W8 migrálása HDD- ről SSD-re

Új laptop w8 rendszer hdd átrakva az ODD helyére és SSD- vel upgradelve. A BIOS látja őket, de az új pozícióban lévő hdd- ről nem akar bootolni.
- Hogyan lehet bootolásra bírni?
- Hogyan lehet az SSD- re átköltöztetni?
- Hogyan lehet hivatalosan pótolni az új, telepített w8- at?

Nem szeretnék újra szerelni, mentés még nincs, szűz a gép. Köszi a segítséget és az ötleteket.
--
üdv : virtualm
Lenovo Z500, 16GB RAM, Samsung 840 SSD, w8- 1TB SATA hdd

Hozzászólások

Kimented a Restore DVD-ket (vagy 3 kell ha jól emlékszem, keress rá a Lenovo restore dvd szavakra a google-on). Restore-olsz az SSD-re. Ha így nem megy, akkor klónolod a régi lemezt. Ha így sem, akkor letöltöd a Win8 kitet és újratelepíted.

Ha kiveszed az ssd-t, akkor sem bootol? Csak az odd helyén lévő hdd-ről?

Szerintem uj install a legtisztább ha a license engedi.

Szia,
Nem bootolás mire értendő? BIOS dobja ki, hogy nem talál bootolható eszközt, vagy a Win8 sír, hogy valami nem tetszik neki?
Illetve, nem maradt el a bootsorrend átállítása esetleg? (én már jártam így, + fél óra szenvedést szültem vele magamnak :) )
Üdv,
LuiseX

- Hogyan lehet hivatalosan pótolni az új, telepített w8- at?

Letöltöd és feltelepíted, a gép bios-ába van a hivatalos kód autómatikusan érvényesíti magát.

A hülye ember magát szivatja, így jártam én is.
A BIOS két db médiát látott, látta az újonnan beépített SSD-t és látott még egy drive- ot, amire én azt hittem, hogy az eredeti HDD. Nem az volt, hanem az eredeti ODD. Az eredeti hdd, a dobozkában volt amire azt hittem, hogy a kiszerelt odd. Mea culpa.

Az odd helyére kértem a beépítő kerettel a régi, eredeti hdd-t, de félre értés volt, majd innen folytatom a dolgot. Mindenkinek köszönöm a segítséget.
--
üdv: virtualm

Az eddigi próbálkozások nem vezettek eredményre. ( természetesen mindegyiknek más és más nyűgje volt ) A féléves kínlódást nem tudom már leírni.

Kicsit pontosítok is: az eredeti SATA hdd amin a gyári win8 van, el lett távolítva, mert az volt az utolsó hiba üzenet, hogy van már egy win8 a gépen ezért nem települ. Az ODD keretbe épített Samsung 840 SSD- t látja a bios, de ez nem boot media üzenettel a w8 telepítés elhal.

Újra nekifutnék egy "szűz" win8 telepítésnek, külső DVD- ről de nem jelenik meg a boot listában. Ugyan hozzáfordul a bios olvasgatja, de hiányolja a device mediat.

Absolute tanácstalan, ötlettelen vagyok, hogy miként lesz az SSD-n win8.
--
üdv: virtualm

Ha jól értem, az a problémád, hogy a külsőleg csatlakoztatott DVD olvasóról nem szeret bootolni a BIOS. Ellenben pen driveról nagyon nagy valószínűséggel fog tudni, ezt már 6-7 évvel ezelőtti gépek is tudták gond nélkül. Személy szerint nem találkoztam még olyannal, ami nem tudott volna Windows telepítőt pen driveról bootolni. Amire érdemes figyelni, hogy az USB 2.0 porton érdemes próbálkozni.

Nem, nem jól érted.
Az eredeti problémám az, hogy az eddig leírt ajánlott módokon nem tudtam a win8 rendszert az SSD- re (át) varázsolni, újat sem tudtam telepíteni. Ha benn volt az eredeti hdd azért, ha nem volt ben azért. Az USB boot ugyan nincs a boot opciók között, de mégis olvassa a külső DVD meghajtót, csak a település elhal.
--
üdv: virtualm

Én próbálok segíteni, de mintha direkt ellenem dolgoznál. Olvastam mi az eredeti problémád, de nem is közvetlenül arra reagáltam, hanem erre a kommentedre: http://hup.hu/node/124215#comment-1704052

Hadd idézzelek: "..., külső DVD- ről de nem jelenik meg a boot listában. Ugyan hozzáfordul a bios olvasgatja, de hiányolja a device mediat."

Ez egyértelműen azt jelenti, hogy nem megy a bootolás DVD-ről. Most jó lenne eldöntened, hogy akkor mégis mi van.

Továbbra is azt javaslom, hogy hozz létre egy USB pen drive Windows 8 telepítőt, és próbáld meg arról bootolni a rendszert: http://www.microsoftstore.com/store/msusa/html/pbPage.Help_Win7_usbdvd_… (igen, ez Win7-re vonatkozik, de hasonló módon lehet Win8 -hoz is csinálni.)

ok- ok, veszek egy pendrivot és próbálom.
Az eredeti hdd visszarakása után már nem hiányolja a boot médiát, de mivel lát már egy win8- at a gépen nem hajlandó telepíteni csak javítani vagy updatelni, tehát nem az USB boot a probléma, csak fura, hogy nincs a boot eszközök sorában.
--
üdv: virtualm

Win8-al meg nem probaltam, de az osszes korabbival igen.

-nullazd ki az ures helyet (sdelete jo erre)
-csokkentsd le a particiok osszmeretet, hogy majd raferjenek az SSDre (es a HDD elejen legyenek)
-dd if=hdd of=ssd ... (nem baj, ha az ssd kisebb mint a hdd az elozo pont miatt)
-tedd a HDD helyere az SSD-t
-miutan a Windows bebootolt noveld meg a particiokat akkorara, hogy az osszes helyet ki tudd hasznalni

--
http://blog.htmm.hu/

Lehet hogy nekem maradt ki valami részlet, de úgy egyébként miért nem használod a samsung migration toolját ami a support cd-n van?

--
relé

Újra nekifutottam mindennek, a kályhától kezdtem, win8 update, upgrade 8.1- re. Az eredeti hdd- ről jól működik minden. A Samsung Migration tols- al megcsináltam a migrációt, látszólagjól, de nem bootol a migrált rendszer, pedig a korábban az SSD- re telepített Win8 Prewiev az jól bootolt róla és bitang gyorsan futott.

Én ezzel csináltam:
http://www.partition-tool.com/

Kiválasztod azt a partíciót amit másolni akarsz, majd nyomsz egy copy-t.
Autómatikusan leméretezi.
(Amit a win létrehoz magának külön partíciót azt is copy-zd.)

Ha máshogy csináltad és csak annyi a baj,hogy nem bootol, akkor egy live linux, gparted, kiválasztod a partíciót majd nyomsz egy jobb gombot, mange flags és boot, majd ok.

A "kézi" partícionálással csak egy baj van, hogy nem tudom a win8 szükséges partícióit okosan átgyúrni, ugyanis 7 db van a gyári 1TB- os hdd- n és ebből kellene átköltözni a 250GB- os SSD- re. Az ész nélküli clonozás, tükrözés, copizás nem megoldható. A Samsung Migráció az átviszi a cuccot de nem fut az új helyen. A hdd- ről jól futó gépemen, közel sem úgy néznek ki a partíciók mint amit a win8- ról publikáltak:http://technet.microsoft.com/hu-hu/library/hh824839.aspx#RecommendedPar…
--
üdv: virtualm

Csak úgy megjegyzem, én is kis megszakításokkal 3 hónapja szívok egy Win 8-as "factory" rendszerrel. Amikor telepítő készlet után "hajtottam", - a márkaszerviz a megoldás, - mondja a gyártó.

Ez is a fejlődés része. Olyan (problémás) tudásanyagra és eszközökre-szoftverekre van szükség egy normál körülmények között "tökegyszerű" Windows telepítéshez, migráláshoz, illetve helyreállításhoz, hogy azt csak a gyártó, vagy a gyártó márkaszervize tudja hovatovább elvégezni. Szép új világ. TPM alapú védelmek + kriptográfia + új partició típusok (GPT, stb.) Ezzel szemben állnak a régi és alkalmatlan szoftveres eszközök, elavult tapasztalatok, rossz "beidegződések". (És én nem vagyok túl okos azt hiszem. Ezért, így visszatekintve, jóval "olcsóbb" lett volna egy új Windows 8.1 csomag, "tiszta" telepítéssel - de, gyártói oldalon valószínűleg ez is cél.)

De örüljünk, mert ezekkel szemben viszont egyre egyszerűbbnek tűnik bármilyen Linux, BSD disztribució telepítése, frissítése, migrálása és konfigurálása... :-)

Ez így igaz amint leírtad.
Ha féléve vettem volna egy új licenset már régen örülhetnék, de most már "csak azért is" sportot csináltam belőle. A mai napon a Microsoft support telefonon, majd utánna levélben is megerősítette, segített volna (egy új dobozos vásárlással) de az OEM termék miatt, inkább a gyártó felé irányított mert az Ő kötelességük a támogatás. Több mint 30 éve (1981 óta) ügyfelük vagyok és egy sor fostalicskát megvettem az nem téma. Amúgy kedvesek, de tényleg és szeretnek minket az utolsó fillérünkig.
--
üdv: virtualm

Ismét, többedjére nekifutva:
Az eredeti C:\ hdd meghajtóra telepített OEM win8 rendszer csak az összes "felesleges" fájl törlése után, vagyis a rendszer méretének minimalizálása után volt hajlandó úgy átköltözni, hogy bootolni is tudjon az SSD- ről.
A manővert a Samsung saját, Migration szoftvere művelte.

Az új helyre költözött ( SSD ) meghajtó betűjele E:\ lett. Ezt megváltoztatni, illetve felcserélni a C:\ meghajatóéval nem sikerült ugyanis a regedit beállítás kezelőben kismillíó helyen a C:\ hivatkozás maradt. Ennek következtében nagyon sok rendszer program el sem indul, vagy csak 1 percnyi path kurblizás után ha megtalálja végre a C:\ meghajtón.

Szóval a műtét sikerült, de a beteg belehalt.
Az asztalon lévő parancs ikonokat még csak- csak át lehetne szerkeszteni, de a millió belső hivatkozás mind a c:\ meghajtóra mutat. Ha lehetne a regedit- el keres- csere funkcióval megváltoztatni az összes c:\ hivatkozást E:\ - re akkor talán használható lenne, de így nem ajánlom senkinek. Ez a rendszer csak látszólag hordozható, migrálható.

Ha valakinek van valami ötlete még azt megköszönném.

--
üdv: virtualm

Lenovo support-al elbeszélgettél már? Recovery lemezed van vagy nincs? Onnan kéne újrapakolni a rendszert nem klónozással kínlódni. Eleve sz*r hozzáállás a gyártóktól hogy nem küldenek gyárilag recovery USB stick-et, de ezt sajnos nem a Win8 megjelenésével találták ki.

Ha az email beszélgetésnek számít akkor igen, de két levelet válaszra sem méltattak. Az email cím megszerzése is "művészet" volt. A magyarországi helyzetről, garanciáról ne is beszéljünk.

Igen van mentésem, de az a hdd- re akar visszagyógyulni, de én meg az ssd- re akartam költözni ( migrálni )
--
üdv: virtualm

Persze, hogy szervizelnek, de nem garanciában hanem fizetősen. Romániai callcenter- lengyelországi szervíz. A NOVO-recovery gomb hibája miatt bevittem a weben garanciálisnak mondott bpi szervízbe, ott derültek ki a dolgok. Majd hetekkel később mikor újra szét kellett szedni akkor derült ki, hogy 5 db 2,6x6- os csavart nem raktak vissza, ami azért gáz, mert az tartja össze az alvázzal a gazdagon szerelt alaplapot.

A legkisebb szopással egy új licens vásárlás lett volna ( 9 hónapja )
Úgy látom, hogy a vége felé járok az útvesztőben, majd leírom, összegzem a megoldást.
--
üdv: virtualm