Raspberry Pi helyett mit?

Fórumok

Sziasztok!

Hekkelhető médialejátszót szeretnék készíteni magamnak otthonra. A Raspberry Pi média lejátszásra elvileg jó lenne, de több helyen olvastam, hogy minden másra lassú. Ismertek gyorsabb, de legalább közelítőleg olcsó, egyszerű és könnyen beszerezhető Linux-ot jól futtató board-ot, mint a MálnaPC?
Van már nekünk egy néhány éves LG médialejátszó ami majdnem mindenre jó, kivéve, hogy a fényképezők és mobiltelefonok által készített videókat a legritkább esetben képes rendesen lejátszani (rossz a kép, vagy rossz a hang, vagy ezek tetszőleges lineáris kombinációja). Ezért gondoltam, hogy kellene egy Linux-os board, amire olyan lejátszó progit telepítek, amilyet akarok.
Ami miatt a sebesség kell, az pedig fényképek nézegetése. Volt alkalmam kipróbálni a BeagleBoard-ot, ami elvileg gyorsabb, mint az RPI, és szerencsére (az LG lejátszóval ellentétben) meg is tudta mutatni a 18MP-es, 10MB-os fényképeket, de elég lassan.

Előre is köszi a tippeket!

Szerk.: megoldás a lap alján

Hozzászólások

Hasonló célra pár perccel ezelőttig egy zotac id18-at nézegettem.
Mostanra sikerült kinyomozni, hogy 65W-os táppal kicsit sokat fogyasztana. Persze kérdés, hogy kinek mi a sok?

Nekem az RPi-ben az a kényelmes, hogy nem kell ki-be kapcsolgatni, azonnal tudom használni. Az más kérdés, hogy a nagy méretű (10-20GB) mkv-k lejátszása esetén akadozik. Javasolták, hogy állítsam Super módba, de szinte azonnal instabillá válik és újra is kell húznom, mert kvázi el sem indul.

-----------
"Pontban 0:00-kor nem nagyon szoktak véletlen dolgok történni"

Amiről én beszéltem, az egy ú.n. barebone (mini)PC, amibe kell vinyó/SSD+RAM, telepíted az op.rendszert és attól kezdve elvileg akár 7x24 órában mehet. Csakhát a fogyasztása ugye... :(

Vagy az "azonnal tudom használni" nem arra vonatkozott, hogy akár 7x24-es üzemet is bír?

Én is így számoltam, némi előzetes konzultáció után.
Aztán ma felhívtam egy boltot, ahol árulnak ilyet (mivel a gyártónál sincs semmi infó a fogyasztásáról) és megkérdeztem, mi van a tápra írva. Kiszámolta a srác, hogy kb. 65W-os.

Ha egyesével összevásárolom az alkatrészeket, akkor meg közel százezret kellene rákölteni, az meg nem fér a keretbe.

most mutatott egy ismerős egy első sorozatú cubieboardhoz hasonlót
A10-OLinuXino-LIME
http://www.monosx.hu/index.php/hu/component/virtuemart/uj-termekek/a10-…

Ha csak média lejátszás és netezés a célja a kérdezőnek, akkor akár valami androidos tévé okosító stick is megtehetné.

Köszi, ez elsőre jól néz ki. Azon fog múlni, hogy találok-e hozzá jó Linux-ot.
Ugyanis, mint említettem, a BeagleBoard-ot próbáltam több Linux csomaggal is, amit talátam hozzá, de volt olyan, amelyikkel nem ment az X, vagy ment az X, de nem volt egér kurzor, vagy nem volt hang. Még az egérkurzor hiányos verzió volt a legjobban használható, de azon is 100% CPU-t evett a 720p videó lejátszás, a 1080p-t pedig nem próbáltam, de talán nem is ment volna.
Sajnos nem elég jó HW-t találni, olyan is kell, amelyikhez vannak jó driver-ek. Néhány apró hiba kijavítását még talán bevállalom, de ha lassú az X driver, vagy egyáltalán nincs hang, azzal nem tudok mit kezdeni.
Mindenesetre a DDR3 RAM elég jól hangzik. A BeagleBoard-on is 1GHz-es Cortex A8-as volt de csak sima DDR RAM. Ami hiányzik, az az audio out, de gyors keresés után úgy találtam, hogy GPIO-n kihozták.

Valószínűleg hiba X-es felületet használni, mert legtöbbjükhöz nincs teljes értékű video driver és nem használja ki teljesen a gpu gyorsítását az ablakkezeléshez, rajzoláshoz. Ha van rá XBMC, akkor médiajátszás terén máris több esélye van. A friss openelec-cel (3.2.4) még a 256MB-os, 700MHz-es raspberry pi is képes fullhd dvb-t adást lejátszani. Ha pc szintű funkcionalitás kell, akkor egy jól megválasztott használt régebbi üzleti szériás notebook sokkal többre jó.

szerk: látom ilyesmi már neked is eszedbe jutott :)

A lap alján írtam, hogy Cubieboard A20-at vettem, és sikerült vele megoldanom a fullhd lejátszást. (Persze nem én csináltam, hanem csak követtem mások leírását.) Azt elfelejtettem írni, hogy az említett Cubian disztrón futó mplayer X-et használ, az X-et kézzel kell föltenni, mert a Cubian alapból nem tartalmazza. X nélküli HW gyorsításról nem tudok. Ellentétben az RPI-vel, a Cubieboard-on az XBMC-s lejátszás áll gyengén.

Bocsi, nem értem. Hogy "melyiken".
De nem tudnám megmondani, hogy High/L5.2-t tud-e a Cubieboard, mert tudtommal nincs olyan videóm. Innen próbáltam az MP4-eket, azok mennek Cubian+LXDE környezetben mplayer-rel. Illetve a Canon EOS 60D-ből kijövő videókat. Hasonlókat innen tölthetsz le, a lap aljáról. Próbáltam még az 1280x720@50fps-t is, az is ment.

Nem értem, mit nem értesz. Fönt írtam, hogy próbáltam ezt a videót, meg ezt, meg ezt, meg ezt. Ez mind 1920x1080. Az első három 1920x1080@25 fps, rendre 88196.7, 56377.5, 48480.0 kbps-mal, a negyedik 1920x1080@24 fps, 2108.4 kbs.
És mint említettem, próbáltam a Canon EOS 60D-ból kijövő 1280x720p@50 fps videókat, de azokat nem tudom linkelni.

Nagyobb sávszélességű videót még nem találtam, és konvertálgatni sincs kedvem. Viszont ha adsz linket konvertált, vagy brámilyen más forrásból (pl. Sony FullHD kamerából) származó 1920x1080@60 fps-ses videóra, azt szívesen kipróbálom. Látok egy kis esélyt, hogy azokat is le bírja játszani valamilyen gyors háttértárról, mert a 88196.7 kbs-os videó csak köbö 30%-os CPU load-ot eredményezett. (2 mag van, tehát ez nyilván 60% az egyik magon.) Persze nem tudhatom, hogy a GPU-n van-e még tartalék.

Te sem jártál torrent oldalak közelében mostanában! :D
Az, hogy mi mire való és mit mire használnak két külön dolog. Legjobb képminőség legkisebb fájlméret mellett régi alapelv a moviez világban. Nemhogy L5.1 de még L5.2 is általános jelenség moviez releasek között.

Normális HUP-ot használok!

De jártam, nagyon sokat is :D

Ha tényleg 5.1 illetve 5.2 lenne akkor a filmek 99%-át, le sem játszaná semelyik asztali lejátszó.

Az, hogy a hülye kóder L5.1-et állít be, azt (szerencsére) pont leszarja a h264 encoder progi, mert nem kell azokat a featureket használni. (Onnan tudom, hogy én is elkövettem már ilyesmit. :D ).

Vagyis, ha te L5.1-et állítasz be de olyan paraméterekkel kódolsz akkor az enc progi 4.1-et fog beállítani a bitstream-be :)

> hiba X-es felületet használni, mert legtöbbjükhöz nincs teljes értékű video driver és nem használja ki teljesen a gpu gyorsítását az ablakkezeléshez, rajzoláshoz

Alapvetően igaz, részletek itt.

Egyébként attól, hogy az X DDX (2D) drivere gyenge, a videólejátszás és a 3D még lehet kiváló teljesítményű X alatt is, arra nem feltétlenül van hatással.

Ez se rossz.
Nekem ez a doboz tetszik: http://www.bluechip.hu/termek/cubieboard-simple-case
1440 Ft-ot elkérni 2 plexi lapért rablásnak számít, de szerintem a doboz akkor is nagyon májer. És ha jól látom, akkor a CubieBoard-nak is van már majdnem olyan SW támogatása, mint az RPÍ-nek.

http://www.wandboard.org/

3 változat (single, dual és quadcore), 79-129 USD. Van rá XBMC port is, de ha jól emlékszem, még nem tökéletes (http://stephan-rafin.net/blog/2013/07/18/xbmc-on-wandboard/).

Egy dual core engem is érdekelne, össze lehetne állni vám+postaköltség miatt. Küldjön pm-et akit érdekel.
--------
HOWTO: Zentyal+Zarafa+Setup+Outlook+Thunderbird+mobilephone sync

Ezt a vám+postaköltség dolgot nem értem.
Ha vásárolsz egy darabot, akkor fizeted postaköltséget, és ha a vámon kiszúrják, akkor a 27% áfát is.
Ha vásárolsz két darabot, akkor a postaköltség jó esetben ugyanannyi lesz, rosszabb esetben valamivel több. Viszont sokkal nagyobb lesz a valószínűsége, hogy a vámon fennakad, azaz majdnem biztos, hogy fizetsz áfát. Ráadásul két darab esetén, már átlépi a vámmentességi értékhatárt is. Tippem szerint a vám és az egy példányra eső szállítási költség csökkenése kb. kiegyenlíti egymást, tehát „pénz az ablakban” helyzet áll elő. Azonban az áfa fizetés valószínűsége megnőtt.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Utánanéztem, egész pontosan ez a helyzet Ausztriában:
(elektronikai cuccokra nincs vám, áfa 22 € áruértéktöl)

példa Future Electronics-nál rendelve:
1db Wandboard 93.95 USD + postaköltség 43.03 USD (0.45 kg-ig, feltételezem a board nincs több mint 0.45 kg) => 136.98 USD => 100.80 € => nincs vám, de van 20% áfa = 120.96 €

3db Wandboard 93.95 USD + postaköltség 50.54 USD (1.35 kg-ig, feltételezem 3 board nincs több mint 1.35 kg) => 332.39 USD => 244.60 € => nincs vám, de van 20% áfa = 293.52 €

1db Wandboard 93.95 USD + postaköltség 43.03 USD (0.45 kg-ig, feltételezem a board nincs több mint 0.45 kg) => 136.98 USD => 100.80 € => nincs vám, de van 20% áfa az áruértékre = 114.64 €

3db Wandboard 93.95 USD + postaköltség 50.54 USD (1.35 kg-ig, feltételezem 3 board nincs több mint 1.35 kg) => 332.39 USD => 244.60 € => nincs vám, de van 20% áfa az áruértékre = 286.12 €

286.12 / 3 = 95.37, tehát spóroltál 19.27 €-t

Még jobban megérné Németországba szállíttatni, ott csak 19% az áfa.

Találtam még egy vám és áfa kalkulátort, majdnem megegyezik azzal amit én számoltam - a vám fix árfolyammal dolgozik. (oldal közepe felé "Duty calculator"): http://www.preisjaeger.de/5613/fact-auslandsbestellungen-und-zollgebueh…

Edit: a magyar 27%-os áfa csak kb 6 €-t különbséget tenne ki 3db-nál darabonként, érzésre több lett volna.
Igen, pontatlan volt a "vám+postaköltség" kifejezés, legyen csak postaköltség

--------
HOWTO: Zentyal+Zarafa+Setup+Outlook+Thunderbird+mobilephone sync

nem néztem utána, de szerintem az EU-ban szerintem nagyjából ugyanolyan vám-szabályok vannak. Az áfa-ban vannak eltérések, de mint írtam a különbség majdnem elhanyagolható. A csomagot tuti megnézi a magyar vám is, mert egy Future Electronics vagy hasonló nagy cég nem fog valótlan értéket ráírni és mint ajándékként deklarálni, mint néhány kedves kínai csomagküldö... :)

--------
HOWTO: Zentyal+Zarafa+Setup+Outlook+Thunderbird+mobilephone sync

„23.  cikk
(1) A 24. cikkre is figyelemmel bármely, elhanyagolható értékű árukat tartalmazó küldemény, amelyet egy Közösségen belüli címzett részére közvetlenül adnak fel egy harmadik országból, behozatali vámoktól mentesen hozható be.
(2) Az (1)  bekezdés alkalmazásában „elhanyagolható értékű áru”: olyan áru, amelynek tényleges belső értéke küldeményenként nem haladja meg a 150 EUR összértéket.”

A 24. cikk az alkoholra, parfümre és a dohányra vonatkozik.

Forrás: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:324:002…

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Pont ezen törpölök én is, van két ilyen link:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_single-board_computers
http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_single-board_computers

Most leginkább a cubietruck tűnik nyerőnek csatlakozók szempontból, ugyanis van rajta dsub (ki tudja mire lesz az még jó), S/PDIF kimenet (az erősítőm nem fogad HDMI-t, és a zenehallgatás lenne az egyik fő célja), vezetékes LAN és SATA aljzat.
Az Allwinner A20 valszeg elég lenne nekem (citation needed), a 2 giga RAM tutira, a fő kérdés az, hogy az XBMC mennyire fut jól rajta.
Elvileg van magyar forgalmazó is, kiváncsi vagyok ott mennyiért mérik (honlapon nem tartanak árat, érdekes bolt), rendelve 90-100 dodó között látom.

A másik esélyes még a cubox (i2)

Az AllWinner SoC-ok nem igazán támogatottak XBMC alatt. Legalábbis tavaly augusztus - szeptember környékén az volt a helyzet, hogy natívan - linux alól - nem lehetett elérni a videó lejátszáshoz szükséges hardveres gyorsítást, csak androidhoz adtak olyan zárt libeket illetve lejátszót, amivel többé-kevésbé ment az 1080p lejátszás. Az XBMC úgy működött A20-on, ha androidot raktál rá, és a gyártó által adott lejátszó programot hívta meg az XBMC külső programként, ami vagy kezelte a több hangsávot meg a feliratot egy mkv-ban, vagy nem.

Azóta lett egy Pi-m, szóval nem érdekelt tovább a történet.

Szerk:

Megnézve a fórumokat, amiket akkor olvastam, most ott tartanak, hogy "a pink artifactok már eltűntek, az mkv-k egy részét jól lejátssza, a másik részénél viszont lassú, és van amitől crash-el. A képernyő bal részén néha felvillanó artifactok vannak. Nincs CEC." Cubieboard v2 (A20). Szóval úgy tűnik, továbbra sincs olyan állapotban, hogy a nappalimban szeretném látni.

Én azt olvasom ebben a szálban, hogy az XV-t működésre bírták, ami a colorspace konvertálást meg a skálázást el tudja végezni hw-ből, ez valamennyit segít, de nem elég az 1080p lejátszáshoz. A VDPAU-t viszont, ami az MPEG1/MPEG2/H.264 hardveres dekódolást csinálná, nem tudták összelőni az mplayerrel.

Csak megerősíteni tudom amit johans írt.
Jelenleg élesben hajtok egy cubietruck-et és nincs hibátlanul működő megoldás XBMC-vel való együtműködésre.
(Pár disztrót kipróbáltam...)
Pörgés van a fórumokon, hetente (vagy naponta) jönnek újabb patchek, fejlesztések, de ez nem garancia a sikerre.

--------------------------------
...except the gyevi bíró

Engem is érdekel, de csak olyan ami tud HDMI-CEC-et. Tud ilyenről valaki?

Ugyanazon az oldalon fölül a "Sample Images"-nél rögtön az első 11 MB-os. Aztán a szarvasos képek közül némelyik 9.5MB körüli. Tapasztalatom szerint a fűs, fás, bokros képek a legnagyobbak, mert ott a sok apró részlet rosszul tömörödik. Lejjebb a képeslapokat mutató kép még 9MB körüli, az összes többi kisebb. De azok is mind 5MB fölött vannak.

Ezen az oldalon van még 3 db 1920x1080x25fps videó. Szintén a lap alja felé, a "Sample Movies" résznél.
Illetve a képek közül ez itt 13 MB-os, és a környékén van néhány 8-9 MB-os kép. Azokat érdemes megnézni, amelyiken sok zöld van.

Na megnéztem mindet 3 féle felállásban, a hálózat CAT6 kábelezés, Cisco SG200-08 switch, MTU 1500.
TV egy 32" Philips 32PFL9604H.

Forrás: Synology DS209 (ez tud ~30MB/s írást és ~40MB/s olvasást)
Protokol: SMB
Eredmény:
Minden fényképet korrektül megjelenít, megjelenítés sebessége kb. 5mp/kép.
Minden videót korrektül lejátszik, de a második D70-esnél (buszok jönnek mennek) két-három alkalommal bufferel 1-2 másodpercig.

Forrás: FreeNAS VM(ez tud ~70MB/s írást és ~70MB/s olvasást)
Protokol: SMB és NFS-t is próbáltam
Eredmény:
Minden fényképet korrektül megjelenít, megjelenítés sebessége kb. 5mp/kép.
Minden videót korrektül lejátszik, de a második D70-esnél (buszok jönnek mennek) két-három alkalommal bufferel 1-2 másodpercig.

A lejátszó _elvileg_ gigabites, más kérdés hogy a fentiek és szokás szerint nem tudja (és valószínűleg ezért nincs feltüntetve a hivatalos paraméterek között. A megjelenés előtti beharangozókban még tényként szerepelt, a megjelenéskor már csak Ethernet kapcsolat volt megadva :) )

Forrás: USB 2.0 pendrive 8GB (ez tud ~8MB/s írást és ~15MB/s olvasást)
Eredmény:
Minden fényképet korrektül megjelenít, megjelenítés sebessége kb. 5mp/kép.
Minden videót korrektül lejátszik, beleértve a második D70-est is (buszok jönnek mennek)

Már milyen szempontból? Normál médialejátszós használathoz még mindig tökéletes, nekem csak a két diszk kezd kevés lenni meg egyéb agybajaim vannak (lásd http://hup.hu/node/128005). Synology ilyen (médiafogyasztási) szempontból kényeztet, ezért is használok majd egy XPEonology VM-et :)

"Minden fényképet korrektül megjelenít, megjelenítés sebessége kb. 5mp/kép.
Minden videót korrektül lejátszik, de a második D70-esnél (buszok jönnek mennek) két-három alkalommal bufferel 1-2 másodpercig."

Gyakorlatilag a DLNA (protokoll vagy TV) a szűk keresztmetszet.

Nekem is kezd az agyamra menni a bővíthetőség hiánya, elgondolkoztam egy hasonló box-on mint a tied, de úgy döntöttem hogy még megvárom mit hoz a Broadwell.

Ha csak htpc-nek kell, jobban jársz valamilyen atom-os cuccal. Vagy akár erősebbel, csak tudjon wake-on-lan-t. XBMC-rá, és akár okostelefonról valamilyen xbmc-s távirányító app-al fel lehet ébreszteni. (win phone-on legalábbis van ilyen). Így 1-2 másodperc alatt visszajön suspend-ből, és a fogyasztás miatt sem kell (annyira) aggódnod.

Hali,

Most epitettem egy FreeNAS szervert ebbol: http://www.asus.com/Motherboards/C8HM70IHDMI/
Az eddigi tesztek alapjan nagyon jonak tunik, mondjuk nem video lejatszasra hasznalom. ;)
Van rajta USB3 szoval arrol is tudsz bootolni, es 16GB RAM-ot tud fogadni.
A benchmarkja 1000 velett van, ez egy kozepkategorias HP microserver alaplap sebessege.

18.6e.-ert mar van az argepen.

Sajna pontos adatot nem tudok adni, de a proci 17w-os.
Itt egy link, ahol van nemi teljesitmennyel kapcsolatos info: http://cpuboss.com/cpus/Intel-Celeron-847-vs-Intel-Atom-N2600
Szoval elvileg 13.8W alapjaraton.

A haz egy regi Lacie 4 disk-es NAS szerver regi PSU-val.
Kellett egy extra molex-rol 4 pin-re atalakito es ennyi. Gyakorlatilag barmilyen tappal elmegy.
Ja es van benne meg virtualizacio is, UEFI BIOS-al.

Esetleg nézz meg egy használt vagy ha sok pénzt szánsz rá, akkor új vékony klienst. Azok elég keveset fogyasztanak. Ezek közül van jócskán x86 alapú. Találkoztam már VIA 800MHz és 1,2GHz változatokkal, a 800MHz-s éppen le tudott játszani DVD (MPEG-2) videot és ott volt a vége. Amikkel én találkoztam azokon, DVI-I vagy DVI-D és, D-Sub (VGA), 10/100Mbps Ethernet, több USB 2 port, és PS/2, soros, párhuzamos portok voltak. Ezek nem olyan modernek mint amiket ajánlottak, de alacsony a fogyasztásuk.
Az új ára egy belépő szintű brand PC-vel összemérhető, 300-500EUR.

Ezen már gondolkoztam. Saccra köbö 50e Ft-ért vehetnék egy akksi hibás használt laptopot, amin van HDMI kimenet. A fedelet lecsukom, beteszem a TV alá, faragok rá valami XBMC-t, és mobilról HTTP-n keresztül távirányítom. Talán ezzel lenne a legkisebb szívás, csendes lenne, keveset fogyasztana, és elég jó lenne az ár/teljesítmény arány is.
De amikor otthon volt a BeagleBoard tesztelésen, a fiaim olyan lelkesen nézegették, hogy elhatároztam, hogy nekem mindenképpen valami kütyü kell, amit magam farigcsálok.

Amúgy közben a fönti Cubieboard-os javaslaton föllelkesülve rendeltem egy ilyet. Elvileg talán a rajta levő Android is jó lenne nekem, de mindenképpen szeretnék valami rendes Linux-ot tenni rá.

Ebben nem is 4 mag a legjobb, hanem a 800 MHz-en menő DDR3.
A SATA-t hiányoló embereket soha nem értettem. Mit akartok építeni ilyen kis dobozból, vállalati szervert? Még ha éjjel-nappali torrentelésre akarná is használni valaki, arra is jó az USB-s vinyó.

Sziasztok!

linelord fönti javaslatán elindulva vettem egy ilyet: http://www.bluechip.hu/termek/cubieboard-2-standard-kit-cb07
Még farigcsálok rajta, de úgy néz ki, ez meg fog felelni nekem.

Maga a board egy telepített Android 4.2.2-vel jön, ami már majdnem mindent tud, ami nekem kellene. 2 előtelepített videólejátszóval jön, mindkettő viszi azokat a 1920x1080x25fps-es videókat, amikkel teszteltem (amik a fényképezőből kijönnek). Sem az utólag telepített VS Player, sem az MX player nem tudott fullHD videót lejátszani (semmilyen codec-kel), de az már engem nem érdekelt.
Ezen kívül az ES File Explorer telepítése után SMB linken keresztül tudtam fényképeket is nézegetni. A 10-12 MB-os fényképek 3-4 mp alatt jönnek be, de a tabletes Android miatt ez egyáltalán nem probléma. Ugye tableten a touchscreen húzkodásával lehet lapozni, a Cubieboard-on pedig egérrel. De mivel a fényképek 4:3 képarányúak, egy kicsit arrébb húzhatom őket, a képernyő szélén marad egy fekete oszlop, amibe be fog látszani, amikorra a következő fénykép betöltődik. Szóval a szokásos Android GUI miatt nem okoz problémát, hogy az SMB link nem tudja az elméletileg lehetséges 10 MB/s-ot.
SMB-n keresztül nem megy a videó lejátszás. Valamiért a samba kapcsolat sokkal lassabb Android-on, mint Linux-on. Viszont ha átmásolom a videókat, akkor az ES File Explorer lejátszója is tudja a 1920x1080x25fps-t.

A Linux-szal viszont minden rendben. Most próbáltam éppen ezt a leírást: http://www.cubieforums.com/index.php/topic,879.0.html
Az mplayer mindent visz fullHD-ben, még SMB linken keresztül is. Überkirály! (Az általam eddig próbált videók 25 fps-sel készültek, így mintegy 6 MB/s sávszélesség elég a lejátszásukhoz. 50/60 fps-es H.264 videó nyilván elméletileg sem bír átmenni a Cubieboard 100 megás hálókártyáján.)
Az SMB-n keresztüli képnézegetést még nem teszteltem, mert a Cubian disztróba még nem telepítettem semmilyen fájlkezelőt, vagy képnézegetőt, de a fájlmásolás sebessége kb. 8MB/s volt, azaz elégnek kell lennie.

Fogyasztás: most éppen egy 5V/830mA-es tápról jár a cucc, de uSD kártyáról megy minden. SATA vinyóhoz állítólag kell az 5V/2A-es táp.

Most azon vagyok, hogy körülnézzek, hátha valaki összerakott már hozzám hasonló ingyenélők kedvéért egy disztribúciót, amiben benne van alapból a HW-es videó dekóder, meg egy valamennyire használható desktop GUI is. Szóval elégedett vagyok, linelord-nak köszönöm a Cubieboard-os tippet. Annyit megjegyeznék, hogy én a kétmagos Cubieboard A20-at vettem, nem az egymagos A10-et. De azt hiszem, a videó lejátszás az egymagossal is menne.

Szerk.: XBMC-t nem próbáltam. Eddigi fórumleírások alapján nincs még tökéletes verzió, de egyesek szerint hamarosan lesz. ;)

OUYA nálan tökéletesen bevált. Játékra szánták de médialejátszásra jó igazán.

mondjuk nem a legolcsóbb megoldás, de én a popcornt végül egy intel NUC-ra cseréltem. plex mediaszervert lehet android app-pal ip-n távvezérelni, de mivel külön vlanban van a wifim és dög lusta vagyok tüzfalat irkálni most, vettem egy trust tucamy mini keyboardot távirányitónak hozzá. szerintem pár évig most ez lesz. igy már tudok egy (szerintem) normális media szervert (plex) futtatni rajta. most egy darabig marad igy...

--
{ Nem is kernel az, ami nem fut el egy quartz órán }