GSM modul vs. mozgásérzékelő

Össze kéne reszelnem egy WiLARM-ONE GSM modult valami megbízható mozgásérzékelővel. A cucc dokumentációja szerint a 2 darab bemenet alapesetben NC (normal close) rövidzárat vár, ami rövidzárat (az én értelmezésem szerint) riasztáshoz meg kell szakítani. A bement invertálása funkcióval ez megfordítható (gondolom, hogy alapesetben NC helyett, NO-t (normal open) várjon). Az egyik bemenetre kellene ráhegesztenem egy mozgásérzékelőt, a másikra meg valószínűleg egy nyitásérzékelő kerül majd.
Az egyetlen dolog amit hiányolok a dokumentumból, az egy HW kompatibilitási lista, azaz jó lenne, ha fel lenne sorolva mondjuk néhány ismertebb mozgásérzékelő, ami tuti 100%-ban működik a cuccal hibátlanul. Így most nekiállhatok kísérletezni, hogy mit is kellene hozzá venni. Feltételezem, hogy bármilyen szabvány mozgásérzékelő megfelel erre a célra, de ebben nem vagyok biztos.

Valaki, aki jobban otthon van elektronikában v. riasztószerelésben?

Hozzászólások

Kb. az összes (riasztóhoz való) mozgásérzékelő rendelkezik NC kontaktussal. Működni fog, ha egy ilyet sorba kötsz a GSM modul NC bemenetével és egy 2.2kohm-os lezáró ellenállással. Ezen kívül 12V-ot kell adnod a mozgásérzékelőnek.

A riasztó modul feszültséget ad ki az NC kimenetre és figyeli a mozgásérzékelő NC kontaktusán keresztül záródó körben folyó áram erősségét. Az áram változására riaszt. Ellenállás nélkül bárhol rövidre zárva a vezetéket a korábbi értékkel megegyező áram fog folyni a körben, akkor is, ha a mozgásérzékelő kontaktusai kinyitnak. Így könnyen hatástalanítható lenne a riasztó. Ezért szoktak a vezeték végén, közvetlenül a mozgásérzékelő bekötési pontjánál egy ellenállás elhelyezni. Ilyenkor a normál állapot és a rövidzár eltérő áramértéket jelent, így a szabotázs érzékelhető.


                                     +----------+      NC
+ o----------------------------------+     R    +------|/|----+
                                     +----------+             |
U=                                                            |
                                                              |
- o-----------------------------------------------------------+                   

Ha a függőleges ágba rajzoltam volna, akkor lezáró lenne? :-)

A modul felől nézve zárt kontaktus mellett ez az egyetlen ellenállás a körben. Előtét, vagy lezáró? Angolul EOL-nek (End Of Line) jelölik. Alapállapotban nyitott érintkező esetén az érzékelővel párhuzamosan kell bekötni. Ha mind a négy lehetséges állapotot (rövidrezárt, szakadt, normál és aktivált) akkor két ellenállást kell alkalmaznod (DEOL).

Bővebben: http://www.structuredhomewiring.com/TamperProofWiring.aspx

A riasztókhoz való mozgásérzékelők szinte mindig relés kimenettel rendelkeznek.
Legtöbbször csak NC (alapesetben zárt, ha nem érzékel mozgást, és van tápfeszültség az eszközön) kontaktust tudnak adni, neked mindenképp ezt kell használni.
Van olyam mozgásérzékelő, amelyik tud esetleg NO kimenetet is, vagy esetleg tud egyből lezáró ellenállást is (jumperekkel beállítható), ezeknél is mindenképp a sima NC-t használd.
Lezáró ellenállás (ahogy előttem írták, pl. 2,2 kOhm) NEM kell ebben az esetben.
A lezáró ellenállás kötési típusát, értékét a központ (jelen esetben a wilarm GSM) határozza meg.
De ahogy nézem a fenti GSM modult, nem tud ellenállás lezárásos bemenetet.

A mozgásérzékelőt inkább az alapján válaszd, hogy milyen környewzetbe kell.
PL ami csak egyszerű "PIR" (dual), az nem igazán való olyan környezetbe, ahol esetleg légkondi, vagy huzat, esetleg kisállat, pl macska, kutya lehetséges, miközben a rendszer élesítve van.
Ugyanis a sima PIR érzékelő csak a (kb) testek által kisugárzott hő változását képes detektálni, és ebbe a fent említett környezeti tényezők jelentős mértékben bezavarnak.

Szal ha pl légkondi lesz, akkor inkább a kombinált típusokat keresd, ami pl mikrohullámmal is figyel.

Illetve van olyan, hogy mekkora szögben, milyen távolságban képes érzékelni.

Az olcsóbb sima PIR -ek közül egyik elterjedt olcsó típus a paradox pro+476 pl. vagy a másik oldalon a dsc lc100. ezek 2khuf kategória.

Ha jobbat szeretnél, akkor a másik lehetőség pl. a Rokonet iWISE DT 15m ANTIMASK ez kb 15khuf, jófajta. esetleg egy Bosch BLD1-PF1, ez picit olcsóbb, kb 10khuf.

De rengeteg van a piacon.

Légkondi nem lesz, egy kb. 4x4-es teljesen sötét helyiséget kell figyelni. Huzat, kisállat nincs, a működési hőmérséklet tartomány pedig kb. +5 - +40 C-ig terjed. A Paradox vonalat néztem én is.

Szóval akkor nem kell ellenállás, csak egy az egyben rákötöm pl. a PARADOX Pro 476 Light-ot (vagy hasonlót) a bemenetre, ami NC-re van konfigurálva?

--
trey @ gépház

Jó, hogy írod a 4x4 méretet.
Azt kifelejtettem, hogy a paradox pro+476 nem igazán lát maga alá (nincs ezzel egyedül)

Tehát ha pl egy 4x4 helységbe felteszed, kb 2,1 m magasságbam, akkor a közelben, kb csak 1,5 m magasság felett lát.

Érdemes megnézni a dokujában a karakterisztikát.

Ebben az esetben inkább egy olcsóbb fajta bosch pl. Bosch BLP1-P (kb 4khuf)
(pl itt, amennyiben bp: http://delton.hu/adatlap.php?c=108453)
ellenállat nem kell, csak NC, és a GSM bemenet is NC -n legyen.

Szerintem meg nem.

hint: NC NO EOL DEOL

(szerk) na bocs végigolvastam a rajzos leírást, majdnem korrekt.

Amennyiben egy riasztó, vagy GSM leírásában nem jelöli a fenti opciókat (EOL, DEOL), akkor nem tudja és kész. :)
Nincs felkészítve rá,, hogy áramot figyeljen, akáád ADC -vel, akár komparátorral.
(a fent említett GSM pont ilyen, nézd meg, milyen pici a panel, simán csak egy igen/nem (NO/NC) jellegű szerintem a bemenet.

uui. korrekt szabozázs (egy bemenettel) csak DEOL lehet

http://elektrotanya.com/files/forum/2010/12/K%C3%A9perny%C5%91k%C3%A9p-…

Végül is nekem nem kell kábelszabotázs elleni védelem, mert a helyiségnek egy bejárata van és ha eljutnak 4 métert az ajtótól a mozgásérzékelőig és a GSM panelig úgy, hogy az nem jelez, akkor megette a fene az egészet :) Én úgy számítom, hogy már az ajtó nyitását is érzékelni fogja a mozgásdetektor. Ha nem, akkor a másik bemenetre teszek egy mágneses nyitásérzékelőt.

--
trey @ gépház

Nyitaserzekelo filleres dolog.

A szabotazs elleni vedelem meg nem azert kell, hogy akkor vedje a rendszert, amikor eles. Altalaban a normalisabb riasztokozpontok a szabotazst akkor is figyelik, amikor epp inaktiv a renszer. Emiatt a bunozok nappal (amikor mozgas van, es lehetnek arrafele) sem tudjak szetvagdosni, hogy aztan este visszamenjenek a mukodeskeptelen riaszto teruletere.

Persze ha serverszoba (gondolom teged elsosorban az erint), akkor nappal is elegge korlatozott, hogy ki mehet a kozelebe, es ki nem.

--
R2D2 a filmtörténet legmocskosabb szájú karaktere.
Minden szavát kisípolták.

Igazad van! Idézet: "A bemenetek Normal Close(NC) rövidzárat várnak, majd riasztáskor meg kell szakítani a rövidzárat."

Ez viszont egy kapitális hiba, mert egy darab dróttal hatástalanítható. Ezt használva a vezetékezést úgy kell kiépíteni, hogy sehol ne legyen hozzáférhető!

Én egy ilyen 4 bemeneteset használok, úgy tudom szintén az általad említett cég gyártja.
http://www.riasztobolt.hu/934.gmax-gsm-modul.reszletes.html
Vettem hozzá +1 kimeneti relé panelt, így plusz ficsőrőket is meg lehet tenni, pl. sms-sel hétvégi ház boyler bekapcs.
Bő 1 éve üzemel egy ilyen a rokonom hobbiján, semmi panasz nincs rá.
Legutóbb ezzel a +1 kimeneti relével megoldottuk azt, hogy a kültéri szirána service bementét a relével vezéreljük. A programban pedig beállítottuk, hogy telefon híváskor (amire egyébként élesedik/hatástalanodik) a második relé pár másodpercre kapcsolja földre a service bemenetet. A kültéri sziréna ezt egy nagyon rövid "vakkantással" jelzi. Nevezzük csippanásnak a maga módján:)
Így tudjuk, hogy befutott a hívás, a panel feldolgozta a kérést. Hasznos, mert volt, hogy a tel.szolgáltató idő előtt bontott, a hívás azért befutott, így nem kellett kisakkozni, hogy na most éles/nem éles.

Ellenállások nélkül kell bekötni, nálunk a 4 körön összesen 4 infra és 3 nyitásérzékelő van vegyesen.
Az egyik legolcsóbb, DSC LC-100PI infrák vannak, még kültéren is az eresz alatt 0 téves jelzéssel (!). Ezen én is csodálkoztam, de teljesen jól üzemelnek 1 éve. Állva a nyári meleget, idei téli hideget.

Szóval jó cucc ez a GSM panel, frissíthető fw, elérhető tartozékok, stb.

Azért idő is kell a kifejlesztéshez, teszteléshez és az is pénz! Én már építettem ilyesmit (felhasználva a saját fejlesztői panelomat ill. egy régi mobiltelefont) és nem azért mert olcsóbb, ha én csinálom, hanem a kihívás miatt.
szerk.: Egyébként elültetted a bogarat a fülembe. Hol lehet 5-6000 Ft-ért GSM modult venni? Kellene egy. :)

"Hasznos, mert volt, hogy a tel.szolgáltató idő előtt bontott, a hívás azért befutott, így nem kellett kisakkozni, hogy na most éles/nem éles."

Ezt hogy érted? Melyik szolgáltató volt?

Több helyen is üzemel élesben (mozgásérzékelő nélkül, ezért indítottam ezt a témát), de ezek megadott számról behívással központ üzemmódban 1 kicsengés, majd bontás = disarmed, 3 kicsengés, majd bontás = armed.

Illetve lehet státusz SMS-t is kérni, amiben leírja, hogy éppen milyen állapotban van.

--
trey @ gépház

Igen, ez is ilyen, de néha a kicsengés olyan rövidre sikerült (Telenor szétbontott), hogy nem tudtuk megállapítani, hogy mi van.
(Mostanában ugye van némi gond a hálózatával.)
Általában befut a jelzés, de sosem lehet tudni, nincs kontroll led amiből lehetne puskázni és mivel kültéri védelem is van, akkor vesszük észre, ha már fütyül :)
Szóval a másodlagos relével történő hang/fényjelzéssel tudja a felhasználó, hogy a hívás befutott-e vagy sem.
Tény, hogy 1 év alatt 2-3 ilyen alkalom volt össz-vissz, de akkor is nagyobb biztonságot jelent szerintem, hogy nem a kicsengések számát kell figyelni, hanem visszacsippan a riasztó.

És ugye ez a service csak egy pici ideig marad a földön?
Ugyanis:
Gondolom PS128 szirénáról van szó, ebben az esetben a service bemenet arra való, hogy bénítsuk a sziréna működését (mindennemű szabotázsvédelmet beleértve), és ezt jelzi csippantással.
Amennyiben tartósan földön marad, addig a sziréna nem jelez.

miért pont wilarm? nem egészen ilyen célra való