GTK tooltip másik ablak fölött ragad

Fórumok

Egy ideje azt tapasztalom, hogy a GTK tooltip feljön egy másik alkalmazás ablaka fölé, majd ott marad, ami egyrészt ott nem releváns, másrészt kitakar valamennyit az adott ablakból, ami nagyon zavaró, s még csak el sem múlik time out-tal.

Például terminálban midnight commander a firefox ablaka fölött van. Az egeret az mc fölé húzom, de közben az alatta lévő hírportál egy linkjébe gabalyodik az egér kurzor, megjelenik a tooltip a cikk címével, rátakar az mc-re, majd jól ott is marad, mivel már az mc-n van a fókusz is, az egér is. Nagyon zavaró. Persze lehet, hogy a compiz is tehet róla, de régen nem csinálta. Régen minden jobb volt . :)

Az a baj, hogy meg sem tudom fogalmazni a problémát, hogyan keressek neten, annyira meg nem tudok angolul, hogy ezt jelezzem a fejlesztőknek.

Workaround, hogy visszahúzom az egeret a tooltip forrását adó alkalmazás, ebben a példában a firefox fölé, akkor elmúlik a tooltip, majd egy semleges helyről, azaz nem egy cikk címe fölül húzom az egeret az mc-t tartalmazó terminál fölé. Bár lehet, hogy ez csak firefox bug, más alkalmazással nem nagyon néztem.

Valaki tapasztalt már hasonlót? Mi a megoldás?

Hozzászólások

Same here. Én xfce-t használok és szerintem az egyik frissítés ronthatta el, de már engem is nagyon zavar. Nincs még rá megoldásom :(

Ja, igen, én is xfce-t, de compiz-zal és emerald-dal. Fogalmam sincs, melyik frissítés rontotta el. Ha tudnám, akkor is nyűgös régi változatot használni, mert valaminek kellhet már az új, meg akkor ki kell zárni a configban a frissítésből, stb.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nekem Mate van, nincs Compiz es ugyanez a jelenseg. En is onnan vettem eszre, hogy Firefox csinalta, de most megneztem, a Thunderbird is. A Google Chrome pl. nem.

Azt vettem eszre, hogy mig a FF es a TB kint hagya a tooltipet akkor is ha valami billentyut megnyomok, a Chrome es mas programok nem - azaz igy nem is tud kintmaradni.

Viszont nalam ez kozel sem ujkeletu, nem emlekszek mikor kezodott, de biztos, hogy mar vagy egy eve. Debian Bullseye.

 

Szerk: idokozben megneztem, hogy mi tortenik, ha kint van a tooltip es kozben indul (pl. sleep 5 ; gimp) egy program (nem nyulok a billentyuzethez) - akkor eltunik a tooltip.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Nálam KDE van, és hasonló néha a szitu, de nem csak a terminál felett. Viszont a firefox pont nem csinálja, csak más gtk-s appok. Sloppy focus van, szerintem ez zavarhat be.

Persze, nem csak a terminál fölött, az csak egy példa volt. Olyasmire gyanakszom, hogy a GTK eseményvezérelt állapotgép, kiteszi a tooltipet, s amikor az egér másik alkalmazás fölé kerül, akkor nem generálódik esemény, nem lesz callback hívás a tooltip eltüntetésére, vagy nem tünteti el maga a GTK, vagy megvan minden, és az alkalmazás nem kezeli. A konkrét megvalósításról nem tudok semmit.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem ez a hiba a Gtk3-ban van, azért tapasztaljátok különböző WM, DE, kompozitor esetén is. Hasonló van nálam is, kisebb ablakkezelőkkel (Openbox, bspwm, dkwm), kompozitor nincs, nálam a Firefox-ban ha YouTube-videót játszok le, és teljes képernyőből váltok oda-vissza, vagy oldalt frissítek, akkor a videóablakból, ha fölötte volt az egérkurzor, megjelenik nálam is olyan tooltip, ami nem tűnik el, csak ha fölé viszem az egeret.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Ne is mondd! Sőt, talán annyi van egy tooltip-ben, hogy „YouTube video”, ami emlékeim szerint akkor sem múlik el, ha fölé teszem az egeret, vissza kell kicsinyíteni, majd újra full screen egy olyan pozícióból, ami nem teszi ki a tooltip-et.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE