Fujitsu Siemens Esprimo 5555 töltő csatlakozó javítása

Sziasztok!

Adott egy a címben megjelölt gép, aminek az a baja, hogy a töltő csatlakozója hol érintezik, hol nem. Szétszedtem, és azt láttam, hogy a csatlakozó nyomás hatására (gyakorlatilag a töltő bedugása) kb. negyed mm-el elmozdul hátrafelé, amit a csatlakozó rögzítéséért is felelő, szemmel csak a színe miatt felfedezhető (értsd, olyan kevés anyagot használtak hozzá, hogy nem látszik) forrasztás megunt. A rossz kontakt miatt pedig a láb és a láb körül a panel megégett.
Az égés nyomait finoman eltakarítottam, a lábat reszelővel megtisztítottam, de mikor megpróbáltam újra megforrasztani azon a szintén kevesebb mint egy mm helyen, ami rendelkezésre áll, sűrű anyázások közben arra kellett rájönnöm, hogy aforrasztóón, amit használok, egyszerűen nem köt hozzá. Kínomban végül már gyantával forrasztottam meg, ami működött, de az összerakás után kb. egy napot bírt ki, és ismét elengedett.

Valakinek valami tipp, hogy a sűrű anyázásokon kívül mégis mit lehetne csinálni ezzel a gagyi hulladékkupaccal? Nyilván egy alaplapcserét már messze nem ér meg...

Hozzászólások

Levágod a tápkábelről a csatlakozót, valamint a belső csatiról is leszeded a drótokat, aztán a remélhetőleg rézdróthoz forrasztod hozzá a kábelt.
Én 3-4 éve csináltam hasonlót egy HP gépen, azon bevált, mert nem közvetlen az alaplapon volt a táp csatija, ha nem volt köztük még 5-6 cm kábel.

Akkor keresel felcm odebb levo kontaktot es bekabelezed :)

Igy olvasva ez a forrasztas (marmint amit sikerult csinalnod) hidegforrasztasnak tunik. Milyen pakaval probalkoztal? Az alaplapi nyak "nagy" felulete (nem az amit latsz, lehet ez belso reteg is) elvitte a hot, emiatt nem is folyt meg a forrasztoon a nyakon. (Igy "nem is kotott hozza", annak is meg kellett volna olvadnia.) Lehet persze a forrasztoon is ludas (RoHS, szeretjuk... :) ), de en inkabb a kis hotartaleku pakara ill. pakahegyre tippelnek. De ez csak tipp, mint irtam.

Kis gagyi 30W-os pákám van. Az alaplapon sikerült a dolog, a csatlakozó lábát nem fogja meg. Persze nem is mertem túl sokáig melegíteni, mert a végén még nagyobb kárt csinálok a gépben, mint már amúgy is volt. Nincs tapasztalatom, na...
Az ón valami somogyi electronic által forgalmazott rettenet, de az ólmot azért nem hagyták ki belőle, és az esetek nagy többségében jól is működik.

Hm... Az is lehet, hogy a gyari csatlakozoban valami vacak otvozetu femet hasznaltak, azert nem sikerult a forrasztas. Bar ez teged nem vigasztal... A pakahoz csak annyit, hogy a Weller minimum 80(!) W-os pakat javasol az olommentes forrasztashoz, tehat az a 30W meglehetosen karcsu. Plane abban az esetben, ha a forrasztando felulet "nagy", elviszi a hot. Persze a forrasztopaka hegyenek a kialakitasa is fontos, meg hozza a hofok is. Szoval eleg sok tenyezotol fugg az, hogy jo lesz-e az a forrasztas, vagy sem.

Szerk: Meg annyit, hogy az olmos ill. olmozatlan forraszanyagot sem szerencses keverni, a kesobbiekben az is okozhat problemat.