Notbook akksi gondok.

Hello!

Az utóbbi napokban olyan hibával találkoztam hogy: A Windows nem jelzi ki az akkumulátor lemerülésének közeledtét. (Tehát az akkumulátor olyan 20% körül megadja magát, és a gép kikapcsol.) Eddig nem volt vele gondom mert a Windows 2-szer is adott figyelmeztetést ha az akkumulátor vészesen alacsony feszültségen volt, most viszont csak úgy elszáll, ami azért is baj mert munka közben nem nagyon érek rá / meg kedvem sincs az indikátort bámulni hogy vajon hálózatra kössem vagy még ráérek egy kicsit!

Barátok , kollégák mondták hogy ne foglalkozzak vele , engem még is érdekelni hogy nincs ennek a hibának valamiféle "gyógymódja" , vagy esetleg ha akksit cserélek akkor megoldódik a gond?

Hozzászólások

Ha akksit cserélsz, vélhetőleg megoldódik - szervizt kérdezted már?
A Windowsban meg állítsd be, hogy 25%-nál riasszon, és 22%-nál suspendeljen. ;)
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Ilyet csinált az enyém is. Normál állapotban 1-2% körül ment hibernációba. Majd elkezdett romlani a helyzet. Mindig növelnem kellett a limitet. Végül egy napon aztán 20%-os töltöttséget jelezve lekapcsolt a gép, és el sem indult többet...

--
openSUSE 12.2 x86_64

Gyógymód: új akku vásárlása. És esetleg utána olvasni, h hogyan is érdemes bánni a li-ion akkukkal, ha az új akku anyagilag érzékenyen érint. Ha nem pénz, akkor ne foglalkozz vele.

Én próbáltam utána olvasni, miután garanciális cserére szorult az enyém.
De annyiféle, javarészt falsnak tűnő infót találtam, hogy végül feladtam.
Te tudsz olyan leírást, aminek szakemberek szerint is hihetünk?

-----------------------------------------
Akit tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

Nem találtam eme kérdés kifejezésére alkalmas smiley-t.
Ellenben amikor akku kezeléssel kapcsolatos infókat kerestem, sok olyat találtam amivel a szervizes szerint tönkretenném.
A gyártók meg általában nem mondanak semmit. :(

-----------------------------------------
Akit tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

És eljutottál odáig, hogy rákattints a FAQ-ra?
Mert lehet, hogy csak az adblock-noscript duó miatt, de én semmi FAQ-ra emlékeztetőt nem láttam a kattintás után. :(

-----------------------------------------
Akit tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

Pedig ott van az a lap aljan. De kiemelem ezt a gyonyoruseget: (a 3 db l. a fullly-ban kulon szep)

Q: Is battery life shorter, if the battery is charged before discharging fullly?

A: Battery life calculations are based on full charge and discharge cycles. Lithium-ion battery life is 1,000 cycles. Do not worry whether the battery is charged in one cycle, or not, when the laptop is connected to mains power. Only one full charge and discharge cycle counts as one cycle in battery life calculations.

Jav: itt a vegso link: http://www.whitenergy.com/faqs/productFaq/156/

Itt valami változott az utolsó látogatásom óta.
Ugyanis amikor reklamáltam, akkor a FAQ helyett egy új oldal jött be, valami flash animációkkal, reklámokkal.
Nyoma sem volt FAQ-nak. (update: egyszerűen a címlapra dobott, ha a FAQ-ra kattintottam)
Sajnos nem mentettem el, így nem tudom megmutatni.

-----------------------------------------
Akit tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

Én is úgy tudtam, hogy a lítiumos akksi esetében bátran használd mindig töltőről, ha teheted, és használd akksiról, ha nincs a közelben áramforrás.
Kb. fél évente szoktam az akksit hagyni kisülni, majd visszatöltöm.
Ami érdekes, a netbookom. Ritkán használjuk (heti max 1-2 alkalommal), és ha 4-5 napnál tovább áll, minden esetben az állásában kisüti magát, de ha feltöltjük, akkor rendesen megy akkuról, ameddig bírja szusszal, és 1-2%-nál adja fel. Hem tudom, ezt szándékosan így tervezték-e, de már 3 éve ilyen, mióta megvettem.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Én mindig töltőről használtam a gépet, csak akkor ment akkuról, mikor máshol kellett használnom. Hálózatról működés közben is merült az akku 1-2%-ot naponta. majd 95%-nál visszatöltötte (ezt lejjebb akartam venni, de nem találtam opciót rá a biosban). Mindennap volt használva, szinte egész nap. Így működött majd 4 évet.

--
openSUSE 12.2 x86_64

Nem lehet, hogy kiment az egyik cella? Amennyiben 6 cellás, akkor 100/6 ≈ 17%, tehát nagyjából ekkora töltöttségnél fog elfogyni a nafta.
Lítiumos akksit javítani házilag nem lehet, trükkök nincsenek. Ha elhasználódótt, akkor ennyi.

Amúgy lítiumos akku tippek:
- A hosszútávú élettartam akkor lesz a legjobb, ha 50% töltöttség körül van hidegen.
- Nem szeretik az akksik, ha 0% vagy 100%-on vannak sokáig.
- A meleget nem szeretik.
- A nagy áramfelvételt nem szeretik.
- Néha (napi használat esetén kb havonta) érdemes újrakalibrálni az akkut, azaz teljesen lemeríteni, amíg csak bírja, azután teljesen feltölteni.
- Az akksik (pontosabban a vezérlőjük) méri a TELJES töltések ciklusát. Általában olyan 1000 teljes ciklust tudnak, azaz ez után már jelentősen csökken a kapacitásuk: ha jól emlékszem, akkor ezután már csak kb 40% körüli kapacitással lehet számolni.
- Kicsi rátöltés nem számít teljes ciklusnak.
- Lítiumos akksinak nincs "memória effektus"-uk, nyugodtan rá lehet dugni őket töltőre bármikor.

Ezt a tévhitet sokszor hallottam, ezért leírom: lítiumos akksit nem kell "formázni", ez hülyeség, a gyárban történik. Ahogy használódik az akksi, a töltővezérlő elektronikát kell néha újra megtanítani az akku határaira. Ez a kalibráció.

A fent említettek mellesleg ugyanúgy igazak a mobiltelefonok akkumlátoraira is.

Saját tapasztalatok:
Van egy 2,5 éves laptopom, amiben kb fél év után cellahibás lett a 6 cellás akksi. Én is hasonlóan jártam: 25% töltöttség alatt egyszer csak hirtelen kikapcsolta a cucc, jobb esetben még volt ideje leállni. Garanciában kicserélték. Sokat olvasgattam ezekről az akksikról, úgyhogy onnantól kezdve így állítottam be a laptopot: 40%-70% között legyen a töltöttség (40% alatt kezdi el tölteni, 70%-nál feljebb nem tölti). 2 évesen az akku kapacitása 100%. Ha tudom, hogy több kakaó kell, akkor felengedem 100%-ra, ha teljesen lemerül, nem hagyom úgy, hanem feltöltöm (max 70%).
A céges laptopban pontosan ugyanilyen akkumlátor van, ott nem foglalkoztam ezzel, mindig 100%-on hagytam, kevesebb, mint egy év után 15%-ot vesztett a kapacitásából.

Szintén céges gép. Összesen ha háromszor használtam aksiról, mindig hálózatról használom úgy három éve.
Kb. egy hete kellett úgy két órát használnom aksiról és nagyon meglepett, hogy csak kb. 40%-ig merült le ez alatt az idő alatt. Szóval részemről ezek után nem fogok ezzel foglalkozni.