VTech Creativision

Mostani szösszenetem egy különleges állatfajba tartozó gép. VTech Creativision névre hallgat, és édes testvére a már publikált Seltron Color Computer 200-as gépemnek. (Amiről tudni kell, hogy eredetileg V-Tech Laser 200 névre hallgat, de a licenc értékesítése után kapta ezt a nevet.) Mellesleg a VTech cég ma is létezik, egyike a kevés túlélőknek.

Mai (de lehet, hogy már akkor is használt) marketing szlogennel élve kettő az egyben szerkezet, ugyanis videojáték és már alapkiépítésben is erősen számítógép jelleget mutat. Minek köszönhető ez? Annak, hogy a kontroller (ami mellesleg az egyike a leghasználhatatlanabb kontrollereknek) tartalmaz egy fólia membrános, 48 darabból álló QWERTY billentyűzetet.

Természetesen számítógépként igen nehézkes lehetett használni, hiszen borzasztó hozzáférhetetlen, nem ergonómikus ez a billentyűzet, de a hozzá kapható kiegísztők segítségével majdhogynem komplett számítógépet lehetett belőle varázsolni.

Kis gépünk 1981-ben jelent meg a piacon, és bár alapvetően videojátékgép, de a cég nem titkolt szándéka szerint akár teljes funkcionalitású otthoni számítógépként is lehetett használni. Az APF Imagination Machine, valamint a VideoBrain Family Computer által kitaposott utat követte. Kisebb mértékben hasonlított rá a Mattel gyártmányú Intellivision és a Coleco Adam számítógép.

Konkurensek: APF Imagination Machine - VideoBrain Family Computer - Mattel Intellivision - Coleco Adam

A Creativisiont több európai országban, Dél-Afrikában, Japánban, valamint Ausztráliában forgalmazták. Hasonlóan a számítógépeihez, a VTech ennek a gépnek a licenceit is eladta, így jelent meg FunVision Computer Video Games System, Hanimex Rameses, Dick Smith Wizzard, Dick Smith VZ 2000, Zanussi CreatiVision, Bente CreatiVision, Salora Laser 2001, Telefunken CreatiVision Personal Computing System néven, valamint saját márkanév alatt VTech Laser 2001 Home Computer, VZ-2000 néven. Ez utóbbiak már egészen számítógépszerűen néztek ki.


Vtech Laser 2001

Az eredeti és klóngépeket PAL rendszerre készítették, kivéve a Japánban Cheryco néven megjelent modelleket, melyen NTSC normájúak voltak. Ebből következően ezek ma igen keresettek a gyűjtők körében.

A CreatiVision konzol egy 8-bites Rockwell 6502 CPU-val büszkélkedhetett, ami 2 MHz-en ketyegett. Memóriája 1 KB, valamint 16 KB a videó RAM. Grafikus felbontása meglehetősen jó 256 × 192 pixel, 16 színben, 32 megjeleníthető sprite-tal. A Texas Instruments SND76489 chipnek köszönhetően 4 csatornás, (3 tonal, 1 zaj) 3 oktávos hanggal rendelkezett.

A már említett kiegészítők segítségével akár teljes értékű géppé lehetett bővíteni, lássuk melyek ezek: kazettás magnó, külső gumi billentyűzet, floppy meghajtó, párhuzamos I/O interfész, modem (bár ez valószínűleg nem jelent meg), Centronics nyomtató és egy memóriabővítő a Basic cartridge használatához.

Gyártását és forgalmazását 1985/86 környékén szüntették meg.


Creativision teljes felszereléssel

Sajnos az én gépem még nem tesztelt, köszönhetően a hiányzó tápegységnek, ami ráadásul AC 9V-ot (1A áramerősséggel!), és AC 16V-ot ad le. Mindezek mellé, szétbontáskor még egy kóbor kondenzátort is találtam benne, melynek a helyét még nem sikerült azonosítanom (akárhogy is bambultam bele a lapba, nem sikerült rájönnöm).

Így most egy pár játékot az internet segítségével mutatnék be, egynémelyik egész jó! (Ja, 17 db játék jelent meg összesen!)


Astro Pinball - Crazy Chicky


Locomotive - Tank Attack

Galéria a gépről: https://picasaweb.google.com/102363352496953252171/20110920VtechCreativ…

Emulátorok Windowsra és Linuxra: http://www.madrigaldesign.it/creativemu/emulators.php
Egy másik emulátor Linuxra: http://www.abc-directory.com/site/909858

Források:

http://en.wikipedia.org/wiki/VTech_CreatiVision

http://en.wikipedia.org/wiki/Intellivision

http://en.wikipedia.org/wiki/Coleco_Adam

http://en.wikipedia.org/wiki/APF_Imagination_Machine

http://en.wikipedia.org/wiki/VideoBrain_Family_Computer

http://www.videogameconsolelibrary.com/pg80-creativision.htm#Games

Hozzászólások

Olyan gusztusosan tálalod ezeket az oldschool dolgokat, hogy gyakran ingert érzek lekapni a szekrény tetejéről a C=64-eket, vagy a C=16-ot :)
Köszönet a szorgalmas és alapos bejegyzésekért...