Bosszantó dolgok...

Fórumok

Lehet, nem is igazán ez a fórum a fő témahely, de többrétű a prblémám és kérdéseim, így egyelőre ide írtam.

Már ugye küzdöttem itt a múlt héten is a Debian installálásával, ami azóta se akar működni, legalábbis ez a ,,debian-6.0.2.1-i386-DVD-1'' verzió és ennek netes telepítője (ill a full 4,4G-s dvd-je is) a telelpítés elején kiírja, mikor detektálná a hardvereszközöket, hogy no CD-ROM found vagy hasonló..
Fura, elvégre pont dvd-ről bootolt a rendszer, el is indul a telepítés, aztán mégse látja a meghajtót.. Próbálkozom majd esetleg régebbi verzióval is, nem kell nekem 6-os Debian, jó egy 5-ös vagy 4-es is, amúgy sem egy bika gép ez :)

A másik gondom, hogy feltettem a Solaris10-et, de nem csinált magának semmi bootmenüt, Grub-ot vagy mást, így most még az XP se tud betöltődni, mert bootnál kiírja, hiányzó NTLDR és ennyi... Most a gépemet a Hirens boot CD-vel tudom indítani, de nem tudom, utólag vhogy lehet-e csinálni indítómenüt. Azt se értem, a So10 felpakolta magát erre azt se látja (saját maga) és még a másik rendszer mbr-jét is elkeféli..

Azt hinné az ember, ezek a programok vannak olyan profik, hogy ilyen ,,gyermekbetegséketek'' nem csinálnak, mégiscsak egy Sun fejleszti/-tette, s a Deb sem egy ,,vacak'' rendszer.
Bár most filózok, próbálkozzam valamilyen BSD-vel, mert érdekelnének azok is.

Én linux alatt leginkább bc, awk, gcc/cc, LaTeX és hasonló programokkal, nyelvekkel foglalkoznék, meg ami még közben jön persze (php, perl stb.). So10 alatt szintén, szóval idővel ,,átszokni'' win alól más rendszerekre. Lehet, megpróbálom a FreeBSD-t feltenni, de nem tudom ő mit nem fog látni vagy mit fog elkavarni :)

Apropó, két monitorkimenetes videokártyát felismernek ezek a rendszerek?

Hozzászólások

Először lecsekkolnám md5sum-mal, hogy a letöltött image hibátlan-e.
Utána meg felraknám egy pendrive-ra az egészet.
Aztán megpróbálnám pendrive-ról telepíteni.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

1. Feltételezem satás az odd. Telepítéskor próbáld ezzel az ocióval indítani:
linux libata.atapi_enabled=1

2. A biosban az AHCI-t próbáld meg kikapcsolni.

3.Esetleg keress elő egy régi ide cd olvasót...

láthatólag tapasztalatlan vagy
tegyél fel egy ubuntut és ismerkedj a linuxxal

Vagy még egyszerűbb: Windows vissza, Virtualbox, Virtualboxban Linux és/vagy Solaris.
Most már jóval egyszerűbb így, mint 1998-ban, amikor ha összeborítottam a rendszert, akkor jóanyám addig ütötte a fejem, amíg nem tudott újra Sherlockozni, Mahjongozni és passziánszozni.

Azért ennél komolyabb válaszokat várnék, főleg 1200+ olvasó után...

Nem feltétlen akarok ubuntut, meg persze tegyek fel suse-t... :S

Valami épkézláb választ várnék, mégis mit telepítsek, mert 10-20 dvd-t sem akarok ellőni feleslegesen.

Arpi / kando
(vasgyu"jto")

+1, Hagyd a Debian-t ráérsz később foglalkozni vele. Ubuntu-t neki! Cutting edge disztró, nagyon sok jó dolog van benne, amik esetleg más rendszeren nem mennek tapsra. Másrészről kapaszkodj a székbe, mert néha ledob az X :)

Ha nem kifejezetten Solaris 10 kell neked, próbáld ki az OpenIndiana-t.

"Apropó, két monitorkimenetes videokártyát felismernek ezek a rendszerek?
"

Háát nem fogják "bejelenteni". :)
Azt neked kell beizzítani, hogy miként kívánod használni.

Tedd fel őket virtuális gépre, ahogy feljebb írták. Ezerszer jobban jársz.

A Linux hw támogatása a VGA kártyáknál, ahogy általában is, kritikán aluli, és az (elvileg létező) out-of-the-box megoldás csak a legritkább esetben megy, készülj a többnapos szívásra.

Volt jópár dolog aminek a vége "ja, hát ha bajod van, szállj be a driverfejlesztésbe" volt.
Nem szálltam be.

Nem igazán pozitív, hogy pl. egy tömegesen bejelentett intel TV kimenet hibát nagy nehezen 2 és fél év után javítottak.
Vagy a(z akkor sem újdonság) ricoh multi kártyaolvasó egy lassan 4 éves gépben, amire azóta is csak annyi a megoldás, hogy áramtalanítási ciklusonként setpci paraméterekkel kiválaszthatom, aznap milyen típusú kártyát akarok olvasni vele.

Azóta annyi változott, hogy véletlenül betettem azt a DVD-t, amin a teljes debian 6.0.2 install volt, s az xp alatt is elkezdett valami installt. Bár persze nem telepítette fel magát, viszont helyre tette a boot menüt, most induláskor előjön a Grub, betölthetem a Solaris-t is.

Én még kacérkodnék a Debiannal, mivel használtam már, bár azt nem értem, mi az a ,,zárt'' driver.. Persze fura, hogy sima IDE portos dolgot nem ismer fel, de lehet az ASUS DVD ,,kilóg'' a sorból.

Arpi / kando
(vasgyu"jto")

A "zárt driver" zárt forráskódú drivert jelent, a hardware gyártó maga készíti a Linux drivert és nem adja ki a forráskódot, általában különböző keresztlicenszelések miatt nem teheti meg (pl. nvidia).

Állandó kereszttűzben vannak ("illegális" meg "bemocskolja (taint) a kernelt" - az álszent indok az, hogy forráskód híján nem tudják debugolni, valójában a nyílt driverek hibáit se igazán igyekeznek javítani), de ennek ellenére a felhasználóknak szüksége van rá, ha használni is akarja a gépének azokat a funkcióit, amikért a boltban fizetett. Legalább abban a pár esetben, ha a gyártó ad Linux támogatást.

A debian ezen felül még szintén vallási okokból a freeware és szabadon terjeszthető firmware-ket is kivette, használhatatlanná téve pár hálózati kártyát, wifi kártyát és scsi/raid vezérlőt... Internetről persze külön letölthető ha szükséges, a nem működő hálókártyán át, a nem felismert merevlemezre, ugye. Ja, és ezek után unsupported lesz a rendszered, ne is próbálkozz hibajelentéssel.