata mellett sem teszik lehetővé, a maradéktalan uninstallt. Nem cél hogy le lehessen szedni? Miért is nem? Nem képesek úgy megírni? Ha egyszer telepítem, akkor az idők végezetéig a rendszer része lesz? Ez normális gondolkodás?

Én az ilyen fejlesztői szándékot jogilag büntetném, monopolium-ellenességre hivatkozva. A felhasználó szoftverek nem részei az oprerációs rendszernek, ennél fogva ha a felhasználó el kívánja távolítani, akkor ezt egyszerűen meg kell tudnia csinálni. (Lehetőleg nem 3 napos rendszer-ujratelepítésekkel megoldhatóan. A rendszergazdák, az életük hasznosabbra szánt idejét pocsékolva, szívnak az MS v. más szoftveres "behemót" piaci protekcionizmusa miatt. Számomra indokolhatatlan! Ilyenekért legszívesebben az utcára vonulnék, - nem a krétáért!)

Miért nem a Windows saját partícionáló segédprogramját használod, ami része a telepítőnek is?
Biztos, hogy rá kell bízni ezt egy olyan segédprogramra, ami az NTFS akár valamelyik korábbi változatának a valamennyire pontos visszafejtésével készült?

Sose tennék ilyet és szerintem Te is kerüld!

Üdv,
Marci

Mind mondottam van RAW-om az "egybetűs", a rendszer által originálisan megcsinált merevlemez particióról. (Óvatos "duhaj" vagyok)

Ha jobban belegondolok, még működő W10-em is van ilymódon osztott particióval. Panasz nélkül működik. (Nincs ott sem MS Office.) A "gpart" érdekes módon a FAT32-őt nem tudja jól kezelni, átméretezni... Nálam rontott már ilyet. - Ntfs-t még soha sem, vagy csak nem tudok róla, amég az Office+Patkolt W7 páros rá nem ébresztett?

:-)

Ha Win10-re gondolok, akkor maximálisan igazad lehet, Kb. mostanában veszítjük el a kontrollt teljesen az oprendszerünk, a gépünk felett. (Nem marad helye a "függetlenkedésnek".)

De azért szomorú egy oprendszer eleve tervezett, generikus "rugalmatlansága", Az "auth"-oké is. (Pedig lenne rá bőven információ a fejlesztőknél, - a szinte 100%-os, és még rugalmas kivitelezhetőségre.

Még szomorúbb, ha a fejlesztői "kódsorok" a használati funkciókon kívűl, még piaci "intervenciókat" is támogatnak!!! - Azt az oprendszeren kívül kellene megoldani.

(Olyan ez mintha a sebész a műtétekkel, a felvágott hasüregben támogatná a hónapi beteglistát. - Gondolom értitek mire gondolok...)

Egyszerűen, mert körülményes és mert nem könnyen testreszabható. Már a W98-as időszakában is, megvásárolt(!) Partició Manager(PQMagic v4.x) programot használtam. (Még most is őrzöm a sárga CD-jét...)

- El lehet képzelni mennyire nem "szeretem", ha inkább a KNOPPIX-et választom...!!!

:)

Ha arra gondolsz, hogy ez jelenhet "ntfs"-verziószámban eltérést, akkor erre én is gondoltam, de ez nem érintheti negatívan egy rajta futó szoftver működését. (Mivel akkor a többiét is érintené.) Egyébként mindenféle szoftveres ellenőrzést, bevetettem a particó "egészsége" szempontjából. Nem találnak hibát. (külső-belső) Gondoltam még a RAM-ra is, de egyforma 6400-as, 2GB-s, kétoldalas Samsung-ok. Teszt nem mutat rajtuk hibát. (A gép BIOS frissítését is "felemeltem" az utolsó előtti verzióra. (Még olajozottabb lett kicsit.)

Most a komplett gép "nyúzópróbán" van, az jelenti a tesztet, ha (Office-t leszámítva) hibátlanul végigdolgozzák vele az egész napot. Nap végére okosabb leszek. Akkor ismét előveszem.

A jogosultság-kezelés, ami a G.-s felvetések szerint, ugye a másik kérdés. De akkor annak az "Office"-telepítő számára negatív megváltoztatása is a WU következménye...

Legalább húsz gép megy hasonló módon particionálva, - néha ki sem kapcsolva éjszakára.
Dolgoznak vele. (Kétségtelen, nincs nagyon "MS Office" azokon.)

Az "Office" speciális "igényei". Hozzák magukkal azt, hogy egy szépen, restriktív policy-val beállított gépre, már telepíteni sem lehetne? A többi "proginak" ez nem gond, - azért rendszeresen frissítek manuálban.

(Hangsúlyozom, nem vagyok naív, ennél az esetnél az alapértelmezett "utat" választottam. Azzaz, ezen a gépen, a policy még érintetlen általam...

Mit szólna az "Office"-telepítő a többi géphez, kis túlzással egy "bit" nem mehet fel telepítésként a gépekre a rendszergazda nélkül...)

Mindkettő igaz lehet, de a "mesterség" gyakorlása hozza a rutint, - ha mondjuk most Debian-t kellene telepítenem, akkor enyhén szólva is körülményes lennék.

Az "Office" telepítéséről én is ezt gondolom. - Ha elmennék most a "boltba" és vennék, - ha kapnék persze 2013-ast, - csont nélkül menne fel. (Lenne rá egy karton söröm.) Az én problémámat szerintem, a hibásan detektáló, szoftvervédelmi mechanizmusok okozzák.

Hiszen akkor, először miért is hagyta "Rendszergazda" módban indítani a Word-Exel-PP hármast, (a telepítést először az Office telepítő befejezettnek nyilvánította..!) részletesen konfiguráltam is azokat, - több mint negyed órát futottak, - a bajaim a "user"-módra váltástól "kumulálódtak". (Ami mint tudjuk "auto-uninstallal" zárult, gyakorlatilag leszedte önmagát a gépről. Csak néztem, mint a moziban..) :)

Régi tapasztalat, (tanmese, de megtörtént) Egy "tasakos" XP-t vásároltam anno 2002-után valamivel. "Hátulgombolós" Windows telepítő voltam, "elcs*sztem" az "online" aktivációt, talán ötször is próbálkoztam. A rendszer elkönyvelte "kalóznak" a kifizetett OEM verziót, aktiválni is csak telefonon, magyarázkodás mellett sikerült. (Azóta is itt van a lábamnál a gép. Működik, de "online" GA-t nem mernék ráengedni.) Talán kellett azóta mégegyszer belső változások miatt aktiválnom ismét, és kipróbáltam. Nem fogadta el "online". Ennyit a szoftveres auth. algoritmusokról.

Amikor a Win feltelepült (a telepítés befejezéseként az első "újraboot"-nál,) akkor két dolog az "első" számomra. - Mindig! - Egy, hozzáadom a "user"-t a most még "Rendszergazda" és tervezett felhasználóhoz, második, aktiválom a "Rendszergazda" fiókot. A következő "boot"-nál már R. módban végzem a rendszer frissítését és a telepítéseket. A telepítések végén, (optimalizálás, beállítás, stb.) veszem vissza R. csorportból a felhasználót. Így működik minden gép nálam. (Mert a felhasználó asztalának egyediesítéséhez időnként még jól jön a R. csoporttagság. - Főként, hogy ilyenkor már restriktív policy is van.)

De soha nem telepítek, "rendszergazda user"-el!" Gond is nekem, ha ezt egy szoftverfejlesztő másként gondolja. (Ilyen "felhős", "sync-auth"-ok időnként "értelenkednek".)

Ha nem gondoljátok elég elfogadhatónak-szakszerűnek az évtized alatt kialakult módszeremet, mondjátok meg... ("mrceeka" már megtette...)

Én kétlem, hogy a szétválasztás a problémád forrása, főleg mert azt írtad először működött (szerintem nem is okozhat ilyen galibát). Az inkább gyanús, hogy a telepítést végző felhasználót telepítés után leminősítetted mezeire inkább ez bánthatja az Office lelki világát. (szerintem)

Kicsit "visszakanyarodtam", hogy visszajelzés legyen a megoldásról... (A rendszert nem kellett újrahúznom. Windows-oknál, az utóbbi 10 évben nem emlékszem, hogy valaha is tettem volna ilyet. Szoftver nem pusztulhat el..! Különösen nem egy "egyhetes" telepítés...)

:-)

A hiba forrása, egy korábban telepített 2010-es "MS-PP Viewer" lehetett, "unistall" után egy telepítési javítással, az Office szépen befejezte a telepítést. Ezután már tökéletesen használhatóvá vált. /Csak akkor már nem láttam a "fától az erdőt", és nem voltam "elég", a saját korábbi lépéseimet illetően. Ritkán, egy kis "hátradőlésre" szükség van, - végiggondolni, - milyen "ütközés" merülhetett fel./

Végül is csak azért írom ezt le így utólag, hogy önmagában a partició-"shrink" nem okozhat szoftvertelepítési problémákat, vagy legalább is, én nem találkoztam konkrét ilyennel. (A vázolt telepítési módszertől sem kell félni, mert eddig is működött vagy 50 gépen... - És azóta is csináltam már párat.)

Az viszont igaz, hogy az "Office"-telepítőnek nem kéné "fönnakadnia" pl. egy saját fejlesztésű, korábbi "MS" alkalmazás okán. - Természetesen, itt is "azonosítási" problémára gondolok, mert a szoftvervédelem nem tudja elkülöníteni a "warez-office" jelenségtől a free "MS Viewer"-t..? (Erre utalhat az, hogy a szoftvervédelmi szerviz mindannyiszor leállt a telepítési próbálkozások során. - De ezt cáfolhatjátok, ha nagy butaságot állítok. - Korábban tapasztaltam, hogy a WU bizonytalankodott a "viewer"-ek vonatkozásában, hogy teljes értékű "Office"-el van-e dolga, vagy sem.)

Mégegyszer megköszönöm mindenkinek a segítségét, sok elkövetett hibára mutathat rá, bár nyilván, mindenkinek a saját tapasztalata, módszere, hibája a "legkedvesebb". (Szivatni igazán, csak magát tudja az ember. - De ilyenkor lehet szembesülni saját tudatlanságunkkal és egy rendszer végtelen lehetséges hibaforrásaival. - Az a "sikerélmény", ami nem pusztít el, megerősít.)

Egyetertek az alattam/felettem szolokkal, attol, mert eveken at mikroszkopot hasznalsz szogbeveresre es a szogek mind belemennek a falba, az meg nem lesz se szakszeru se jo megoldas. A szog beveresere a _kalapacs_ nevu eszkoz valo, fanyelu, fem feju, erre a munkara van kitalalva. Ertem es megertem, hogy a mikroszkop pont ugyanilyen hasznos, de ettol meg nem szakszeru erre a celra hasznalni.

Van egy csomo ajanlas, hogyan erdemes a Windowst telepiteni es hasznalni. Az MS oldalai tele vannak ilyesmivel. Oka van annak, hogy az "Administrator" user le van tiltva, es ezt nem is felteteln jo dolog piszkalni. En inkabb csinalok egy masik, "root" nevu usert, es annak adok admin jogot. Konnyebb is beutni, kevesebb is a baj vele, es tutira nem piszkalok meg valamit, amit meg az MS fejlesztoi is jonak lattak elrejteni es letiltani a felhasznalok elol.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

De soha nem telepítek, "rendszergazda user"-el!"

Én csakis és kizárólag lokál Administrator júzerrel telepítek, mindent. Sosem szokott ilyen problémám lenni mint amit írtál.

Ha nem gondoljátok elég elfogadhatónak-szakszerűnek az évtized alatt kialakult módszeremet

Nem szakszerű az módszer, ahol egy zárt forrású (ergó általad ismeretlen működésű) programhoz a vendor által megmondottaktól eltérő "hekkelésekkel" nyúlsz hozzá. Mi is szoktunk ilyet csinálni, de legalább nem mondjuk azt, hogy ez a tuti. És ahol lehet, kerüljük is. Pl. ntfs partíciót shrinkelni semmilyen technológiával nem próbálnék - a vendornak nincs rá technológiája, más meg nem igazán ért hozzá.

Az alapvető problémádat (az általad leírtakkal ellentétben) én ott látom, hogy neked kurvára nem Windowst kéne használnod, de mégis ezt teszed.

Fent, ebben a hozzászólásban írod a rendszervédelemről(http://hup.hu/node/146452#comment-1972407): "- Máris nem "tetsző" dolog.., - ki van kapcsolva mindkettőre??? Sőt!!! Van ott egy + "C", ami "nem található".., de arra be van kapcsolva"

Tudsz erről egy screenshotot küldeni, akár privátban?

Üdv,
Marci

Én rápróbálnám egy pucér, frissítetlen win7-re.

Igen. De tudnod kell, hogy a rendszer sokféle célt kell szolgáljon. Nem tehetek gépet csak "Office"-ra optimalizálva. (Hogy ne is legyen rajta más?) Egyébként a korábbi 1-2 éves "Office" telepítéseim is működnek, hasonló gépeken és hasonló programkörnyezetben. (Zokszó nélkül mentek fel annak idején.)

A fent kiderült diszk-piszkálás miatt javaslom a nulláról újratelepítést és immár a telepítés elején, a beépített eszközzel partícionálni.

Üdv,
Marci

Szomorú azt látni, hogy ennyi év után még mindig az újratelepítésnél lyukadunk ki, mint megoldás.
Szerintem ennek az okai:
- nincs log
- ha van log, nincs hasznos információ benne
- ha van hasznos információ benne, az dokumentálatlan, hexa, és csak egy ms fejlesztőnek van esélye tippelni, hogy mi történik

Ezek miatt a hivatalos ms fórumok és topicok java része is csak zaj az interneten, mert nincs bennük szakmailag alátámasztott tartalom. Legjobb esetben is csak találgatásról van szó és többféle "nekem így működött" válasz közül lehet próbálgatással tovább rontani a helyzeten.

Ez jól hangzik, de Windows-on is elég jól lehet logolni, és elég jó tracing toolok is vannak -- az persze igaz, hogy az átlagos consumer ezeket nem nézi. Premier Supportos eseteknél kb. az első dolog, amit a mérnök kollégák csinálnak, hogy bekérik a logokat. Úgy vettem észre, az esetek nem elhanyagolható részében ennyi diagnosztika elég is a megoldáshoz.

Teljesen igaz, de hát a "valami hiba történt" című üzenetek nem túl informatívak. Az "eseménynapló" az esetek kis számában nyújt segítséget. (Bár, baj esetén az első amit nézek...) Az ilyen hiba mint ez is, gyakorlatilag blokkol egy folyamatot, ezzel összefüggésben a log képzésre magának a folyamatnak a hiba okáról már nem jut ideje, és a rendszer többi, még működő részének nics információja másról jó esetben mint, hogy valami a rendszerben leállt. A "miért" innentől kezdve "kitotózandó"...

(Windows szoftverek 15 évet felölelő, "széles verzióváltozatban" telepítenek, még a legmodernebb rendszereknél (W10-en is láttam már..) felhasználókat WinAMP-ot telepíteni, v. "portable" verzióit használni. (A fejlesztése 2005-ben megszünt.) A fejlesztőknek az ilyen "jótékony szakszerűségeket" detektálni és a problémát elhárítani nem könnyű, ráadásul "trillió" hardververzión.

Az öregebb free MS "viewer" nálam sem volt "logikus előzménye" a 2013-as Office telepítésének. Mindenhol "zsigerből" felrakom a "Libre" mellé a PPT/PPS-ekhez, ahol nincs tervezve MS Office. És hát a legtöbb gépünkön nagyon nincs. - Ezután persze, ha mégis telepítek, figyelni fogok rá.

Persze, az eszközök adottak rá, de mégis hiányzik a legtöbb terméketekből a mély, debug szintű naplózás, ha mégis van, az publikusan nincs dokumentalva. A PS által használt tracing eszközöket nem adjatok ki.

Általánosságban is érdekes, hogy nincs standardizalva a logolas házon belül, a különböző termékek más helyre és más mélységben naplóznak.

Nem tudom segít-e de nekem egyszer ThinkPad T400-as laptopon az Intel Turbo Memory driver felrakása után jöttek elő ilyen fantomhibák, telepítők nem mentek, a Windows update nem indult el, mondván a szolgáltatás nem fut, a fél gép nem ment rendesen. A driver legyalulása után rendbe jött.