refurb laptop leendő BME hallgatónak?

Emberke lassan egyetemista lesz (BME közlekkar, vagy gépész), érdekelne a tapasztalatok, h mennyire kell combos HW a mindennapi dolgok megoldásához. Szívem szerint néznék vmi refurb gépet, de ezekben a GPU kapacitás jobbára felejtős. Végső esetben összekoldulok vmi újra is, de nem szívesen.

Másszóval: ezekre a karokra mennyire igényli a GPU-t a mindennapos dolgok megoldása? (nemtom: géprajz, modellezés, stb, nemtom) A tapasztalat érdekel, nem, h mennyire megy bármi  játék ezeken a gépeken. Lesz-e olyan feladat, amihez direkt előnyös 1 GPU erős gép. A hordozhatóság elvárás, vidéki a szereplő, kell a mobilitás, nna.

TIA

Hozzászólások

Sok víz folyt le a Dunán azóta hogy a gépészmérnöki karra jártam (20-22 év). Nem tudom most milyen az oktatás. Akkoriban a 3D parametrikus tervező programokhoz kellett combosabb gép. De akinek nem volt, az is meg tudta oldani, lehetett használni a számítástechnika labor gépeit is.

Esetleg laptop + külső videókártya, vagy bérelni egy távoli gépet erős videókártyával amíg megcsinálja a házit?

Nekünk főleg matlab meg ansys voltak a nagyobb gépigényű programok. Viszont mivel egyszerű modellekkel dolgoztunk, nem volt ebből gond.

Refurbished notebookot csak akkor javasolnék ha valami dokkloló kellene hozzá, de USB 3 C esetén már mindegyikhez lehet dokkolót* csatlakoztatni. A klasszikusan vehető HP, Lenovo, Dell használt notebookok 3-5 éve már nem voltak olyan minőségűek mint régebben, ma már nagyon meg kell nézni, hogy valóban van-e bármi előnye egy használt üzletinek egy új, ASUS vagy Acer vagy bármivel szemben, mert látatlanban nem lehet már ilyet mondani.Pl HP ProBook 650 G8, az ujjlenyomat olvasó egy vicc, a kamera elég gyenge, a kijelző nagyjából elmegy de sötét, szerencsére tiszta műanyag, így könnyű, a többi pedig ugyanaz mint az összesben.

Ha lehet én inkább egy újat javasolnék ami már kapásból támogatja az elvárt Windows 11-et. Számomra a legfontosabb, hogy milyen a kijelzője és legyen benne elég memória és ha újabb a gép, akkor a benne lévő vga és cpu is újabb lesz, ami az előbbi esetén elég nagy különbség lehet.

Ui. Azért az kemény, hogy már hupper voltál mikor született és lassan egyetemre megy.

Szerencsé vagy ha két figurának nem ugyanaz kell :D Páratlan számú dolgot legfeljebb magamnak vehetek :D

Ha megtudod, hogy mit fognak az első 1-2 évben használni, ahhoz vásárolj. Refub esetén egy új akkut is mondanék azonnal hozzá. Azok közül, hogy melyik? A fene tudja. Zbook vagy hasonló ha kell a VGA nagyon, ha nem akkor Probook mert nem alumínium mint az Elite book, a Lenovo mind viszonylag jó, vékony, könnyű, műanyag, nem gagyi. 15-12" is kérdés. Én a kijelzőre mennék a leginkább, hogy legyen nagy fényereje, éles, helyes színekkel, stb, mert egy 10 éves Dell Stúdiómnak is jobb IPS képe van mint a mostni probookolmnak.

Szerkesztve: 2024. 05. 17., p – 09:48

A notebooksystem-től vennék egy drágább modellt (azért innen, mert magánszemélynek adhatnak 0%-os áfa tartalmú számlát, máshol ezt nem tapasztaltam), és mindenképp 12-est. Látom, hogy mennyit számít, hogy milyen könnyen szállítható, és ők még látnak is. :)

Ha elég biztos vagy benne hogy elvégzi akkor több évre tervezel. Én biztos újat vennék, akár részletre.

Gyerek Mac-et szeretett volna, összespórolta a felére a pénzt, én odaadtam neki a másik felét.

Gábriel Ákos

Nem hinném, hogy az első pár évet ne lehetne simán elvégezni egy kb. akármilyen mai igényeknek általánosan megfelelő géppel. Megtanulni az eszközöket meg kockákat/hengereket rajzolni nem kell atomerőmű. Ha meg már ezeket megtanulta, úgyis jobban fogja tudni, hogy mi kell neki mint mi :)