Olcsó router fájl- és torrentszerver feladatokra, vagy alternatíva

Próbáltam a címbe besűríteni a lényeget. Egy hardverre volna szükségem, ami alig fogyaszt áramot, olcsó (minél olcsóbb) éjjel-nappal mehet, és fájlkiszolgálóként, torrent szerverként üzemelhet. Korábban a PC-m látta el a feladatot, de nem akartam, hogy éjjel-nappal zümmögjön, ezért áttértem a Raspberry-mre, ami viszont nem elég erős a feladatra.
Nekem az jutott eszembe, hogy egy openwrt képes router jó megoldás lehet. Esetleg van ilyen eszközzel tapasztalatotok? Érdemes megfizetni a minőséget, vagy emeljem le a legolcsóbbat a polcról, amiről tudom, hogy mehet rá az openwrt? Esetleg tudtok alternatív megoldást?

Hozzászólások

Ha a Pi kevés volt neked, akkor az openWRT még kevesebb lesz, elhiheted
Kevés szál, nagy load, gyenge vas
--
God bless you, Captain Hindsight..

Én összeraktam egy kis mini itx-es pc-t. Szünetmentes, ap, szolgáltató modeme, szerver eszik szumma 30w körül, ami nem vészes.

+1

Olcsónak mondjuk nem olcsó, de ez attól is függ, milyen szolgáltatásokat várunk el a kiszolgálótól. Nekem elvárás volt a redundáns diszk-alrendszer, Wifi AP és L2/L3 hálózati funkció, a viszonylag kis méret és belépő szintű PC teljesítmény (2 mag, 4 GB RAM). Fogyasztást nem mértem a jelenlegi konfigurációra, de a korábban erre a célra használt, kb. 2 hónapja leváltott PC is 40W alatt maradt, igaz, 1db green HDD-vel és alacsony fogyasztású 1 magos Celeron 420 processzorral.

Hát az a baj, hogy én ilyen 10-20e Ft környékén gondolkozom. Félek, hogy ezzel nagyon alálövök, de egyszerűen ennél többet nem szánnék rá, mert ha sokkal többe kerül, akkor nem térül meg egyhamar az ára.

Gondolkodtam amúgy én is ilyen hardverben, de az ára miatt elvetettem.

+1, bár nekem a "kistesó" a 3600-as van, ami annyiban kevesebb, hogy 450 helyett csak 300Mbps az 5GHz-es WiFi-je, és 2 külső antennája van. A hardver ugyanaz, árban meg jóval kedvezőbb volt.

Amire én használom: 500GB-os külső USB merevlemez Ext4-en SMB megosztással, Transmission, OpenVPN, és még maradt is memóriája.
Az SMB sebessége: 10/6MB/sec (olvasni/írni a megosztásra)

Szívesen válaszolok én is, ha van konkrét kérdésed.

Hú, tetszik amiket írtál, pont egy ilyesmi setup kellene nekem. Torrent milyen gyorsan megy? Nem lassul be tőle az egész router? Fentebb írták, hogy a hardver itt is gyenge, úgyhogy nem számítok sok jóra, de ha pozitív tapasztalatod van én is beújítok egyet lehet :)

Most sikerült kipróbálnom.
Versenycsigának megjárja, maximum 3,5MB/sec-re sikerült felkapaszkodnia a letöltési sebességnek (8 Ubutu ISO egyszerre indítva) , ekkor már a Transmission Remote GUI is akadozik egy kicsit.
Előfordulhat, hogy a külső HDD (is) lassú, mivel Samba-n keresztül is csak 6MB/sec sebességgel tudok rá írni.

Komolyabb torrentezésre így nem ajánlom, bár a visszatöltések kezelésére megjárja (a HDD olvasás gyorsabb, mint az írás)

Itthoni "cucc", kikapcsolt htpc-nél 16W fogyasztás (ups, router, jópár cucc standby-ban). Bekapcsolt htpc-nél 42W, ami 26W fogyasztást jelet ("somogyi" műszer). A htpc a hup-on használtan vett itx lap, hupon használtan vett ram, lenovo pc táp, 1 vinyó, 1 ssd (ami notiban érezhetően meleg volt, kb. mint egy 7200-as vinyó), meg egy ventilláror. Persze terheletlenül.

Ha azt mondom, hogy terhelve 40W-ot fogyaszt, akkor 40*24*30/1k kWh * 40 Ft/kWh, az nagyjából egy 1200 Ft havonta. 30W-nál 900 Ft. Ez belefér 20k-ba, de ha havi ezrest nem szánsz rá akkor szerintem ne akarj 7/24 server / torrent / akármi gépet.
Ki lehet hozni kisebb fogyasztással is, csak vagy sokkal többe fog kerülni, vagy csak simán többe és mellette még agyfaszt is fogsz kapni a cucctól, mert limitált és lassú és instabil lesz, de legalább kettő ezekből....

Ha 20 rugó a lélektani határ, akkor utánaolvashatsz esetleg az Asus RT-N18U és a Shibby-féle Tomato elegyének
--
God bless you, Captain Hindsight..

Néha ki lehet fogni ebayen fillérekért kiselejtezett 1-2 éves vékonyklienseket.
Nekem egy wyse c00x van 1 ghz. via procival, 1 gb sodimm ddr2, rajta csüng usb-n egy hdd, és nas4free fut rajta egy pendrive-ról.
Samba, afp, iscsi target, és transmission feladatokra használom. Gigabites a lan, sajnos az usb port határolja be a sebességet.
Teljesen hangtalan, csak az usb hdd-nek van hangja.

Cpu és ram legyen minél erősebb/több, lan legyen gigabites, meg nem árt ha van több usb 2.0 port. Van általában pár MB-GB-os flash tároló is ezekben de a belső sata/msata port már ritkaság.
Enyém elég buta 1 magos 1 ghz via eden procis, még éppen elég kis terheléshez.
Van amelyikben több magos cpu van és 1-2 gb ram, ez már bőven elég nas4freehez (természetesen ZFS nélkül).
Arra érdemes még figyelni hogy tudjon usb-ről bootolni, különben nehézkes bármilyen OS-t rátenni.
Spec sheeteken általában megadják a fogyasztást, ez is segíthet dönteni.

Tudod hogy van ez: gyors, olcsó, alacsony fogyasztás, ezekből kettőt választhatsz. :)
Ha a pénz kevésbé számítana, akkor a következőt tenném: nem bíznám egy hardverre a két funkciót. Vennék egy dedikált, OpenWRT-képes routert, és egy RPi-t, csak a NAS/torrent számára.

Az a baj, hogy felemás infókat olvasok mindenhol. Azért is voltam kíváncsi mások tapasztalatára, hátha valakinek van egy bevált rendszere. Pl tetszik amit fent NCK írt, az egy rel. olcsó router, ha sebességre is jó, akkor én boldog lennék eggyel.

Van amúgy routerem, igaz a szolgáltató adta. Szóval openwrt-s plusz routert kifejezetten arra vennék, hogy rádugjam a vinyót, torrentet, mert egyébként nincs rá szükségem. Pi-m is van, nem elég gyors. Nagyon instabil 3-4 futó torrenttel, és bár 10 MB/s sebességgel tudnék letölteni, alig kullog 2-3 MB/s-sel jobb pillanataiban.

transmission (daemon) de kipróbáltam az rtorrentet is, azzal se mentem 3 mb/s fölé. Ráadásul valamiért instabil lett. Az is lehet aztán, hogy az xbmc fogyaszt üresjáratban sok erőforrást, de sajnos egy pi-m van, és média centerként is használnom, arra viszont közel tökéletes, úgyhogy erről a feladatról nem akarnám levenni.

Ja, az úgy más, az XBMC üresjáraton is megeszik kb. 90% CPU-t. Csodálkozom, hogy egyáltalán összejött a 3 MB/sec.

Én úgy gondoltam, hogy a Pi-re csak torrent funkciókat bíznék, úgy szinte biztos, hogy nagyobb sebességet is ki lehet belőle hozni. Esetleg megoldás lehet az is, hogy amikor éppen nem használod média lejátszásra, egy másik SD kártyáról indítva csak torrent kliens futna rajta.

Ez egy fokkal jobb, de ez se nyújtja a maximumot. Aggasztó korlát az, hogy az ethernet is az usb-n lóg, és csak 100 mbites.

Gondoltam amúgy arra, hogy beszerzek egy banana pi-t. Írnak benchmarkról, ami úgy általánosít, hogy 4x olyan gyors, nyilván ez nem túl pontos mérőszám, de feltételezem hogy ha csak erre használnám elég erős lenne. Ráadásul gigabites ethernet, és külön sata van rajta. Csak hát 20e Ft itthon. Ami nem sok pénz, de openwrt-s routereket meg olcsóbban is láttam, úgyhogy gondoltam nem árt körbekérdezősködni.

Ja, hogy neked a maximum sávszélesség kell, ezt nem írtad. :) Nálam kevésbé szempont a torrent kliens sávszélessége. Szerintem egy OpenWRT-s router nem lesz képes arra, hogy a teljes sávszélességet kihasználja, és még emellett torrent klienst is futtasson, ami szintén ki tudja használni a teljes sávot. A szűk keresztmetszet valószínűleg a router CPU-ja és memóriája. Ezért javasoltam két szeparált rendszert, mert ezzel minimalizálható a fogyasztás is. (És a torrent klienst így el lehet vinni a külső HDD-vel a lakás másik pontjára, ahol nem zavar a HDD hangja.)

Egy másik megoldás az, hogy maradsz egy kis teljesítményű dual core CPU-s PC-nél. Az már teljesítményben elbírja a fentieket. Ha beletolsz egy SSD-t, és egy Pico PSU tápot (nem olcsó), akkor nem fog zúgni sem.

Banana Pi-vel meg az a gond, hogy bár teljesítményben megfelel, de az nem használható médialejátszónak (nincs HW gyorsítás, itt olvastam a hup-on valahol). Illetve routernek sem használható, ami megint problémás. (A Banana Pi routerről változatáról írt valaki rossz tapasztalatokat.)

Ráadás: ne várj egy 300-600 MHz-es kis hardverből (OpenWRT-s router), néhány (kb. 32-64 MB) rammal akkora teljesítményt. A torrent miatt akár többszáz TCP kapcsolatot is tudnia kell kezelni a rendszernek, és emellet még a többi kliensgépet is elfogadható sebességgel ki kellene szolgálnia a LAN-on. Ez egy ilyen kategóriás vassal nehezen megodlható. De valaki javítson ki, ha rosszul gondolom.

Intel NUC? Nekem itt ajánlották és nagyon meg vagyok vele elégedve. A leggyengébb verzió van nekem, Celeron, 4GB RAM-mal. XBMC fut rajta.

~150 torrent, smbd, nfsd, ftpd, httpd, 1 db virtuális gép, rsync backup ide megy, ~6-10% CPU, emellett HD film lejátszás ~20-22% CPU.
Nagyon halk, minimál fogyasztás, bőven erős, viszont picit drágább, de legalább mindezek mellett még desktopként is használható.

Normál torrentezésre amúgy is kevés az a hardver amit 2-4x router árban tudsz venni. Én D-Link NAS-sal próbálkoztam (23k volt), ~80 torrent környékén már smbd és társai akadtak, hamar feladtam. Ahhoz képest ez 42k volt és media center meg backup desktop is.

____________________
echo crash > /dev/kmem

Nálam ilyen dolgozik:
ASUS H81M-D 13.400
G3420 18.300
4GB DDR3 11.000
WD Black 750GB 2.5" 17.300
PicoPSU 6.100
12V 3A táp 3.000
Összesen: 69.100

Hátrányok: sokkal drágább a beruházás (bár csökkenthető 15-20 ezerrel ha olcsóbb procit/memóriát/merevlemezt veszel)

Előnyök: 12,6W-os alapjárati fogyasztás a konnektorból (!) sebességkorlátozás nélkül,némi BIOS tuningolással. Ez összevethető egy router 6-10W-os fogyasztásával, és asztali gépként is megállja a helyét. Ezzel a "minden egyben" megoldással kiválthatsz mindent.
+1: 20 perc helyett órákig elmegy szünetmentesről :)

Fogyasztás kalkuláció: átlag 15W/h-t számolva havi 10.8kWh, ami nincs 500 Ft

Mért nem NUC? Mert sokkal lassabb a kb. azonos árban kapható, vagy sokal drágább és sokkal többet fogyaszt.

Teszteltem: parasztvakítás az egész.
Ha leveszed a max. sebességet a T-s verzióra, pontosan ugyanannyi fogyasztást mutat mindkettő. Amúgy a fenti gép full load esetén 42W-ot eszik, és ekkor már a videokártya is ki van hajtva :)
Tapasztalatom, hogy a tuningolás sokkal többet ér. Akár órajelben felfelé, akár fogyasztásban lefelé.

Gyári firmware támogatja a torrentet. A download master nevű alkalmazást kell telepíteni (kb. 2 kattintás), ez egy web ui többek között transmission-höz (meg ftp-hez, nzb-hez, http letöltéshez, stb-hez is), teljesen felhasználóbarát módon van megoldva. Hozzá lehet férni a routeren futó Linuxhoz (gyári firmware engedi), de fölösleges, semmit sem kell parancssorból buherálni.

https://www.youtube.com/watch?v=Em6Hddyytlw

Én ezt a feladatot megosztva oldottam meg. Eleve volt már egy RPi-m, ahhoz 2TB külső Samsung USB-s notebook HDD. Eddig hibátlanul viszi. Transmission torrent, igaz nem fut egyszerre 4-5 letöltésnél több. MiniDLNA, Samba, VPN. Egy lejátszó használja, így az 1080p MKV-is akadás nélkül megy az RPi-ről.
Ehhez vettem egy 13.000 Ft-os TP-Link Wifi, gigabit routert, erre Openwrt. Ez a páros ilyen minimál felhasználás mellett zökkenőmentesen ellátja a feladatát és az együttes fogyasztása még mindig nagyon kevés.
Nagyobb párhuzamos terhelésre én is valami erősebb megoldást keresnék, de ennyihez elég.

A trükk engem is érdekelne. De szerintem pusztán csak annyi, hogy a Raspberry-nél úgymond a közösséget is "megfizeted", míg az Odroid relatíve friss. Ettől függetlenül lehet, hogy tavasszal kipróbálom. Elvileg az oldalukról rendelve kicsit olcsóbb, de ha vámolni kell, akkor már kb. ott vagy, mint ha a pollin.de oldalról rendelted volna.

Nem írtad, hogy van-e másik routered, de nekem is hasonló helyzetem volt, viszont volt routerem. Én egy Zyxel NSA310-et használok, ami nem router viszont NAS, és kb 20k körül van, fogyasztása 9W.

Kicsi összegzés a fentiek alapján:

E-Medve bedobta az O-droid C1-et, szóhoz se jutok, mert hacsak nincs valami trükk, akkor ez az a vas amit kerestem. Erősebb, mint a pi (a számokat nézve) feltételezem, hogy a célnak megfelelne, és olcsó is (ugyanannyi mint a pi).

Amiket még fontolgatok:

- Banana PI: Az RPi nem vált be, mert lassú, de feltételezem (hátha-talán), hogy ez van annyival jobb hardver, hogy már a netem lenne a szűk keresztmetszet. (100mbps helyett 1gbps ethernet, sata, erősebb proci, több ram)

- Routerek: Igazából csak azért gondoltam rájuk, mert olcsó alternatívának tűntek. De többen felhívtátok a figyelmem a hardver korlátaira. Azért az Asus RT-N56U ami kifejezetten torrenttel reklámozza magát még a táblán van :)

A barebone pc-k, amiket fentebb javasoltatok szimatikusak, de most tuti nem használnám ki, és nem is igazán engedhetek meg egy ekkora kiadást. Saját vas összerakásával ugyanez a helyzet.

Nekem AC56U van, azon van usb3 is, usb2 is(+ac 866mbps-t is tud), 256MB ram-mal, dual core arm soc-cal bír. Elég állat hw egy routerhez képest :)
Az Asus által deklaráltan 300 000 kapcsolatig oké.
Torrentet nemtom, sose torrentezem, nem próbáltam. A webes letöltőkliensét egyzser-kétszer használtam, az jó.
Talán "jövőállóbb", mint egy csak n-es router.
<-------
You can't grep on dead trees.

Egy hete még nálam is aktuális volt ez a téma. Azóta meglett az áldozat. Archer C5

Szép, jó, OpenWRT. Viszont nem tudom hogy a hw kevés ennyire vagy beállítási gond van esetleg én vagyok telhetetlen, de Transmission-t használva egy kickass.so-ról letöltött teszt torrent megölte a routert. Újraindítás után tesztelgettem és a load 700KB/s környékén már 0.6-0.8. Mivel nem végpont hanem routerről van szó így tovább nem is hajtottam nehogy bekövetkezzen újra a not respond történet.

Elég volt ez a teszt számomra. Marad az eredeti terv, hogy egy végét járó laptop/vékonykliens lesz usb-re kötött dokkolóval a NAS/Torrent/Mediaserver számomra. Kritikus adatokat úgy sem tárolok rajta.

Én azt ajánlom, hogy legyen egy gigas n+ router és azon lógjon egy céleszköz. Tűzfal meg egyéb nyalánkságot reszelhetsz OpenWRT-n a többi erőforrás igényesebb dolog meg csak fusson a neki való környezetben.

Fixme

Nálam ZyXEL NSA325v2 megy, archlinux-al. 50/30-as digit ki tudja hajtani.