40" UHD TV monitorként? - avagy közeledik karácsony...:)

Sziasztok!

Régóta szemezek a nagyobb felbontással :)
A bajom az, hogy 28"-on nincs értelme az óóriási felbontásnak - most 27-es 1920x1200-as monitorom van, a betűk nagysága, figyelembe véve, hogy sajnos örexek is :), pont jó.
A nagyobb monitorok (30"-32") meg horror áron vannak, és sokszor azért, mert fantasztikus a színhűségük, meg jól kalibrálhatók.
...amire nekem nincs szükségem. Amit általában dolgozok, ahhoz a TN panel is teljesen megfelelő, most is az van, tudom.
Persze nem lenne baj, ha szebbek lennének a színek, de nincs rá szükségem, pláne nem többszázezres felárért...
Jött az ötlet, ahogy nézegettem a tv-ket - mi lenne ha...
A 40" soknak tűnik, de ahogy elnézegettem, el tudnám képzelni előttem :) - amúgy is egy picit messzebb ülök a monitorról.

Szerk: az eredeti topic-címben a Samsung UE40JU6400 szerepelt.
Aztán néztem, hogy van ám jobb áron LG 40"-os UHD, ráadásul tud Miracast-ot (telefonom tudja), meg WiDi-t is (Asus tab tudja), tehát ár, meg tudás szempontjából csábítóbb. (LG 40UF695V)

Az Samsungról nem írnak rosszakat, a költségvetés is kb oké.
Az LG-vel mi a helyzet?

Tippek, tapasztalatok, meglátások, vélemények érdekelnek.

Köszi,
A

update
Kipróbáltam a fenti LG-t a Euronics-ban (ezúton is köszönöm nekik! Mindenféle ellenvetés nélkül, mintha a világ legtermészetesebb dolga lett volna, hogy kísérletezgethetek rajta, tényleg nagyon rendesek voltak!! :).
Hát, 1920x1080 főlé, ha belegebedtem sem ment a felbontás... :(
Lehet még esetleg, hogy a HDMI kábelem nem volt a csúcs (igazából adtak volna, de vittem). Sajnos olyan kb 20 percem volt, guggolva, a térdemen a laptoppal, úgyhogy a másik kábel elmaradt. Azt mondták, hogy menjek vissza, lesz náluk LG-s ember, aki igazán ismeri a tv-ket, meg a Samsungtól is lesznek.
...meglátjuk.
Van valaki, akinél tudnék Szegeden valamilyen 4k-s eszközt próbálni? Tv/monitor - mindegy, egyelőre.

update2
Baj van... vagy rosszul emlékeztem (ez a valószínűbb...), vagy elnéztem (szintén nem lehetetlen), vagy változott a weboldalon...
Szóval az Geforce 525m max támogatott felbontása 2560x1600...
Mea culpa, összeugrasztottam itt mindenkit, aztán...
Érdekes viszont, hogy tegnap az 2560*1440-et sem ajánlotta fel, ami pedig 16:9-es, és kisebb, mint a maximális felbontás...
Nos, majd látom, hogy akarok-e a gombhoz kabátot venni... :) (laptop -> asztali gép)

Köszönöm mindenkinek a segítséget, tippeket, ötleteket! :)

Hozzászólások

TV-t vegyél. Másod piacon is hamarabb eladod. Én ezt a műfajt két db 32"-essel (FHD) kezdtem és már lassan féléve 49"-UHD-n tolom. Nem bántam meg. Szerintem legközelebb nagyobbat veszek.

Köszönöm mindkettőtöknek a hozzászólást, jó tudni, hogy nem vagyok egyedül... :)
Voltaképpen meg vagyok győzve - pár technikai részletnek kell még utánanéznem, és lehet, belevágok.
(izé, nem apróság: a laptopom meg tudja-e hajtani az uhd-t...?)

Lett még egy kérdés: LG, vagy Samsung? ld. a szerkesztést a topicnyitóban.
<-------
You can't grep on dead trees.

Áh, gyakorlatilag nem játszok... igazából elvileg sem... :)
Részben időm nincs, ha meg van, akkor vagy dolgozok (úgy értem, olyat, amit szeretek csinálni, nem olyat, amit muszáj :)), vagy olvasgatok/filmet/youtube-ot nézek.
Tehát a 30 fps úgy saccolom már elég lehet, többet nem várok, mert hdmi 1.4a kimenet van rajta. Egy Dell Inspiron n5110 Geforce 525m-mel. A hdmi a geforce-ra van kötve, az meg elvileg tud 4k-t.
Igazából le kéne tesztelni, csak nemtom hol.
Euronics/nemhülye boltban lehet ilyet? Euronics azért lenne jobb, mert az LG pl. náluk kapható. Eltipegnék e laptoppal, meg egy hdmi kábellel, aztán megnézném...

márka: köszi!
<-------
You can't grep on dead trees.

A 16:10 <-> 16:9 problémát hogy lehet megoldani? Mert az én fullHD-s Samu LCD TV-men - tisztességes minőségű HDMI kábellel - csak akkor lehet az egész asztalt maradéktalanul látni, hogy ha a felbontást a kívánt 1920x1080-ból vissza veszem 1680x1050-re :-( és az úgy nem az igazi.

A 720p, 1080p valószínűleg tévés felbontás. A tévé belenagyít a képbe (régi, hülye beidegződés: overscan), hogy a széleken előforduló képzavarokat kivágja. Kapcsold ki a tévén a képjavító módokat, keress pécés üzemmódra vonatkozó infókat a használati útmutatóban. Ennek ellentétje, amikor a videokártya drivere lekicsinyíti a képet, hogy ne legyen levágva a széle. Na az egy ocsmány dolog: kicsinyít - nagyít = ocsmány elmosott kép.

Sikerült. A kép beállításainál van egy olyan, hogy 16:9-ről (jobban mondva az automatikus beállítottról) el kell állítani a "képernyőhöz igazítás" kifejezésre, jelentsen az bármit is. Most már zsír éles a kép, az asztal, egér ott van, de most meg az alkalmazások nem akarnak átmenni. Pedig korábban már sikerült. Oh, ez is sikerült.

Ugy nezem egyebkent, hogy bar a TV-d tamogatja a 2.0 HDMI-t (jo hogy, kulonben mi ertelme lenne az UHD felbontasnak...), a laptopod valoszinuleg nem. Hacsak nem a legujabb fullextras gaming laptopod van dedikalt grafikus kartyaval. A 2.0 HDMI support ritka, mint a feher hollo. Ehhez kepest a megfelelo DP szabvanyt gyarkolatilag barmelyik 1-2 eves lapos beepitett Intel chipsetje tamogatja. Na ezert kell rendes monitort venni es DP-ot hasznalni :)

A tv-m még nem a tv-m :)
ELVILEG a laptop is tud valami ilyesmit, de - ld. a nyitóposztban - egyelőre nem akaródzik összejönnie...
Igazából laptopot nem akarok újat venni, mert amire kell elég ez is - kivéve az UHD felbontást (i7, 16GB RAM, 512 GB SSD + 1T HDD, GF 525 némi 3d-hez, 2db USB3)
<-------
You can't grep on dead trees.

Lenne pár kérdésem, mert látom te már túl vagy ezeken a dilemmákon.
Én most kezdtem olvasgatni a témában, mert ahogy nézelődtem a nagyobb monitorok között én is oda jutottam, hogy ha már lúd, akkor igazából 150-ért már 40"-os *VA paneles UHD TV-t is vehetek. Szép lassan érik a dolog, de úgy látom azért ez nem olyan egyszerű.

Mivel lehet ezeket meghajtani tisztességesen? Ugye ahhoz, hogy az UHD felbontson 60Hz-el menjen a monitor(tv) elvileg minimum HDMI2 kell, vagy displayport. HDMI 1.4(a)-val csak 30Hz-en megy ilyen nagy felbontás, ha jól értem. Nem zavaró ez? Nem játszom, de pl ablak mozgatásoknál nem látszik?

Displayport meg alig van TV-ken, HDMI2 meg alig van alaplapokon. Legalábbis az enyémen nincs, dedikált vga kártyát meg nem szeretnék, mert az intel integrált megoldásokat preferálom (linux). De ez még a kisebbik gond, mert viszonylag olcsón lehet venni inteles displayportos alaplapot.

A nagyobbik gond ez, a TV sem mindegy, hogy milyen, és ez adott esetben csak vásárlás után derül ki:

http://www.rtings.com/tv/reviews/by-usage/pc-monitor/best

Lásd legörgetve a What is chroma 4:4:4? részt. Na ebbe sem szeretnék belefutni egy random kiválasztott TV-vel.

Itt egy jó kis blog bejegyzés, ReviewMy journey to finding the perfect monitor:

https://www.reddit.com/r/Monitors/comments/3uvybv/my_journey_to_finding…

Ez a setup eléggé tetszene, kitaposott ösvény, de még mindig ott HDMI 1.4a 30Hz kérdés.

Es egy 40"-os megjelenitot mennyivel kell magadtol tavolabb helyezz, hogy ne kelljen annyit forgatnod a fejed, mint egy tenisz meccsen? Akkor nem-e vagy ugyanott, mint egy kozelebb levo kisebb kijelzovel..?

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Nekem csak 2-3 monitoros felállással van tapasztalatom, de jobb fejet forgatni, mint állandóan váltogatni az ablakokat. A még nagyobb felbontás mellett meg az szólhat, hogy már fullhd is szűkös, mert annyi helyet elvesznek a fejlesztőeszköz információs részei, debug log nézésnél vagy kódot vagy debugot látok.

En most egy Dell 27 UHD es egy Dell 24 UHD monitorral nyomom a munkat, ebbol a 24-est azt sajat penzen vettem.

SOHA tobbet nem akarok UHD-nel kisebb felbontasu monitorokat ilyen meretben. A betuk nagysaganak nem sok koze van a monitor meretehez - a DPI-t kell rendesen beallitani, manapsag mar egesz jo support van mindegyik oprendszerhez (en Ubuntut hasznalok). Ezzel szemben minden perc elmeny, amit az Emacs (!) es a terminal (!!) elott toltok (tehat semmi grafika vagy videoszerkesztes - programozas a munkam - es meg igy is azt mondom, minden penzt meger ez).

Az egyeduli szivas a dupla UHD monitor: a DP szabvany limit miatt mindegyik monitornak kulon kabel kell, csak akkor megy az UHD 60Hz-cel. Ez azt jelenti, hogy asztali gepet kell hasznalnom Nvidia videokartyaval (aminek 2+ DP portja van), propietary driverrel - ez okoz kulonbozo problemakat, es vert izzadtam, mire sikerult valamennyire megbizhatoan beallitani. De a latvany - az mindent meger. Ja igen: HDMI-bol csak a legutolso szabvany tamogatja az UHD-t, DVI-vel ne is almodj ilyenrol, VGA pedig - na ne vicceljunk! Szoval gyakorlatilag csak DP kimenettel mukodik a dolog.

Hasznaltam egy darabig sima 32" FHD tv-t is monitornak, nem voltam tole elajulva: fako szinek, lathato pixelek, stb. De gondolom izlesek es pofonok :)

A HDMI-ből 1.4a van a laposon, ami elvileg 30Hz 4k-t tud. Elvileg... :(
A következő opció, hogy jóárasítom a lapost, és áttérek asztali gépre - cipelgetni úgyis a hibrid tabot szoktam mostanában (az esetek 99,5%-ában elég), itthon meg mindegy, hogy mi van az asztalon, vagy alatta... :)
<-------
You can't grep on dead trees.

Jaja, épp ezért kérdezem. Mindenhol ezen rugóznak, de gondolom akkor a játékok miatt.

Most épp a 47"-os TV-nket próbálgatom, hogy mennyire lenne szokható monitornak. Épp 24Hz-en megy (valamiért nem akar 60Hz-en menni, vagy a tv a hülye vagy a kábelem nem megfelelő), de ez a 24Hz sem tűnik zavarónak. Semmi különbséget nem látok a rendes monitoromhoz képest. Viszont ez a méret nekem ide brutális, ráadásul ez csak fullHD, ezért eléggé pixelesnek is látom.

Asszem ez a 40" UHD ívelt samsung lesz az ideális. Kár hogy most nem fér bele a büdzsébe, ráadásul pár napja még 180-ért láttam, most meg karácsonyra felakciózták 200 fölé :D Na mindegy, legalább a döntés megvan, a többi már a piszkos anyagiakon múlik.

Hát a fene tudja. A mostani monitorom kb 100 pdi-s (20" 1680x1050 - nem is tudom ezzel hogy bírtam ki idáig, megvan vagy 10 éve).

Egy 40" UHD-s tv kb 110 dpi, ez a 10% nem olyan nagy eltérés, maximum 1 pixellel feljebb állítom a megszokott font méreteket KDE-ben. Cserébe picit kevésbé lesz pixeles.

A 49" UHD már "csak" 90dpi, ami olyan -vagy rosszabb- mint egy átlag monitor (22" fullhd = 100dpi). Ezt nem akarom, meg bazi nagy is, nem tudok hátrébb ülni. Most itt ülök ahogy említettem tesztelés képpen 47" előtt kb 50 centire, és csak forgatom a fejem mint a bagoly.

Read only módban vagy? :D

"Ezt nem akarom, meg bazi nagy is, nem tudok hátrébb ülni."

Mondom, egyrészt már túl nagynak találom, másrészt adott a hely, nem nagyon tudom messzebb tenni. Meg innentől már értelmét sem látom: vegyek nagyobbat, hogy aztán a méret és a dpi miatt messzebbről kelljen néznem?

Az ue40ju6400 is tudja a a miracastot csak screen mirroringnak hívják.
Az lg képe fakóbb mintha egy szürke fólia lenne előtte.
Philipsnek is van jó 4k tv-je 40PUK6400 jó árban.
Ha van HUP kártyád a az ue40ju6400 és a 40puk6400 kedvezményesen készleten.

ui: SOHA nem lesz egy tv olyan komfortos mint egy monitor, hosszabb ideig nézed közelről megfájdul a fejed.

LOAD "http://digx.hu",8,1

Samsung: ...és a WiDi-t? Nem, nem kötözködök, tényleg csak kérdezem - az arukereson a Samsungnál nem volt feltüntetve egyik sem, de gyanús volt, hogy legalább a miracast megy (Screen sharingnek hívja asszem a Samsung?)
A Philips is jónak tűnik, köszi a tippet.
HUP kártyám nincs (hogyan lehet olyanom?), viszont Szegeden vagyok, ide el kell jutnia.
Monitor/tv: lehet, tv-t még nem próbáltam huzamosabb ideig monitorként használni.... illetve de, majdnem: A mostani monitorom egy Samsung T260HD, ami ugyan 16:10-es, de dtv tuner is van benne (egy darabig tv-ként is használtuk), sőt, még ci slotja is van. :)
Ez mondjuk a mostaniakhoz képest kőkorszaki: ccfl, TN panel. Ami igazán hiányzik belőle az a PiP - oh well, eddig megvoltam nélküle :)
<-------
You can't grep on dead trees.

témanyitó updated
<-------
You can't grep on dead trees.

...még egy update fent...
(hüjehüjehüje...)
<-------
You can't grep on dead trees.

Szia!
LEhet már tárgytalan, akkor elnézést.
Hasonlóval én is szoptam, majd kicsit utána olvastam a dolgoknak.
HDMI-n elég bonyolult áttolni FHD feletti felbontást, mert megannyi szabvány van és általában nem jön össze.
https://en.wikipedia.org/wiki/HDMI
Nos ebből tudnod kell neked épp milyen szabványt támogat a notebookod, a másik pedig hogy mi van a TV-n és ezek képesek e a megfelelő szabványon amire neked szükséged van szóba is állni. :) Sok esetben le is tiltja a megjelenítő HDMI-n a magasabb felbontást annak ellenére, hogy adott HDMI szabvány szerint tudná maxnak csak a FHD-t mutatja :(
Nekem a megoldás az volt, hogy áttértem Displayport-ra.
https://en.wikipedia.org/wiki/DisplayPort
Persze ehhez olyan TV kell amin van DP bemenet és olyan noti amin pedig ilyen kimenet. Visszatérve a gondodhoz, amit előtte pár óra időt rászánva nem nem tudtam megoldani, az DP portnál annyi volt, hogy rádug restart és lás csodát megy, szépen fel lehet húzni a felbontást FHD főlé. Az egész 5 perc ha volt dugással, rövid egy menet ;)
fáradtan jókedvűn született hozzászólás, a lényeg benne van, próbálkozz DP-vel.
Bevallom WIN 8.1 és azóta is használja, imádja (grafikus)

Model name: Intel(R) Core(TM) i3-4005U CPU @ 1.70GHz
Olcso dell laptop, intel integralt VGA, "siman" kuldi a 4k-t HDMI-n linuxon 4.2.0-as kernellel.
Egyetlen baja, hogy szaggat, de ez a single channel ram es a gyenge CPU miatt van.
szerk:
Marmint az egermutato maga szaggat, maga a kep folyamatos.

Update:
Nem, még nem vettem meg (még a gép sem ért haza, amiben majd az a VGA lesz, ami meghajtja... :)), de ma voltam a nemhülyééknél, és a saját szememmel láttam, hogy a Samsung 6400-ban van UHD Color opció.
Ráadásul ki is írja, hogy ez azért van, hogy 4k 50/60Hz-en a 4:4:4-et, vagy 4:2:2-t átvigye - tehát egészen pontosan tudják, hogy miről van szó.
Valaki esetleg meg tudja erősíteni, hogy _tényleg_ működik?

Az eladó srác rendes volt, ezúton is köszi neki!

Érdekes módon a fenti, rtings-es listában a 6400-ra azt írják, hogy ezt nem tudja, sőt, a tesztjében van szó arról, hogy a menüben nincs is UHD Color opció.
Vagy azóta fw-t frissített a Samu, vagy az Eu modellben benne van, vagy az Eu 6400 <> USA 6400.

arukereso.hu szerint jó áron elérhető, és pont tudja, amit kéne.

Amúgy BUÉK mindenkinek! :)

<-------
You can't grep on dead trees.

Én a nyárom találtam ki, hogy nekem UHD monitor kell és elég jól körüljártam annak idején a dolgot. Amire nekem kell az igazából a nagy munkasztal, de nézek sok filmet és néha játszani is szoktam.
Sajnos UHD monitor annak idején nem nagyon volt a Philips-en kívül, viszont már több TV volt elérhető. Így a TV mellett döntöttem.

Amire kell figyelni:
- a TV tudjon 3840X2160 60Hz-en, ehhez HDMI 2.0 vagy DP 1.2a kell
- HDMI 2.0 hoz jelenleg GTX 900-as sorozatú kártya kell
- az adatátvitelhez olyan HDMI kábel kell ami tud legalább 18GB/s-ot átvinni (egy ilyen jó kábel minimum 8000 HUF)
- a TV tudjon chroma 4:4:4-et 60Hz-en és az input lagja kisebb legyen mint 40ms.

Ennek alapján én egy Panasonic 40CX700-at vettem ami 101cm és egy GTX 960-al hajtom meg, a VGA nem nagyon ütős ezért játszani inkább csak FHD-ban szoktam, de a pixel helyesség miatt ez nem szokott problémát okozni. Az input lag teljesen jó, nem csúszik szét a kép ablak mozgatáskor sem. Kb. 80 cm-re van tőlem a kép és egyáltalán nem zavaró, hogy ilyen közel van, filmnézésnél meg olyan mint ha iMAX moziban ülnék.
Kényelmesen lehet rajta dolgozni, programot írni, monitorozni több dolgot.

Én egyáltalán nem bántam meg, hogy nem monitort vettem és sajnos még most is drága az UHD monitor.

Kizárt, hogy lenne ilyen HDMI kábel, főleg nem 8000 HUF-ért.
Úgy kb. elírtad a dolgot. A specifikáció szerint csak 18 Gb/s az elérhető sebesség.

Azért kíváncsi lennék, hogy létezik-e egyáltalán ma már olyan eszköz, ami tudna ekkora hatalmas sebességet...

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

"Kizárt, hogy lenne ilyen HDMI kábel, főleg nem 8000 HUF-ért.
Úgy kb. elírtad a dolgot. A specifikáció szerint csak 18 Gb/s az elérhető sebesség.
"
Mert???
10Gbit SFP+ ethernet kábel (Mikrotik), 9 méteres van pár ezer Ft-ért.
Miért ne lenne ennyiért ilyen HDMI kábel??
Amúgy meg számolj: 3840x2160x32bitx60fps = 15 925 248 000 bit/sec = durván 15 Gigabit/sec, és overheadet nem is számoltunk (ha jól tudom HDMI eleve 10/8bit kódolással üzemel).
Tehát UHD felbontás az bizony cca. 18 Gbit/sec adatátvitel, folyamatosan.
Ha neked ez hihetetlen, akkor üdvözöllek a 21. században!

"Azért kíváncsi lennék, hogy létezik-e egyáltalán ma már olyan eszköz, ami tudna ekkora hatalmas sebességet..."
?

Persze, csak így kapásból ezek ugranak be:
HDMI 2.0 szabvány; Display-Port; Thunderbolt (20Gbit/sec); létezik 40Gbit és 100Gbit ethernet is, Infinibandból is vannak 40+Gbit -es eszközök, ha jól tudom, FC/FCoE cuccok, s még sok minden más. "Lakossági" kategóriában a HDMI 2.0 és a Thunderbolt ami el is van valamennyire terjedve, a többi az inkább server interconnect kategória.

Nem - Dolpa a fenti hozzászólásában 18GB/s-t ír, így, nagy bé-vel.
A Gbps pedig kis bé.
Nyilván elírás volt, ntomasz írta is: "Úgy kb. elírtad a dolgot.", és ő erre reagált - 18 GB/s-hez kéne kábé... 144Gbps, ami azért nem olyan gyakori manapság... :)
Peace, meg minden! :)
<-------
You can't grep on dead trees.