TV reklámok hangerejének megoldása

Üdv szakik,

Probléma szerintem ismert, reklám bömböl, film kevésbé.

Már megtudtam, hogy ez nem hangerő emelésének köszönhető, hanem dinamikai kompressziónak, ahogy a zeneiparban is ismert módon, összepaszírozzák a hangot, és "töményebb" lesz (ne kövezzetek meg, nem fogom most tökéletesen leírni, aki tudja, tudja, aki nem, valószínűleg nem is tud segíteni nekem).

Kérdésem hosszan: ezt a fajta átalakítást vissza lehet fordítani valahogy? Ha jól sejtem nem.

Kérdésem röviden: akármilyen workaround-dal lehet-e maximum korlátot szabni a TV-n (megbontva a hangszóróját elérve, vagy akár a fejhallgató hangkimenetén) kijövő hang "érzékelt" hangerejének? Van-e erre bármilyen kipróbált megoldás?

(Ár ésszerű keretek közt, igazából a Comedy Central és néha az AXN műsora érdekel, meg a 7i7es, ha nem megoldható, hogy ne ordítson a TV, 10e alatt, akkor letöltöm/megveszem ami érdekel.)

Szerk.:

Konkrétan az érdekelne, hogy van-e valakinek kész megoldása, vagy "biztos" terve, kipróbált késztermék javaslata. A legtöbb helyen csak beszélni láttam az embereket az elméletről. (link)

Hozzászólások

Nálam flash-el megy.
Minden hónapban más adót vizsgáltak. Utolsó a TV2 júniusban. Viszont sehol sincs kiugró grafikon. Ráadásul csak egy helyen találtam egy 3 órás intervallumban egy piros pöttyöt, mint reklám. Ez elég meglepő lenne a TV2 esetében.
_________________________________________________________
Thanks Michael
"nem azzal van a baj, hanem azzal, hogy mit szeretnék, arról nincsen fogalmam." By vasy05

Aztán rájöttem, hogy megy az, csak az adott filmbe belenézni kell a ezüstfény.

Igen, itt van a kutya elesve, hogy a mérések alapján nem hangosabb a reklám. Viszont érzésre egyértelműen hangosabbak a... na nem a reklámok, hanem azt tapasztaltam, hogy a reklám előtti 1-2 másodperces szignál az, ami a szívbajt hozza rám, maga a reklám viszont már viszonylag halk - azaz egyezik a műsor hangerejével.

Így megfelelnek a jogszabályoknak, gondolom, de én nem szeretem, ha rám üvölt a tévé. Azt se, hogy ha bekapcsolom, akkor tíz esetből kilencszer épp reklám megy. Ezért otthon saját torrenttévém vah, ehe.

Ezt csatornaja valogatja. En pl. most az A?N musorat neztem tegnap este, es amikor kezdodott a reklam, behangoltam normalisra, mert mostanaban zavar az eros hangero. Amikor a film kezdodott, majdnem suttogott, pedig eppen egy majdnem kiabalos jelenet ment.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Ha legkozelebb ugy hozza az elet, hogy TV-t kell vasarolnod, akkor nezd meg, hogy tud-e automatikus hangerot. Nekem egy Samsung XL2370HD-m van, az tud ilyet, es szepen korrigal nekem reklamokkor. Tudom, hogy ez nem most segitseg, de kesobb meg jol johet!

Na erről nem is tudtam, hogy már van ilyen a tévékben.

Aki számgépen néz tévét annak MPC tud hang normalizálást. Boostot is lehet állítani rajta.

Vannak komoly sound libek (BASS, FMOD) amikkel lehet olyat csinálni hogy, ami kimenetre megy hang azt fel lehet dolgozni. Ehhez kell egy minimális programozói tudás, de csak egyszer kell megírni.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Hmm, en hazimozi rendszeren keresztul nezem, nem bannam, ha be lehetne loni, bizonyos bemenetekre, hogy normalizalja,,,

na ez édeskevés lesz (ez a bemenő műsorjel tömörítettségének változását nem fogja tudni intelligensen lekövetni), erre a célra inkább valamilyen hangprocesszor lenne a megfelelő, de az meg az "ágyúval verébre" tipikus esete.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Mivel ebben kompresszor is van, ezért már eleve úgy kéne beállítani, hogy kompresszált hangot adj a végfokod bemenetére.... így sztem kiegyenlített lenne a hangosságérzet.
Bár az tény, hogy kicsit olyan lesz minden, mintha a class fm borzasztó gány módon komresszált adását hallgatnád.

mivel a bemenő jel összetételében eltérő tömörítettségű (a reklámblokk sokkal jobban kompresszált, mint pl. egy prózai műsor jele), ezért ezt nem fogod tudni egy egyszerű kompresszorral egyenlő hangerőszintre hozni, mert az nem képes automatikusan követni a bemenő jel tömörítettségének mértékét. ez a "játék"-kompresszor/limiter arányaiban tekintve érdemben nem változtat a jel eltérő tömörítettségén, hanem lesz egy elfosott, átlag gány hangkép, amiben továbbra is lesznek sokkal jobban tömörített műsorelemek. ha pedig annyira megfogatod, hogy a hangerő ne változzon, akkor az már minden lesz, csak élvezhető műsorjel nem. a classfm tényleg a legrosszabbul szóló rádió, nem is értem hogyan lehet egy ilyen drága adásprocesszort ilyen dilettáns módon összetekerni...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

class fm: hát igen.. nagyon ritkán hallgatom, sőt soha:) múltkor valahogy úgy hozta, hogy olyan helyen autóztam, ahol csak ez volt elérhető. Döbbentem hallgattam. A beszélgetések élvezhetetlenre kompresszálva, de olyan szinten, hogy a halk lélegzetvételek iszonyatos hangerővel szóltak. A zenék pedig... ejj... borzalmas. Egy hangosabb beütés leültette az egész dinamikát hosszú másodpercekre, a halkabb részek meg lassan hangosodtak.
Senki nem hallgatja ott a kimenő hangot, nincs monitorozva, vagy rosszul van monitorozva és nem azt hallják, ami kimegy? Ilyeneken gondolkoztam, meg azon, hogy annyira odamennék ahhoz a processzorohoz és beletekergetnék egy kicsit:)

"akkor letöltöm/megveszem"

Ez a megoldás. :)

nekem mondjuk kb. 2 éve nincs tv-m (se készülék, se bekötve), és valahogy egyáltalán nem hiányzik :)

Egyszer én is utánna jártam ennek a problémának.
Mivel technikailag a modulációs mélység megváltoztatásával emelik a (user/néző által beállított) hangerő fölé a reklám hangerejét, ezért dinamika compressióval egész hatékonyan lehet ez ellen "küzdeni", ezt a funkciót a Sony, Philips, Panasonic a felső kategóriás TV-ikbe be is építik. A Sony "Hangerő normalizálás"nak nevezi ezt a feature -t

Ja esetleg megoldás lehet a nagy nyilvános videotékák használata...

----
올드보이
http://molnaristvan.eu/

Tényleg, eddig le se esett, hogy amióta Sony tv-m van, nem kapkodok eszetlenül a távkapcs után reklámnál. A kényelemhez hozzászokik könnyen az ember. :)
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Ilyesmin én is gondolkoztam. Az ezzel a probléma, hogy az egyszerű limiter torzít. Kompresszor (vagy kompresszor+limiter) már nem rossz, de nem fogja tudni megállapítani, hogy most azért ekkora a hangerő, mert McLain fölött lerobbantották a Nakatomi pláza tetejét, vagy azért mert a hüvelygombáról szeretnének veled beszélni. Magyarul azért, hogy a reklám ne ébresszen fel, a műsor dinamikáját vagy kénytelen feláldozni. Bár láttam már olyan tévé csatornát (talán film+?) ahol gátlástalanul használták a kompresszor+limitert a műsoron, ötletem sincs, hogy mi célból.
Mivel a mostani szabályozás szerint már nem szabadna hangosabbnak lennie a reklámnak, a helyedben várnék legalább egy fél évet, hátha betartatják.

Én a Film+ (-)-t nézve tapasztalom hogy szó szerint egy kb 120db-el megnövelt hangerővel jön be a reklám,akad torkomon a falat,miközben nézem a számítógép monitort,már többször majdnem beszartam annyira megijedtem,a tv majdnem leugrik a kisasztalról

Valamit azért nem értek/látok a válaszokból. Az rendben van, hogy manipulálják a hangerőt, ezt "visszacsinálni" nem gond - AGC. Teljesen érdektelen, hogy ők ezt a modulációval, dinamika kompresszorral vagy mivel hozták létre. A lényeg azon van hogy midből ítéled meg, hogy ez egy film normális hangja, vagy a reklám manipulált hangja? Jó esetben valahol a képernyőn lesz egy "REKLÁM" felirat amit valamilyen OCR programmal kilehetne silabizálni, de akkor még mindig lesz egy szép hangos szakasz, aztán mikor állítod vissza?
Szerintem nem szabad ezt túl bonyolítani, kell egy közönséges AGC ami egy bizonyos szinten túl nem engedi a hangerőt és pont, ezt meglehet torzítás és érzékelhető késleltetés nélkül csinálni. Olyasmi mint a "squelch" vagy talán zajzár magyarul.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

ne nezz tevet. ha nem kepesek kovetni a fogyasztoik igenyeit, akkor nem kell bamulni a szemetet, amit adnak

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Na, workaround lesz, letöltök/megveszek mindent, és hagyjanak a TV-vel. Ez volt az első sejtésem is, de gondoltam hátha.

Köszönöm az építő jellegű technikai hozzászólásokat, erre vágytam kicsit, bár az eredmény az lett, hogy a régi kedvenc 5e reálértékű TV-m nem dobom ki, mert Videoton, és csodás még mindig a képe, és nem akarok újat, mert minek.

Most pedig találkozzunk az "RTL KLUB és silverlight linux alatt" témában :).