Emeltdíjas SMS visszatérítése

Fórumok

Mobilon ugyan jelszóhoz van kötve minden vásárlás, in-app-purchase is beszámítva, de a gyerek leleményes az app fejlesztője pedig pofátlan, így emelt díjas SMS-sel is lehet játékon belüli mütyüröket vásárolni borsos áron.
A Google lehetővé teszi az ilyen gyerekvásárlások visszatérítését de az elmelt díjas SMS a Google megkerülésével a szolgáltatónál ketyeg majd a hó végi számlán jön ki. Vissza lehet téríttetni a mobilszolgáltatóval az ilyen emelt díjas sms-vásárlásokat?

Hozzászólások

Szerintem nem.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

0. emelt dijas szamok tilttatasa a szolgaltatoval
1. jatekrol kritika irasa, hogy milyen lehuzos egy gyoker a fejleszto
2. jatek torol

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Mobilszolgáltatónként eltér. Mindenképpen keresd az ügyfélszolgálatot

A gyerek "lelemenyessege" nem a szolgaltato hibaja.

En igenyeltem vissza emeltdijas SMS-t Vodafonnal, akik 1-2 heten belul - egy tajekoztato SMS kisereteben - vissza is raktak a penzt az egyenlegemre. Azonban ekkor igazam volt: a kert szolgaltatast nem teljesitette a harmadik fel.

A kerdes persze a gyermek kora es hogy mennyi jovahagyas kellett ehhez a tranzakciohoz. Ha csak egy igen gombra kellett nyomnia es az app besorolasa szerint a "gyerekednek valo" volt, akkor jogos lehet a kerelem. Ha viszont be kellett potyognie valamit (mar boven tud irni) vagy peldaul nem alkalmaztal semmilyen korhataros szurot ezert azzal jatszott amivel akart (akar fizetos poker, stb..) akkor nem sok helye van a panasznak. A lelemenyesseget neked kell megfizetned, ugyanugy ahogy minden karert is te vagy a felelos amit okoz, mig nagykoru nem lesz.

Egyebkent osszeg es statusz fuggo is a dolog. Ha "jol tejelo" ugyfel vagy (20-30e+ Ft/ho), akkor mindenkepp visszakapod a penzt, fuggetlenul attol hogy igazad van-e.

Telekom szolgáltatóknál keress a "Gyerekzár" vagy hasonló lehetőségre. Nem nagyon reklámozzák, de Magyarhonban minden szolgáltatónál kötelező.
Evvel tiltod az emelt díjas MMS, SMS, hang hívásokat és a fogadást is.
És a gyerek könnyen nem tudja leszedni.

Szerintem, ha a gyereked kapott valami tartalmat az elköltött pénzért, akkor nincs nagy esélyed visszakövetelni az SMS díját.

Ha fiatalkoru volt a vasarlo, akkor a vasarlasi szerzodes EU jog szerint ervenytelen, ergo elegendo ha az app uzemeltetojehez fordulsz es kered a vasarlas semmisnek minositeset. A szolgaltatod fele valszeg ettol fuggetlenul fizetned kell, de az app tulajdonosa vissza tudja utalni. Ha ez nem segit, akkor a fogyasztovedelem is segithet.

--
Pásztor János
Sole Proprietor @ Opsbears
Development Lead @ IXOLIT

pl egy magyar cikk a temarol, de lattam kozelrol hasonlo ugyet mas orszagokban, ugyanugy mukodik. 14 ev alatt nem kothet szerzodest kiskoru, 14 ev folott is csak korlatozottan. Ergo a kotott szerzodes semmis, marpedig a vasarlashoz el kellett fogadni a harmadik fel vasarlasi felteteleit.

--
Pásztor János
Sole Proprietor @ Opsbears
Development Lead @ IXOLIT

A logikában a probléma ott van, hogy az emelt díjas sms elküldésekor a fiatalkorú nem köt szerződést. Az sms elküldésekor egy távközlési szolgáltatást vesz igénybe, amit a mobilcéggel kötött szerződés alapján a felnőtt kötött. A mobiltelefonok védelme, pedig minden esetben az előfizető felelőssége.

A Te logikád alapján, minden távközlési szolgáltatás vásárlásnak minősülne, tehát 14 éves kor alatt mindenki ingyen telefonálhatna.

---------------------------------------
My site: www.emeltdijassms.hu

Az emelt dijas SMS-es fizetes egy harom resztvevos jatek. A szolgaltatast a jatek fejlesztoje a meghatarozott szolgaltatast biztositja a vegfelhasznalo reszere a meghatarozott dijert. A telefonszolgaltato ebben csak mint fizetesi partner vesz reszt, nem o biztositja a szolgaltatast. (Nem az SMS kuldese a szolgaltatas, hanem amit a user ezert kap.) Magyarorszagi peldat nem tudok mondani ilyen temaju perre, de kulonbozo europai orszagokban talalkoztam jopar hasonlo esettel, es mindegyiknek ugyanaz lett a vege.

--
Pásztor János
Sole Proprietor @ Opsbears | Refactor Zone

Szerintem ez leginkább attól függ, hogy mi van beleírva azokba a bizonyos szerződésekbe.

Azt azért szögezzük le, hogy a mobilfizetés és az emelt díjas SMS tök más. Én csak emelt díjas SMS fizetéssel foglalkoztam eddig és ott tudom hogy a szolgáltatás az SMS küldése és utána a mobiloperátor (mobilcég) részesedést biztosít a tartalomszolgáltatónak. Tehát nem mint fizetési partner vesz részt. Az emelt díjas SMS az nem egy banki tranzakció.

---------------------------------------
My site: www.emeltdijassms.hu