Ti mennyiért szoktatok csinálni "maszek" munkákat ?

Sziasztok!

Az egyik ismerősöm (nem túl közeli) , megkért , hogy állítsak állítsak össze neki egy komplett gépet , géppel , monitorral , egérrel , billentyűzettel , stb. szükséges kelékekkel , illetve a gépre telepítsek neki operációs rendszert , és működő jogtiszta felhasználói programokat.

A gépet megrendeltem egy online aukciós portálon keresztül , elmentem érte (szerencsére nem volt messze a bolt a lakásomtól) , és telepítettem rá jogtiszta windows xp-t , drivereket , és jogtiszta felhasználói programokat (openoffice , 7zip , vlc , winamp , stb...), plusz ki is szállítom házhoz , és be is üzemelem.

A kérdésem az lenne , hogy mennyi az az összeg , amit el lehet kérni egy ilyen munkáért , ti mennyit szoktatok kérni , ha csináltok ilyen "maszek" munkát.

Tisztában vagyok vele , hogy ezért legálisan nem lehet elfogadni pénzt , és persze nem is fogadok el :) , de elméletben mennyit lehet elkérni egy ilyen melóért , hogy ne is legyen túl pofátlan az összeg, de nekem se legyen deficites a munka.

A válszokat és a segítséget előre is köszönöm!

Üdv,

gedg87

Hozzászólások

Szerintem legálisan is lehet elfogadni pénzt, más kérdés hogy úgy esetleg nem éri meg.
És kérj annyit, amennyit neked megér. Ha nem akarsz sok ilyen melót, akkor kérj többet, hátha leszoknak rólad. És vedd figyelembe, hogy ilyenkor általában hozzád futnak ha valami nyomor van a géppel. Legutolsó ilyen példa: "nem találom a fájlt, pedig pár napja töltöttem le, még benne van az openofisz utoljára megnyitott fáljai között! [ide tetszés szerint jöhet hogy szar a gép, szart adtál neki, nem értesz hozzá, stb. stb.] Kis idő elteltével: ja megvan, átneveztem közben....)

Súgok kicsit.
Általában egy nagyker 3-5% haszonkulcsért, üzletkötő 6-8-10% körüli összegért dolgozik. Kiemelt üzlet(kötő) 15% körül, vagy fixért.
De a Te munkád időt igényel, tehát órabérben is mérhető.

Személy szerint ilyen melót nem vállalok be pénzért, mert nem éri meg (számomra).
Akinek bevállalom az meg olyan, hogy nem kérek el érte semmit.

Amúgy ha pénzt kell kérned érte haveri áron, akkor mondjuk olyan 10e belefér mint munkadíj.

A gép monitorral billentyűzettel egérrel webcamerával hangszóróval került összesen 30 ezer ft-ba.

Úgy gondoltam a gép árának 20%-át ha elkérném , az nem sok az ugyfelnek es nem keves nekem sem , bar szallitassal munkaval , es persze az aramfogyasztassal es utanajarassal egyutt akar 10 ezer is lehetne az osszeg , de mondjuk , hogy rendes vagyok , es 6k lesza vege.

Köszönöm az eddigi valaszokat , mostmar tudok mihez viszonyitani.

+100

Ha nagy optimistán nekifutsz ma egy WinXP telepítésnek - monjuk olyan jóféle SP-es OEM lemezről, de az SP3 is megteszi - rámegy majdnem egy nap mire egy régi gépen végzel a kismillió frissítéssel.

Szívtam vele, megfogadtam, hogy innen csakis nlite-al bezúzott update-ekkel, és inkább csak kedvtelésből (retró láz) fogok XP-t telepítgetni.

"...bar szallitassal munkaval , es persze az aramfogyasztassal es utanajarassal egyutt..."

Az időd az amit nem tudsz pótolni. Minden mást igen. A kocsik km költsége amortizásió nélkül 55ft körül szokott alakulni. Az XP telepítése, frissítése driverek telepítése legalább 8 óra. Elszállítás, kiszállítás az még két óra mondjuk össz-vissz. Üzembehelyezéskor még 1-2 óra el szokott menni, mert magyarázol, meg előkerül pár kívánság. Ez csak addig éri meg az embernek amíg nélkülöző egyetemista, utána rájön, hogy másfél munkanapja többet ér 6000 forintnál. :)

Nem tudom, én csak jogtiszta cuccot pakoltam fel eddig saját gyári lemezről, a linkelt anyagot nem ismerem. XP install 1 óra, SP3 1 óra, driverek 1 óra, Win update n+1 óra. Alapprogramok felpakolása n+1 óra attól függően, hogy kinek mi az alap. Ha az alap a .NET-et is befedi akkor...

Ebből azt a következtetést lehet levonni, hogy nem dolgozol hatékonyan és ezt a klienssel fizettetnéd ki, pedig nem az ő hibája :) olvasgass kicsit utána a fent említett két eszköznek és hirtelen rohadt sok szabad időd lesz, mármint nem fog 8óráig tartani egy fostos gép feltelepítése. Arról nem is beszélve, hogy ahol lehet pendriveról tolom fel a rendszert, mert sokkal gyorsabb és kényelmesebb mint cdről pörgetni.
A jogtisztaságot ne keverjük ide, nincs köze hozzá :)
1óra driver install? ez ugye csak vicc? max ha rá akarnak kötni valami ősrégi noname cuccot, de akkor ennek az árát pluszban el is lehet kérni.

Azért azt is vedd figyelembe, hogy rendszeresen foglalkozol ilyesmivel vagy öt évben egyszer telepítesz egy windows-t, mint én!
Ha nekem kellene egy ilyet bevállalnom, lehet, hogy a kezdéstől a végéig 8 óra telne el, mert feleslegesen nem tartok, állítok össze telepítőkészleteket.

Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

"Ebből azt a következtetést lehet levonni, hogy nem dolgozol hatékonyan..."
Ez gondolkodásminta kérdése. Én elsősorban azt a következtetést vonnám le, hogy lehet nem ez a munkaköröm.

"...és ezt a klienssel fizettetnéd ki..."
Biztos nem, mert nem vállalok ilyeneket. Nem is piac számunkra. De ha utólag kiderült, hogy ügyfél hátrányosan járt saját hibából, akkor kompenzáljuk. Akkor is, ha beosztott hibázott. Lehet, hogy WinXP telepítésében nem vagyok up_to_date, de a saját területünkön azért nem vagyok rossz.

"1óra driver install?"
3 hónapja telepítettük a gyerek gépét. 1 óra volt összeszedegetni a gépére való drivereket, amik a gyártó honlapján minden magyarázat nélkül ömlesztve szerepeltek. További fél óra volt a telepítgetés.
Másik gép: Tavaly Gigabyte alaplap driverei CD-ről 45 perc alatt települtek, pedig nem volt minden telepítés után restart. Késői c2d gép volt bőséges rammal. Ha ez szerinted vicc, akkor az a gyártók humorérzékét kérdőjelezi.

Gondoltam, hogy nem ez a munkaköröd, nem akartalak megsérteni, csak ugye leírtad, hogy ez 8 óra én pedig csak szerettem volna tudatosítani veled, hogy ma már lehet ezt gyorsabban/hatékonyabban.
A driverekről ellentétes a tapasztalatunk én rendszerint elég hamar letudom, ritkán szívok vele.

Gondolom, SSD. Plusz szintén gondolom, ez csak az első login, utána még jönnek az update-ek, a környezet kialakítása, mindenféle plusz driverek felpakolása (ami pl. egy op.rendszer nélkül vásárolt Dell notebook esetében nem triviális) stb.

Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

Igen, SSD. Regi gepen talan 20p. Ez a drivermizeria meg masszivan tulmisztifikalt dolog, legtobbszor addig van gond, ameddig nem lat ki a netre a gep. Az egyetlen driver, amit kezzel szoktam telepiteni, az az ATI driver. Regen abbol is beertem azzal, ami a Windowson lecsurgott alairt, meg ha nem is volt tul friss, csak aztan kellett a CCC is.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Az én két-két és fél éves gépemen (i5-2540-es proci, 8G RAM, meg egy Seagate vinyó) kb. 20-30 perc, mire felmegy az első windows telepítés, majd két-három óra, mire az előkészített driverek, plusz a windows update-ek is mind felmásznak. Összességében egy telepítés kb. 4-6 óra, attól függően, hányszor nyúlok mellé/szakad meg a háló stb., de volt már, hogy egy egész napom ráment (jó, nem ültem mellette állandóan)
És tényleg csak next-next finish. A tempót a gép és a szoftverek diktálták.

Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

Ez teljesen reális Win7+Win8 esetén, XP-re viszont a fenti timingok érvényesek.

Otthoni Win8 kb. fél óra alatt települ, utána le kell vadászni a drivereket (hang + videó biztosan kell, de még ilyen-olyan USB3-as csoda is kellhet), utility-k, update-ek. Egy nyugodt délután kell rá.

Egyetértek, és a kulcsrakész, naprakész rendszerről lemezképet készítek, melyet magam tárolok. Tapasztaltam, hogy ezek a retro/refurbished gépek még visszatérnek egyszer. A drivereit összegyűjtöm és átadom a gazdinak, hátha legközelebb nem hozzám hozza a gépet.

Nekem van egy haverom, akinek az ilyesmit lepasszolom. :)

"A kérdésem az lenne , hogy mennyi az az összeg , amit el lehet kérni egy ilyen munkáért , ti mennyit szoktatok kérni , ha csináltok ilyen "maszek" munkát."

Nincs az a pénz, hogy ilyennel szopassam magam. Majd esetleg akkor, ha nem lesz mit enni.

--
trey @ gépház

fénnyel táplálkoztál vagy találtál más melót? :)
szerk.: egyébként tényleg nem egy álom meló, de kiegészítésnek nem rossz. Az a kérdés merült fel bennem, hogy aki nem vállal ilyen melókat és ebből az okból kifolyólag nincs is túl nagy rálátása a folyamatra miért jön ide beírni, hogy bizony ő jól keres és nincs szüksége ilyen alantas munkára és ha lenne is nem alacsonyodna le ilyen szintre?

Pénzért nem is, de a régi barátság jegyében elvállalom olyan ismerősöknek ezt a nyögvenyelős munkát, aki nem tudná megfizetni, vagy már nem bízik másban, mert például a jónevű pc-szalonokban megszívatták. Egy üveg tokakajit, vagy más jó bort szoktam elfogadni. Legutóbb diót, mogyorót, mandulát kaptam a hála jeléül, a család nagy örömére.

Régen, a középkorban csináltam ilyet. Volt pl. olyan Windows PC, hogy egy vírustámadás tönkrevágta. Nosza, fél napos, igényes reinstall, update, antivirus és a többi.
Amikor másnap ismét visszahozta, mert szétvágta a vírus megint, akkor fogadtam meg, hogy soha többet maszekolás. Egyszerűen nem éri meg a sok idióta végtelen baromságaival szívni. Nincs az a pénz: +1000.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Ez cakli-pakli mindennel egy komplett napos munka. Vagy kétnapos, te hozod el, te viszed ki. Idő, kocsi, meló. Saccra 10-18 óra időráfordítás. Ha kimondod, hogy 3000ft/óra*18 óra, akkor rosszul lesznek. Nem is csoda, 120-ért néha már kész előtelepített gépet kapni akcióban. Emiatt aki ilyet csinál, ilyesmiért max egy tizest kér el (nagyon helytelenül).
Arról nem is szólva, hogy ha ilyet csinálsz, akkor később, ha a gyereke/barátnője/kutyája/macskája flash játékokkal meg vírusokkal teletelepíti, akkor is úgy fogja érezni, hogy ő ezért fizetett neked és legyen rendben örök élet plusz egy nap. Úgyhogy gyerepisti, teddmárrendbe. Kár ilyennel szivatni magad. De tanulópénznek jó lehet. :D

Te most feltételezed, hogy nem kell elmennie felvennie a gépet, nem kell elvinni beüzemelni és hogy nincs semmi dolga egész nap, csak pötyögni a gépén és átklikkelni a másik monitorra. Ja, és feltételezed, hogy van másik monitorja vagy KVM switch-e, ami otthoni berhelő esetében nem feltétlen igaz.
Sokunk napi munkafolyamatai olyanok, hogy vannak benne párórás ciklusok, mikor oda kell koncentrálni és nem megy az "átklikkelgetés". Blog és hírolvasás mellé persze belefér. A saját rendszerüzemeltetőink csinálnak ilyet, mire az egyéb főmunkáik mellett lefut, az néha 2-3 nap és az csak a WinXP install. (Win7 óta aranyéletük van, az max netto 2 óra driverekkel.)
Ha a "2-3 óra maximum"-ot komolyan akarjuk venni, az olyan, mintha a napi 8 óra munkaidődből azt számolnánk mikor hasznos tevékenységet végzel. Így lenne egy 60 perces doksi írásból 15 perc elismert munka. Végülis a doksi csak akkor íródott, mikor billentyűket ütöttél le. Az meg nettóban 15 perc max, a maaradk időben mást csináltál, pl. kondiztál, a kezedet lengetve. (Igen, érzem, hogy ez így nem tökéletesen analógikus, de kb. errefele konvergál az amit mondasz.)

Ha szamit az altalad emlitett osszeg, akkor fogadd el, ha tudod nelkulozni, akkor hasznald arra ezt a munkat, hogy epited a kapcsolati halodat. Megisztok egy sort, kersz ingyen belepot valahova, ajanljon be a fonokenel, vagy ami epp tobbet jelent pillanatnyilag, mint 6k forint.

--
Sent from my Ericsson SH888

Hat, mielott ilyesmit bevallalna az ember, erdemes tudatositani hogy "gyorsan, olcson & jot" nem lehet csinalni. Aztan az illeto" eldonti hogy mit akar:
- gyorsan & jot: fizessen meg vkit, kemenyen, aki megcsinalja a jo (azaz fenntarthato) rendszert; mondjuk tegnapra.
- olcson & jot: elvallalod, anyagkoltseg + (jelkepes osszeg | nehany uveg so"r | koncertbelepo" | kapcs halo epitese) feje'ben, lasd fentebb, de mondjuk csak 1-2 honapon belul. Azaz ha mondjuk magadnak osszeraknal egy hasonlo rendszert (tehat to"le fuggetlenul is eljatszanal egy ugyanilyen problemaval) akkor mondjuk klonozol egyet neki is. Pl.
- gyorsan & olcson: oke, de a rendszered nem lesz fenntarthato (azaz jo). Az lesz, mint amit irtak feljebb hogy osszeszed vmi virust, lerohad, letorolik veletlenul a c:\win32, /usr konyvtarat, barmi; es akkor oldd meg. A basic install es egy fenntarthato rendszer kozott a kulonbseg fold es e'g (szerintem oprendszertol fuggetlenul), es akkor ha gyorsan & olcson akar valamit akkor kap egy basic installt. A nehezites hogy az offtopic-emberek (a kliensed) nem tudja megkulonboztetni a basic-et a fenntarthatotol, es me'g az se eselyes hogy felfogja ha elmagyarazod neki. Ugy is mondhatjuk ezt, hogy oke, megcsinalod, de supportot azt ne to"led varjon.

hogy akarod megvédeni a vírusoktól egy magánember gépét? elveszed tőle a rendszergazdai jogot és szűröd az internetét?
a másik kérdés, meg hogy minek? elmondod neki 2mondatban, hogy ne telepítsen megbízhatatlan forrásból, ne kattintson mindenféle villogó vacakra mert úgysem kapja meg az iphonet és nem sorsolták ki az ipcímét :)) Ha ennek ellenére benyalja a vírust hát felhív és megint van melód és megint kereshetsz pénzt :)

Mondjuk a minimum, hogy nem admin jogú userrel adom neki oda a gépet, hanem egy a lehetőségekhez képest minimálisra korlátozott jogú userrel, meg egy adminnal és elmondom neki, hogy ha kiderül, hogy az admin usert másra is használta, mint fontos szoftverek telepítésére és emiatt szerzett vírust, akkor a takarításban ne számítson rám. :)

Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

Viszont a saját gépem admin jogok nélkül használom, kb. tudom, mennyire nincs szükség admin jogra a hétköznapi használathoz.
Azért ne, mert ha csinálok ilyet, azt ingyen, szívességből teszem. Viszont ingyen ne nézzenek madárnak.

Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

Az oké, de te értesz hozzá és gondolom beállítod magadnak a balfasz programokat, de egy átlag user ezt legtöbbször nem érti, nem érdekli, nem akarja megtanulni, csak használni akarja, ne magadból indulj ki. Ha rám hallgatsz ilyet nem sok userrel csinálsz, mert az őrületbe fognak kergetni a sok kérdéssel :)

hogy akarod megvédeni a vírusoktól egy magánember gépét?
akarja a franc megvedeni. ha gyorsan & jot akar, akkor fizesse meg azt aki a sajat hulyesegei (lasd virusok) miatt megvedi. ha gyosan & olcson akkor oldja meg maga'nak (i.e. nem lesz jo, tobbek kozott emiatt sem). ha olcson & jot akar, akkor majd egy honap mulva leirtja neki vki ha epp arra jar, nem fog senki stresszelni miatta.

Én hét évig csináltam ezt a lóti-futi munkát 6 asztalon nyomtam 3 óra alatt megvolt az 5-6 gép egyszerre. egységesen / 7200 pénzért a telepítés. Másféle munkák, nehézségi fokozatfüggők voltak :D ha Ki kelet vinni az extra píz, ha buzeráltak extra píz. Ha jól dolgoztál és értettél az emberekhez pl. fel nem tett kérdésekre már mondtad a "választ" akkor nagyon gyorsan le lehet tudni a magyarázást. Öregekkel volt csak gáz, ők nehezek :D Ez igen gügye rutin meló, de ha jól csinálod stabil vagy, megbízható, jó szövegű és gyors, nagyon sokat össze lehet gányolni egy hónapba bár manapság szerintem már ez se megy :( mint ahogy semmi más :(
Ne a gép értékét nézd hanem a MUNKÁD. benzin idő Ha lassan és macerásan tudod megcsinálni akkor csak pacsira mert egyébként kikergetnek a világból a hülyeségekkel a juzerek. Viszont ha kérsz készülj adnod is kell. ;) akkor légy profi

Az en modszerem gepszerelesre haveroknak a kovetkezo (amikor mar kesz vagyok vele es minden szepen mukodik):
"Mikor volt nalatok utoljara gazszerelo vagy vizvezetekszerelo vagy villanyszerelo?"
Erre valasz pl.: "Tavaly ilyenkor ki kellett hivni a gazost a vizmelegito miatt"
"Es mennyit kert kiszallasi dijkent?"
"X penzt"
"Na akkor en most annak a feleert megcsinaltam a gepeteket ugy jo lesz?"
"Igen"

Én ezekről a munkákról leszoktam. Túl sok idő megy el rá feleslegesen. Ráadásul a pihenőidőből.

Szerk.: Az autószerelőmnek szoktam gépet javítani, meg komplett gépet adni ingyen, Ő meg cserébe autót szerel nekem. És ez így van jól.

-----------
"640GB sokmindenre elég"

Ha munkát keresel, akkor kezdd az elején: írj CV-t.

Ha valakinek segíteni akarok, akkor ingyen, de általában inkább nemet mondok. Nem éri meg.

Már kidühöngtem magam ezzel kapcsolatban valamelyik topicban. Amúgy, ismerősnek (pl. a régi szomszédomnak) vagy anyáméknak ingyé csinálom. Másnak pedig SOHA többet!!! Szerencsére nem kötelez már szerződés sem, hogy a sok hülyét hallgassam.

--
openSUSE 12.2 x86_64

Ha penzt kersz erte, sokkal magasabbak lesznek az elvarasok es a szajiz is rosszabb lesz. Foleg ha utolag valami beszarik, marpedig altalaban be szokott.

Ha nem olyan sok ido, csinald meg szivessegbol, utana te is szamithatsz az o szivessegere. Mar felteve, hogy normalis emberrol van szo, nem normalis meg eleve autoskip. Ha sok ido, akkor ne erj ra.

"utana te is szamithatsz az o szivessegere."

Haverom szerelt számítógépet egy víz/gáz/villanyszerelő ismerősének ingyen, majd amikor víz/gáz/villanyszerelő kellett, felhívta az illetőt, hogy meg tudná-e csinálni. Az első kérdés az volt, hogy számlával vagy számla nélkül? Szóval azóta autoskip, de az első melót így is besz.pta.

-----------
"640GB sokmindenre elég"

Ha munkát keresel, akkor kezdd az elején: írj CV-t.

Ha nem olyan sok ido, csinald meg szivessegbol, utana te is szamithatsz az o szivessegere.

Erre azért nagy összegekkel ne fogadj... Amikor számítógépet kell csinálni, az ingyen legyen, hiszen a hülye is meg tudja csinálni (De akkor miért nem csinálja magának mindenki?). Na de ha Neked kell valami, akkor ahhoz mekkora szaktudás kell már, meg hát végül is az üzlet az üzlet...

"Tisztában vagyok vele , hogy ezért legálisan nem lehet elfogadni pénzt"

De lehet, kiváltasz egy egyéni vállalkozóit, veszel egy számlatömböt, és adózol.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Jól mondja, ez így van!
A legkisebb adózási nem a KATA, és az havi 50 ezer.
Ha 0 Ft a bevételed, akkor is 50 ezer.
Ha viszont az éves bevétel meghaladja a 6 millát, akkor ennél is többet kell adózni.

Tudom jól, én is KATÁ-s vagyok :)

És jah, tiszta buli látni, hogy évente több mint 1 milla bevételem megy el a semmire (NAV-nak) :(

OFF

"...megy el a semmire (NAV-nak) "

Ez így nem igaz, támogatod belőle a rezsiharcot, a képviselői költségtérítést meg a szociális kiadásokat, meg a nyugdíjak reálértékének fenntartását. Hát nem jobb érzés, mintha olyan hülyeségekre költenéd, mint a gyereked, a lakásod, vagy a kocsid? :thumbs_up:
Biztos neked se támadt olyan gondolatod, hogy el kéne menni a **csába...

Azért a szociális kiadások, nyugdíj témákat ne keverd már össze a politikusok zsebeinek degeszre tömésével!
Az előbbire valóban szükség van, feltéve, hogy nem vagy egy egoista, szűklátókörű alak, utóbbira meg...

Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

Pár éve még volt valami olyan lehetőség, hogy alkalmi munkákhoz lehetett igényelni adószámot+számlatömböt és a bevétel alapján kellett adózni.
Lehet, hogy ezt váltotta a KATA?

Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

A kulcsszót köszi, de (nem vitatkozni akarok) itt: http://www.adooldal.hu/hirlevel/Az-adoszamos-maganszemely/ úgy látom, nincs megkötve, hogy kizárólag szellemi tevékenységet folytathatsz (lehet, hogy csak én nem vettem észre?)

Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

Ez nem tudom milyen oldal, de hivatalosnak semmiképp sem mondható, a NAV az irányadó, meg az art.

13. Milyen tevékenységek folytathatók adószámos magánszemélyként?

Ha az adózó üzletszerűen - ellenérték fejében, nyereség- és vagyonszerzés céljából, rendszeresen - kíván termelő vagy szolgáltató tevékenységet folytatni, akkor egyéni vállalkozói igazolvány kiváltására köteles. Minden olyan tevékenység, mely nem kötött egyéni vállalkozói igazolvány kiváltásához folytatható az adóhatóságtól igényelt adószám birtokában. Vállalkozói igazolvány kiváltása nélkül gyakorolható a mezőgazdasági termelő tevékenység és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatás, de tipikusan ilyen az ingatlan bérbeadás is.
[Art. 16. § (1)-(2) bekezdése, 17. § (1) bekezdés c); egyéni vállalkozásról szóló 1990. évi V. tv. 2. § (1) bekezdése és 4. §]

De nyugodtan felhívhatod őket, nem eszik meg az embert, szépen elmondják a NAV-osok, hogy mi a helyzet.

Fogalmam sincs, milyen oldal, valami adótanácsadóé, ha igaz.

Kérdés, mi minősül szolgáltatásnak NAV-osok szerint?
Pl. ha esetenként vállalok nagytakarítást ismerősöknél az mi? Termelő tevékenységnek biztosan nem nevezhető.
Vajon az már szolgáltatás?
Vagy pl. egy számítógép szervizelése? Ha a szervizelés az, akkor ilyen alapon egy weboldal elkészítése is nevezhető szolgáltatásnak, nem?

NAV-osok készséggel tájékoztatnak róla, hogy szívesen belezavarnak még jobban az egészbe, mert elkezdik a jogi szövegeiket nyomni, én meg egy k. szót nem értek az egészből. :)
(kipróbálva, több alkalommal)

Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

Ebben van valami, bár én weboldalt írtam, amibe belefér egy már kész szoftver átadása, bekonfigurálása is, tehát nem feltétlenül keletkezik valami új, szellemi termék.
(szerviz alatt elsődlegesen szoftveres szervizelést értettem - windows telepítés/update, víruskereső beállítás, esetleg vírus irtás stb.)

ui: ismételt félreértések elkerülése végett jelezném, hogy nem veled vitatkozom, csak próbálom megvilágítani, hogy miért is tartok a jogi, adóügyi szövegek értelmezésétől.

Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

El is lehet tenni S3-ba a vállalkozást, akkor nem KATA-zol, max' karate-edzésen. (Mellesleg ha - tetszőleges okból - nem főállásban vállalkozol, feleződik az összege.) A könyvelőt - ha a körülmények lehetővé teszik a számlakibocsátási technika (és a könyvelő ;)) ilyetén megválasztását - szintén megúszod 5KHUF alatt.

(Disclaimer: a fentebb leírtakat tapasztalatból mondom, és bár maximálisan utálom azt, ami ma Magyarországon megy, ezt a vállalkozási formát jónak tartom.)

Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn

ha kollega dobja elem a gepet, megcsinalom munka mellett irodaban, ha ad erte egy uveg piat mar jol jartam.
egyebkent altalaban fokhagymafuzer, vaskaro es ezust golyokkal es tarsaival vedekezek az ilyen megkeresesek ellen es menekulok az ilyenek elol.

+1
fokhagymafűzér és egyebek mellett nekem az alábbiak is beváltak:

1) közlöm, hogy szerverekkel dolgozok. az asztali gépekhez nem értek. :) Nekem ez a duma 95%-ban bejön. Ha mégsem akkor:
2) közlöm, hogy linux rendszergazda vagyok, nem értek a windows-hoz, de linux-ot nagyon szívesen teszek a gépére. Ez 99,99%-os hatékonyságú, és még jól is jövök ki a vesztes helyzetből, hiszen én szívesen segítettem volna. :)

Egyébként ilyet nem vállalok, max. hozzám nagyon közel állóknak 1-2 tábla milkáért, mert
- nem éri meg, ha valós árat/óradíjat mondasz, akkor mekkora köcsög vagy, hogy le akarod húzni. Csak egy windowst meg néhány programot kellett feltelepíteni, nem a világmindenséget kérte... Az meg már nem látszik, hogy rámegy fél-egy napod a programoktól függően.
- utána minden sz@rral (eltűnt az ikonom az asztalról, állandóan előjön valami popup a pornó nézegetése után) Téged fognak megtalálni, és elvárják, hogy megoldd a problémájukat kvázi garanciában, ingyen és bérmentve. Hiszem Te telepítetted azt a gépet 1-2-3-5-10 éve...
- elterjed, hogy milyen jó fej vagy, és milyen olcsón megcsináltad. Aztán azon kapod magad, hogy a szabadidődben más sem csinálsz csak mások gépével szopsz.

A második lehetőséggel én is próbálkoztam, csak sajnos későn világosodtam meg. Akkor próbáltam bevetni, amikor már tényleg meguntam, hogy a nyakamra járnak. "Igen, az jó! De régebben mégis meg tudtad csinálni..." jött a válasz! :/

Szóval, mindenki aki ezt olvassa: gondolkozzatok előre, fogadjátok meg a tanácsot és tanuljatok a hibámból! :D :(

Én a szimpla "nem"-mel kezdtem, aztán úgy döntöttem, hogy hiányzik a francnak a sértődés meg a többi, mert a többség nem képes lekezelni a normális elutasítást sem. Megkaptam egy ilyen után arcba, hogy mekkora gyökér vagyok, hogy nem segítek. Pedig nekem aztán nem tartana semmiből. Ez nekem baromira nem hiányzik, így taktikát váltottam.
Máshogy egy ilyen helyzetből jól nem tudsz kijönni. Ha bevállalod, akkor szívni fogsz, ha meg konkrétan elutasítod a kérést, akkor meg te leszel a világ büdös bunkója, mert nem segítesz. Nekem egyik sem hiányzik. Van enélkül is épp elég dolgom/bajom az életben.

És úgy jár majd, mint az a vízvezeték szerelő, akit épp csak nem küldtem anyjába, mikor látatlanba mondott egy harminc-hetvenezres árat egy felső hangon is tízezres melóra. :)
Csak ugye a miénk az két ismeretlen közti ügylet volt, itt meg távoli ismerősökről van szó, ahol nem olyan jó, ha hülyének/vérszívónak/etc nézik az embert. ;)

Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

"Sajnos épp javítás alatt van a véletlenszám-generátorom, kiégett belőle a mátrixtekercs extrapolátor, de azt mondták a szervizben, hogy 3 hét múlva érkezik Amerikából egy bontott, azzal talán jó lesz. Enélkül meg sajnos nem tudok dolgozni. Sorry!" :D :D :D :D :D
--
Coding for fun. ;)

Akkor meg azon sértődik meg, hogy ilyen jó barátnak/rokonnak pénzért csinálod? Hát elmész Te a bánatos öregasszony mellett a piacon.

Szerk.: Bár egyik kollégám saját bevallása szerint így csinált. Megkérdezték, mennyivel tartoznak. Mondta, hogy tízezer. Azóta nem hívták.

-----------
"640GB sokmindenre elég"

Ha munkát keresel, akkor kezdd az elején: írj CV-t.

És az mennyivel jobb, hogy x órát szívsz vele? Mellesleg messziről meg sem tudod mondani, hogy mekkora szopórollerre szállsz fel egy ilyen igennel (általában jó nagyra). Nekem volt olyan, hogy annyira elfajult a dolog, hogy már a szomszéd utca gépeit is én csináltam, mert én ezt szeretem csinálni, értek hozzá és ingyen csinálom. Az egy dolog, hogy az emberek nem tudják kezelni az elutasítást, de az elutasítás utáni haragot sem. Megmondom kerek-perec, hogy nem vállalom, duzzog egy darabig, aztán meg mintha mise történt volna, jóban leszünk. Aki meg emiatt örökre megharagszik, akkor az amúgy is besértődött volna más dolgon.

-----------
"640GB sokmindenre elég"

Ha munkát keresel, akkor kezdd az elején: írj CV-t.

Az én "harmadik" alternatívám lényege, hogy az ilyen megkereséseket olyan három hét - két hónapos határidővel vállalom. ( sajnos vagy szerencsére, valóban ennyire le van kötve az időm. )

Senki nem mondhatja hogy büdös bunkó vagyok, nem zárkóztam el a kéréstől, de minkenki várja ki a sorát.
Telepítőcédét viszont készséggel írok, kérdésre szívesen válaszolok.

Azt tapasztaltam, hogy ezalatt sokan találnak alternatív megoldást, vagy megoldják saját maguk a problémát.

+1

Csak és kizárólag közeli hozzátartozóknak és megfelelő minőséget produkáló házi bor és pálinka (esetleg csoki,csak ez ritka, bár volt már rá példa) készítőknek vállalok ilyesmit, akkor is csak szabadidőmben, záros határidők nélkül, és egyértelmű szoftverhiba esetén. Ha hardverhiba gyanúja áll fenn, vagy nem érek rá, tudok ajánlani megbízható szervízt.

--
http://csuhai.hu

Tudom ajánlani a mérnökkamara ajánlásait:

http://mmk.hu/medi/

:-)

Aztán érdemes elgondolkodni, hogy valóban szüksége van-e az embernek mérnöki igényességgel összerakott otthoni PC-re.

Nagyon-nagyon-nagyon ritkán vállalok el ilyet, akkor ingyen mert családtag/közeli ismerős.
Mint ahogy lassú a gépen, nem indul, stb-t se.

Egyéb esetekre attól függ ki az illető a következő megoldásaim vannak:

* sajnos nem vállalok ilyet
* linuxot szívesen telepítek a gépére, windows-t nem vállalok
* 3-4 hetes határidőt mondok, hogy majd akkor tudom megcsinálni -keresni szoktak mást addigra-
* elterjesztettem az iskolai kollégák között, hogy attól hogy ez alacsony státusú munka ha engem kér meg rá valaki attól nekem még az időm mérnök óradíj, azaz 16+áfa/óra és ugye egy ilyen telepítés 3-4 óra... Na kollégák nagy része ezzel kilőve :P ...aki mégis bepróbálkozik azzal a fentiek. :)

Kb ezek a megoldásaim a dolog elkerülésére. :)

M.

Rózsár Gábor (muszashi)